Formulafiiliksiä! Ranskan GP

Kauden 2018 kahdeksas osakilpailu ajetaan Ranskassa Circuit Paul Ricardilla, jolla on ajettu formulan kuningasluokkaa viimeksi vuonna 1990. Tänään ajettavan Circuit Paul Ricardin historia on synkkä, sillä se vaati yhden kuljettajan hengen vuoden 1986 Ranskan GP:n harjoituksissa. Ranskan viimeisin F1-kisa on kymmenen vuoden takaa vuodelta 2008, jolloin Felipe Massa ajoi voittoon Circuit de Nevers Magny-Coursilla.

Ranskan osakilpailuun lähdetään asetelmasta 1. Hamilton, 2. Bottas, 3. Vettel, 4. Verstappen ja 5. Ricciardo. Kotikisaa viettävät kolme kuskia (Grosjean, Gasly ja Ocon). Rangasvaihtoehtoja tälle radalle on viisi, joista alussa käytössä ovat ultrasoft, supersoft ja soft. Sadetta on odotettavissa, ja ilmankosteus on 50% kilpailun alussa.

IMG_4040.png
Vettel kolaroi Bottaksen kanssa startissa.

Startissa rytisee: Vettel osuu Bottaksen takarenkaaseen, ja Ocon ja Gasly kolaroivat. Vettelin vanne ja etusiipi ovat rikkoutuneet, Bottaksen vasen takarengas on puhki, ja Gasly ja Ocon ovat ulkona kisasta. Vettel ja Bottas tippuvat varikkopysähdystensä jälkeen hännille, ja tuomaristo tutkii tilannetta. Kilpailun viisi ensimmäistä kierrosta ajetaan turva-auton perässä.

IMG_4046.png
Rytinää Ranskan GP:ssa

Kärjessä ovat Hamilton, Verstappen, Sainz, Ricciardo ja Magnussen. Alonso ajaa ulos radalta ja putoaa kisan hännille. Sinipunaisin raidoin koristeltu rata vilisee silmissä, kun autot kiitävät radalla ja sen reunoilla (tällä radalla ulos ajaminen näyttää olevan liian helppoa). Vettel saa 5 sekunnin aikarangaistuksen kolaroinnista, eli hän pääsee aika vähällä tilanteesta, joka on selkeästi hänen vikansa. Kierroksella 15/53 tilanne on 1. HAM, 2. VER, 3. RIC, 4. RAI ja 5. SAI. Vettel on noussut kahdeksanneksi ja Bottas sijalle 11. Tuomaristolla on pitänyt kiirettä ja se tutkii nyt neljättä vai viidettä tilannetta tässä kisassa.

IMG_4051.png
Värikäs Ranskan GP

Ajamalla Vettel on ylivoimaisen nopea ja ohittaa kilpailijansa tyylipuhtaasti. Vettel kipuaa samalla ohituspaikalla kierros kierrokselta ylemmäs, ja Magnussen ja Leclerc jäävät taakse nostaen Vettelin sijalle kuusi. Kierroksella 20 Bottas nousee pistesijoille. Vettel ampaisee Sainzin ohi sijalle viisi. Hamilton kellottaa kierros kierrokselta nopeampia nopeimpia kierroksia. Kierroksella 26 Verstappen tekee varikkopysähdyksensä ja ottaa kovemmat renkaat (soft) alleen. Verstappen palaa radalle Vettelin eteen neljänneksi. Myös Ricciardo tekee varikkopysähdyksensä ja palaa radalle sijalle viisi. Perez keskeyttää kilpailunsa mahdollisen moottorivaurion vuoksi. Kun kilpailua on ajettu 30/53, tilanne on 1. HAM, 2. RAI, 3. VER, 4. VET ja 5. RIC. Tuomaristo jakelee lisää aikarangaistuksia mm. Grosjeanille.

IMG_4052.png
Perez joutuu jättämään leikin kesken.

Kierroksella 33/53 kilpailun kärki Hamilton saapuu varikolle ja palaa radalle sijalle kaksi. Ensimmäisen sijan ottaa Räikkönen, joka on ainoa viiden kärjestä, joka ei ole tehnyt varikkopysähdystään. Ricciardo ohittaa Vettelin kierroksella 35. Räikkönen tekee varikkopysähdyksensä ja liittyy radalle Vettelin ja Bottaksen väliin sijalle viisi. Nyt olemme taas realistisessa kilpailutilanteessa ja kärjen tilanne on 1. HAM, 2. VER, 3. RIC, 4. VET ja 5. RAI. Vettelin vauhti hiipuu, ja Räikkönen päästetään Vettelin ohi (kerrankin näin päin).

Fernando Alonsolta on loppunut jarrut, renkaat ja motivaatio ajaa

Bottas tekee varikkopysähdyksen ja auto putoaa tunkilta, mikä syö arvokkaita ajosekunteja. Vettel tulee myös varikolle ja kärsii aikarangaistuksensa. Kierroksella 45/53 tilanne on 1. HAM, 2. VER, 3. RIC, 4. RAI ja 5. VET. Pilvet ovat tummia, mutta sadetta ei kuulu tai näy. Räikkönen jahtaa Ricciardoa, mutta kierroksella ohitettavat häiritsevät kamppailua. Kierroksella 47 Räikkönen ottaa paikkansa palkintopallilla erittäin kauniilla ohituksella Ricciardosta.

IMG_4054.png
Räikkönen ohittaa Ricciardon ja ottaa sijan 3.

Kierroksella 50/53 Sainzin moottorista loppuu voima, ja hän putoaa kahdeksanneksi. Strollin vasen eturengas on hajonnut, ja hän joutuu keskeyttämään. Keltaisia lippuja heilutellaan, ja virtuaalinen turva-auto otetaan radalle. Ohittaminen on kiellettyä, joten maaliin tullaan järjestyksessä 1. Hamilton, 2. Verstappen, 3. Räikkönen, 4. Ricciardo ja 5. Vettel. Hamilton nousee mestaruustaistelussa ensimmäiseksi.

IMG_4055.png

Seuraava kilpailu ajetaan Itävallassa, jossa viimeksi voiton on vienyt Valtteri Bottas. Heinäkuun alussa jatketaan Formulafiilistelyjä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s