Formulafiiliksiä! Saksan GP

Katson tätä kilpailua VR:n junan kyydissä puhelimelta, please pray for me.

Tänään Hockenheimringillä Saksassa ajetaan kauden ensimmäinen sadekelikilpailu, johon lähdetään todella jännittävistä asetelmista! Eturivissä ovat 1. Lewis Hamilton ja 2. Max Verstappen ja heidän takanaan 3. Valtteri Bottas, 4. Pierre Gasly ja 5. Kimi Räikkönen (!!!). Suomalaiset lähtevät peräkkäin kilpailuun! Ferrarille aika-ajo oli katastrofi: Charles Leclerc lähtee 10. ruudusta ja Sebastian Vettel viimeisestä ruudusta auton teknisten vikojen vuoksi. Kyseessä on Vettelin oma kotikilpailu, joten fanina tietysti harmittaa tämä tilanne. Hockenheimringillä ei ole jatkosopimusta ensi kaudelle, joten siinäkin mielessä olisi mukavaa nähdä saksalaisten kuljettajien menestyvän.

Sadekelikilpailu ja erikoinen lähtöasetelma ennustelee mielenkiintoista kilpailua! Tällä kaudella ei ole vielä ajettu sadekelin renkailla, eikä niillä ole harjoiteltu starttia, joten etenkin kilpailun alku ja sen ensimmäinen mutka ovat erityisen jännittäviä!

Kilpailun johto ilmoittaa, että lämmittelykierroksille lähdetään turva-auton perässä, ja starttikin saatetaan tehdä turva-auton takaa. Kaikilla autoilla on sadekelin renkaat alla. Kuljettajat ajavat muutaman lämmittelykierroksen, ja samalla raportoivat radioon, että olisi aika jo ottaa turva-auto pois radalta ja lähteä ajamaan kilpaa. Kilpailun johto päättää, että kilpailu aloitetaan normaalisti ruudukosta.

Verkkoyhteys katkeaa, kun valot vaihtuvat vihreäksi, ja kilpailu alkaa. Miksi otin junan F1-kisan päälle? Pikkulinnut laulavat, että ensimmäisen kierroksen jälkeen tilanne on 1. HAM, 2. BOT, 3. RAI, 4. VER ja 5. HUL. Verstappen otti huonon lähdön. Leclerc nousi kuudenneksi ja Vettel neljänneksitoista.

Kun saan yhteyden takaisin kierroksella 3, Pérez ajaa seinään, ja turva-auto tulee radalle. Varikolla on ruuhkaa, kun lähes kaikki painelevat vaihtamaan välikelin renkaita alle.

Kierroksella 5 kilpailu jatkuu ilman turva-autoa. Tilanne on nyt 1. HAM, 2. BOT, 3. VER, 4. MAG ja 5. LEC. Räikkönen on yhdeksäs ja Vettel kymmenes. Rata on hyvin märkä.Kierroksella 8 tilanne on 1. HAM, 2. BOT, 3. VER, 4. LEC ja 5. HUL. Räikkönen nousee kuudenneksi ja Vettel kahdeksanneksi, välissä on Magnussen. Ferraria tutkitaan vaarallisesta auton vapauttamisesta (unsafe release), kun Leclerc otti osumaa toiseen autoon (Grosjeaniin?) varikolla välikelin renkaita hakiessa.

Magnussen tulee varikolle, joten nyt entiset tallikaverit Räikkönen ja Vettel kamppailevat keskenään. Bottas raportoi, että rata alkaa olla jo aika kuiva. Toinen sadekuuro on kuitenkin tulossa, joten rengasstrategioiden kanssa kannattaa olla tarkkana – ehkä laitetaan Ferrari kokeilemaan by trial and error? Leclerc tuskailee renkaiden pidon kanssa, ja auton perä heiluu. Tämä on Leclercin ensimmäinen sadekelikilpailu.

Ferrari saa rahallisen sakon varikon tapahtumista. Ricciardo keskeyttää kierroksella 15, ja auto savuttaa reippaasti. Virtuaalinen turva-auto otetaan käyttöön, ja Leclerc syöksyy varikolle.

