#timesup – myös meille

*Sisältövaroitukset: seksuaalinen häirintä, seksuaalinen ahdistelu, lasten seksuaalinen hyväksikäyttö, raiskaus*

”The clock has run out on sexual assault, harassment and inequality in the workplace. It’s time to do something about it.” Time’s Up Now -kampanja käynnistyi tarpeesta nousta yhdessä seksuaalista häirintää ja ahdistelua vastaan työpaikoilla. Viikonlopun Golden Globes -palkintogaalassa Hollywood-näyttelijät pukeutuivat mustaan kampanjan tukemiseksi ja solidaarisuuden osoittamiseksi. Miesnäyttelijät käyttivät Time’s Up -pinssejä osoittaakseen tukensa naisille ja kampanjalle.

Sekä #metoo että #timesup ovat herättäneet minussa paljon ristiriitaisia tunteita. Toisaalta on ollut hienoa huomata, kuinka ihmiset osoittavat solidaarisuutta, nousevat yhdessä vääryyttä vastaan ja puhuvat kokemuksistaan, joista on vaiettu hyvin pitkään. Kuitenkin Time’s Up toisti saman ongelman, jonka koin Me toon aikana: tekopyhyys uhrien tukemisessa. James Franco, tuore Golden Globe -voittaja, käytti gaalassa Time’s up –pinssiä, vaikka hänen tiedetään olevan seksuaalinen ahdistelija ja alaikäisiin sekaantuja. Päivä Golden Globe -gaalan ja kampanjan kultahetken jälkeen Twitter suri lapsia hyväksikäyttänyttä edesmennyttä David Bowieta hänen syntymäpäivänään.

Dylan Farrow, Woody Allenin seksuaalisesti hyväksikäyttämä tytär, tiivisti ajatukseni täydellisesti Twitterissä: ”No predator should be spared by virtue of their ’talent’ or ’creativity’ or ’genius.’ No rock should be left unturned. The principles of the movement need to be applied consistently and without exemption”. Kaiken sen jälkeen, mitä Farrow on kertonut Allenista, Hollywood kehtaa edelleen katsoa hyväksikäyttöä läpi sormien. Woody Allenin annetaan vieläkin tehdä elokuvia. Kate Winslet osallistui Time’s Up –kampanjaan Golden Globeissa ja seuraavassa henkäyksessä oli puolustamassa Allenia, ”mestarillista ohjaajaa”.

Minä olen kyllästynyt siihen, että katsomme läpi sormien hyväksikäyttöä, raiskauksia, lapsiin sekaantumista, pahoinpitelyä ja muuta etenkin naisiin ja lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa siksi, että haluamme pystyä edelleen fanittamaan suosikkilaulajiamme, -ohjaajiamme tai -näyttelijöitämme. Olen kyllästynyt myös jokaiseen, joka löytää verukkeita puolustella pahantekijöitä. Anteeksi, Saana 11v, mutta minä olen kyllästynyt muunmuassa J. K. Rowlingiin. Rowlingin puolustuspuhe Johnny Deppin roolittamiseen uuteen Fantastic Beasts -elokuvaan oli viimeinen pisara. ”There will be a time when we must choose between what is easy and what is right.”, ja Rowling, pahoinpidellystä lapsesta kirjoittanut lapsuudensankarini, valitsi helpoimman tien roolitaen Deppin, tunnetun pahoinpitelijän. Biseksuaalina naisena kaikki kunnioitukseni Deppiä kohtaan katosi, kun hän pahoinpiteli silloista vaimoaan Amber Heardia ja käytti bifobista vihapuhetta tätä haukkuessaan. Johnny Depp on ollut suosikkinäyttelijäni 3. luokalta lähtien ja omistan lähes 30 hänen tähdittämistään elokuvista. En aio katsoaa enää yhtäkään, etenkään Fantastic Beastsia. Tottakai tuntuu pahalta luopua jostakin, joka on ennen ollut itselle rakas, mutta ainakin omatuntoni on puhdas.

Olen kyllästynyt, että Golden Globes oli täynnä Time’s Up -puheita jokaiselta voittaneelta naiselta, mutta miehet pysyivät hiljaa. Olen kyllästynyt, että Time’s Up ei koske KAIKKIEN pahantekijöiden työuria, vaan James Franco ja vaimoaan pahoinpidellyt Gary Oldman palkittiin samana gaalailtana. Me emme voi tehdä poikkeuksia. Me emme voi tukea rahallisesti pahoinpitelijöitä katsomalla heidän elokuviaan ja ostamalla heidän levyjään, tai kertomalla julkisesti tukevamme heitä kaikesta huolimatta. Meillä ei ole enää varaa katsoa läpi sormien, jotta voisimme pysyä faneina. Hollywood on ansiokkaasti antanut potkuja henkilöille, jotka ovat paljastuneet pahoiksi ihmisiksi, mutta sen tulee jatkua poikkeuksetta. Toivon loppua Woody Allenin uralle. Toivon loppua naisia pahoinpitelevien miesten urien tukemiselle. Toivon loppua tekopyhyydelle.

No more silence. No more waiting. No more tolerance for discrimination, harassment or abuse. Time’s Up – myös meidän kohdallamme.

”… So I want all the girls watching here, now, to know that a new day is on the horizon! And when that new day finally dawns, it will be because of a lot of magnificent women, many of whom are right here in this room tonight, and some pretty phenomenal men, fighting hard to make sure that they become the leaders who take us to the time when nobody ever has to say ’Me too’ again.” – Oprah Winfrey, ensimmäinen tummaihoinen nainen, joka palkittiin Cecil B. DeMille award for lifetime achievement Golden Globeissa 2018

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s