Ensikuuntelussa: The Tortured Poets Department: The Anthology

Taylor Swiftin uunituore albumi The Tortured Poets Department on nyt julkaistu! Taylorilla oli kuitenkin sellainen ässä hihassa, että kyseessä onkin tupla-albumi, jolla on 16 kappaleen sijaan 31 kappaletta! Edessä on siis monta tuntia tunteikasta kuuntelua, kun Taylor purkaa, mitä hänen ja Joe Alwynin kuusivuotiselle parisuhteelle oikein tapahtuikaan.

Sisältövaroitukset: itsetuhoisuus ja sillä uhkailu, masennus


Albumin prologi: In Summation

At this hearing
I stand before my fellow members of the Tortured Poets Department
With a summary of my findings
A debrief, a detailed rewinding
For the purpose of warning
For the sake of reminding
As you might all unfortunately recall
I had been struck with a case of a restricted humanity
Which explains my plea here today of temporary insanity
You see, the pendulum swings
Oh, the chaos it brings
Leads the caged beast to do the most curious things
Lovers spend years denying what’s ill fated
Resentment rotting away galaxies we created
Stars placed and glued meticulously by hand next to the ceiling fan
Tried wishing on comets
Tried dimming the shine
Tried to orbit his planet
Some stars never align
And in one conversation, I tore down the whole sky
Spring sprung forth with dazzling freedom hues
Then a crash from the skylight
Bursting through
Something old, someone hallowed, who told me he could be brand new
And so I was out of the oven
And into the microwave
Out of the slammer and into a tidal wave
How gallant to save the empress from her gilded tower
Swinging a sword he could barely lift
But loneliness struck at that fateful hour
Low hanging fruit on his wine stained lips
He never even scratched the surface of me
None of them did
“In summation, it was not a love affair!”
I screamed while bringing my fists to my coffee ringed desk
It was a mutual manic phase
It was self harm
It was house and then cardiac arrest
A smirk creeps onto this poet’s face
Because it’s the worst men that I write best
And so I enter into evidence
My tarnished coat of arms
My muses, acquired like bruises
My talismans and charms
The tick, tick, tick of love bombs
My veins of pitch black ink
All’s fair in love and poetry
Sincerely, The Chairman of The Tortured Poets Department

1. Fortnight (feat. Post Malone) ★★★★★

Onpa voimakas avaus albumille! Fortnight (feat. Post Malone) on melankolinen ja pehmeä kappale, jonka lyriikoissa tihkuu katkeruutta. Kappaleessa on jotain lumoavaa, sillä jäin aivan sen pauloihin. Taylorin ja Post Malonen äänet sointuvat kauniisti yhteen, mikä vain lisää kappaleen maagisuutta. Taylor ei arkaile tarttua huhuihin siitä, että Joe petti häntä, sillä kappaleen lyriikat eivät jätä paljoakaan arvailun varaan. Lyriikkapari ”Your wife waters flowers, I wanna kill her” ja ”My husband is cheating, I wanna kill him” loksautti leuat lattiaan.

All my mornings are Mondays stuck in an endless February / I took the miracle move on drug, the effects were temporary / and I love you, it’s ruining my life

2. The Tortured Poets Department ★★★★

Meidän täytyy tässä kohtaa uskoa huhut Taylorin ja Matt Healyn lyhyeksi jääneestä ja ilmeisen toksisesta deittailusta, sillä albumin nimikkokappale The Tortured Poets Department ei kerro Joe Alwynista. Utuinen mutta avauskappaletta menevämpi The Tortured Poets Department on uhmakas kertomus parisuhteesta ja siitä, kuinka sen pitäisi kestää, koska ”Who’s gonna hold you like me? Nobody. No-fucking-body.”. Olin ensikuuntelussa niin Fortnightin pauloissa, että tämä ei iskenyt yhtä kovaa, mutta sitten The Tortured Poets Departmentin bridge tuli takavasemmalta ja veti hiljaiseksi.

