Kulttuuria: Inspiroivia naisia julkisuudessa

Inspiroivat naiset -sarja jatkuu minuun vaikutuksen tehneillä naisilla julkisuudessa, olivat he sitten näyttelijöitä, laulajia, poliitikkoja tai aktivisteja.

Viola Davis

viola-davis-natural-hair-1140x641.jpg
Kuva: un-ruly.com

Viola Davis on 52-vuotias amerikkalainen näyttelijä, tuottaja, aktivisti ja feministi. Hän on ainoa tummaihoinen näyttelijä, joka on voittanut sekä Oscarin, Emmyn että Tonyn (Triple Crown of Acting). Minulle Davis on tullut tutuimmaksi suosikkisarjastani How to get away with murder, jossa hän näyttelee vaikutusvaltaista biseksuaalia puolustusasianajajaa ja professoria Annalise Keatingia. Davisin aktivismi on avointa, kannanotot napakoita ja hänen pitämänsä puheet syvästi vaikutuksen tekeviä. Davis tekee aktiivisesti työtä muun muassa lasten nälänhädän lopettamiseksi ja tekee lahjoituksia taiteen ja kulttuurin tukemiseksi. Hän on aktiivinen rodullistettujen etujen ja oikeuksien puolustaja, joka on antanut paljon haastatteluja tummaihoisten naisten kokemista ulkonäköpaineista ja rasismista Hollywoodissa.

I don’t have any time to stay up all night worrying about what someone who doesn’t love me has to say about me.” – Viola Davis

Laverne Cox

laverne-cox.jpg
Kuva: Getty images

Laverne Cox on 33-vuotias amerikkalainen näyttelijä, aktivisti ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen puolestapuhuja. Hän tuli minulle tutuksi roolistaan Sophia Bursetina Netflix-sarjassa Orange is the new black, ja seuraan hänen uraansa innolla, vaikka kyseisen sarjan katsomisen olenkin jo lopettanut. Cox on transnainen, joka hyödyntää asemaansa julkisuuden henkilönä lisätäkseen tietoutta transsukupuolisuudesta. Hän puhuu avoimesti transsukupuolisuudesta, kokemuksistaan rodullistettuna naisena Hollywoodissa sekä menneisyydestään itsetuhoisten ajatusten kanssa.

I think transwomen, and transpeople in general, show everyone that you can define what it means to be a man or woman on your own terms. A lot of what feminism is about is moving outside of roles and moving outside of expectations of who and what you’re supposed to be to live a more authentic life.” – Laverne Cox

Emma Watson

emma.jpg
Kuva: Getty images

17-vuotta yksi suurimmista esikuvistani on ollut brittiläinen näyttelijä-malli-aktivisti Emma Watson, 28. Watson tunnetaan luonnollisesti parhaiten roolistaan Hermione Grangerina Harry Potter -saagassa, mutta hän on myös YK:n tasa-arvo järjestön UN Womenin hyvän tahdon lähettiläs, feministi ja aktivisti, joka oli mukana luomassa sukupuolten tasa-arvoa edistävää HeForShe-kampanjaa. Hän on pitänyt useita puheita feminismistä, ulkonäköpaineista, kohtaamastaan seksismistä ja koulutuksen tärkeydestä. Watson on opiskellut sekä Brownissa että Oxfordissa, ja hän tekee aktiivisesti töitä parantaakseen maailman tyttöjen mahdollisuutta kouluttautua.

Feminism is not here to dictate to you. It’s not prescriptive, it’s not dogmatic. All we are here to do is give you a choice. If you want to run for Prime Minister, you can. If you don’t, that’s wonderful, too. Shave your armpits, don’t shave them, wear flats one day, heels the next. These things are so irrelevant and surface to what it is all really about, and I wish people wouldn’t get caught up in that.” – Emma Watson