Kierroksella 18/64 tilanne on 1. HAM, 2. BOT, 3. VER, 4. LEC ja 5. HUL. Räikkönen on edelleen kuudes ja Vettel seitsemäs. Leclerc on nopein auto radalla.

Sainz luistelee radan ulkopuolelle, mutta jatkaa kilpailua. Kierroksella 22 varikkosuoralla alkaa sataa. Magnussen avaa pelin ja ottaa sadekelin renkaat alle.

Verstappen kärkkyy Bottasta todella lähellä. Vettel kutsutaan varikolle kun nähdään, että Magnussenin vauhti on nopeutunut sen jälkeen, kun tämä otti sadekelin renkaat alle. Vettel putoaa varikkopysähdyksen myötä yhdenneksitoista. Mercedes pitää molemmat kuljettajansa vielä radalla, kun taas Red bull ottaa Verstappenin sisään. Verstappen saa yllättäen mediumit alle ja putoaa neljänneksi. Kolmanneksi noussut Leclerc hakee vieläkin pitoa radalla. Myös Verstappen tekee virheen ja pyörähtää radalla ympäri. Verstappen kiroaa radioon ja kysyy, miksei saanut pehmeitä renkaita alle. Norris keskeyttää teknisen vian vuoksi, ja seuraa jälleen virtuaalinen turva-auto.

Tilanne kierroksella 28/64 on 1. HAM, 2. LEC, 3. BOT, 4. VER ja 5. HUL. Albon on kuudes, Räikkönen seitsemäs ja Vettel kahdeksas. Hamilton käy varikolla ja kärsii huonon varikkopysähdyksen. Ja tästä draama vasta alkaakin!! Leclerc ajaa seinään juuri, kun hän olisi päässyt kilpailun kärkeen. Leclerc joutuu keskeyttämään. Sydämeni särkyy, kun Leclerc huutaa radioon ”No”. Myös Hamilton pyörii radalla ja osuu samaan seinään kuin Leclerc, jolloin hän suuntaa kartion väärältä puolelta varikolle. Tuomaristo tutkii tätä. Mercedeksen varikolla ei olla missään tapauksessa valmiita pysähdykseen, jolloin Hamiton joutuu olemaan varikolla kammottavat 50.3 sekuntia, kun etusiipeä ja renkaita vaihdetaan. Aivan hirveä varikkokatastrofi Mercedekseltä!

Kierroksella 31/64 tilanne on 1. VER,2. HUL, 3. BOT, 4. ALB ja 5. HAM. Aivan absurdi tilanne, ja kilpailu on vasta puolessavälissä. Hamilton saa 5 sekunnin aikarangaistuksen. Albon onnistuu pitämään Hamiltonin takanaan, samoin Räikkönen Vettelin. Verstappen on parhaimmillaan tällä säällä ja ajaa kaukana kärjessä kovaa vauhtia!

Hamiltonia tutkitaan hidastelusta turva-auton aikana. Bottas ohittaa Hülkenbergin kierroksella 37/64 ja perässä tulee Hamilton Hülkenbergin ohi. Tilanne on 1. VER, 2. BOT, 3. VER, 4. HUL ja 5. ALB. Keskeyttäjiä on 4. Räikkönen tekee ajovirheen samassa mutkassa kuin Leclerc ja Hamilton, ja putoaa yhdeksänneksi. Vasta kymmenen kierrosta Leclercin keskeytyksen jälkeen joku (Verstappen) pystyy ajamaan häntä nopeamman kierrosajan. Hülkenberg ajaa hänkin siihen samaan seinään ja keskeyttää. Hülkenbergin uran ensimmäinen keskeytys hänen omassa kotikilpailussaan, tuntuu pahalta.

Verstappen tulee kilpailun kärjestä varikolle kierroksella 42/64 ja turva-auton turvin pitää ensimmäisen paikkansa. Vettel käy varikolla ja kärsii hänkin huonon pysähdyksen – tässä kohtaa 5 sekunnin pysähdys ei kyllä tunnu enää kovin katastrofaaliselta.

