30 päivän musiikkihaaste

Instagramissa on pyörinyt nyt muutaman kuukauden ajan 30 päivän musiikkihaaste, johon olen pitkään ajatellut osallistuvani. Päivittäiseen julkaisemiseen sitoutuminen ei ole kuitenkaan sopinut arkeen, joten ajattelin osallistua haasteeseen tällä blogin puolella! Sukelletaan siis musiikin pariin – varoituksen sanana, että menin näissä yllättävän syvälle ja myös synkempiin aiheisiin.

1. A song you like with a color in the title

Käynnistetään tämä lista Taylor Swiftilla, koska RED on luonnollisin vastaus tähän kohtaan! Yritin miettiä kyllä muitakin, mutta aivot totesivat vain ”loving him was red”.

2. A song you like with a number in the title

Yksi lempiartisteistani on Halsey. Hänen kappaleensa 100 letters kertoo tuhoon luisuvasta suhteesta, josta molemmat osapuolet yrittävät pitää kiinni itsensä kustannuksella.

3. A song that reminds you of summertime

Kun ajattelen kesää – lämpöä, juhannusta, vapautta – ajattelen Kuningasidean Sä saat mut -kappaletta.

4. A song that reminds you of someone

Ida Paulin ja Kalle Lindrothin Hakuammuntaa oli tärkeässä roolissa meidän parisuhteen alkumetreillä, joten se on luonteva valinta tähän.

5. A song that needs to be played loud

Keväällä 2023 julkaistu Paris Paloman Labour käsittelee sukupuolten epätasa-arvoa yhteiskunnallisissa rakenteissa. Paloma laulaa kappaleessa niin patriarkaatin luomista naisiin kohdistuvista paineista koskien avioliittoa ja perheen perustamista kuin naisten tekemästä emotionaalisesta työstä parisuhteessa. Jotta viesti menisi vielä voimakkaammin perille, hän julkaisi hiljattain Labour – the cacophony –version, jossa taustalla joukko naisia laulaa samaa voimakasta sanomaa. Labour – the cacophony on female rage -hymni ja puhdistava kokemus, ja se on parhaimmillaan volat kaakossa!

6. A song that makes you want to dance

Jos Daddy Yankeen Gasolina soi ja en ole tanssilattialla, tarkistakaa pulssini.

7. A song to drive to

Minulla on Car jams -niminen Spotify-soittolista, mikä on hauskaa siinä mielessä, että emme omista autoa, eikä meidän käytettävissä olevista autoista kummassakaan ole mahdollisuutta yhdistää Spotifyta tai spotifyillista laitetta auton kaiuttimiin. Kuitenkin, tällainen lista on olemassa ja sen avauskappale on Imagine Dragonsin Radioactive, joka on ehdottomasti car jam.

8. A song you like with a food in the title

Spotify Wrapped 2024 kärkisijalle on kovasti ehdolla OCT-yhtyeen hupikappale Don’t touch my clogs. Heidän uusin kipaleensa on menevä kiinalaisesta ruoasta kertova Dim Sum Paradise.

9. A song that makes you happy

Kuningasidean musiikki tekee minut hyvin onnelliseksi ja saa helposti niin hymyilemään kuin tanssahtelemaan! Yksi eniten iloa tuottavia biisejä on ehdottomasti JOO Kuningasidean uusimmalta levyltä.

10. A song that makes you sad

Variaation nimissä en valinnut Taylor Swiftin Ronania, jota en pysty kuuntelemaan ollenkaan, koska tulen siitä niin surulliseksi. Hiljaiseksi vetää myös Demi Lovaton Father, joka on hänen kirjeensä hänen edesmennelle isälleen, jonka kanssa hänellä oli vaikeat välit.

11. A song that you never get tired of

Minulla on kaksi kaikkien aikojen lempikappaletta, ja tuodakseni variaatiota tähän listaan vastaan sen, joka ei ole Taylor Swiftiä. Lempikappaleeni kaikkien aikojen lempibändiltäni eli 30 Seconds to Marsilta on Closer to the Edge, ja olen kuunnellut sitä väsymättä vuodesta 2009. Tämän kappaleen kuuleminen livenä on aina puhaltanut minuun niin paljon elämää, että se kantaa pitkälle.

12. A song from your preteen years

Preteen määritellään ikävuosiksi 8-12, ja tuossa iässä lempikappaleeni oli silloisen lempiyhtyeeni Simple Planin Welcome to my life. Suosikkinäyttelijöitäni lapsena olivat Mary-Kate ja Ashley Olsen, ja Simple Plan esiintyi heidän elokuvassaan New York Minute. Mitä synergiaherkkua 10-vuotiaalle Saanalle!

13. A song you like from the 70s

Yksi kaikkien aikojen parhaista kappaleista ikinä löytyy 1970-luvulta, eli tietenkin Queenin Bohemian Rhapsody.