Mara Wilson

marawilson.jpeg
Kuva: Ari Scott

Suosikkitwiittini Twitterissä tulevat tällä hetkellä 30-vuotiaalta amerikkalaiselta Mara Wilsonilta, joka tunnetaan roolistaan Matildana samannimisessä elokuvassa. Wilson on kärkäs, hauska ja kantaaottava kirjoittaja, joka on jättänyt näyttelemisen taakseen ja keskittyy nyt uraansa kirjailijana ja journalistina. Wilson twiittaa aktiivisesti muun muassa seksuaalisuudesta, politiikasta ja mielenterveysasioista, ja puhuu avoimesti tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriöstään, pakko-oireisesta häiriöstään, masennuksestaan sekä ahdistuksestaan. Wilson haluaa puhua avoimesti naisten seksuaalisuudesta ja lyttää kriitikot, jotka yrittävät vaientaa häntä puhumasta aiheesta vain siksi, että hänet tunnetaan entisenä lapsinäyttelijänä. Wilson kertoi olevansa biseksuaali Orlandon Pulsen ammuskelujen jälkeen osoittaakseen solidaarisuutta HLBT-yhteisölle.

Throughout history, women and women-identified people have had to struggle to get any kind of power or control over their lives,” says Mara. “And control is seen as a bad thing. It’s seen as being manipulative.” – Mara Wilson

Demi Lovato

demi.jpg
Kuva: Michael Buckner / WWD

Demi Lovato on 25-vuotias amerikkalainen laulaja-näyttelijä ja hyväntekijä, joka tunnetaan parhaiten pop-muusikkona ja entisenä Disney-tähtenä. Lovato on kertonut avoimesti julkisuudessa koulukiusaamisestaan, syömishäiriöistään, kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstään ja päihdeongelmistaan. Arvostan suuresti julkisuuden henkilöitä, jotka uskaltavat olla haavoittuvaisia ja avoimia omista ongelmistaan, ja Lovato on ollut yksi merkittävimmistä esikuvistani vuodesta 2008. Lovaton paranemisprosessin seuraaminen on ollut voimauttavaa myös itselle. Lovato on kirjoittanut self-help-kirjan ja tehnyt dokumentteja ongelmiensa kohtaamisesta ja itsensä auttamisesta. Itselle Lovato on esikuva etenkin mielenterveysongelmien kohtaamisessa ja oman kehonsa rakastamisessa.

One of the most scariest things in life is when you come to the realization that the only thing that can save you is yourself.” – Demi Lovato

Ellen DeGeneres

ellen.jpg
Kuva: PRNewsfoto / ED Ellen DeGeneres, Essential Brands

Ellen DeGeneres on amerikkalainen 60-vuotias talk show -juontaja, stand up -koomikko ja lesboikoni, joka on rakentanut itselleen vahvan henkilöbrändin ja menestyvän keskusteluohjelman, jonka suosio on jatkunut jo 15 vuotta. DeGeneres on luonnollisesti hauska ja hurmaava nainen, joka uskaltaa olla oma itsensä, laittaa itsensä likoon ja antaa myös muille tilaa parrasvaloissa; hän esimerkiksi antoi omalta Youtube-kanavaltaan Youtube-tähdelle Tyler Oakleylle oman show’n, sillä hän uskoi tämän kykyihin ja halusi auttaa ystäväänsä eteenpäin urallaan. Suosio ei ole noussut DeGeneresin päähän, vaan hän on pysynyt nöyränä ja rentona hostina kaikki nämä vuodet. Hän tekee arvokasta työtä seksuaalivähemmistöjen oikeuksien eteen ja hän on saanut presidentti Barack Obamalta Yhdysvaltain korkeimman siviilikunniamerkin Presidential Medal of Freedom. DeGeneres on lisäksi eläinaktivisti ja vegaani.

Most comedy is based on getting a laugh at somebody else’s expense. And I find that that’s just a form of bullying in a major way. So I want to be an example that you can be funny and be kind, and make people laugh without hurting somebody else’s feelings.” – Ellen DeGeneres

Beyoncé Knowles-Carter

queenb.jpg
Kuva: Ezra Shaw / Getty Images

36-vuotias amerikkalainen Beyoncé on laulaja, näyttelijä ja feministi-ikoni ja aikamme menestyneimpiä muusikkoja. Hän tekee ahkerasti töitä tasa-arvon, seksuaalivähemmistöjen ja rodullistettujen oikeuksien eteen ottaen rohkeasti kantaa ajankohtaisiin poliittisiin tilanteisiin. Beyoncé hyödyntää julkisuuttaan tuodakseen ihmisten tietouteen muun muassa Amerikassa valitettavan yleisen poliisiväkivallan tummaihoisia viattomia ihmisiä kohtaan. Treyvon Martinin, Michael Brownin ja Eric Garnerin äidit esiintyivät Beyoncén Freedom-musiikkivideolla kannanottona tähän.

