Hidasta elämää osa III

Uuden vuoden mottoni on ”New year, grown me”. Haluan pysyä samana ihmisenä, mutta kasvaa ja kehittyä. Aion siksi harjoittaa vielä enemmän itsetutkiskelua ja palaan nyt Sanna Wikströmin suunnitteleman Voimauttavat kysymykset -korttisetin pariin. Aiemmat postaukseni itsetutkiskelustani löydät täältä ja täältä. Arvoin 42 kortin seasta jälleen 10 korttia, joiden kysymyksiin pohdin seuraavaksi vastauksiani.

Ensimmäinen kysymys kuuluu: Millaisia tilanteita välttelen? Mitä välttely kertoo aiemmista kokemuksistani tai uskomuksistani? Välttelen tilanteita, joissa koen olevani epäpätevä tai huono. Jos en osaa jotain, en halua myöskään tehdä sitä, ja välttely ilmenee suoraan prokrastinaationa. Jos edessä on työtehtävä, jota en koe osaavani tehdä riittävän hyvin, teen muita töitä ja haen niistä rohkaisua. En pidä siitä tunteesta, että koen olevani huono jossakin. Välttely kumpuaa ikävistä epäonnistumisen tai huonouden tunteista.

Toinen kysymys pohdituttaa pitkään: Millaisia tunteita tunnen nyt? Millaisia vertauskuvia löydän vastaamaan tunteitani? Tällä hetkellä tunnen hyvin paljon positiivisia tunteita. Olen onnellinen, rakastunut ja innostunut elämästä. Olen motivoitunut ja hyvällä päällä. Oloni tuntuu siltä, että voin tehdä elämässäni mitä haluan, mikä tuntuu hyvältä ja mikä palvelee unelmiani ja haaveitani. Onni on herätä oman rakkaan vierestä silloin kun haluaa herätä, päättää itse oman päivän kulusta ja käpertyä kainaloon, kun väsyttää. Onni on vapautta.

Keskitynkö enemmän siihen, miltä elämäni näyttää, kuin siihen, miltä se tuntuu? Kolmas kysymys saa todella pohtimaan. Olen joskus keskittynyt enemmän siihen, miltä elämäni näyttää ulospäin, mutta alan päästä tästä ajattelumallista irti. Nykyään osaan arvostaa yksittäisiä arkisia hetkiä ja niiden kauneutta. Minulle on tärkeämpää, että elämäni tuntuu minusta hyvältä, kuin miltä se näyttää esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Tottakai elämäni näyttää somessa hyvältä, koska sinne valikoituu elämäni parhaat palat ja viimeistellyt kuvat. Elämää on kuitenkin myös huonot hetket ja se, mitä ne opettavat.

Neljäs kysymys: Kuka tai mikä määrittelee elämäni sisällön? Tästä olen vuosi vuodelta tarkempi: minä itse. Minä päätän, ketkä haluan pitää elämässäni, mitä haluan tehdä tai opiskella, mitkä ovat intohimojani ja miten toteutan niitä, sekä miten haluan pukeutua ja ilmaista itseäni. Olen aina ollut oman tieni kulkija enkä paljoa välitä siitä, mitä muut sanovat tai ajattelevat. En myöskään anna yhteiskunnan odotusten päättää, miten minun tulisi elää elämääni. Minun elämäni on vain minun.

Onko jotakin, mistä minun tulisi luopua, jotta pääsen eteenpäin? Viides kysymys on ollut mielessäni jo pitkään, joten siihen vastaaminen on helppoa. Minun tulee vielä voimakkaammin luopua täydellisyyden tavoittelusta, kuin mitä olen tähän mennessä tehnyt. Olen tänä vuonna tietoisesti tehnyt virheitä, piirtänyt kalenterin viivoja millin vinoon, jättänyt korjaamatta vinossa olevia tauluja, pyrkinyt sietämään epätäydellisyyttä. Minun kohdallani kaiken pitää olla juuri eikä melkein ja tämä vie hirveästi energiaa. Minun tulee oppia hyväksymään keskeneräisyyttä ja epävarmuutta, arvostaa epätäydellisyyttä ja sietää virheitä etenkin itsessäni.

Kuudes kysymys: Mitä vaistoni sanoo: mitä minun tulisi tehdä seuraavaksi? Minun tulisi seuraavaksi jatkaa töitä. Tänään minulla on edit-päivä ja edessä on vielä muutaman lyhyen mainosvideon editointi.

Seitsemäs kysymys tuo mieleen hyviä asioita: Mitä asioita tekemällä tunnen oloni hyväksi? Tunnen oloni hyväksi, kun koen olevani hyvä jossakin tai saavani siitä nautintoa. Tunnen oloni hyväksi, kun kirjoitan, ilmaisen itseäni, teen taidetta tai keskustelen syvällisiä rakkaan ihmisen kanssa. Tunnen oloni hyväksi myös, kun menen lähemmäs tavoitteitani, ahkeroin, urheilen tai ilahdutan toisia ihmisiä.

Kahdeksas kysymys on ensimmäinen, johon en osaa heti kirjoittaa vastausta. Miten haluaisin minua tsempattavan juuri nyt? Mitä haluaisin kuulla? Haluaisin ehkä kuulla, että vaikka työllistyminen ja toimeentulo ovat tällä hetkellä täynnä kysymysmerkkejä, asioilla on tapana järjestyä.

Yhdeksäs kysymys on Miten tai millaisena koen itseni silloin, kun olen yksin? Yksin ollessani olen eniten minä: minun tarvitsee miellyttää vain itseäni. Voin kuunnella juuri sitä musiikki kuin haluan, katsella mitä tahansa Youtubesta tai Netflixistä sekä olla täysin rennosti. Onnekseni olen parisuhteessa, jossa voin olla seurassa sellainen, kuin olisin yksin ollessani.

Kymmenes kysymys hymyilyttää: Miten osoitan rakkautta itselleni? Muille? Itserakkaus on ollut minulle aina hyvin tärkeässä roolissa. Jos minä en rakasta itseäni, se näkyy kaikessa tekemisessäni. Osoitan rakkautta itselleni pitämällä huolta kehostani, syömällä ja nukkumalla hyvin, vaalimalla mielenterveyttäni, kirjoittamalla, luomalla, pitämällä yllä järjestystä elämässäni ja pitämällä rakkaani lähelläni. Osoitan rakkautta muille arvostamalla ja kunnioittamalla heitä, tukemalla ja neuvomalla sekä keskustelemalla asioista suoraan. Pyrin sanomaan joka päivä läheisilleni, että rakastan heitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s