Earth Day 2018

Tänään on 22. huhtikuuta, eli kansainvälinen Maan päivä (Earth Day), jota vietetään ympäristötekojen edistämiseksi planeettamme hyväksi. Tämän vuoden Maan päivän teema on muuttaa ihmisten asennetta ja käytöstä muovin käyttöä kohtaan. Ympäristötekoja on tärkeää miettiä joka päivä, mutta ajattelin pysähtyä aiheen pariin näin Maan päivänä. Olen pyrkinyt elämään ekologisemmin ja tekemään maapallon kannalta parempia valintoja arjessa siitä lähtien, kun olen oppinut ympäristöongelmista ja kuluttajan roolista ilmastonmuutokselle koulussa. Pyrin jatkuvasti oppimaan lisää, reflektoimaan toimintaani ja muuttamaan kulutustottumuksiani siten, että eläisin mahdollisimman päästöttömästi ja ekologisesti. Pohdin, mitä hyviä tapoja on jo tarttunut matkaan, ja missä minulla olisi vielä parannettavaa.

Tämän vuoden teema on aina ajankohtainen muovi, jota kuluttaja kohtaa joka päivä arjessaan. Muovia on vaikea välttää, mutta jokainen voi tehdä sen kohdalla parhaansa. Onneksi markkinoilla on myös herätty siihen, että muoville tulee tuoda vaihtoehtoja kuluttajien arkeen, ja esimerkiksi kestohedelmäpussit ovat yleistyneet pienten muovipussien rinnalle hedelmä- ja vihannesaltaille kaupoissa. Meiltä kotoa niitä löytyy kaksi, ja ne lähtevät aina lähikauppaan mukaan kesto- tai kangaskassien kanssa. Jos kauppakassia ei ole mukana, valitsemme aina paperikassit, joihin on kätevä kerätä kotona tölkkejä pullonpalautusta varten. En muista, milloin olisin viimeksi ostanut kaupassa vapaaehtoisesti muovikassin. Toinen jatkuvasti vastaantuleva muoviesine on muovipullo, joita kaupat ja juoma-automaatit ovat tulvillaan. Itse kannan päivittäin mukana omaa juomapulloa, sillä näin muistan juoda enemmän ja vältän uusien pullojen hankkimisen. Sodastreamin vuoksi vissypullojen ostaminen on vähentynyt, ja limsoja pyrin välttämään muutenkin. Lisäksi vähennän kertakäyttökupeista tulevaa jätettä kantamalla mukana omaa termosmukia tai juomalla omasta kahvikupista töissä.

Suurin osa kaupan tuotepakkauksista on pakattu muoviin. Taannoin netissä kiersi video erään kaupan asiakkaista, jotka toivat muovinkäytön ongelman kaupan tietouteen purkamalla ostoskärryihin muovit kaikista ostoksistaan kassan jälkeen. Video teki minuun suuren vaikutuksen ja sai pohtimaan, miten omassa kulutuksessani voisin huomioida muovittomuuden. Suurin ympäristösyntini on eläinperäisten tuotteiden kulutus, mutta ainakin voisin pyrkiä vähentämään tässä muovin kulutusta ostamalla tuotteita tuoretiskistä valmiiksi pakattujen tuotteiden sijaan. Otin tällä viikolla yhteyttä isännöitsijäämme ja tiedustelin mahdollisuutta muovinkierrätyspisteelle taloyhtiöömme. Hän otti idean avosylin vastaan ja laittoi asian eteenpäin. Suosittelen kaikkia taloyhtiöissä asuvia tekemään samoin, sillä kierrättäminen on todennäköisesti helpoiten lähestyttäviä ympäristötekoja, joilla on suuri ympäristövaikutus pienellä vaivalla. Meillä kierrätetään biojäte, kartonki, paperi, metalli ja lasi, ja lisäksi keräämme mahdollisen ongelmajätteen talteen kierrättämistä varten, vaikka kierrätyspiste näille löytyykin kauempaa. Taloudestamme poistuvat juuri viimeiset paristot, sillä olemme siirtyneet uudelleenladattaviin akkuihin, joiden elinkaari on huomattavasti pidempi. Suosittelen myös käyttämään luovuutta kierrätettävien tavaroiden mahdollisessa uudelleenhyödyntämissä, sillä esimerkiksi kurkkupurkeista tai kartongista voi askarrella vaikka mitä!