14. A song you’d love to be played at your wedding

Näin omat häät jo juhlineena voin vastata tähän toteutuneiden unelmien pohjalta! Kirjoitin first dance -kokemuksistamme hääblogitekstiin, joten lainaan suoraan siitä:

”Palataanpas tanssijännitykseen! Päätimme tosiaan hääpäivän aamuna vaihtaa valitsemiemme first dance -kappaleiden järjestystä, ja nyt oli aika tanssia ne tässä uudessa järjestyksessä. First dance -kappaleemme piti olla Oopperan kummituksen All I ask of you, mutta lopulta se päätyi olemaan vasta kolmas tanssittava tanssi. Alunperin meillä oli tarkoituksena, että suosikkivideopelimme soundtrackilla oleva Dawn Winery Theme olisi soinut alustuskappaleena tanssia sisään spiikatessa, mutta koska sen tahditus on valssi, se päätyi olemaan lopulta itse first dance -kappaleemme. Ajattelin aluksi, että eihän nyt first dance voi kestää vain minuuttia, mutta niissä kuumotuksissa minuuttikin oli hyvin pitkä aika. Toiseksi tanssittavaksi kappaleeksi nousi Taylor Swiftin Lover (first dance remix), ja kolmantena tanssittavana kappaleena oli viimein All I ask of you. Juhlavieraat liittyivät tanssiin mukaan Loverin säkeistössä, joka alkaa ”Ladies and gentlemen, will you please stand?”, mikä oli aika maaginen hetki, ja koska emme olleet tanssilattialla enää kaksin All I ask of youn kohdalla, sai siinä vähän sitten kompastellakin ja vain fiilistellä hetkessä. Heartlandin I loved her first on perinteinen father-daughter dance, jonka tanssin vuorotellen kunkin perheenjäseneni kanssa ja Vesku toisen mummonsa, ja siitä eteenpäin ilta olikin tanssahtelua ja rentoutumista.”

15. A song you like thats a cover by another artist

Selasin tätä kohtaa varten Darren Crissin parhaimpia soolovetoja Glee-musikaalisarjassa. Sillä tapaa helppo valinta! Jäin jumiin kolmen kappaleen välille – sillä tapaa vaikea valinta. Lopulta päädyin valitsemaan kaksi versiota samasta kappaleesta eli Keanen Somewhere only we know’sta. Kasvoin rakastamaan kappaletta 17-vuotiaana Gleen katsojana, ja minulla on siihen voimakas tunneside. Vitamin String Quartetin versio kappaleesta oli häidemme sisäänkävelykappale, joten se on minulle tärkeä myös sen erityisen hetken kautta.

16. A song that’s a classic favorite

Tämän kohdalla oli hieman vaikeuksia, sillä pohdin, haetaanko tällä klassista musiikkia vai ikivihreää klassikkoa. Vastaan jälkimmäisen mukaan ikivihreän iskelmän eli Siltsun Satulinnan, joka oli 3-vuotiaan Saanan lempikappale.

17. A song you’d sing with someone on karaoke

En ole kovin hyvä laulamaan, mutta kyllä karaokea voi aina laulaa! Äkkiseltään muistan laulaneeni karaokessa ainakin Gimmelin Roviolla, No Doubtin Don’t speakin ja Frozenista tutun Let it gon. Yhteislauluna kaksi ensimmäistä toimivat ainakin varsin hyvin. Jos nyt pitäisi ottaa Vesku kainaloon karaokeen, valitsisin meille varmaan Lionel Richien Hellon – se oli ainakin Gleessä duettona toimiva kipale!

18. A song from the year you were born

Vuoden 1994 tarjonnan kärkikaksikko oli Bon Jovin riipaisevan kaunis Always ja Green Dayn Basket Case, joista jälkimmäinen lopulta jäi voitolle. Ahdistuksesta kertova punk-rock -kipale on yksi suosikkikappaleistani Green Daylta, ja olen onnekas, että olen päässyt kokemaan sen keikallakin!

19. A song that makes you think about life

The Giant Leapin Best time of your life on jo itsessään tämän tehtävänannon täyttävä kappale, sillä se rohkaisee kuuntelijaa reflektoimaan elämäänsä ja miettimään, mitä jos aikaa ei olisikaan enää paljoa jäljellä. Tämä on yksi kaikkien aikojen lempikappaleistani, ja se todellakin pistää miettimään.

20. A song that has many meanings to you

The Cabin Angel with a shotgun on varmasti tuttu jokaiselle Dean Winchester x Castiel -fanille, jolle tämän parin tarina oli syy roikkua Supernaturalissa kiinni aivan liian pitkään. Kappale ei siis virallisesti liity mitenkään sarjaan, se on vain fanien keskuudessa adoptoitu kuvaamaan parin ja etenkin Castielin tarinaa. Tästä johdettuna kappale on itselleni myös lämmittelykappale D&D-peleihin, kun valmistaudun roolipelaamaan aasimar paladin -hahmoani Thiramiria, jonka taustatarinan pohjasin löyhästi Castieliin – enkeli, joka kapinoi taivasta vastaan rakastuttuaan ihmiseen on aivan liian herkullinen tarina olla hyödyntämättä.

