Me too

Sosiaalisessa mediassa kiertää kampanja, jossa jokainen seksuaalista ahdistelua ja/tai häirintää kokenut kirjoittaa statukseensa ”me too”. Tavoitteena on tuoda esiin, kuinka yleisiä nämä ongelmat ovat – ja surullista on nähdä, kuinka moni etenkin naispuolinen ystäväni jakaa nuo kaksi sanaa. Itse olen saanut osuuteni ahdistelusta ja häirinnästä. Olen kyllästynyt olemaan hiljaa seksismin ja ”harmittoman vitsailun edessä”, joten tässä oma osani kampanjaan. Jospa joku näitä letkautellut lukisi tämän tekstin ja tajuaisi, kuinka kauan näitä sanoja kantaa mukanaan.

 • Isoskoulutuksessa keskustelimme pienellä porukalla sukupuolirooleista, johon eräs mieshenkilö tokaisi vakavissaan: ”Naisten tehtävä on olla haarat auki”. Olin tietääkseni keskustelun ainoa nainen. Marssin tästä suoraan ko miehen tyttöystävän luo.
 • Ne lukemattomat kommentit lyhyestä hameestani, aloittaen yläasteelta ja päästen tähän päivään. Kommentit ovat vaihdelleet asiallisista huomautuksista räikeään häirintään, kavereilta ja ystäviltä tuntemattomiin.
 • Ne lukemattomat kommentit paidan syvyydestä, rinnat sitä ja tätä.
 • Kadulla huutelijoilta kukaan ei varmasti ole välttynyt. En ole minäkään. Eniten on jäänyt mieleen seuraava: lukion ensimmäisenä vuonna olimme menossa porukalla syömään, kun eräs mieshenkilö päätti lähteä seuraamaan meitä ja kyseli toistamiseen, olenko vapaana. Meidän piti painella ensimmäiseen ravintolaan sisään, jotta mies lakkaisi seuraamasta meitä. Hän jäi odottamaan ravintolan edustalle meitä.
 • Eräässä käymässäni koulussa olin keskustelemassa johdon miespuolisen edustajan kanssa. Kun kävelimme naispuoleisen ystäväni kanssa hänen toimistoonsa, hän otti meidät vastaan ja aloitimme keskustelun asiastamme. Hän käänsi kahvikuppinsa meitä kohti siitä juomatta, paljastaen tekstin ”I got the coffee, now I want the sex”.
 • Tanssin kerran baarissa tuntemattoman miehen kanssa. Koska tanssin hänen kanssaan (lue: hänen vieressään, koskematta), hän koki sopivaksi alkaa suudella kaulaani, kun käänsin selkäni. Minun ja naispuolisen kaverini ilta päättyi siihen, mistä seurasi riita, koska ”pilasin hänen hyvän iltansa, koska kiusoittelin miestä enkä sitten halunnutkaan tätä ja piti lähteä”. Minun tekee vieläkin pahaa mennä Unioniin.
 • Hyväksikäyttö, jota en ole osannut kutsua hyväksikäytöksi ennen tätä.
 • Klassinen känniin juottaminen -> seksin saaminen -skenaario ja siihen liittyvät lausahdukset. Hänellä ei onnannut.
 • Miespuolisen ystäväni kommentti: ”Ei Saanan vieressä voi nukkua, kun ei siltä kuitenkaan saa anaalia”.
 • Alastomuuden seksualisointi ja suomalaisen saunakulttuurin väärinkäyttö. Eikö saunassa saa olla alasti rauhassa?
 • Jo arkipäivää olevat kommentit, jotka menevät toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, koska en jaksa harmistua niistä. Tämä lista olisi muuten hitosti pidempi.

Nyt riitti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s