We have to teach our boys the rules of equality and respect, so that as they grow up gender equality becomes a natural way of life. And we have to teach our girls that they can reach as high as humanly possible.” – Beyoncé

Hayley Kiyoko

kiyoko.jpg
Kuva: Brigitte Sire / Billboard

Hayley Kiyoko on 27-vuotias japanilais-amerikkalainen laulaja, näyttelijä ja tanssija. Kiyoko tekee musiikkibisneksessä aktiivisesti töitä murtaakseen alan heteronormatiivisuutta ja normalisoidakseen lesbosuhteita, ja hän laulaa avoimesti naisten rakastamisesta. Kiyoko ei ole suostunut muuttamaan esimerkiksi persoonapronomineja lauluissaan ”vedotakseen suurempaan yleisöön”, sillä hän on itse joutunut kasvamaan musiikin parissa, johon hän ei itse voinut samaistua. Kiyoko julkaisi debyyttialbuminsa Expectations viime kuussa ja se on raikas rakkauslaulu naisia rakastaville naisille. Kiyoko ohjaa omat musiikkivideonsa ja esiintyy niissä myös. Viimeisimmissä musiikkivideossa hän on esitellyt upeita tanssitaitojaan.

I think it’s just important for people to lead by example. My motto is to help people love themselves sooner. I can’t teach them how to do that. They have to figure that out on their own – that’s their journey.” – Hayley Kiyoko

Michelle Obama

michelle.jpg
Kuva: Getty Images

Yhdysvaltain ensimmäinen nainen Michelle Obama on 54-vuotias amerikkalainen juristi ja kirjailija, joka tunnetaan työstään ihmisoikeuksien edistäjänä. Sosiologiaa ja lakia Ivy League-yliopistoissa Princetonissa ja Harvardissa opiskellut Michelle tekee arvokasta työtä tasa-arvon, köyhien oikeuksien, liikalihavuuden ehkäisyn, koulutuksen ja ympäristön eteen.

Let’s be very clear: strong men, men who are truly role models, don’t need to put down women to make themselves feel powerful. People who are truly strong lift others up. People who are truly powerful bring others together.” – Michelle Obama

Carrie Fisher

fisher.jpg
Kuva: Getty Images

Edesmennyt Carrie Fisher oli amerikkalainen näyttelijä ja kirjailija, joka tunnettiin parhaiten roolistaan Leia Organana Star Wars -saagassa. Fisher oli hurmaavan hauska ja suorapuheinen nainen, joka puhui avoimesti mielenterveys- ja päihdeongelmistaan. Fisher ajoi sukupuolten välistä tasa-arvoa, eläinten oikeuksia ja HLBT+ -oikeuksia, ja hän lahjoitti muun muassa usein AIDS- ja HIV-organisaatioille lahjoituksia. Fisherillä oli paljon ongelmia henkilökohtaisessa elämässään, mutta hän oli uskomattoman vahva nainen, joka jaksoi uskoa huumorin voimaan myös vaikeina aikoina.

Take your broken heart, make it into art.” – Carrie Fisher

Tatiana Maslany

Tatiana Maslany
Kuva: Huffington Post

32-vuotias kanadalainen Tatiana Maslany on näyttelijä ja tuottaja, joka tuli minulle tutuksi sci-fi-sarjasta Orphan Black, jossa hän näyttelee useita päärooleja. Kyseinen sarja on vieläkin kaikkien aikojen suosikkisarjani, suosittelen vahvasti! Maslany panostaa monipuolisten naisten näyttelyyn, on feministi ja toimii hlbt+ -yhteisön äänekkäänä tukijana.