Sometimes I wonder if you’re gonna screw this up with me / but you told Lucy you’d kill yourself if I ever leave / and I had said that to Jack about you so I felt seen / Everyone we know understands why it’s meant to be / because we’re crazy

3. My Boy Only Breaks His Favorite Toys ★★★★

My Boy Only Breaks His Favorite Toys kertoo myrskyisästä suhteesta ja Taylorin halusta yrittää saada se toimimaan siitä huolimatta, että hänen kumppaninsa metaforisesti vain rikkoo kaikki lempilelunsa eli naisystävänsä. Ensikuuntelulla en lämmennyt My Boy Only Breaks His Favorite Toys’lle, mutta muutaman kuuntelun jälkeen löysin siitä yhtymäkohtia omaan elämääni, ja sitten se iskikin kovempaa.

Once I fix me / He’s gonna miss me

4. Down Bad ★★★★

Melankolinen Down Bad kertoo eron jälkeisestä masennuksessa vellomisesta. Down Badin musiikki on haikea ja melankolinen, lyriikat yllättävän synkät. Kappale on taattua Taylor Swift & Jack Antonoff -duon laatua, mikä on toki näkynyt kaikissa tähänastisissa kappaleissa. The Tortured Poets Department -albumin kappaleissa on jotain huumaavaa, jota en osaa kuvailla sanoin, ja Down Bad ei ole poikkeus tässä.

How dare you think it’s romantic / leaving me safe and stranded? / ’Cause fuck it, I was in love / so fuck you if I can’t have us

5. So Long, London ★★★★

Vaihdetaan hetkeksi Aaron Dessnerin tuottamiin kappaleisiin! So Long, London on niitä petollisia kappaleita, jotka ovat musiikin puolesta suhteellisen meneviä, mutta lyriikoiltaan murskaavan surullisia. So Long, London kertoo kauttaaltaan siitä, kuinka Taylor yrittää ylläpitää ja tekohengittää pitkään kestänyttä suhdettaan Joe Alwyniin, kunnes hän viimein joutuu hyväksymään, ettei se johtaisi mihinkään – paitsi väistämättömään eroon. Lyriikka ”You swore that you loved me but where were the clues? / I died on the altar waiting for the proof” on yksinään jo aika paljastava.

I stopped CPR, after all it’s no use / The spirit was gone, we would never come to / and I’m pissed off you let me give you all that youth for free

6. But Daddy I Love Him ★★★★★

Taylorin ja Mattin suhde herätti aikanaan paljon närää niin Taylorin lähipiirin, kollegojen kuin fanien (minä mukaan lukien) keskuudessa. But Daddy I Love Him on Taylorin keskisormen näyttö kaikelle sille keskustelulle. Kappaleella Taylor muistuttaa hyvin suoraan, että hän on aikuinen nainen ja hänen suhteensa, valintansa ja virheensä ovat hänen oman harkintakykynsä piirissä, ja niitä on muiden turha päivitellä. Taustalla paistaa vahvasti se, että kyseinen suhde puhalsi Tayloriin elämää, sillä hän oli juuri eronnut väsyttävästä ja pitkästä suhteestaan Joeen: ”If all you want is gray for me / then it’s just white noise, then it’s just my choice”. Kappaleessa on musiikin puolesta jotain Cruel Summermaista, mutten osaa selittää sitä tarkemmin.

I’d rather burn my whole life down / than listen to one more second of all this bitchin’ and moanin’ / I’ll tell you something ’bout my good name / It’s mine alone to disgrace / I don’t cater to all these vipers dressed in empath’s clothing

7. Fresh Out the Slammer ★★★

Fresh Out the Slammer kertoo siitä, kuinka Taylor on viimein päässyt metaforisesta vankilasta, joka oli hänen suhteensa Joeen, ja on valmis uppoamaan seuraavaan suhteeseen. Olemme palanneet Jack Antonoffin tuottamiin kappaleisiin ja albumin alkukappaleiden soundiin ja tunnelmaan. Fresh Out the Slammer on hyvä kappale, muttei erotu edukseen verrattuna sitä edeltäneisiin biiseihin.