Angel with a shotgun on myös itsessään todella kaunis ja mahtipontinen rakkauslaulu ilman mitään yllä mainituista linkityksistä.

21. A song you like with a person’s name in the title

Ingrid on minulle hyvin henkilökohtainen kappale, joka on kantanut minut läpi elämän vaikeimpien ja synkimpien ajanjaksojen. Ingrid on riipaisevan lohdullinen kappale, ja Johanna Kurkelan tulkinta on siinä mitä kaunein.

22. A song that moves you forward

Viime vuosina Disneyn Encanto-elokuvasta tuttu Surface Pressure on auttanut minua jaksamaan monien vaikeiden hetkien yli. Näin ylisuorittavana toisten tarpeet omiensa yli asettavana isosiskona Luisan hahmo ja tämä kappale kolahtivat aika kovaa.

23. A song you think everyone should listen to

Macklemore on varmasti tutuin hittikappaleistaan Thrift shop ja Can’t hold us, mutta minulle hän on jättänyt lähtemättömimmän vaikutuksen raa’an rehellisillä kappaleillaan Otherside ja Starting over, jotka kertovat niin huumeidenkäytöstä rap-piireissä kuin kuiville pääsemisestä ja julkisuuden henkilöiden idolisoinnin vaaroista. En ole ikinä selvinnyt näistä kahdesta kappaleesta kuivin silmin.

24. A song by a band you wish were still together

En keksinyt yhtään yhtyettä, jonka toivoisin palaavan yhteen eron jälkeen. Ohitan siis tämän!

25. A song you like by an artist no longer living

Naya Riveralla ja hänen Gleessä näyttelemällään Santanalla oli aivan todella valtava merkitys nuoren Saanan elämälle. Naya hukkui tapaturmaisesti kesällä 2020 vain 33-vuotiaana, joten on katkeransuloista valita tähän hänen versiointinsa kappaleesta If I die young, joka oli omistettu hänen edesmenneelle Glee-kollegalleen Cory Monteithille sarjan 5. tuotantokaudella. Lepää rauhassa, Naya.

26. A song that makes you want to fall in love

Rakkauslauluissa täytyy ehdottomasti tukeutua Taylor Swiftin tuotantoon. Taylorin romanttisin kappale on ehdottomasti You are in love, jota luonnehdin 1989 (Taylor’s version) -albumin arvostelussa seuraavasti: ”You are in love on Taylorin koko tuotannon kaunein rakkauslaulu, ja siksi tanssimme sen häissämme. Kappale on riisuttu ja herkkä kertomus arkisesta tosirakkaudesta, ja kaikessa yksinkertaisuudessaan se on pehmeimpiä ja toisaalta väkevimpiä kappaleita, joita Taylor on koskaan kirjoittanut.”

27. A song that breaks your heart

Tälle kohdalle sisältövaroitukset itsemurhasta ja homofobiasta.

Rise Againstin Make it stop (September’s children) on väkevä kappale homofobiaa kokeneista lapsista, jotka päätyivät itsemurhaan kokemansa henkisen väkivallan vuoksi syyskuussa 2010 Yhdysvalloissa. Kappale on osa It Gets Better Projectia, jolla pyritään ehkäisemään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien lasten ja nuorten itsemurhia.

28. A song by an artist whose voice you love

Xanan musiikki on yhtä aikaa menevää ja sielua riipaisevaa, ja hänen lauluäänensä on yhtä aikaa syvä, pehmeä ja ihanan rouhea. Oli vaikeaa valita tähän erikseen nostettavaa kappaletta, sillä nautin suuresti hänen koko tuotannostaan, mutta riisutun kaunis bet you’ll get off on this on ehdottomasti hänen paras taidonnäytteensä.

29. A song you remember from your childhood

Tiktak oli ensimmäinen suosikkiyhtyeeni ja tämä albumi ensimmäinen omistamani CD-levy. Muistan, että lempikappaleeni olivat tämä Sydän lyö ja Junat. Kuuntelin Sydän lyö pitkästä aikaa, ja siitä tuli kyllä lämmin ja haikea olo!

30. A song that reminds you of yourself

Ensimmäinen tatuointini oli Don’t stop believing, joten se on ehdottomasti myös kappale, joka minun täytyy vastata tähän viimeiseen kohtaan! Kappale on Journeyn, mutta kaikessa rehellisyyden nimessä otin tatuoinnin kyllä täysin Glee-kontekstissa. Don’t stop believing on minulle valtavan rakas.

Jätä kommentti