Kulttuuria: ”It lives up to the hype”

Sisältää paljon juonipaljastuksia Marvel-elokuvasta Deadpool 2 (2018). Jos et ole nähnyt kyseistä elokuvaa, tee itsellesi palvelus ja käy katsomassa se.

Sisältövaroitukset: itsemurha, pahoinpitely, lasten hyväksikäyttö, verinen väkivalta


Marvel tekee sen taas! Eilen ensi-illassa ollut supersankarielokuva Deadpool 2 on täydellinen (perhe-)elokuva ja se kilpailee jopa edeltäjänsä kanssa terävässä dialogissa, hauskuudessa ja näyttelijänsuorituksissa. Uskaltaisin jopa väittää Deadpool 2:n olevan paras tehty jatko-osa. Deadpool 2 on tematiikaltaan yllättävän raskas ja syvällinen, vaikka se onkin edeltäjänsä tavoin verhoutunut mustaan huumoriin ja nokkelaan replikointiin. Ryan Reynolds ylittää itsensä Wade Wilsonina (Deadpool), samoin Josh Brolin Cablena, joka on virkistävin päähenkilön vastavoima elokuvassa pitkään aikaan.

Deadpool 2 aukeaa supersankarimme itsemurhalla, kun räjähdetynnyrien päällä makoileva Wade Wilson eli Deadpool heittää tupakan tynnyriin räjäyttäen itsensä. Deadpool haluaa selittää syyn tapahtuneelle, joten palaamme kuusi viikkoa menneisyyteen. Seuraa näyttävä taistelumontaasi, jossa Deadpool tappaa kansainvälisiä pahiksiä näyttävästi ja väkivaltaisesti. Tässä kohtaa sanottakoon, että Deadpool 2 on hyvin, hyvin väkivaltainen ja verinen elokuva, tehden sen kuitenkin tyylikkäästi ja taidokkaasti.  Murhamontaasin päätteeksi Deadpool epäonnistuu newyorkilaisen huumekartellin pomon tappamisessa, millä on kohtalokkaita seurauksia. Paettuaan paikalta taksikuski Dopinderin kanssa Wade palaa kotiin tyttöystävänsä Vanessan luokse viettämään parin vuosipäivää. Wade antaa vuosipäivälahjaksi lyijypoletin muistuttamaan Vanessaa heidän ensitreffeistään. Vanessa puolestaan antaa rasiansa ehkäisykierukkansa ja ilmoittaa vauvatehtaan olevan auki. Välihuomio: milloin viimeksi olette nähneet kierukan elokuvassa? Pari iloitsee perheen perustamisesta, ja tässä kohtaa voi alkaa jo ennakoida, että pian kaikki lähtisi alamäkeen, ja niin se lähteekin. Kartellin pomo kätyreineen löytää Waden kodin ja iskee sisään rymisten. Surullisesti katsoja voi arvata, kuinka tässä käy, ja pian Vanessa kaatuukin kuolleena maahan. Wade kostaa naisensa kuoleman pysäyttämällä paenneen kartellipomon ja vetämällä tämän itsensä mukana rekan alle. Visuaalisesti päräyttävät alkutekstit lähtevät pyörimään deadpoolmaisin tekstein, jotka ovat jo tuttuja ensimmäisestä osasta, ja jotka tällä kertaa päivittelevät Vanessan kuoleman juonikäännettä.