“We sort of embrace the idea of every human having the potential to be anything, and I think that opens the door for all kinds of dialogue about sexuality and about gender. And it’s exciting material that is not always on screen in a respectful way. And I don’t mean respectful in the sense of martyrdom, I mean respectful in the sense of flawed, complex performance and characters.” – Tatiana Maslany

Emma González

gonzalez.jpg
Kuva: Thomson Reuters

19-vuotias kuubalais-amerikkalainen Emma González nousi julkisuuteen selvittyään Parklandin Stoneman Douglas High Schoolin kouluammuskelusta. Vain 19-vuotias González on tragedian jälkeen noussut Amerikassa asevalvonnan kasvoiksi ja ollut mukana järjestämässä Amerikan historian suurinta opsikelijoiden protestia, March for Our Lives. González osoittaa, että tavallinen nuori voi saada suuria muutoksia aikaan, sillä hänen ja hänen luokkatoveriensa aktivismi on jo johtanut lakimuutoksiin aselaeissa.

We are going to be the kids you read about in textbooks. Not because we’re going to be another statistic about mass shooting in America, but because, just as David said, we are going to be the last mass shooting. — If the President [Trump] wants to come up to me and tell me to my face that it was a terrible tragedy and how it should never have happened and maintain telling us how nothing is going to be done about it, I’m going to happily ask him how much money he received from the National Rifle Association. You want to know something? It doesn’t matter, because I already know. Thirty million dollars.

Patty Jenkins

jenkins.jpg
Kuva: Art Streiber / Variety

46-vuotias amerikkalainen elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Patty Jenkins on suurimpia elokuva-alan roolimallejani. Wonder Womanin ohjannut Jenkins näyttää esimerkillään, kuinka oma paikka otetaan miehiä suosivalla alalla, ja häntä onkin kutsuttu ”polunraivaajaksi muille naisohjaajille”. Jenkins on feministi ja puhuu haastatteluissa avoimesti esimerkiksi palkkaeroista Hollywoodissa.

I have always wanted to be last-wave feminism, where you’re so feminist, you’re not thinking about it at all.” – Patty Jenkins

Taylor Swift

taylor-swift-target-reputation-promo
Kuva: taylorswift.com

28-vuotias amerikkalainen laulaja-lauluntekijä Taylor Swift on ollut roolimallini vuodesta 2008, kun kuulin hänestä ensimmäisen kerran. Swiftin musiikki on ollut tukeni ja turvani huonoina aikoina. Viime vuosina Swift on kunnostautunut myös feministinä ja kasvaa aktivistina koko ajan. Hän on kommentoinut mediassa muun muassa sitä, kuinka häntä kohdellaan eri tavalla musiikkibisneksessä kuin miesartisteja, ja häntä kritisoidaan asioista, joista esimerkiksi hänen ystäväänsä Ed Sheerania kehutaan. Swift tukee rahallisesti sairaaloita, koulutusta ja etenkin syöpäpotilaita, sillä hänen äitinsä sairastaa syöpää. Swift ei ole äänekkäästi poliittinen, mutta ihmisoikeuksien puolustamisesta hän ei ole hiljaa.

No matter what happens in life, be good to people. Being good to people is a wonderful legacy to leave behind.” – Taylor Swift

Shonda Rhimes

shonda.png
Kuva: Rex / Shutterstock

48-vuotias amerikkalainen Shonda Rhimes on televisiotuottaja, käsikirjoittaja ja kirjailija. Hän on luonut menestyssarjat Greyn anatomia ja Scandal ja toimii yhden suosikkisarjoistani How to get away with murder yhtenä päätuottajana. Hän on perustanut tuotantoyhtiön ShondaLand, joka toteuttaa mm. edellämainittuja sarjoja. Rhimes on suorasanainen televisioalan ammattilainen, joka inspiroi minua sekä naisena että alan ihmisenä. Rhimes pyrkii sarjoissaan antamaan tilaa etenkin naisille ja rodullistetuille, ja hänen sarjojensa pääosat ovat aina vahvoja naisia.

I am not lucky. You know what I am? I am smart, I am talented, I take advantage of the opportunities that come my way and I work really, really hard. Don’t call me lucky. Call me a badass.” – Shonda Rhimes


Ketkä inspiroivat teitä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s