Tilanne kierroksella 45/64 on 1. VER, 2. BOT, 3. HAM, 4. ALB ja 5. SAI. Räikkönen on seitsemäs ja Vettel kymmenes. Stroll lähtee kokeilemaan, mihin sadekelin renkailla pystyisi. Rata on osittain märkä ja osittain kuiva. Turva-auto poistuu, ja Verstappen ottaa 2 sekuntia eroa Bottakseen. Vettel nousee kahdeksanneksi. Sainz ohittaa Albonin sen jälkeen, kun molemmat painostivat upeasti Hamiltonia. Albon tekee ajovirheen ja putoaa neljä sijaa. Verstappen otti 5 sekuntia eroa Bottakseen ja tekee sitten varikkopysähdyksen. Märän kelin renkaat alle, ja Verstappen putoaa seitsemänneksi.

Mercedes tekee surkean 10 sekunnin pysähdyksen Hamiltonin kanssa (sis. 5 sekunnin aikarangaistuksen). Tilanne on viihdyttävä 1. VER, 2. STR, 3. KVY, 4. BOT ja 5. SAI. Hamilton on kahdestoista, Vettel yhdeksäs ja Räikkönen yhdestoista. Tämä tietää mielenkiintoisia aikoja mestaruustaistelua ajatellen!

Kvyat ohittaa Strollin ja nousee toiseksi. Kun kilpailua on 10 kierrosta jäljellä, tilanne on 1. VER, 2. KVY, 3. STR, 4. BOT, 5. SAI, 6. VET, 7. ALB, 8. GAS, 9. GRO ja 10. RAI. Hamilton ei tule saamaan pisteitä tänään ja hän on nyt kilpailun viimeinen.

Tätä tämä laji kaipaa.”, kommentoivat selostajat, ja olen täysin samaa mieltä. Tämän vuoksi rakastan sadekilpailuja: ne sekoittavat pakkaa, eikä näissä ajeta letkassa samassa järjestyksessä alusta loppuun.

Bottas ajaa vauhdilla seinään ja keskeyttää. Aggressiivisin ulosajo tähän mennessä, mutta Bottas on kunnossa. Turva-auto tulee taas radalle. Mercedes jää kotikilpailussaan pisteittä. Tilanne kierroksella 59/64 on 1. VER, 2. KVY, 3. STR, 4. SAI ja 5. VET. Räikkönen on kahdeksas ja Hamilton viimeinen.

Kun kilpailua on 5 kierrosta jäljellä, turva-auto poistuu radalta. Verstappen kiitää taas kauas kärkeen. Vettel ohittaa Sainzin ja Strollin ja nousee täten tänään palkintopallille – mutta mille sijalle? Kaksi kierrosta jäljellä! Pian Vettel nousee toiseksi! Gasly ajaa leveäksi ja hänen autonsa särkyy.

Viimeinen kierros! Maaliin tullaan järjestyksessä 1. VER, 2. VET, 3. KVY, 4. STR, 5. SAI, 6. ALB, 7. RAI, 8. GIO, 9. GRO ja 10. MAG. Hamilton on yhdestoista ja jää nippanappa pisteittä. Verstappen nappaa nopeimman kierrosajan ja on myös Päivän kuljettaja. Myös Kvyatilla on paljon iloittavaa: hän nousee palkintopallille ja tuli isäksi viime yönä! Ihanaa!

En olisi voinut kuvitellakaan tällaista osakilpailua. Uskomatonta! Viikon päästä ajetaan Unkarissa, ja rima on todella korkealla!

LISÄYS klo 22.25

Kilpailun jälkeen FIA:n tekninen osasto rankaisi Alfa Romeota ja sen kuljettajia Räikköstä ja Giovinazzia kielletyn starttiavustimen käytöstä kilpailussa. Molemmat kuljettajat saivat 30 sekunnin rangaistukset, joten molemmat jäivät myös pisteittä tässä kilpailussa. Räikkönen putoaa kahdenneksitoista ja Giovonazzi hänen peräänsä. Täten pisteille nousevat Hamilton ja yllätyksenä myös Kubica, jolle tämä oli ensimmäinen piste hänen F1-paluunsa jälkeen. Kubica tekee uuden ennätyksen: pisin aika kahden MM-pisteitä tuoneen kilpailun välissä (8 vuotta, 8 kuukautta ja 2 viikkoa).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s