Myötätunnosta hyvinvointia

some-nyyti

Opiskelijoiden mielen hyvinvointia ylläpitävä Nyyti ry järjestää kansallisen Opiskelijoiden mielenterveyspäivän, jota vietetään tänään 18.4. teemalla myötätunto.

”Teemavalinnalla halutaan nostaa esiin myötätunnon merkitystä mielenterveydelle. Nimittäin se, miten kohtelemme niin itseä kuin toisia, vaikuttaa valtavasti siihen miten voimme. Pienetkin teot ovat tärkeitä ja niillä voidaan saada todella paljon hyvää aikaan. Myötätunnolla on siis väliä!” – Nyyti ry

Nyyti ry:n vapaaehtoisena halusin pysähtyä omassa arjessani ja kirjoittaa myötätunnosta. Mielenterveyspäivän kampanja rohkaisee pohtimaan, mitä hyvää ja myötätuntoa osoittavaa tänään voisi tehdä itselleen ja toiselle. Tämä keskiviikko sattui sekä hyväksi että huonoksi omalta osaltani mielenterveyspäivälle, sillä olen suurimman osan päivästä kotona yksikseni sairaslomalla mielenterveydellisistä ja fyysisistä syistä. Toisaalta tämä osoittaa sitä suurinta myötätuntoa itselleni; että osaa pitää tauon ja levätä, kun tuntuu siltä, ettei jaksa. Olin kuitenkin suunnitellut tämän päivän varalle mukavia yllätyksiä ystäville ja työkavereille, jotka toki tulen toteuttamaan riippumatta siitä, onko ”virallinen mielenterveyspäivä” vai ei. Jokainen päivä on hyvä hetki huomioida hyvinvointia ja mielenterveyttä sekä omalla kohdalla että lähipiirissä. Itse olen kiinnittänyt huomattavasti enemmän huomiota hyvinvoinnin vaalimiseen tehtyäni aiheesta opinnäytetyön (tai vietettyäni korkeakouluopinnoistani useamman viikon sairaslomalla loppuunpalamisen vuoksi).

Myötätunto määritellään ”tietoisuus toisen kärsimyksestä ja halu toimia sen helpottamiseksi” (Wikisanakirja). Myötätuntoa on myös luonnehdittu jaetuksi ihmisyydeksi ja toisten aidoksi kohtaamiseksi. Pidän myötätuntoa ja empatiakykyä yhtenä tärkeimpänä ominaisuutena itsessäni sekä ihmissuhteissa. Wikisanakirjan määritelmä myötätunnosta on mielestäni hyvin konkreettinen, mutta siinä tulisi huomioida myös tietoisuus omasta kärsimyksestä ja halu toimia oman olon helpottamiseksi. Koen, että oman pahan olon tiedostaminen, tutkiskelu ja sen tietoinen keventäminen rakentavat myötätunnon itseä kohtaan.

Miten myötätuntoa itseä kohtaan sitten osoitetaan? Mielestäni tärkeintä on olla rehellinen itselle ja myöntää, jos kokee ahdistuksen, pelon tai pahan olon tunteita. Kun tunnistaa itsessään negatiivisia tunteita, kannattaa pysähtyä ja tunnustella niitä. Mistä tunne johtuu, mikä sen aiheutti, miksi reagoin näin? Itse suosin päiväkirjan kirjoittamista yksityisimmissä tunteissa ja avointa keskustelua läheisten kanssa muuten. Joskus tunteet voivat olla musertavia ja ylivoimaisia, jolloin tärkeintä on saada rauhoituttua ja puhdistettua omia ajatuksia. Tässä minua ovat auttaneet useat meditaatiosovellukset, esimerkiksi Pause. Tiedän, kuinka houkuttelevaa on jäädä vellomaan pahaan oloon, kuunnella Spotifyista vähän angstimusiikkia ja mässäillä ikävillä tunteilla, ja joskus tämä toimiikin puhdistavana tunteiden käsittelykeinona. Olen kuitenkin kokenut tehokkaammaksi ottaa etäisyyttä tunteeseen, jolloin sitä voi käsitellä objektiivisemmasta näkökulmasta. Eilen tarvitsin myötätuntoa itseltäni maailmantuskan kanssa painiskellessani, joten pidin tauon arjesta ja pyörittelin Pausea, kunnes rauhoituin. Tänään paha henkinen olo on jatkunut, joten pidin vapaapäivän leväten, tehden mukavia asioita, syöden lempiruokaani ja kirjoittaen tätä tekstiä. Lisäksi varasin lääkäriajan hetken jatkuneisiin fyysisiin oireisiin, jotka ovat aiheuttaneet stressiä viime viikon aikana. Tietoinen huolehtiminen omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta on myötätuntoa itseä kohtaan.