8. Florida!!! (feat. Florence and the Machine) ★★★★★

Florida!!! (feat. Florence and the Machine) on mestariteos! Taylorin ja Florencen äänet sopivat maagisen hyvin yhteen, ja kappale on yhtäaikaa mahtipontinen ja hienovarainen näyte female ragesta. Florida!!!’lla on lyhyt mutta koukuttava kertosäe, ja Taylor Swiftille ominaisesti nerokas bridge.

So I did my best to lay to rest / all of the bodies that have ever been on my body / And in my mind, they sink into the swamp / Is that a bad thing to say in a song?

9. Guilty as Sin? ★★★★★

Guilty as Sin? -kappaleen nimestä osasi jo arvata, että edessä on vähintään False god -tasoista erotiikkaa, ja asiahan on juuri näin, ellei enemmänkin. Kappale kertoo sensuellisti siitä, kuinka Taylor fantasioi (tulevan) rakastajansa kosketuksesta. Kertosäkeistön avauslause ”What if he’s written ’Mine’ on my upper thigh only in my mind?” on upea lyriikka. Tähän mennessä albumin paras kappale!

My bed sheets are ablaze / I screamed his name / Building up like waves crashing over my grave / Without ever touching his skin / How can I be guilty as sin?

10. Who’s Afraid of Little Old Me? ★★★★★

Who’s Afraid of Little Old Me on reputation-Taylorin käsialaa: teräväkyntinen, uhmakas ja anteeksipyytelemätön. Who’s Afraid of Little Old Me on Taylorin puolustuspuheenvuoro niitä vastaan, jotka ovat kritisoineet hänen yksityiselämäänsä ja uraansa. Taylorin parhaimmistoa, hands down.

I wanna snarl and show you just how disturbed this has made me / You wouldn’t last an hour in the asylum where they raised me / So all you kids can sneak into my house with all the cobwebs / I’m always drunk on my own tears, isn’t that what they all said?

11. I Can Fix Him (No Really I Can) ★★★★★

I Can Fix Him (No Really I Can) kertoo nimensä mukaisesti suhteesta, jossa Taylor uskoo voivansa muuttaa kumppaninsa paremmaksi, kunnes hän lopuksi ymmärtää, ettei hän pystykään siihen. Kappale on utuinen albumin viitoittamaan tyyliin, ja lyriikoiden mahtipontisuus pehmenee kappaleen edetessä ja Taylorin ymmärtäessä, että hän ei tule tekemään (oletettavasti Mattista) parempaa miestä.

They shook their heads saying, ”God, help her” when I told ’em he’s my man / but your good lord didn’t need to lift a finger / I can fix him, no, really, I can / And only I can

12. loml ★★★★★

loml eli kappale, jonka nimi herätti paljon spekulaatiota sen jälkeen, kun albumin kappaleiden nimet julkaistiin. Pääosin loml merkitsee sen suosituinta tulkintaa eli love of my life (”Holy ghost, you told me / I’m the love of your life / You said I’m the love of your life / about a million times”), mutta aivan kappaleen viimehetkillä Taylor kääntää sen ympäri merkitsemään loss of my life (”And I’ll still see until I die / You’re the loss of my life”). loml on surullinen balladi Taylorin ja Joen erosta ja sen herättämistä tunteista Taylorissa. Tästä, kuten monista muista Joesta kertovista kappaleista, ilmenee vahvasti Taylorin halu asettua aloilleen, mennä naimisiin ja perustaa perhe, mitä Joe ei kuitenkaan halunnut antaa hänelle. loml on taideteos, joka sattuu sydämeen ja sieluun.

