Ensikuuntelussa: Taylor Swift – reputation

Elämäni jakautuu lukuihin, joita minun on helpointa hahmottaa sen mukaan, mikä Taylor Swiftin albumi on milloinkin ollut kovimmassa soitossa. Jokaisella albumilla on kantavia tunteita, joita olen myös itse elänyt albumien ilmestymisen aikaan. Esimerkiksi RED (2012) oli täynnä vahvoja tunteita ja särkynyttä sydäntä, ja se ilmestyi elämääni juuri oikealla hetkellä. Niin teki myös viime perjantaina ilmestynyt reputation. Taylorin puhtain pop-albumi on lyriikoiltaan älykäs, pistävä ja kaunis. Musiikillisesti se on Taylorin kokeilevin albumi. reputation rakentuu kahden pääteeman ympärille: itsensä rakentaminen uudelleen sekä tosirakkauden löytäminen. Koen, että nämä ovat juuri ne asiat, joita haluan tutkiskella musiikin tuella, eikä kukaan artisti ole koskaan paremmin tukenut minua kuin Taylor (Demi Lovato on vahvasti toisella sijalla).

Kun reputation ilmestyi, ajattelin kärsivällisesti odottaa, että saan fyysisen levyn käsiini ja voin kuunnella sen läpi lueskellen perinteisesti lyriikoita kansilehdestä. Sain kuitenkin kuulla, että tilaukseni on myöhästynyt, joten päätin ostaa levyn (toisen kerran) Itunesista. Luin lyriikoita kuunnellessani ja elin tunteita musiikin mukana. Tässä siis ensimmäinen levyarvosteluni, ensikuuntelussa reputation.


1. …Ready for It?

Ready for it? on reputationin 2. single ja yksi suosikkikappaleistani albumilta melodisesti. Kappaleen lyriikat ovat terävät ja täynnä viittauksia menneisiin suhteisiin.  … Ready for it? on Taylorin haaste uudelle miehelle koskien hänen elämäänsä parrasvaloissa. Kappale viitoittaa osuvasti, millainen albumi reputation on, ja avaa tarinan uudesta suhteesta ja elämänvaiheesta.

Kappaleen musiikkivideo on täynnä scifi-elementtejä ja uusia tyyliratkaisuja Taylorille. Musiikkivideo on näyttävä, mutta vähemmän symbolinen kuin Look what you made me do.

Knew I was a robber first time that he saw me / Stealing hearts and running off and never sayin’ sorry / But if I’m a thief, then he can join the heist

… ready for it 8,5 / 10


2. End Game (Ft. Ed Sheeran & Future)

End Game on yllättävä kappale Taylorilta. Kappaleessa on räppiä sekä kevyesti Taylorilta että kunnolla vierailevilta artisteilta, ja lyriikat ovat vuorotellen lempeät ja iskevät. Parhaiden ystävysten Taylorin ja Edin uutta yhteistä kappaletta on odotettu pitkään, ja tämä kappale ylittää villeimmät toiveet.

”I bury hatchets, but I keep maps of where I put ’em / Reputation precedes me, they told you I’m crazy / I swear I don’t love the drama, it loves me

End Game 8,5 / 10


 3. I Did Something Bad

I did something bad on albumin toiseksi brutaalein kappale ja sen vuoksi mielestäni albumin parhaita. Kappale leikittelee Taylorin maineella ’miestennielijänä’ ja ’käärmeenä’, joka manipuloi ihmisiä. Rakastan sitä, kuinka Taylor syleilee häntä kohtaan suollettuja syytöksiä ja kääntää ne aseiksi, joilla hän rikkoo jälleen levynmyyntiennätyksiä.  (ง’̀-‘́)ง

If a man talks shit, then I owe him nothing / I don’t regret it one bit, ’cause he had it coming

But if he drops my name, then I owe him nothin’ / and if he spends my change, then he had it coming

I did something bad 9/10


4. Don’t Blame Me

Don’t blame me on Taylorin vokaalisesti ja melodisesti näyttävimpiä kappaleita, mutta ei valitettavasti yllä muiden kappaleiden lyyrisen nerokkuuden tasolle. Kappale on hyvä, mutta lyriikoissa on makuuni liikaa toistoa. Ihan hyvä kappale ja tukee kokonaisuutta.

And baby, for you, I would fall from grace / Just to touch your face

Don’t blame me 8/10


5. Delicate

Delicate on kaunis hitaampi kappale, jossa Taylor leikittelee äänellään ja kauniilla kaiuilla. En oikein osaa sanoa muuta, kuin että Delicate on kauttaaltaan korvia hivelevä ja miellyttävä kappale.

This ain’t for the best / My reputation’s never been worse, so / You must like me for me… / Yeah, I want you / We can’t make any promises now, can we, babe?

reputationin ensimmäinen single Look what you made me do oli Taylorin paluu julkisuuteen ja musiikkimaailman huipulle. Kapple kertoo uudelleensyntymisestä, oman paikkansa takaisinottamisesta ja jollakin tasolla myös kostosta. Taylorin ja muiden julkisuuden henkilöiden väleistä on uutisoitu paljon (Kim Kardashian, Kanye West, Katy Perry) ja Taylor on nyt palannut kertomaan oman version tarinoista.

Kappaleen musiikkivideo on mestariteos. Taylor aseistaa kaikki häntä vastaan heitetyt syytökset elementeiksi, joilla hän rakentaa näyttävän kokonaisuuden ja ottaa vallan takaisin itselleen. Alla yksi Tumblrista löydetty lyhyt analyysi, sillä tästä musiikkivideosta ja sen symboliikasta voisi kirjoittaa vaikka kokonaisen esseen. Pidempi analyysi esimerkiksi täällä.

