Formulafiiliksiä! Kanadan GP

Kauden 2018 seitsemäs osakilpailu ajetaan Kanadan Montrealissa. Kanadan GP:n voittajakaarti on vaihdellut monipuolisesti vuodesta vuoteen, ja nykykuskeista ainoastaan Lewis Hamilton on kyennyt voittamaan tällä radalla useammin kuin kerran. Kanadan radalle on lisätty DRS-alueita, jotta ohittamismahdollisuuksia olisi enemmän. DRS eli liikuteltava takasiipi (drag reduction system) mahdollistaa auton aerodynaamisen vastuksen vähentämisen, jolloin ohittaminen on helpompaa auton kulkiessa nopeammin. Liikuteltavan takasiiven käyttö on sallittua vain sille merkityillä DRS-alueilla. Jännittävyyttä tuo ohitusmahdollisuuksien kasvun lisäksi vahva ensimmäinen mutka, jossa perinteisesti on vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Kilpailuun lähdetään asetelmasta 1. Vettel, 2. Bottas, 3. Verstappen, 4. Hamilton, 5. Räikkönen ja 6. Ricciardo.

Startti on yllättävän puhdas! Verstappen yrittää ohittaa Bottaksen taistellen tämän kanssa rinta rinnan, rengas rengasta vasten. Hienoa kilpa-ajoa joka ei johda kolariin! Bottas kuitenkin pitää kylmäpäisesti toisen sijansa, jolloin aiemmista rytinöistä viisastunut (voiko olla?) Verstappen ymmärtää antaa tilaa. Muutaman mutkan kuluttua Hartley osuu Strolliin ja on heittää kuperkeikan autollaan. Molemmat joutuvat keskeyttämään, ja turva-auto otetaan radalle ensimmäisellä kierroksella. Tuomaristo tutkii kolaria, mutta jatkotoimenpiteitä ei tule. Startista järjestys kärjessä on muuttunut vain viidennen sijan osalta, sillä Ricciardo sai ohitettua Räikkösen heti kättelyssä.

IMG_3649.png
Hartleyn ja Strollin kilpailu päättyi ensimmäisellä kierroksella.

Kilpailu jatkuu kierroksella 4 turva-auton tullessa sisään. Perez ja Sainz osuvat hieman toisiinsa, mikä johtaa luisteluun pois radalta, mutta ei kolariin. Vettel ottaa 1,5 sekunnin kaulan toisena tulevaan Bottakseen ja todistaa jälleen kerran, kuinka vahvoilla hän on uusintastarteissa. Kun kilpailua on ajettu 10/70, tilanne on 1. VET, 2. BOT, 3. VER, 4. HAM ja 5. RIC. Erityisen hienoa kilpa-ajoa nähdään nuorelta ensikertalaiselta Charles Leclercilta, joka pitää hienosti takanaan kaksinkertaista maailmanmestaria Fernando Alonsoa. Vettel on kasvattanut eronsa Bottakseen 3,5 sekuntiin ja ero vain kasvaa kierros kierrokselta.

Kärjessä Vettelilla, Bottaksella ja Hamiltonilla on allaan ultrasoftit (toiseksi pehmeimmät renkaat), Red Bull -kaksikolla puolestaan hypersoftit (pehmeimmät). Hamilton ja Verstappen saapuvat varikolle kierroksella 16. Kahden kierroksen kuluttua sisään otetaan Ricciardo, jonka alle otetaan supersoftit (kolmanneksi pehmeimmät renkaat), kuten Hamiltonille ja Verstappenillekin hetkeä aiemmin. Näiden pysähdysten jälkeen tilanne on 1. VET, 2. BOT, 3. RAI, 4. VER, 5. RIC ja 6. HAM. Kierroksella 19 Vettel ja Ferrari siirtyvät B-suunnitelmaan, mitä ikinä se tarkoittaakaan. Vettelin ja Bottaksen ero on noin 4,5 sekuntia. Bottas ajaa perässään tulevia eli jo varikolla käyneitä 0,5 sekuntia nopeammin ja saa kiinni Vetteliä, jonka renkaissa näkyy jo selvää kulumaa. Kärkikolmikko ei ole vielä tehnyt ensimmäistä pysähdystään. Hamiltonilla on jäähdytyksestä johtuvia nopeusongelmia.

Räikkönen otetaan varikolle kierroksella 32, kun Vettel ja Bottas porhaltavat vielä menemään vanhoilla renkaillaan. Räikkönen palaa radalle sijalle 6. Kierroksella ohitettavia alkaa tulla vastaan Vettelille ja Bottakselle, jotka ovat nyt ajaneet yli kilpailun puolenvälin samoilla renkailla. Kierroksella 36 Bottas otetaan viimein sisään ja hän palaa radalle omalle sijalleen toiseksi allaan supersoftit. Seuraavalla kierroksella Vettel otetaan sisään ja hänenkin alleen isketään supersoftit. 2,7 sekunnin varikkopysähdyksen jälkeen Vettel palaa kilpailun kärkeen. Nyt kilpailua voi taas tarkastella realistisesti, kun kaikki kärjessä ovat tehneet varikkopysähdyksensä. Kierroksella 40/70 tilanne on 1. VET, 2. BOT, 3. VER, 4. RIC ja 5. HAM. Keskeyttäneitä on vain ensimmäisen kierroksen kolarointikaksikko.

Kierroksella 42 Alonsoa pyydetään palaamaan tallille ja keskeyttämään kilpailu alentuneen suorituskyvyn ja vioittuneen pakoputken vuoksi. Kärjessä ajetaan letkassa, ja Bottaksen ero Vetteliin on noin 5 sekuntia. Ricciardo jää jälkeen tallikaveristaan. Jos maaliin tullaan näillä sijoituksilla, Vettel nousee mestaruustaistelun kärkeen yhden pisteen turvin. Kierroksella 56 Bottas tekee pienen ajovirheen ohittaessaan kierroksella Sainzia, joka on sijalla 8. Samalla kierroksella Vettelin kanssa ovat enää hänestä seuraavat 5 autoa. Vettelin ja Bottaksen välillä on 8 sekuntia, joten Vettelin voitto alkaa näyttää varmalta, kun ajettavia kierroksia on enää 10 jäljellä. Hamilton ottaa autostaan kaiken irti taistellessaan Ricciardon kanssa sijasta 4, kun taas Vettel ajaa rauhallisesti uransa 50. voitosta, joka häämöttää vain 4 kierroksen päässä. Järjestäjät mokaavat, kun ruutulippua heilutetaan kierrosta liian aikaisin. Onneksi kuljettajat ovat perillä tilanteesta ja eivät anna virheen häiritä. Maaliin saavutaan järjestyksessä 1. Vettel, 2. Bottas, 3. Verstappen, 4. Ricciardo ja 5. Hamilton, ja Vettel ottaa 50. voittonsa ja johdon maailmanmestaruustaistossa. Ferrari on voittanut Montrealissa viimeksi 2004, joten edessä on voiton juhla!

Ranskan GP ajetaan juhannuksena, palaamisiin siis!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s