You shit-talked me under the table / talking rings and talking cradles / I wish I could unrecall / how we almost had it all

13. I Can Do It With a Broken Heart ★★★★★

Yksi Taylorin parhaista kappaleista ikinä. I Can Do It With a Broken Heart kertoo siitä, kuinka Taylor esiintyi viime keväänä ilta toisensa jälkeen Eras Tourilla samaan aikaan, kun hän kipuili kaikessa hiljaisuudessa eronsa kanssa. I Can Do It With a Broken Heart on selkeä ”fake it till you make it” -hymni, kuten kappaleessa myös lauletaan. Biisi on menevä ja nopeatempoinen, ja Taylor laulaa siinä iloisesti kipunsa läpi. Kappaleen lyriikka ”I’m so depressed, I act like it’s my birthday, every day” ja lopun naurunheleä ”cause I’m miserable and nobody even knows” pistävät ilmat pihalle. Kappale päättyy kuitenkin uhmaavaan ”Try and come for my job” – eli tehkääpä muut artistit perässä historian tuottavin kiertue samalla, kun eroatte pitkästä suhteesta. I Can Do It With a Broken Heart on yhtä aikaa epäterve coping-mekanismi ja itsevarmuuden nostattaja, ja samaistun siihen vahvasti.

’Cause I’m a real tough kid / I can handle my shit / They said, ”Babe, you gotta fake it till you make it” and I did / Lights, camera, bitch, smile / even when you wanna die / He said he’d love me all his life / but that life was too short / Breaking down, I hit the floor / All the pieces of me shattered as the crowd was chanting ”more”

14. The Smallest Man Who Ever Lived ★★★★★

The Smallest Man Who Ever Lived alkaa syvällä huokaisulla, joka viestii hyvin pettymyksestä, jota Taylor kuvaa kappaleessa entistä kumppaniansa kohtaan. Kappale on aluksi hidas ja haikea, kunnes kolmannessa säkeistössä turhautuminen, harhaluuloisuus ja viha alkavat tihkua läpi. En haluaisi olla sen henkilön kengissä, josta tämä kappale on tehty, on nimittäin sen verran raskauttavaa kertomusta tässä.

I would’ve died for your sins / Instead I just died inside / and you deserve prison, but you won’t get time / You’ll slide into inboxes and slip through the bars

15. The Alchemy ★★★

The Alchemy on ensimmäinen kappale, johon minun on vaikeaa saada otetta. Kappaleesta on monta tulkintaa, joista suosituimmat ovat se, kuinka alkemialla yritetään tehdä kultaa jostakin, joka ei sitä alunperin ole (verrattuna ihmissuhteisiin), sekä Taylorin toipumisesta aiemmista suhteistaan ja päätymisestä yhteen nykyisen kumppaninsa Travis Kelcen kanssa. The Alchemy on hyvä, mutta en saa siitä oikein kiinni.

16. Clara Bow ★★★★

Clara Bow oli 1920-luvun mykkäelokuvien näyttelijätähti, ja Taylor viittaa kappaleen alussa hänen kauneuteensa ja kuuluisuuteensa, kuten myöhemmin myös Stevie Nicksiin ja itseensä. Clara Bow on temaattisesti samaa genreä The Lucky Onen ja Nothing New’n kanssa, ja kertoo ulkoisiin odotuksiin yltämisestä ja julkisuuden tuomista paineista.

Beauty is a beast that roars down on all fours demanding more / Only when your girlish glow flickers just so / Do they let you know? / It’s hell on earth to be heavenly / Them’s the brakes, they don’t come gently

17. The Black Dog ★★★★

The Black Dog kertoo niin masennuksesta, jota Taylor koki erottuaan Joen kanssa, että siitä, kuinka Taylor joutui katsomaan Joen menevän elämässään eteenpäin ilman häntä ja vierailemassa Black Dog -nimisessä pubissa Lontoossa jonkun uuden kanssa. Taylor ei voi ymmärtää, kuinka Joe ei kaipaakaan häntä, vaikka hänen itsensä on vaikeaa mennä eteenpäin, sillä ”old habits die screaming”.