Honey, I rose up from the dead, I do it all the time / I’ve got a list of names and yours is in red, underlined

Voisin tatuoida ensimmäisen valikoidun lyriikan, se on niin voimauttava ja inspiroiva!

Look what you made me do 9+/10


7. So It Goes…

Jos tältä levyltä pitää valita kappale, josta pidän vähiten, se on So it goes… Kappale ei ole huono, mutta se ei myöskään erotu edukseen. Perushyvä kappale, mikä on harmi näin muuten mestarilliselta albumilta.

I’m yours to keep / And I’m yours to lose / You know I’m not a bad girl, but I do bad things with you

So it goes… 8-/10


8. Gorgeous

Gorgeous on aivan ihastuttava kappale ensihuumasta ja ihastumisesta johonkuhun, jota et voi saada. Kappale on pirteä ja verrattavissa pieneen nousuhumalaan muutaman cosmopolitanin jälkeen. Hyvänmielen kappale, jota kuuntelin toistolla useamman kymmenen kertaa, kun kappale julkaistiin. Albumin parhaita popitus-kappaleita.

”If you’ve got a girlfriend, I’m jealous of her / But if you’re single that’s honestly worse / ’Cause you’re so gorgeous it actually hurts

Gorgeous 9,5/10


9. Getaway Car

reputationin parhaita kappaleita. Lyriikoiltaan, melodialtaan ja kokonaisuudeltaan eheä, monipuolinen ja tarinallisesti mielenkiintoinen kappale. Taylorin ääni pääsee oikeuksiinsa ja Getaway carissa hän kokeilee eri tyylejä käyttää ääntään. Kappaleessa Taylor myös leikittelee syytöksellä, että hän ei kykenisi pitkiin ja vakaviin suhteisiin.

It’s no surprise I turned you in / ’Cause us traitors never win / I’m in a getaway car / I left you in a motel bar / Put the money in a bag and I stole the keys / That was the last time you ever saw me

Getaway car 10/10


 10. King of My Heart

King of my heart on säkeistöiltään taidokkaasti kirjoitettu, kun taas kertosäkeistön vahvuus on Taylorin vokaaleissa. Näyttävä ja monipuolinen kappale, joka on sekä hempeä että menevä rakkauslaulu.

’Cause all the boys and their expensive cars / With their Range Rovers and their Jaguars / Never took me quite where you do

King of my heart 8,5/10


11. Dancing with Our Hands Tied

Rakastan tämän kappaleen pre-chorusta! Rytmi ja Taylorin ääni soljuvat eteenpäin taidokkain lyyrikoin kohti kertosäkeistöä, joka on valitettavasti Don’t blame men kaltaisesti täynnä liikaa toistoa. Tanssisin tämän kappaleen tahtiin mielelläni klubilla.

I’m a mess, but I’m the mess that you wanted

Dancing with our hands tied 8+/10


 12. Dress

reputationin parhaita kappaleita, hands down. Taylor ei ole koskaan kirjoittanut näin avoimesti seksistä. Dress on täynnä huumaa ja erotiikkaa niin hienosti verhoiltuna, että kappale on mestarillinen rakkauslaulu. Taylorin ääni on Dressissa hento ja viettelevä – ja minä olen rakastunut.

Say my name and everything just stops / I don’t want you like a best friend / Only bought this dress so you could take it off / Carve your name into my bedpost / ’Cause I don’t want you like a best friend / Only bought this dress so you could take it off

Dress 10/10


13. This Is Why We Can’t Have Nice Things

Taylor ei tullut leikkimään tällä albumilla. Maksaisin nähdäkseni Kanye Westin ilmeen, kun hän kuulee tämän hänelle omistetun kappaleen (verrattuna Taylorin edelliseen Kanyelle tehtyyn kappaleeseen Innocent (2010), jonka sävy oli anteeksiantava). Termi ”throw shade” kiteytyy This is why we can’t have nice thingsissa. Taylor on tullut takaisin kovempana kuin koskaan, eikä hän aio enää niellä julkkisdraamoja kilttinä tyttönä.

And therein lies the issue / Friends don’t try to trick you / Get you on the phone and mind-twist you / And so I took an axe to a mended fence

This is why we can’t have nice things 9,5/10


14. Call It What You Want

Suosikkikappaleeni reputationilta. Taylorin kauneimpia rakkauslauluja, joka kertoo samalla myös uudelleensyntymisestä. Tämän kappaleen tarvitsin elämääni. Call it what you want kiteyttää, että yksittäisestä parisuhteesta tietävät oikeasti vain sitä elävät. Joten ”kutsu sitä miksi haluat”. Kappale myös muistuttaa, että kun on vaikeaa, tukea voi hakea rakastamastaan ihmisestä.

I want to wear his initial on a chain round my neck / Chain round my neck / Not because he owns me / But ’cause he really knows me

You don’t need to save me / But would you run away with me? Yes

Call it what you want 10/10


 15. New Year’s Day

”Soittakaa tätä häissänne”, Taylor Swift sanoi, ja ymmärrän kyllä miksi. Kappale on hidas rakkauslaulu siitä, kuinka vierelleen voi löytää ihmisen, joka ei lähde pois. On hienoa, että uutena vuotena on joku, jota suudella, mutta on hienompaa, että se joku on myös siivoamassa juhlia kanssasi seuraavana päivänä. Pullojen siivoaminen saattoi myös osua omaan rakkaustarinaani aika kovaa.

I want your midnights / But I’ll be cleaning up bottles with you on New Year’s Day

New year’s day 9,5/10

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s