Kulttuuria: Inspiroivia naisia televisiossa

Syksy on televisiosarjojen paluiden aikaa. Tämä herättää hieman ahdistusta, sillä olen kiireiden vuoksi jäljessä lempisarjoistani. Aion nyt syyslomalla pysähtyä, rentoutua ja nauttia viltin alla mm. How to get away with murderista, The bold typesta ja Once upon a timesta. Syksyssäni pinnalla ovat olleet myös minua inspiroivat vahvat naiset, joita on kaikkialla ympärilläni. Ajattelin yhdistää nämä kaksi ja pohtia inspiroivia naisia televisiosarjoissa. Tästä syntynee sarja, sillä haluan kirjoittaa myös kirja-, elokuva- ja pelihahmoista!


Kat Edison (Aisha Dee) – The Bold Type

kat

Tällä hetkellä suosikkisarjani on ehdottomasti hyvänmielen draama The Bold Type, jonka katsominen saa sydämeni pakahtumaan onnesta. Sarja on feministinen ja täynnä positiivista energiaa ja yhteiskunnallisia kannanottoja. The Bold Type kertoo kolmesta naisesta, jotka työskentelevät yhdessä Scarlet-naistenlehden toimituksessa. Minua inspiroi vahvasti yksi sarjan päähenkilöistä, sosiaalisen median vastaava Kat Edison. Kat on idealistinen feministi, joka haluaa ajaa aatettaan ja toimia oikein siinä kuitenkaan aina onnistumatta. Hän taistelee internet-trolleja vastaan, twittaa vahingossa lehden Twitteriin yksityisen tekstiviestinsä ja joutuu tappeluun rastistisen häirikön kanssa. Kat on itsevarma ja viihtyy kehossaan ja seksuaalisuudessaan. Hän ottaa alastonkuvia ja puhuu seksistä avoimesti. Hän on sarjan alussa out and proud hetero, mutta huomaa rakastuvansa toiseen naiseen, ja hyväksyy tämän osan itseään ilman kummempia tuskailuja. Suurempaa coming out storya ei siis ole luvassa. Kat inspiroi minua, koska televisiossa näkee harvoin itsevarmoja naishahmoja, jotka saavat olla seksuaalisia olematta seksualisoituja. Katin itsevarmuus ja halu muuttaa maailmaa saavat minulle varmemman olon omassa kehossani ja ideologioissani.

”Well, then I guess I’ll have to show them a woman defying them.” – Kat Edison


Adena El-Amin (Nikohl Boosheri) – The Bold Type

Adena.jpg

Tämä blogiteksti voisi olla myös rakkauslaulu The Bold Typelle, ja voisin kirjoittaa jokaisesta sarjan naishahmosta. Päätin kuitenkin valita kaksi, joista toinen on muslimi valokuvaaja ja feministi Adena El-Amin. Adena on Twitter-kuvauksensa mukaan ”ylpeä muslimi lesbo”, mikä on jo sellaisenaan televisiossa harvinaista. Kun tähän lisätään vielä hahmon vahva feministisyys, aitous, rohkeus ja oikeudentaju, on The Bold Type antanut katsojilleen mitä upeimman hahmon. Adena on ensiesiintymisestään alkaen vahva, sanavalmis ja napakka nainen, joka ei pelkää sanoa mielipiteitään, mutta joka myös ymmärtää ympäröivän yhteiskunnan ennakkoluuloja. Adena ottaa valokuvataiteellaan kantaa yhteiskunnallisiin ongelmiin ja tuo näin feminismiään esille. Hän on puheessaan lempeä ja opettavainen, vastapainona impulsiiviselle Katille, johon hän rakastuu ja joka myös rakastuu häneen.

”There’s a lot more inside of a woman than what you can see on the outside.” – Adena El-Amin


Wynonna Earp (Melanie Scrofano) – Wynonna Earp

wynonna.jpg

Jos haluan tällä blogitekstillä saada lukijat katsomaan mainitsemiani sarjoja, aloittakaa edeltäjästä ja tästä. Wynonna Earp on niitä sarjoja, joista en keksi paljoakaan problemaattisia aspekteja. Sarjan päähenkilö on perhekirousta kantava Wynonna, joka palaa kotikaupunkiinsa puhdistamaan sen demoneista. Wynonna nauttii alkoholista, pyörittelee pyssyä ja peittelee tunteitaan ja traagista menneisyyttään sarkasmilla ja solvauksilla. Hän suojelee raivokkaasti pikkusiskoaan Waverlya, joka on älykäs, neuvokas ja tunteellisempi. Eli vähän niin kuin Winchesterin veljekset, paitsi ilman problemaattisia storylineja ja heteronormatiivisuutta.