I just don’t understand / how you don’t miss me / in the shower, and remember how my rain-soaked body / Was shaking, do you hate me? / Was it hazing for a cruel fraternity? / I pledged, and I still mean it / Old habits die screaming

18. imgonnagetyouback ★★★★★

imgonnagetyouback on sanaleikki, joka kuvaa hyvin kappaleen tarinaa: Taylor haluaa entisen kumppaninsa takaisin, joko ollakseen jälleen tämän kanssa yhdessä tai kostaakseen tälle. imgonnagetyouback on menevä, leikkisä, seksikäs ja täynnä ristiriitaisia ja raskaita tunteita. Todella herkullinen kappale!

And I’ll tell you one thing, honey / I can take the upper hand and touch your body / Flip the script and leave you like a dumb house party / or I might just love you ’til the end

19. The Albatross ★★★★

Albatrossi on metafora Taylorin ja Joen kuusivuotisesta suhteesta, joka osoittautui molemmille taakaksi. The Albatross kuvaa haikean kauniisti vaaran merkkejä, joita suhteen aikana nähtiin, mutta joita ei otettu todesta.

Wise men once said / ”One bad seed kills the garden” / ”One less temptress, one less dagger to sharpen” / Locked me up in towers / but I’d visit in your dreams / and they tried to warn you about me

20. Chloe or Sam or Sophia or Marcus ★★★★

Chloe or Sam or Sophia or Marcus kertoo petoksesta ja sen tuomasta tuskasta parisuhteessa. Taylor kertoo kappaleessa myös kipuilusta kumppaninsa huumeongelmien kanssa, sekä yrityksistään löytää itsensä uudelleen suhteen jälkeen. Chloe or Sam or Sophia or Marcus on sydäntäsärkevän kaunis.

You needed me, but you needed drugs more / and I couldn’t watch it happen / I changed into goddesses, villains, and fools / Changed plans and lovers and outfits and rules / all to outrun my desertion of you / and you just watched it

21. How Did It End? ★★★★★

How Did It End? kertoo spekulaatiosta, joka pyöri Taylorin ja Joen eron ympärillä sen tapahduttua Eras Tourin aikana viime keväänä. Kappale alkaa lyriikoilla ”We hereby conduct this post-mortem”, ja Taylor purkaakin tällä kappaleella suhdettaan ja sen päättymistä kuin ruumiinavausta toteuttaisi. How Did It End? on kummittelevan kaunis ja tuskainen, täynnä epävarmuutta, kaipuuta ja halua ymmärtää, mikä johti suhteen päättymiseen.

Say it once again with feeling / How the death rattle breathing / Silenced as the soul was leaving / The deflation of our dreaming / Leaving me bereft and reeling / My beloved ghost and me / sitting in a tree / D-Y-I-N-G

22. So High School ★★★★★

The Tortured Poets Deparment: The Anthologylta löytyy myös iloisia kappaleita: So High School on kikattelevan koulutytön leikkisä rakkauslaulu jalkapalloilijapoikaystävästään – eläähän Taylor nyt klassista high school -unelmaa. So High School tihkuu onnellisuutta yhtä aikaa kepeillä, seksikkäillä ja syvällisillä lyriikoillaan.

Get my car door, isn’t that sweet? / then pull me to the backseat / No one’s ever had me / not like you / Truth, dare, spin bottles / You know how to ball, I know Aristotle / Brand new, full throttle / Touch me while your bros play Grand Theft Auto / It’s true, swear, scouts honor / You knew what you wanted, and, boy, you got her

23. I Hate It Here ★★★★★

Eskapismi-kappale! I Hate It Here kertoo tavoista, joilla Taylor yrittää paeta todellisuuttaan ja sen tuomaa tuskaa. Taylor kuvaa kappaleissaan paljon halua piiloutua ja elää rauhassa poissa parrasvaloista, ja I Hate It Here jatkaa tällä linjalla. Laulussa kuuluu niin päättäväisyys kuin haavoittuvaisuus, ja musiikkissa on jotain folkloremaista.