Palaamme nykyhetkeen, jossa Wade tappaa itsensä räjäyttämällä kämppänsä ja itsensä. Supervoimiensa vuoksi Wade/Deadpool ei kuitenkaan voi kuolla, joten pääsemme saman dilemman ääreen kuin Bruce Bannerin ja Hulkin kanssa: kun haluaisit tappaa itsesi ja yrität sitä toistamiseen, mutta sinun on fyysisesti mahdotonta kuolla. Kirjaimellisesti ja kuvainnollisesti palasina oleva Wade näkee kuolemankielillä näyn Vanessasta, joka kertoo, ettei Waden sydän ole vielä oikeassa paikassa. Hämmentynyt Wade palaa henkiin Colossuksen keräillessä hänen ruumiinsa palasia. Colossus vie Waden Xavierin kartanoon suremaan ja liittymään samalla X-Meneihin. Hukassa olevan Waden elämällä ei ole suuntaan, joten hän suostuu viimein liittymään supersankarijoukkoon. Upea ja elokuvan räikeästi alikäyttämä Negasonic Teenage Warhead esittelee Wadelle tyttöystävänsä Yukion, tuoden Marvel-elokuviin seksuaalivähemmistöpariskunnan, jota ei jätetä subktestiin. Välihuomio: Waden seksuaalisuutta ei vieläkään käsitellä tai sanota ääneen panseksuaalisuudeksi, mutta jos joku luulee tämän elokuvan jälkeen Deadpoolin olevan hetero supersankari, on elokuva mennyt heiltä pahasti ohi. Colossus ja Negasonic Teenage Warhead sekä X-Men-harjoittelija Deadpool päätyvät pysäyttämään 14-vuotiaan mutantin Russell Collinsin / Firefistin, joka riehuu mutanttien ”kuntoutuskodin” (orpokodin) edustalla sytyttäen paikkoja tuleen voimillaan. Deadpool yrittää neuvotella lapsen kanssa, jolloin hän huomaa orpokodin rehtorin ja henkilökunnan pahoinpidelleen poikaa. Vihoissaan Deadpool ottaa oikeuden omiin käsiinsä ja ampuu yhden henkilökunnan edustajan, jolloin poliisit ottavat huostaansa sekä Deadpoolin että Russellin, toimittaen heidät mutanttirikollisten vankilaan Iceboxiin. Wadelle ja Russellille asennetaan kaulapannat, jotka poistavat mutanttivoimat heidän käytöstään. Harmi vain, että Waden mutanttivoimat ovat myös ainoa syy, miksi hän ei kuole terminaalivaiheen syöpäänsä, joten kello alkaa tikittää.

Wade ja Russell istuvat jonkin aikaa vankilassa tehden tuttavuutta muiden mutanttien kanssa. Vankilaelämä katkeaa, kun kyberneettinen mutantti tulevaisuudesta, Cable, murtautuu Iceboxiin tappaakseen Russellin. Syytä tälle ei kerrota heti, mikä nostattaa vibat ”palaisitko menneisyyteen tappaaksesi Hitlerin tämän ollessa lapsi”. Hauskaa on, että Deadpool käyttää myöhemmin tuota nimenomaista repliikkiä keskustellessaan Cablen motiiveista. Wade haluaa puolustaa Russellia murhanhimoiselta ja raskaasti aseistetulta Cablelta. Rajoitinpannastaan päässyt Wade ja Cable kamppailevat, ja kaksikko syöksyy seinään repeytyneestä reiästä alas kielekkeeltä. Russell jää vankilan puolelle ja hänet taltutetaan. Wade iskeytyy kielekkeeltä hyytävään lampeen ja näkee jälleen näyn Vanessasta. Hän ymmärtää nyt, mitä hänen pitää tehdä: pelastaa lapsi, koska hän ei voinut pelastaa Vanessaa.

Wade saa elämänhalunsa takaisin ja päättää pelastaa Russellin ja taistella Cablea vastaan. Näiden toteuttamiseksi Deadpool päättää kasata itselleen oman tiimin, X-Menejä edistyksellisemmän X-Forcen, johon kuuluvat Deadpool itse, ilmiömäisen hieno hahmo Domino, Bedlam, Shatterstar, Zeitgeist, Vanisher ja peruspena viiksi-Peter. Domino pystyy manipuloimaan onnekkuutta ja Bedlam sähköä, Shatterstar on ”muita parempi kaikessa” ja Zeitgeist oksentaa happoa. Vanisher nimensä mukaisesti on näkymätön, ja hänen roolissaan nähdään Brad Pitt noin kahden sekunnin roolisuorituksessa. Peter on vain Peter. Tiimi koostuu mitä erikoisimmista sankareista, joista suurin osa kuolee verisesti ennen kuin tehtävä on lähtenyt edes kunnolla käyntiin, kun joukko hyppää pelastustehtävään helikopterista liian tuulisella säällä. Lopulta Russellia kuljettavalle vankisaattuelle laskeutuvat ainoastaan Deadpool ja Domino, jälkimmäinen onnekkuutensa ansiosta suoraan sisään autoon. Paikalle ilmestyy kuitenkin myös Cable, jolloin Deadpool kiiruhtaa vankiautolle pinkillä skootterilla hienoimmassa takaa-ajokohtauksessa hetkeen. Deadpool, Domino ja Cable käyvät taisteluun auton sisällä samalla kun Russell vapauttaa mutantti-Juggernautin, joka tuhoaa vankiauton ja pakenee Russellin kanssa. Cable joutuu liittoutumaan Deadpoolin ja Dominon kanssa Juggernautin ja Russellin pysäyttämiseksi. Russell on päättänyt kostaa kaltoinkohtelunsa rehtorille tappamalla tämän, mikä laukaisee hänessä murhanhimon, joka johtaa lopulta Cablen perheen kuolemaan. Katsojalle selviää viimein, mikä Cable on miehiään, ja tämä kaikki tapahtuu elokuvan ratkiriemukkaimmassa kohtauksessa. Kerrotakoon, että vankiauton tuhoutuessa Deadpool menetti jalkansa, joiden kasvu on tässä kohtaa, noh, hieman kesken.