Wynonna on täydellisen epätäydellinen hahmo. Rakastan nähdä stereotyyppisen traagisen mieshahmon piirteet naisella. Wynonnaa ei huononna hahmona se, kuinka paljon hän juo, kiroaa ja tekee virheitä (kuten vaikka ampuu vahingossa perheenjäsenensä). Wynonnan uskollisuus perheelleen ja halu suojella pikkusiskoaan kantaa sarjaa ja on oikeastaan sen sydän. Wynonna on vahva ja itsenäinen ja hän saa olla seksuaalinen ja harrastaa irtosuhteita ilman tuomitsemista. Iloitsen aina, kun naiset puhuvat televisiossa avoimesti seksistä. Wynonna on monipuolinen ja rohkea hahmo, jonka näyttelijä Melanie Scrofano tuo häneen useita kerroksia vaikeita kokemuksia ja suuria tunteita. Wynonnan one-linerit ovat legendaarisia.

”She [Wynonna] ain’t anybody’s but her own.” – Doc Holliday


Sansa Stark (Sophie Turner) – Game of Thrones

sansa.jpg

Sansa Stark on, hands down, lempitelevisiohahmojani ikinä. Hän on kasvanut huimasti draama-fantasiasarjan seitsemän tuotantokauden aikana. Aluksi Sansa oli naiivi, miellyttämisenhaluinen lapsi, joka halusi naida prinssin, pukeutua kauniisiin vaatteisiin ja elää yleellisesti. Nyt hän on kovia kokenut, karaistunut, itsenäinen ja vallan kahvassa. Hän on edelleen naisellinen, pukeutuu kauniisti ja unelmoi, mutta osaa myös manipuloida, pelata ja edetä yhteiskunnassa ja suuressa pelissä. Sansa on tällä hetkellä yhdessä parhaimmista asemista Game of Thronesissa ja uskon hänen myös pysyvän siinä sarjan loppuun asti. Sansassa minua inspiroi se, kuinka naisellinen nainen voi nousta valtaan, ja kuinka hän on kasvanut vahvaksi johtajaksi, vaikka hänen nuori elämänsä on ollut täynnä kuolemaa, raiskauksia, hyväksikäyttöä ja manipulointia. Sansa inspiroi minua kasvamaan ja oppimaan myös vastoinkäymisistä.

Your words will disappear. Your house will disappear. Your name will disappear. All memory of you will disappear.” – Sansa Stark


Michaela Pratt (Aja Naomi King) – How to get away with murder

michaela.jpg

Michaela on kunnianhimoinen ja perfektionisti lakiopiskelija, joka haluaa olla paras kaikessa. Samaistun. Hän on myös feministi ja puolustaa vahvasti eri vähemmistöjen oikeuksia: jos joku sanoo jotakin loukkaavaa, hän varmasti huomauttaa siitä. Inspiroidun Michaelan rohkeudesta ja sanavalmiudesta ja toivon, että pääsen joskus feminismissäni hänen tasolleen. Hän on vahva argumentoija, rationaalinen ja älykäs. Michaelan on välillä vaikeaa puhua tunteista ja seksistä, mikä tekee hänestä aidon ja samaistuttavan hahmon.

”He doesn’t love me. But here’s the thing – I love me.” – Michaela Pratt


Laurel Castillo (Karla Souza) – How to get away with murder

laurel.jpg

How to get away with murder on täynnä inspiroivia naishahmoja. Laurel on varautunut idealisti, joka haluaa puolustaa heikommassa asemassa olevia. Tiedätte, mitä sanotaan: ”hiljaiset ovat vaarallisimpia”. Laurel on älykäs ja osaa pysyä viileänä vaikeissa tilanteissa. Michaelan tapaan Laurel kommentoi kärkkäästi epäkohtia ja problemaattisia lausahduksia, eikä istu vieressä hiljaa ja siedä niitä. Laurel haluaa toimia oikein ja kuuntelee sydäntään toimiessaan. Aina ei ole kuitenkaan mahdollista tehdä oikein, mikä luo mielenkiintoisia konflikteja hahmon ja hänen ympärillään tapahtuvien draamojen välille. Laurelilla on myös ominaisuus, jota rakastan missä tahansa mediassa: kun kaksikieliset hahmot siirtyvät kesken keskustelun äidinkieleensä, esimerkiksi kirotessaan tai sanoessaan erityisen painokkaan lauseen. Kun Laurel vaihtaa kielen espanjaan, sydäntäni lämmittää.

”I’m a cheater, yes. And a slut and a bad person and now a murderer. Judge me if you want. Just do it while we’re carrying the damn body!” – Laurel Castillo


Annalise Keating (Viola Davis) – How to get away with murder

annalise-keating.jpg

How to get away with murder -sarjan johtohahmo on rautainen puolustusasianajaja ja lakiprofessori Annalise Keating. Hänen ylitseen ei kävele kukaan, ja hänen oppilaansa ihailevat ja pelkäävät häntä. Yksityiselämässä Annalise kamppailee dramaattisten ihmissuhteiden, lain, kuolemien ja alkoholismin kanssa. Annalise on täydellinen esimerkki siitä, kuinka kirjoitetaan moniuloitteinen naishahmo, jossa on sekä hyviä että halveksuttavia puolia. Hän on joskus armoton ja kylmä, mutta myös lojaali ja täynnä tunnetta. Ihailen Annalisessa sitä, kuinka hän pyörittää koko show’ta, eikä näytä ulospäin, kuinka hajalla hän on. Hän on myös avoimesti biseksuaali (Shonda Rhimes, käytä sitä sanaa!).