I hate it here so I will go to / lunar valleys in my mind / When they found a better planet / only the gentle survived / I dreamed about it in the dark / the night I felt like I might die

24. thanK you aIMee ★★★★★

Vaikka kappaleessa viitataankin Aimee-nimiseen naiseen, joka on lyriikoiden mukaan tehnyt Taylorille paljon pahaa, kappaleen muotoilu ”thanK you aIMee” viittaa selkeästi Kimiin (Kardashian), joka yritti tuhota Taylorin uran vuonna 2016 yhdessä Kanye Westin (nyk. Ye) kanssa. Kappaleessa Taylor kiittää Kimiä tapahtuneesta, sillä kaksikon yritykset painaa Tayloria alaspäin johtivat vain tämän uran uuteen nousuun reputation-albumin myötä, ja tottakai myös henkiseen ja emotionaaliseen kasvuun, joka Taylorin piti käydä läpi ollessaan paossa julkisuudelta. thanK you aIMee on ihanan pirtsakka kappale, jonka sanoissa on niin kiitollisuutta kuin rehvakkuuttakin.

I wrote a thousand songs that you find uncool / I built a legacy which you can’t undo / but when I count the scars, there’s a moment of truth / that there wouldn’t be this, if there hadn’t been you

25. I Look in People’s Windows ★★★★

I Look in People’s Windows kertoo yksinäisyydestä ja ulkopuolisuuden tuntesta; Taylor kuvaa siinä, kuinka hän ei voi elää normaalia elämää, vaan tyytyy katselemaan sellaista ikkunoiden läpi. Surullista, että teema toistuu vuoden 2009 The Outside -kappaleella Taylorin ensimmäisellä levyllä ja vuonna 2024 Taylorin uusimmalla. Kappale on albumin lyhyin kestolla 2 minuuttia ja 11 sekuntia, mutta lyhyestä virsi kaunis.

So I look in people’s windows / like I’m some deranged weirdo / I attend Christmas parties from outside / I look in people’s windows / in case you’re at their table / What if your eyes looked up and met mine / one more time

26. The Prophecy ★★★★

The Prophecy on Taylorin pyyntö ja anelu tulla rakastetuksi, sillä hän kaipaa sitä enemmän kuin rahaa tai julkisuutta. Avunpyyntönä hennosti laulettu The Prophecy on surullisen kaunis. Toivottavasti nykypäivän Taylor on löytänyt Travisissa sen, mitä hän kappaleessa haikailee.

A greater woman has faith / but even statues crumble if they’re made to wait / I’m so afraid I sealed my fate / No sign of soulmates / I’m just a paperweight, in shades of greige / Spending my last coin so someone will tell me it’ll be okay

27. Cassandra ★★★★★

Cassandrassa Taylor vertaa itseään Troijan Cassandraan, jonka tämän ex-rakastaja Apollo kirosi kertomaan aina oikeita profetioita ilman, että kukaan koskaan uskoisi häntä. Vertauskuvalla Taylor muistelee vuoden 2016 tapahtumia ja sitä, kuinka ihmiset kääntyivät häntä vastaan eivätkä uskoneet hänen näkökulmaansa tapahtuneeseen. Melankolinen ja utuinen Cassandra on ehdottomasti albumin parhaimmistoa!

When it’s ”Burn the bitch,” they’re shrieking / When the truth comes out, it’s quiet / So, they killed Cassandra first ’cause she feared the worst / and tried to tell the town / So, they filled my cell with snakes, I regret to say / do you believe me now?

