Kulttuuria: Inspiroivia naisia kirjoissa

Inspiroivia naisia -sarjan toisessa osassa pureudun itseäni inspivoiviin naishahmoihin fiktiivisessä kirjallisuudessa. Etenkin pienempänä olin kova lukutoukka ja yritän saada sitä osaa itsestäni takaisin. Rakastan lukemista, ja kirjallisuus on aina ollut lähellä sydäntäni. Kasvoin kirja kädessä. Pidemmittä puheitta, minua inspiroivia naisia fiktiivisissä kirjoissa!


Elizabeth Bennet – Ylpeys ja ennakkoluulo (Jane Austen)

Kukaan ei liene yllättynyt, että aloitan tekstin Jane Austenin ikonisimmalla hahmolla. Rakastuin Elizabethin hahmoon lukiessani kirjan ensimmäistä kertaa yläasteella. Minua kiehtoi Austenin tapa rakentaa pidetty mutta epätäydellinen naishahmo, joka on sanavalmis, nokkela ja hurmaavan hauska, mutta myös ennakkoluuloinen ja halukas uskomaan, että on itse aina oikeassa. Samaistuin Elizabethiin vahvasti ensilukemalta. Arvostan korkealle sanavalmiutta, hyvää sarkasmintajua, terävää älyä ja taitoa näpäyttää ihmisiä tarpeen tullen, ja Elizabeth sai näistä piirteistä kaiken arvostukseni. Hän oli myös idealisti ja omalla tavallaan romantikko aikakaudella, jolloin naimisiin mentiin taloudellisista ja kunniallisista syistä. Tärkeää on myös se, että Austen sai omalla aikakaudellaan luotua naispuoleisen päähenkilön, jolle tärkeintä ei ollut rakkaus tai avioliitto, mutta joka sai silti rakastua omilla ehdoillaan.

There is a stubbornness about me that never can bear to be frightened at the will of others. My courage always rises at every attempt to intimidate me.”

Sansa Stark – A song of ice and fire (George R. R. Martin)

Pystyn samaistumaan unelmoivaan naiiviin teiniin, joka haaveilee kauniista asioista ja rakkaudesta, mutta kasvaa itsenäiseksi, vahvaksi ja älykkääksi nuoreksi naiseksi. Sansa on minulle tutumpi sarjasta, sillä en ole vielä ehtinyt lukea kaikkia kirjoja. Tiedän kuitenkin suunnilleen, miten tarinat eroavat toisistaan, ja miten Sansa eroaa hahmona ruudulla ja paperilla. Tarinan alussa Sansa on lauluista, prinsseistä ja mekoista pitävä ompelua harrastava tyttö, joka on aivan yhtä feministinen kuin miekkaileva pikkusiskonsa Arya. George R. R. Martin kirjoittaa vahvoja erilaisia naisia, ja siitä olen hyvin kiitollinen.

My skin has gone from porcelain, to ivory, to steel.


Katniss Everdeen – The Hunger Games (Suzanne Collins)

Filmatisoinneista puheen ollen: Katniss Everdeen eroaa puolestaan vahvasti kirjoissa ja elokuvissa. Kirjoissa Katniss on 16-vuotias vahva tumma nuori nainen, jonka agenda on suojella perhettään, etenkin pikkusiskoaan. Katniss on selviytyjä ja kapinallinen, joka kykenee kylmäpäisyyteen, tunteettomuuteen ja manipulointiin. The Hunger Games -kirjojen hienous piilee niiden kapitalismi- ja mediakriittisyydessä sekä nuoren itsenäisen naispäähenkilön vahvuudessa, kun taas elokuvasarja kompastuu romantiikan korostamiseen, ohittaen täysin alkuperäismateriaalin pointin.

Luin The Hunger Gamesin yläasteikäisenä ja minulle oli tärkeää nähdä vahva naishahmo, jolle tärkeintä ei ollut rakkauden tai poikaystävän löytäminen. Ei kirjasarjassa, joka kertoo lasten pakottamisesta tappamaan viihteeksi, ole edes tilaa rakkauden etsimiselle. Siksi minä olin hyvin pettynyt kirjasarjan epilogiin, joka [SPOILER] tyytyy laiskasti ”onnelliseen loppuun”, jossa Katniss saa miehen ja lapsia. En vieläkään osta tätä loppua, sillä se ei ole minun Katnissini. Katniss inspiroi minua, koska hän on vahva, lojaali ja rohkea johtaja, joka ei pelkää riskeerata itseään yhteisen hyvän puolesta.

If he wants me broken, then I will have to be whole.


Hermione Granger – Harry Potter (J. K. Rowling)

Kasvoin Harry Potterien kanssa Hermione Granger esikuvanani, joten suuri osa siitä, millainen minä olen, on häneltä perittyä. Olen kiitollinen, että sain kasvaa esikuvanani myötätuntoinen, avulias, viisas ja neuvokas nuori nainen, joka on myös määräilevä, jääräpäinen ja kaikkitietävä. Kirja-Hermione on hyvin lähellä sydäntäni, kuten on myös Emma Watsonin näyttelemä filmatisointiversio. On hienoa samaistua naishahmoon, joka sai olla myös virheellinen. Hermione inspiroi minua, koska olen samankaltainen ja saan hänestä rohkeutta tulevaisuuteen ja siihen, millainen minusta voi vielä kasvaa.

The truth is that you don’t think a girl would have been clever enough!


Honorary mentions

  • Nonna – Lumen ja jään maa (Ilkka Auer)
  • Hazel Grace Lancaster – The fault in our stars (John Green)
  • Tessa Scott – Before I die (Jenny Downham)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s