”I am who I am. If you don’t like it, I don’t care.” – Annalise Keating


Mabel Pines (Kristen Schaal) – Gravity Falls

Mabel.png

Moodbreaker? Ei suinkaan! Aikuisystävällisten animaatioiden rakastajista päivää, saanko esitellä Gravity Fallsin? Sarja on Disneyn tuottama kaksikautinen fantasia-/seikkailuanimaatio kaksosista Dipper ja Mabel, jotka selvittävät kesän paranormaaleja mysteerejä isosetänsä luona. Mabel Pines, 12, on optimistinen ja kovaääninen, rakastaa yksisarvisia ja harrastaa taidetta ja askartelua. Kuvailinko Mabelia vai itseäni? En ole koskaan samaistunut televisiohahmoon niin paljon, kuin mitä samaistuin Mabeliin kohdatessani hänet ensimmäistä kertaa vuosi sitten. Mabel inspiroi minua pysymään aina kilttinä, optimistisena ja tiedonjanoisena, ja olemaan välittämättä muiden mielipiteistä.

”I’ll take that as a compliment.” – Mabel Pines


Laura Hollis (Elise Bauman) – Carmilla

Olen kirjoittanut tästä sarjasta ennenkin. Mene nyt katsomaan.

laura.jpg

Laura Hollis on 19-vuotias journalisti, joka selvittää kadonneen huonetoverinsa mysteeriä ja rakastuu samalla vampyyriin. Hän on idealisti, feministi ja haluaa toimia oikein. Häntä on ylisuojeltu lapsena, minkä vuoksi hän kapinoi ja toimii välillä uhkarohkeasti. Hän rakastaa etenkin vanhaa kirjallisuutta, pop-kulttuuria ja historiaan jääneitä vahvoja naisia. Laurassa ihailen sitä, kuinka hän toimii pelosta huolimatta, jaksaa uskoa parempaan huomiseen ja toimii oman päänsä mukaan.

”We need to girl the hell up.” –  Laura Hollis


Leda-kloonit (Tatiana Maslany) – Orphan Black

ob.jpg

Jälleen sarja, jonka jokaisen naishahmon voisin lisätä tälle listalle, mutta tämän sarjan kohdalla voin laittaa heidät kaikki samaan kohtaan saman näyttelijän vuoksi. Orphan Black on kaikkien aikojen lempisarjani sen monipuolisten hahmojen, sydämellisten ihmissuhteiden, älykkään sci-fin ja feministisen sanoman vuoksi.

Leda-klooneja on monta kymmentä, mutta päähahmoihin heistä kuuluu viisi: Sarah Manning, Cosima Niehaus, Alison Hendrix, Helena ja Rachel Duncan. Itseäni inspiroivat eniten Sarah, kova ja rohkea yksinhuoltajaäiti, joka tekee kaikkensa tyttärensä vuoksi, sekä Cosima, älykäs tieteilijä, joka yrittää ratkaista alkuperänsä salat. Molemmat ovat itsenäisiä, monipuolisia hahmoja, jotka tekevät virheitä ja oppivat niistä. He uhmaavat auktoriteetteja, toimivat sydämensä mukaan ja rakastavat intohimoisesti.

”My biology, my decision.” – Cosima Niehaus


Clarke Griffin (Eliza Taylor) – The 100

Clarke

”Jos voisit pelastaa jonkun hahmon sarjansa käsikirjoittajilta, kuka se olisi?” Clarke Griffin, all the way. Clarke on hyväsydäminen ja vahva naishahmo, joka haluaa pelastaa kaikki ystävänsä sarjan pahoilta tapahtumilta, ja saa siitä kiitokseksi vain syyttelyä ja lokaa niskaan. Hän on kuitenkin kaikista vastoinkäymisistä huolimatta pysynyt hyvänä ihmisenä, joka pystyy tekemään myös vaikeita päätöksiä ja ottamaan vastuun niistä. Kaikki Clarken rakastetut olevat kuoleet (tragic bisexual trope, anyone?), mutta silti hän jatkaa elämää. Olen lopettanut tämän sarjan katsomisen Clarken huonon kohtelun vuoksi, mutta kolmen ensimmäisen kauden ajan Clarke inspiroi minua toimimaan oikein, vaikka kaikki eivät olisi samaa mieltä.

”Maybe life should be about more than just surviving. Don’t we deserve better than that?” – Clarke Griffin
Rachel Berry (Lea Michele) – Glee

rachel

Gleellä on iso osa rooli elämässäni, ja yksi suuri syy tähän on sarjan päähenkilö Rachel Berry. Rachel on inspiroinut minua tavoittelemaan unelmiani anteeksipyytelemättä ja pysähtymättä. Rachel ei halua miellyttää muita, vaan saavuttaa tavoitteensa ja menestyä.

”Being a part of something special does not make you special. Something is special because you are a part of it.” – Rachel Berry


Seuraavana on vuorassa Inspiroivat naishahmot elokuvissa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s