Myötätunto toisia ihmisiä kohtaan tekee maailmasta paremman paikan. Jos osaisimme asettua toisen asemaan, tuntea toisten tunteita ja kohdata muut ihmisinä, olisimme kaikki paljon onnellisempia ja paremminvoivia. Myötätuntoa koetaan suhteellisen luonnollisesti, mutta entä jos se otettaisiin huomioon systemaattisemmin ja tuotaisiin teoiksi?

”Vaikka huomaisimmekin kehuttavaa, jää kehu usein arjen kiireessä antamatta. Jokainen meistä kuitenkin tarvitsee kannustavia sanoja ja tsemppausta – se tekee hyvää. Kehut voit laittaa kiertoon monella tapaa.” – Nyyti ry

Yksi työkavereistani, jonka henkilöllisyys on vieläkin mysteeri, jakoi kaikkien työpisteille jonkin aikaa sitten tsemppilaput, joissa hän kehui jokaista henkilökohtaisella tavalla. Tämä on mielestäni parhaita osoituksia myötätunnosta toisia kohtaan tavalla, joka on suunniteltua ja siksi erityisen ilahduttavaa. Toki spontaanit kehutkin saavat aikaan hyvän mielen yhtälailla!

IMG_0189.JPG

Myötätuntoa toisia kohtaan voi osoittaa myös kuuntemalla ja pyrkimällä ymmärtämään toista. Tärkeintä on olla ihminen ihmiselle. Avoin keskustelu ja rehellinen puhuminen tunteista (eli myötätunto) parantaa ihmissuhteita ja lisää hyvinvointia. Myötätuntoa kanssakäymisessä voi edistää siten, että työ- ja opiskeluyhteisöihin otetaan tavaksi esimerkiksi kuulumiskierros, jossa yhteisön jäsenet saavat olla ihmisiä ja yksilöitä (ei roolissa kuten työntekijä tai -antaja, opiskelija tai opettaja). Tärkeää on myös normalisoida taukojen pitäminen arjessa, oli se sitten kahvitauon tai päiväunien muodossa. Myötätuntoa toisille voi myös osoittaa niinkin yksinkertaisesti, että kysyy toiselta kuulumisia. Nyyti ry:llä on hyviä ohjeita sosiaalisiin taitoihin ja myötätuntoiseen elämiseen täällä ja täällä.

Nyyti ry:n vinkkejä myötätunnon harjoittamiseen: ”Ole avoin. Kuuntele ja anna aikaa toisille ihmisille. / Tarjoa apuasi. Kysymällä selviää, tarvitseeko toinen apua. / Mieti, miltä toisen tilanne tuntuisi omalla kohdallasi. / Uskalla toimia. Haasta itsesi myötätuntoisiin tekoihin. Myös vieraita kohtaan. / Anna toisille positiivista palautetta: huomatessasi myötätuntoisen teon, kehu! / Uskalla näyttää myös oma kärsimyksesi muille – ilman sitä muut eivät tiedä reagoida.”


Mitä ajatuksia myötätunto herättää lukijoissani? Miten voisimme yhdessä tehdä töitä myötätuntoisemman yhteiskunnan eteen? Miten itse edistätte omaa mielenterveyttänne työssä tai opinnoissa?

#myötätunnostahyvinvointia #opiskelijoidenmielenterveyspäivä

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s