Formulafiiliksiä! Australian GP

Rakkain (moottori)urheilulajini on ollut lapsesta pitäen Formula 1, jota olen seurannut aktiivisesti televisiosta tai livenä Circuit de Barcelona-Catalunyan penkiltä Espanjassa asuessani. Kymmenisen vuotta suosikkikuskini on ollut saksalainen Sebastian Vettel, vaikka toki liputan myös kotiinpäin ja arvostan suomalaiskuskeja Kimi Räikköstä ja Valtteri Bottasta. Tänään uusi F1-kausi starttasi Australian GP:lla ja toi mukanaan uuden tuoreen Formulan. Kisa debytoi sarjan uudet grafiikat, jotka näyttävät todella hyvältä, ja tuovat Formulaa vielä enemmän nykyaikaan. Uudet grafiikat ovat dynaamiset ja leikittelevät tummilla ja kirkkailla väreillä. Alan myös tottua uuteen F1-logoon, vaikka nostalgikko minussa kaipaa vanhaa. Uusi kausi tuo mukanaan myös uusia sääntöjä sekä kohutun halokaaren, jonka tarkoitus on suojella kuskin päätä mahdollisilta lentäviltä isoilta esineiltä, kuten onnettomuustilanteissa toisten autojen osilta. Haloturvakaari on kehitelty kohtalokkaista onnettomuuksista oppineena, ja vaikka osa kuskeista on protestoinut halokaarta etenkin esteettisistä syistä, itse koen sen olevan sekä luonnollinen lisäys autoon että välttämätön turvatoimi. Huomasin autoissa olevan halokaaren vasta muutaman kierroksen jälkeen, kun Fernando Alonson McLarenia kuvattiin kuskin näkökulmasta.

Kisaan lähdettiin kärjessä Lewis Hamilton (Mercedes), Sebastian Vettel (Ferrari) ja Kimi Räikkönen (Ferrari). Ennen starttia haastatteluissa kuultiin mm. F1-legendaa Niki Laudaa ja tuittupäisen F1-kuski Max Verstappenin isää, itsekin F1-uraa tehnyttä Jos Verstappenia. Haastatteluissa nousi ainoa inhoamani F1-aihe, eli mestaruusspekulaatio ennen kuin yhtäkään kisaa on edes ajettu. On aivan liian aikaista puhua siitä, keillä on mahdollisuus tämän kauden F1-mestaruuteen, joten on turhauttavaa kuunnella keskustelua aiheesta.

Tällä kaudella on mukana paljon vanhoja tuttuja kasvoja sekä muutama tuore kuski. Tämän kauden kuljettajiin voit tutustua täällä. Itseäni ilahduttaa nuorten kuskien nousu Formula 1:ssä. Australian GP:ssa autonsa starttaa ainakin kahdeksan minua nuorempaa kuljettajaa!

Australian GP:n startti oli puhdas, jännittävä ja kolariton. Australian GP tunnetaan huonoista ohitusmahdollisuuksistaan ja viime vuonna kisatilanteessa nähtiin ainoastaan kaksi ohitusta, joten toivoin tältä kisalta enemmän jännitystä ja kilpailutilanteita, joita onneksi oli riittämiin!

Aggressiivisesti ajava 20-vuotias Red Bull -kuski Max Verstappen ajaa tällä kaudella yliohjaavalla autolla, mikä johti pyörähdyksiin, kun kisaa oltiin ajettu viidesosa. Paalupaikkaa tavoittelevan Verstappenin kisa julistettiin olevan siinä, ja nuori mies joutuikin kamppailemaan Fernando Alonson kanssa viidennestä sijasta palkintopallitaistelujen sijaan. Haasin molemmat kuljettajat Romain Grosjean ja Kevin Magnussen keskeyttivät kilpailunsa hyvin pitkälti peräkkäin, mikä on hyvin harmillista, etenkin kun tilanne johtui varikolla tehdyistä virheistä. Keskeyttäjiä olivat myös F1-debytoija Williams-kuski Sergei Sirotkin, Sauberin Marcus Ericsson sekä Toro Rosson Pierre Gasly. Keskeytykset johtivat virtuaalisen turva-auton sekä lopulta turva-auton tulemiseen radalle.

Kierroksella 31/58 turva-auto poistui radalta, ja autot ampaisivat takaisin kisavauhtiin Vettel kärjessä ja Hamilton kannoilla. Hyvää kamppailua nähtiin etenkin Vettelin ja Hamiltonin sekä Alonson ja Verstappenin välillä. Loppukisa sujui rehdin kilpailun merkeissä, mitä on aina ilo katsoa, ja autot tulivat maaliin järjestyksessä 1. Vettel, 2. Hamilton, 3. Räikkönen, 4. Ricciardo (joka ajoi kilpailun nopeimman kierroksen), 5. Alonso ja 6. Verstappen. Suomalainen Bottas oli kahdeksas. Australian GP oli loistava avauskilpailu uudelle kaudelle, jonka aikana käytiin hyvää kilpa-ajoa ja koettiin draamaa ainoastaan Haas-tallin varikko-ongelmien vuoksi. Uudet kilpailusäännöt ja hienot grafiikat tuntuvat tuoneen lajiin vain lisää hienoutta, joten olen kyllä iloinen, että heräsin aikaisin Formulan pariin! F1 luopui tänä vuonna myös ”varikkotytöistä”, mikä lämmitti sydäntäni todenteolla. Palkintopallille nousivat Vettel (jee!), Hamilton ja Räikkönen, ja minä olin hyvin iloinen.

Tällä kaudella pyrin kirjoittamaan fiiliksiä jokaisesta kilpailusta. Seuraavatko lukijani Formulaa? Ketkä ovat suosikkikuskejanne?

australiangp
Australian GP:n 2018 voitti suosikkikuskini Sebastian Vettel.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s