Formulafiiliksiä! Monacon GP

Kauden kuudes osakilpailu ajetaan Monte Carlossa Monacon radalla kaupungin kapeilla kaduilla. Monacon radalla on vaikeaa ohittaa, joten ohitusyritykset ovat yleensä johtaneet rytinään. Kärsivällisyyttä vaativaan kilpailuun lähdetään järjestyksessä 1. Ricciardo, 2. Vettel, 3. Hamilton, 4. Räikkönen ja 5. Bottas. Verstappen lähtee viimeisestä lähtöruudusta vaihdelaatikon vaihdon vuoksi.

Startti on täysin puhdas ja siisti. Ricciardon auto kipinöi, kun hän kiitää kilpailun johtoon. Muutaman mutkan jälkeen vilkutellaan keltaista lippua, kun Hartleyn auto kokee etusiipirikon. Kilpailu jatkuu kuitenkin lähes samantien normaalisti. Strollin takarengas hajoaa kierroksella 10 ja hän korjauttaa sen varikolla samantien. Hamilton tulee sisään kierroksella 12 ja on ensimmäinen varikolle ajanut kärkiauto koettuaan pito-ongelmia aiemmissa renkaissaan. 15 kierroksen jälkeen tilanne on 1. RIC, 2. VET, 3. RAI, 4. BOT ja 5. HAM. Vettel tekee ensimmäisen varikkopysähdyksensä kierroksella 16, Bottas vuorostaan 17. Bottas saa varikkostopillaan alleen viikonlopun kovimman rengasseoksen (käytössä super, ultra ja hyper), mikä on hyvin taktinen valinta ottaen huomioon, että muut kilpailijat ajavat yhtä tai kahta astetta pehmeämmillä renkailla.

DPUYFc1WkAIAwoy
Kuva: Pirelli Motorsport

Kisavauhti on yleisesti ottaen hidasta, ja kuljettajat turhautuneita. Kierroksella 29 kisan kärjessä oleva Ricciardo kokee teknisiä vikoja autonsa voimayksikössä, jolloin kannoilla oleva Vettel kiihdyttää kiinni. Ensimmäistä kunnon kilpa-ajoa tässä kilpailussa! Kierroksella 33/78 kärkiviisikko (RIC, VET, HAM, RAI & BOT) ovat kaikki kymmenen sekunnin sisällä toisistaan. Stroll rikkoo uudelleen renkaansa ja ajaa jälleen varikolle korjauttamaan vaurion. Kärjen renkaat kuoriutuvat, mutta kierroksella 45/78 on jo riskipeliä tulla vaihtamaan uudet alle nopeuttaakseen kilpailun viimeisiä kierroksia muutaman sijan kustannuksella radalla, jolla ohittaminen on vaikeaa. Kärkitallit päättävät odottaa ja katsoa, kuinka renkaat käyttäytyvät kuluessaan.

Verstappen tulee sisään 9. sijalta kierroksella 48 ja päätyy 11. sijalle. Ricciardon auton tekniset viat saadaan korjattua, mutta renkaat ovat kuluneet ja hidastavat ajamista. Kilpailun ensimmäinen keskeytys nähdään kierroksella 54/78, kun Alonson auton vaihdelaatikko poksahtaa. Renault taktikoi/tallimäärää tuoreilla renkailla ajavan Hülkenbergin tallikaverinsa Sainzin ohi, jonka renkaat ovat jo kuluneemmat. Näin hitaammin ajava Sainz toimii tulppana takana tulevalle Verstappenille. Menee useampi kierros, ennen kuin tulpasta valittava Verstappen pääsee oikaisemaan autonsa Sainzin ohi.

Kilpailua on kymmenen kierrosta jäljellä, kun kärjen tilanne on täysin sama kuin startissa. Renkaiden rankan kuluman vuoksi kilpailu on kuitenkin jännittävää, sillä rengasrikkojen ja keskeytysten riski kasvaa koko ajan kärjessä. Leclercin autosta ovat hajonneet jarrut, joten neuvottomana hän törmää edessään olevaan Hartleyyn. Molemmat joutuvat keskeyttämään kilpalun. Virtuaalisen turva-auton turvin Ricciardo pääsee karkaamaan Vetteliltä.

IMG_2910.PNG
Leclerc osuu Hartleyyn Monacon GP:n lopulla

Ricciardo ajaa uransa ensimmäiseen Monacon GP:n voittoon virheettömän kilpailun jälkeen. Palkintopallille hänen kanssaan nousevat Vettel ja Hamilton. Suomalaiset sijoittuvat sijoille 4. ja 5. Ricciardo on silminnähden liikutunut maaliin päästyään.

IMG_2911.PNG
Kärkikolmikon renkaat ovat täysin rikki maalissa

Kunnon kilpa-ajoa ja jännittäviä ohitustilanteita Monacossa ei nähty, mutta rengastaktikointi toi tähän osakilpailuun oman mausteensa. Koska Ricciardo voitti tämän kilpailun, voidaan odottaa tämän juovan perinteisesti shampanjaa kengästään – ja mahdollisesti tarjoavan kenkämaljaansa prinssi Albertille, joka jakaa palkinnot. Lopulta kenkähörppyä ottivat kuitenkin Ricciardo ja Red Bullin tekninen johtaja Adrian Newey.

Seuraava kilpailu eli Kanadan GP ajetaan 10. kesäkuuta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s