Deadpool, Cable ja Domino sekä kaikkien lempitaksikuski Dopinder kohtaavat Russellin ja Juggernautin orpokodilla keskenään, sillä X-Menit eivät suostuneet lähtemään mukaan. Deadpoolin ystävä Colossus kuitenkin saapuu pelastamaan päivän ja taltuttaa Juggernautin, jotta muut voivat keskittyä Russelliin, joka on jo saavuttamassa rehtorin. Myös Negasonic Teenage Warhead ja tämän mutanttiystävä Yukio saapuvat taisteluun. Cable aikoo tappaa Russellin, jos Deadpool ei onnistu kolmessakymmenessä sekunnissa muuttamaan tämän mieltä rehtorin tappamisesta. Deadpool yllättää kaikki epätoivoisella vedollaan: hän laittaa itselleen voimienrajoitinpannan, jolloin Russell tappaisi hänet lopullisesti, jos hän tappaisi hänen takanaan seisovan rehtorin. Russell on käyttämäisillään voimiaan, jolloin Cable ei näe muuta vaihtoehtoa kuin ampua. Wade kuitenkin hyppää luodin eteen ja se osuu häntä rintaan. Panokset ovat korkealla, sillä ilman voimiaan Deadpool voi kuolla ja lopullisesti. Nyt Wade on pelastanut pojan ja päässyt syyllisyydestään Vanessan kuolemasta, ja pian hän voisi olla rakkaansa kanssa tuonpuoleisessa, joten kuolema ei haittaa häntä. Hänellä on useat viimeiset sanat, aina huumoriin asti. Russell liikuttuu, että Wade uhrasi itsensä hänen puolestaan, ja hänen kostonhimonsa laantuu. Cablen perhe selviää.

Wade kohtaa tuonpuoleisessa Vanessan, joka kuitenkin kertoo, että vielä ei ole heidän aikansa. Cable käyttää viimeisen aikamatkansa estääkseen Waden kuoleman asettamalla tämän sydämen eteen tältä varastamansa poletin, joka estää luodin, kun tämä hyppää sen eteen. Cable ei voi palata perheensä luokse, joten hän jää X-Forceen. Russell ei tapa rehtoria, ja Cablen perhe selviää, mutta Wade ei kuole. Dopinder ajaa väkivaltaisesti rehtorin yli tappaen tämän.

Elokuva on päättymässä lämpimään perheshottiin X-Forcesta, ja katsoja on valmis hyväksymään Vanessan kuoleman. Negasonic Teenage Warhead ja Yukio kuitenkin korjaavat Cablen aikamatkustusrannekkeen, jolloin Deadpool pääsee irti ja pyyhkii historian suurimmat virheet: Vanessan ja Peterin kuolemat, X-Men Originis: Wolverinen version Deadpoolista sekä Ryan Reynoldsin tämän lukiessa Green Lanternin käsikirjoituksen lopun. Periaatteessa elokuva siis nollaa ainoan vakavan kuolemansa ennen lopputekstejä.

Deadpool 2 on visuaalisesti upea, taistelukoreografioiltaan taidokas ja dialogillisesti timanttinen mestariteos, joka naurattaa ääneen, itkettää kipeästi ja saa haluamaan lisää. Jos Negasonic Teenage Warheadia olisi käytetty elokuvassa enemmän, en löytäisi siitä mitään kritisoitavaa. Deadpool 2 on taideteos, jolle toivon Marvelilta useita jatko-osia, sekä yleisöltä samanlaista jättivastaanottoa kuin mitä Avengers: Infinity War sai. Deadpool 2 on parasta Marvelia!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s