Formulafiiliksiä! Kiinan GP

Formula1 motivoi jälleen heräämään kauniiseen sunnuntaiaamuun kahdeksalta, sillä kauden kolmas osakilpailu on alkamassa Shanghain radalla. Shanghaissa on ajettu tapahtumarikkaita kilpailuja vuodesta 2004 ja nytkin odotetaan jännittävää kilpailua täynnä todellista kilpa-ajoa ja mahdollisia sattumia, kun tuittupäinen Max Verstappen ajaa all in -taktiikalla; hänellä ei ole mitään menetettävää. Kiinan GP:hen lähdetään siis asetelmasta 1. VET, 2. RAI, 3. BOT, 4. HAM ja 5. VER. Eniten voittoja tällä radalla on Lewis Hamiltonilla. Mercedeksen Valtteri Bottas ajaa tänään 100. GP:nsä ja haastaa jo ylivoimaisia Ferrari-kuskeja todenteolla.

Mestaruustaistelua kymmenellä pisteellä johtavan Ferrarin kuskien piste-ero on ennen tätä osakilpailua 35-pistettä (Vettel 50, Räikkönen 15), joten Kiinan GP tulee ratkaisemaan, tuleeko Ferrari seuraavissa kilpailuissa suosimaan enemmän Vetteliä parantaakseen mahdollisuuksiaan tuplamestaruuteen. On ymmärrettävää vaikkakin surullista, että jo kolmas osakilpailu voi ratkaista sen, panostaako talli jatkossa molempiin kuljettajiinsa tasapuolisesti vai ainoastaan siihen, jolla on paremmat mahdollisuudet voittaa. On luonnollista, että tallit tähtäävät mestaruuteen kauden alusta alkaen, mutta katsojana turhauttaa kuunnella mestaruusspekulaatioita (ja vielä enemmän kuskien jatkosopimusspekulaatioita), kun kausi on vasta startattu.

Paikallisen yleisön suosikkikuski on aina ollut Räikkönen, joka ”keskittyy ajamiseen eikä puhumiseen”, joten ainakin miehellä on kannatus kohdillaan. Kiinalainen yleisö on pukeutunut Ferrarin väreihin ja heiluttaa Suomen lippua. Ferrari-kaksikkoa haastateltiin matkalla radalle, ja Räikkönen viihdytti katsojia vähänsanaisilla tokaisuillaan. Kysyttäessä voitonjanosta Räikkönen vastasi: ”I wouldn’t be here if I wouldn’t be interested”. Classic Kimi.

Startissa nähdään puhdasta kilpa-ajoa ilman rytinää. Vettel ja Bottas kiitävät puhtaasti kärkeen, kun taas Räikkönen ja Hamilton joutuvat Verstappenin ohittamiksi. Verstappen nousee kolmanneksi ensimmäisellä kierroksella, ja talli muistuttelee tiimiradiossa, että nuoren miehen tulisi pitää pää kylmänä ja olla ahnehtimatta. Kaikki autot ovat radalla ensimmäisen 12. kierroksen jälkeen, jolloin myös nähdään ensimmäinen varikkopysähdys. Kilpailu jatkuu tasaisesti varikkopysähdyksin ja muutamin ohituksin. Mercedes ja Ferrari jatkavat toistensa hämäämistä harhaanjohtavin varikkoviestein, mitä nähtiin myös viime osakilpailussa. Kierroksella 21 nähdään hienoa kilpa-ajoa, kun Bottas kiitää Vettelin ohi varikkopysähdyksen yhteydessä. Kärjessä ovat Räikkönen, Bottas, Vettel, Verstappen ja Hamilton. Räikkösellä ei ole vielä takana varikkopysähdystä. Kukaan ei ole (vielä) keskeyttänyt.