28. Peter ★★★★

Peter kertoo kasvamisesta eri näkökulmista Peter Pan -viittauksin: kuinka Taylor toivoi rakastajansa kasvavan ja kypsyvän sopivaksi kumppaniksi hänelle, ja kuinka näin ei koskaan käynyt ja Taylor jatkoi varttumista yksin, minkä myötä he kasvoivat erilleen. Pidän harvoin kertosäkeistöistä, joissa toistetaan muutamaa lausetta uudelleen ja uudelleen, mutta Peterin kertosäkeistössä, jossa toistetaan ”You said you were gonna grow up / then you were gonna come find me”, on jotain kauniin epätoivoisista ja surullista.

And you said you’d come and get me, but you were twenty-five / and the shelf life of those fantasies has expired / Lost to the ”Lost Boys” chapter of your life / Forgive me, Peter, please know that I tried / to hold on to the days / when you were mine / but the woman who sits by the window / has turned out the light

29. The Bolter ★★★★★

The Bolter kertoo ennen kaikkea vapaudesta, ja lyriikka ”as she was leaving / it felt like breathing” tuntuu kuvaavan Taylorin heräämistä uudelleen eloon hänen erottuaan Joen kanssa. Taylorin tulkinta The Bolterissa on syvällinen ja kaunis, ja kappale soljuu eteenpäin vuoroin mahtipontisesti ja herkästi. The Bolter liittyy albumin parhaimmiston joukkoon!

Started with a kiss / ”Oh, we must stop meeting like this” / but it always ends up with a town car speeding / out the drive one evening / Ended with the slam of a door / then he’ll call her a whore / Wish he wouldn’t be sore / but as she was leaving / it felt like breathing / All her fuckin’ lives / flashed before her eyes / it feels like the time / she fell through the ice / then came out alive

30. Robin ★★★

Robin on herkkä ja viipyilevä oodi lapsuudelle ja lasten viattomuudelle, jota tulee suojella.

You got the dragonflies above your bed / You have a favorite spot on the swing set / You have no room in your dreams for regrets / The time will arrive for the cruel and the mean / You’ll learn to bounce back just like your trampoline / But now we’ll curtail your curiosity / in sweetness

31. The Manuscript ★★★★★

The Manuscript on kaunis kertomus siitä, kuinka tunteiden ja ihmissuhteiden purkaminen musiikkiin on auttanut Tayloria käsittelemään niitä. Lyriikat muistelevat hänen menneisyyttään ja tuovat tietynlaista rauhaa, sillä Taylor ei koe enää menneiden suhteiden tuskaa omakseen: ”Now and then I reread the manuscript / but the story isn’t mine anymore”. The Manuscript on oivallinen lopetus tälle upealle albumille!

And the slow dance / was alight with the sparks / and the tears fell / in synchronicity with the score / and at last / she knew what the agony had been for


The Tortured Poets Department: The Anthology on jälleen kerran mestariteos Taylorilta. Albumin keskiarvoksi tuli lopulta 4.45/5 tähteä, ja se sisältää monta todella väkevää kappaletta, kuten Who’s Afraid of Little Old Me, loml, Guilty as sin? ja I Can Do It With A Broken Heart. Yllätyin siitä, kuinka moni kappale lopulta käsitteli jotain muuta kuin Taylorin ja Joen suhdetta (lue: kuinka monta kappaletta Taylor oli kirjoittanut Mattista). Albumin tekeminen oli varmasti Taylorille puhdistava kokemus, sisälsihän albumi moninaisen tunteiden kirjon pelkän eroista johtuvan surun sijaan. Nyt jäädäänkin sitten jännittämään, mitkä kappaleet Taylor ottaa tältä levyltä mukaan Eras Tourin kappalevalikoimaan, sillä siihen on enää tasan kuukausi, että pääsen näkemään Taylorin viimein livenä!

All’s fair in love and poetry.

Jätä kommentti