Pathologic: Kuolemaa haastamassa (Day 1)

Sisältää juonipaljastuksia kauhupelistä Pathologic Classic HD (2015)


Ystäväni Ilmari käski pelata venäläistä Pathologic Classic HD:ta mysteerisin saatesanoin: ”Et saa selvittää pelistä etukäteen mitään. Ostat sen, soitat mulle ja mä autan sut alkuun”. Tästä aiheutunut syvä hämmennys ylettää myös peliin asti: Pathologic Classic HD on erittäin hämmentävä kokemus suhteellisen miellyttävällä tavalla. Kyseessä on psykologista kauhua ja selviytymiskauhua sekoittava ensimmäisen persoonan tietokonepeli, jossa pelaajan tulee selvitä hengissä ja haastaa kuolemaa syrjäisessä kaupungissa, jota alkavat riivata rutto ja mystiset yliluonnolliset voimat. Joka päivä pelaaja saa tehtävän, joka hänen tulee suorittaa sen päivän aikana – ja huonosti käy, jos aika loppuu. Ensimmäisenä päivänä tämä korostuu, kun armoton peli pistää leikin poikki, jos kello lyö kahdentoista, ennen kuin pelaaja on suoriutunut tehtävästään. Aluksi tämä turhautti, mutta sitten se motivoi.

Day One, by the end of which the Bachelor finds himself battling a truly unvanquishable foe.

Pelin ensimmäinen kierros tulee aloittaa Bachelorilla eli Daniil Dankovskylla, joka on kuolemattomuutta tutkiva lääkäri. Hänen kolleegansa Isidor Burakh kertoo tuntevansa miehen, 150-vuotiaan Simon Kainin, joka on ehkä löytänyt kuolemattomuuden salaisuuden, joten Bachelor suuntaa näiden mysteeriseen kotikaupunkiin tutkimaan tapausta. Ensimmäinen päivä alkaa, kun Bachelor herää vieraanvaraisen Evan luota ja alkaa tutkia kaupunkia.

Keskustelut ovat olennainen osa pelin kulkua. Pelaaja keskustelee kaupungin asukkaiden kanssa, ja hänen tekemänsä dialogivalinnat vaikuttavat olennaisesti tarinan etenemiseen. Ensimmäinen keskustelukumppani on Eva, joka majoitti Bachelorin tämän saavuttua kaupunkiin. Evan puheet ovat mystisiä ja osa myös hieman kuumottavia.

Näyttökuva 2019-7-20 kello 15.32.39
Keskustelu Evan kanssa

Kun Bachelor poistuu Evan luota, painan ensimmäisen kerran Esc ja pakenen valikkoon. Hetken psyykkaamisen jälkeen palaan peliin, ja kohtaan hahmot, jotka seisovat Evan kodin porteilla. Toisella on ruttonaamari, toisella valkoinen maski, jossa on pyöreät reiät silmien ja suun kohdalla. En tiennyt pelkääväni maskeja ennen tätä. Selviää, että molemmat ovat jokseenkin ystävällisiä, ja neuvovat minua eteenpäin pelissä. Seikkailu voi alkaa!

Näyttökuva 2019-7-20 kello 15.27.47 1
Bachelor astuu ulos yöpaikastaan, aka ensimmäinen kerta kun olin: ”NOPE, NOPE, NOPE”.

Ensimmäisenä Bachelor vierailee Kainin perheen luona. Hän tapaa Georgjy Kainin, joka pudottaa pommin: hänen veljensä Simon Kain, jonka pelaaja halusi tavata, on murhattu. Pelaaja saa ensimmäisen päivän tehtävän: Selvitä, kuka murhasi Simonin. Kello käy.

Näyttökuva 2019-7-20 kello 15.50.28.png
Bachelor saa tietää, että Simon on murhattu, ja näin alkaa pelin ensimmäinen tehtävä.

Bachelor tapaa Victor Kainin, joka kertoo Simonin tavanneen Bachelorin kolleegan Isidor Burakhin ennen kuolemaansa. Lisäksi Bachelor oppii selvännäkijä Maria Kainilta, että joidenkin kaupunkilaisten kohtalo on sidottuna hänen kohtaloonsa ja tekoihinsa. Ei yhtään painostavaa. Pelaajan suunta on Isidorin luokse, ja tie on pitkä. Isidor asuu kaupungin toisessa päässä. Tik tok.

546176616_preview_map.jpg
Isidorin koti on kartan oikeassa ylänurkassa, pelaaja taas aloittaa kartan vasemmasta alanurkasta. Kuva: VERMINHUNTER_69 / Steam

Matkalla Isidorin luokse pelaajan täytyy myös huolehtia resursseista: hän ei saa uupua, nälkiintyä tai sairastua, ja hänellä tulee olla riittävästi ruokaa ja lääkkeitä, joita voi ostaa kaupasta. Jos ensimmäisenä päivänä ei hanki riittävästi resursseja, seuraa yllätys. Resursseja voi löytää myös roskiksista, joista loottailu on tärkeä osa peliä, samoin kuin tavaroiden vaihtaminen kaupunkilaisten kanssa.