Kierroksella 27 nähdään kilpailun upeinta kilpa-ajoa, kun Bottas ajaa muutaman mutkan Räikkösen kanssa rinta rinnan ja ajaa rohkeasti ulkopuolelta ohi. Bottas nousee kärkeen ja samalla Vettel ohittaa Räikkösen, joka suuntaa ensimmäiselle varikkopysähdykselleen ja palaa radalle kuudenneksi. Radalla lentelee sora ja kumin palaset, jotka kuluttavat autojen renkaita. Toro Rosson tallikaverit Hartley ja Gasly törmäävät toisiinsa typerän virheen vuoksi, mutta molemmat jatkavat kilpailua. Autonkappaleiden takia turva-auto saapuu radalle, jolloin muutama talli ottaa ”ilmaisen” varikkopysähdyksen. Bottaksen renkaat ovat kuluneet, joten turva-auton poistuessa radalta tullaan näkemään jännittäviä tilanteita, kun uusintalähdöissä vahvoilla oleva Vettel pääsee ampaisemaan takaisin kärkitaisteluun. Bottas ajaa kuitenkin hienosti karkuun Vetteliä, kun turva-auto poistuu radalta kierroksella 35. Vettelin ero Bottakseen on hieman yli sekunnin.

Kilpailu etenee rauhallisesti, ja pienestä rytinästä huolimatta kaikki autot ovat radalla vielä kierroksella 38. Seuraavalla kierroksella Verstappenin nälkä päästä Hamiltonin ohi käy liian kovaksi, ja hollantilainen yrittää liian uhkarohkeaa ohitusta, joka johtaa ulosajoon radalta. Verstappenin kisa jatkuu huonommalla sijalla. Red Bull -tallikaveri Ricciardo näyttää Verstappenille, miten Mercedes ohitetaan, kun hän kiitää Hamiltonin ohi. Verstappen ottaa mallia ja ohittaa Hamiltonin tällä kertaa rauhallisesti ja kikkailematta. Kierroksella 42 tilanne on 1. Bottas, 2. Ricciardo, 3. Vettel, 4. Verstappen ja 5. Hamilton. Ricciardo ohitti tyylipuhtaasti Vettelin kirjoittaessani edellistä lausetta.

Kierroksella 44 Verstappen osuu Vettelin kylkeen typerässä ohitusyrityksessä, ja molemmat pyörähtävät ympäri. ”I don’t think I need to say anything here”, kommentoi Vettel rauhallisesti Verstappenin pilatua hänen kilpailunsa. Ricciardo ohittaa Bottaksen, jolloin kilpailun uusi tilanne on 1. Ricciardo, 2. Bottas, 3. Räikkönen, 4. Hamilton ja 5. Verstappen. Vettel on pudonnut seitsemänneksi. Kilpailua on jäljellä 10 kierrosta, kun Verstappen saa 10 sekunnin aikarangaistuksen Vettelin kolaroinnista.

Jätän tämän klassikko-F1-meemin tähän:

f1 meme.jpg

Hartley keskeyttää kierroksella 53 kilpailun ainoana keskeyttäjänä. Pitkällehän sitä päästiin. Kilpailu toisesta sijasta on kahden suomalaisen välillä, kun Räikkönen pyrkii ohittamaan Bottaksen. Molempien takarenkaat ovat hyvin kuluneet ja on olemassa riski, että toisen tai molempien renkaat hajoavat ennen maalia.

shanghai2018.PNG

Maaliin tullaan järjestyksessä 1. Ricciardo 2. Bottas 3. Räikkönen 4. Hamilton 5. Verstappen* (huomioimatta aikarangaistusta). Vettel sijoittuu kahdeksanneksi Alonson ohitettua hänet ahdistamalla radan sisäreunalle. On ilo nähdä palkintopallilla aina hymyilevä ja iloinen Ricciardo sekä kaksi suomalaista, vaikka luonnollisesti minua harmittaa suosikkikuskini Vettelin epäonni. Verstappenin voisi laittaa takaisin autokouluun, kiitos.

Äly, järki ja maltti – ominaisuudet jotka puuttuvat Verstappenilta” – suomalaiset F1-juontajat

Mestaruustilanne Ferrari-kuskien välillä on tämän kilpailun jälkeen 54p Vettel (mestaruustaiston kärjessä) ja 30p Räikkönen, joten kilpailuasetelma on vielä pystyssä myös Ferrarin tallissa. Nähdään Azerbaidžanin Grand Prix’ssa kuun lopussa!

ricciardo_shanghai2018.PNG
Ricciardo kunnioittaa omaa perinnettään juoda shampanjaa omasta kengästään kilpailun voitettuaan. Ricciardo valittiin myös F1 Driver of the Day, jonka katsojat äänestävät.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s