Suuri ympäristöhaitta on yksityisautoilu, siitä ei pääse mihinkään. Muutettuani pois kotoa auton käyttö väheni dramaattisesti, koska, no, autoa ei ole enää käytettävissä arkena. Hyvä niin. Kuljen ainoastaan julkisilla, polkupyörällä tai jalan. Jos jonnekin on ”pakko mennä autolla”, teen sen kimppakyydeillä ja ajaen mahdollisimman ekologisesti. Lennän maksimissaan kerran vuodessa, jos sitäkään.

Kuten mainitsin, suurin rikkeeni ilmastoa kohtaan on eläinperäinen ruokavalioni. Käytän päivittäin maitotuotteita, juustoa ja kanaa sekä pari kertaa viikossa punaista lihaa ja kananmunia. Olen pyrkinyt vähentämään lihansyöntiä jättämällä sian kokonaan pois ruokavaliostani ja vähentämällä naudan kulutustani. Kanaa kuluu ehdottomasti eniten. Allergioideni vuoksi minun on ollut vaikeaa korvata esimerkiksi maitoa kasvisvalmisteilla, mutta olen by trial and error pyrkinyt löytämään minulle sopivia vaihtoehtoja. Pystyisin todennäköisesti siirtymään kasvispainotteiseen ruokavalioon, mutta juustonkulutustani olisi vaikeampi muuttaa. Ruokailutottumuksissa pyrimme suosimaan luomua ja paikallista. Lisäksi suunnittelemme ruokailuja pidemmälle aikavälille, jotta voimme tehdä kerralla suurempia eriä, syödä samaa ruokaa useamman päivän ja tarvittaessa pakastaa loput.

Ilmastovaikutus.PNG
Ilmastodieetin ilmastovaikutustestin pääset tekemään täällä.

Opettelen tällä hetkellä ekologisuutta etenkin pukeutumisessa ja kauneustuotteissa. Minulla on tavoite vaihtaa vuoden loppuun mennessä kaikki meikkini kotimaisiin merkkeihin (tällä hetkellä noin puolet ovat kotimaisia). Pyrin löytämään ekologisia hygieniatuotteita ja löytämään hiustenhoitooni keinon, joka mahdollistaisi sen, ettei minun tarvitsisi pestä helposti rasvoittuvia hiuksiani joka päivä. Suuri jätettä vähentävä valinta, jonka tein muutama vuosi sitten, oli vaihtaa kuukautistuotteekseni kuukuppi. Kuukupin elinkaari on noin kymmenen vuotta ja se päihittää ekologisuudessa helposti siteet ja tamponit, joita keskiverto menstruoiva ihminen kuluttaa vuodessa noin 240 kappaletta (eli noin 9600 kpl koko elämän aikana). Jos siis menstruoit, ja terveytesi ja mahdollinen ehkäisymenelmäsi sallii sen, tutustu Luneten kuukuppeihin, jotka ovat lisäksi kotimaisia!

Olen liittynyt erilaisille ekologisen muodin Facebook-kirppiksille ja pyrin panostamaan ostamissani vaatteissa laatuun, kestävyyteen sekä vaatehuoltoon. Kun vaatteiden käyttö on omalta osaltani ohi, lahjoitan ne eteenpäin mummoni seurakuntatyön kautta.

11. huhtikuuta Suomessa vietettiin ylikulutuspäivää, jolloin suomalaisten kulutus ylitti Maan ekosysteemin vuotuisen kestävän biologisen tuotannon. Laskin tuolloin oman ylikulutuspäiväni, joka olisi 18. kesäkuuta. Jos kaikki eläisivät kuten minä, vuodessa tarvittaisiin 2.2 maapalloa. Tämä avasi silmät todenteolla sille, että muutos lähtee yksilöistä, vaikka suurempi vastuu ympäristöstä jakautuukin suurille organisaatioille ja vaikuttajille, jotka tekevät kriittisiä päätöksiä ympäristön suhteen suuremmassa mittakaavassa.


Mitä muutoksia sinä voisit tehdä arkeesi, jotta eläisit ekologisemmin? Kommentoikaa omia vinkkejänne ekologisempaan elämään! Meillä on vain yksi maapallo, joten pidetään siitä huolta ja korjataan se, mitä vielä pystymme!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s