Aikaa kuluu, kun Bachelor tutkii paikkoja ja tapaa ihmisiä. Kun Bachelor pääsee perille, seuraa uusi huono uutinen: myös Isidor on murhattu ja epäilty on tämän oma poika. Kaupungin parantaja, joka pystyi parantamaan lähes mitä vain, on poissa. O-ou. Bachelor lähtee etsimään kuolinsyytutkijaa, joka vei Isidorin ruumiin tutkittavaksi. Ei johtolankoja eikä tietoa, mistä tämä mies löytyisi. Kello lyö keskiyön, ja aika loppuu. Seuraa cutscene, ja palaan valikkoon. Hämmennys. Opin, että mikäli tehtävää ei ratkaise määräajassa eli yhdessä päivässä, epäonnistuu. Seuraa seuraava ikävä uutinen: en ole ymmärtänyt tallennuksen ja pikatallennuksen eroa, ja koska olen näpyttänyt pikatallennusta, tallennukseni ovat kello 23.30 ja 23.55, eikä minulla ole toivoakaan suorittaa ensimmäistä tehtävää noin vähässä ajassa. Aloitan pelin alusta.


Erittäin tehokkaan speedrunin jälkeen kello on seitsemän aamulla ja olen samassa kohdassa, jossa aiemmin loppui aika. Ei huono. Ennen kuin Bachelor tapaa kuolinsyytutkijan, hän kohtaa Alexander Saburovin ja Yulia Lyurichevan. Yulia kertoo, että Isidor ja Simon tapasivat myöhään illalla, ja että Isidor on tavannut myös jonkun muun ennen kotiinpaluutaan pimeällä. Seuraavaksi hän tapaa Vlad Olgimskiyn, joka on epämiellyttävin tuttavuus tähän mennessä. Vlad vanhempi on töykeä, eikä halua puhua Isidorista. Sen sijaan hän kiroaa poikansa Vlad nuoremman, joka liikkuu hänen mielestään väärissä piireissä. Bachelorin tulee löytää Vlad nuorempi, mikä osoittautuu helpoksi tehtäväksi: hänen poistuessaan Vlad vanhemman luota, talon ohi kävelee worm. Wormit ovat mysteerisiä kaljuja hahmoja, jotka ovat verhoutuneet tummaan. Wormia seuraamalla Bachelor löytää Vlad nuoremmat luokse – mutta ennen sitä worm hyökkää. Säikähdin kuollakseni, kun seuraamani worm yhtäkkiä kääntyi, kuumotusmusiikki alkoi soida ja worm kävi kimppuuni. Tässä kohtaa ainoa aseeni on skalpelli, jolla lähdin sitten sohimaan – siis sen jälkeen, kun olin paennut paniikissa valikkoon ja soittanut Ilmarille hätäpuhelun. Yllätyksekseni onnistuin tappamaan wormin, mikä ei ilmeisesti ollut tarpeellista, mutta mistä ei (ainakaan vielä) ole koitunut mitään seurauksia.

Näyttökuva 2019-7-20 kello 16.26.16.png
Ensimmäinen taistelu – voit kuvitella taustalle paljon kirkumista

Vlad nuorempi kertoo, että Vlad vanhempi ei uskonut, kun Isidor kertoi tälle epäilleensä sairastuneensa vakavaan tautiin. Isidor oli vieraillut Vlad vanhemman luona kaapuihin kääriytyneenä ja lääkeyrteiltä tuoksuen ennen kuolemaansa. Alkaa olla selvää, että tauti vei sekä Simonin että Isidorin. Bachelor tajuaa, että hänen täytyy varoittaa kuolinsyytutkijaa, ennen kuin tämä tutkii Isidorin ruumiin ja saa mahdollisesti tartunnan. Kuolinsyytutkija löytyy Victor Kainin luota, ja kun Bachelor on jututtanut molempia, tehtävä on suoritettu. Hurraa! Bachelor voi palata Evan luokse lepäämään. Tuntuu hyvältä, kun Bachelor selviää keskiyön kellonlyömän hengissä.


Day Two, within the duration of which the Bachelor will be able to take part in the redistribution of power and gain special authority.

Toinen päivä alkaa, ja pelaajan tehtävä on löytää todisteita siitä, että kaupungissa on leviämässä epidemia. Toisen päivän yllätys on se, että ruoan hinta on kymmenkertaistunut ja muiden tavaroiden hinta viisinkertaistunut. Tämäpä miellyttävä yllätys. Rippistä vaan syömiselle sitten!

En ole vielä pelannut tätä päivää läpi, joten jätän sen selostamisen seuraavaan osaan!


Ensifiiliksiltä Pathologicin ilmapiiri on äärimmäisen kuumottava, mikä tekee siitä vaikuttavan kauhupelin. En suorastaan pelkää sitä pelatessa, mutta olen jatkuvasti valmiustilassa ja odotan, mitä seuraavaksi tapahtuukaan. Pelin grafiikat eivät ole tajunnanräjäyttäviä, mutta luovat ja tukevat kuumottavaa tunnelmaa, jonka etenkin mestarillinen musiikki luo. Tämän pelin äänimaailma on sen paras taiteellinen elementti! Peli on riittävän visuaalinen, ja annan anteeksi grafiikoiden yksinkertaisuuden sen kutkuttavan tarinan ja upean äänimaailman vuoksi. Odotan innolla, että pääsen jatkamaan seikkailua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s