Formulafiiliksiä! Britannian GP

Kauden 2018 kymmenes ja ehkä mielenkiintoisin osakilpailu tähän mennessä ajetaan Britanniassa arvostetulla Silverstonen radalla, jonka allekirjoittanut voi ainakin allekirjoittaa vaikeaksi radaksi PS2-pelien kokemusten perusteella. Jokes aside, tämä on Lewis Hamiltonin kotikisa, jonka voiton hän on vienyt neljä peräkkäistä vuotta, ja lähtee tähän kisaan kunnianhimoisempana kuin koskaan. Silverstone on merkittävä rata F1-historiassa, sillä sillä ajettiin ensimmäinen F1-osakilpailu ikinä vuonna 1950, joten voitto tällä radalla on suuri kunnia. Mestaruustaistelua johtava Vettel on kärsinyt koko viikonlopun niskakrampeista ja hän joutui jättämään osan lauantain harjoituksista väliin. Toivotaan, että Vettel pystyy ajamaan tavalliseen malliin! Kilpailuun lähdetään järjestyksessä 1. Hamilton, 2. Vettel, 3. Räikkönen, 4. Bottas ja 5. Verstappen. Stroll, Sirotkin ja lauantain harjoituksissa rajusti ulos ajanut Hartley aloittavat kilpailun varikkosuoralta ilman lämmittelykierrosta, sillä heidän autoihinsa tehtiin aika-ajojen jälkeen teknisiä muokkauksia, mikä on kiellettyä.

Silverstone on vaikea ja epätasainen rata, jolla autojen renkaat joutuvat todelliselle koetukselle, etenkin näin kuumana päivänä polttavalla asfaltilla (jopa 50 astetta). Rengasvaihtoehdot päivän kilpailuun ovat hard, medium ja soft, mikä kertoo myös radan vaativuudesta. Kaikilla kärkimiehillä on softit alla startissa.

Startti on jännittävä! Etenkin Ferrarit ja Red Bullit saavat hyvät lähdöt. Suomalaiset kiitävät kovaan vauhtiin, mutta sitten Räikkösen renkaat lukittuvat ja hän tönäisee Hamiltonin ulos radalta. Hamilton raportoi, että hänen autossaan on jotakin rikki (rengaspaineet huonot, auton pohjalevyssä vauroita?). Vettel kiitää kilpailun johtoon kovalla vauhdilla, toivottavasti hänen niskansa kestää mutkat ja pomput! Kun kilpailua on ajettu kaksi kierrosta, tilanne on 1. VET, 2. BOT, 3. VER, 4. RAI ja 5. RIC. Hamilton on sijalla 17, mutta kipuaa koko ajan.

IMG_4524.png

Vettelin vauhtia hehkutetaan kovasti, kun hän johtaa kilpailua 5 sekunnin turvin seuraavana tulevaan Bottakseen. Hamilton jatkaa ongelmien raportoinnista, vaikka hän on kivunnut sijalle 10 kierrokseen 7 mennessä. Räikkönen saa 10 sekunnin aikarangaistuksen kolaroinnista Hamiltonin kanssa startissa, ja hän raportoi ongelmista etusiivessään. Räikkösen auto aliohjaa ja hänen renkaansa lukittuvat välillä odottamattomasti. Mielenkiintoinen kilpailu edessä!

Kierrokseen 11 mennessä Hamilton on päässyt sijalle 6 Ricciardon perään. Räikkönen käy kuumana tiimiradiossa, jossa hän pyytää uusia strategioita, jotta he voivat sijoittua mahdollisimman korkealle huomioiden 10 sekunnin aikarangaistuksensa. Kierroksella 14 Räikkönen tekee kilpailun ensimmäisenä varikkopysähdyksen, eikä Ferrari vaihda auton etusiipeä, vaikka Räikkönen sitä useaan otteeseen on pyytänyt radion välityksellä. Räikkönen on nyt kärsinyt rangaistuksensa ja palaa radalle sijalle 10 medium-renkaat allaan.

Verstappen tekee varikkopysähdyksen kierroksella 18 ja palaa radalle sijalle 5 Hamiltonin ja Räikkösen väliin. Tilanne on nyt 1. VET, 2. BOT, 3. RIC, 4. HAM ja 5. VER. Seuraavaksi sisään otetaan Ricciardo, joka palaa radalle tallikaverinsa perään. Vettelin perässä ovat nyt Mercedekset ja Red Bullit peräkkäin. Leclercin autossa ilmenee ongelmia heti varikkopysähdyksen jälkeen ja hän joutuu keskeyttämään.

Vettel saapuu varikolle kieroksella 21/51. Bottas nousee kilpailun kärkeen, ja Vettel palaa radalle hänen peräänsä pahimman kilpakumppaninsa Hamiltonin eteen. Räikkösen auto yliohjaa ulos radalta, mutta kilpailu jatkuu hänen osaltaan normaalisti ja hän palaa radalle. Bottas tulee sisään, ja Vettel ottaa paikkansa kilpailun johdossa. Bottakselle kerrotaan, että jos hän ottaa Hamiltonin kiinni, Hamilton päästää hänet ohi, ja näin käykin samalla kierroksella. Viisas tallimääräys Mercedekseltä, sillä Bottas on nopeampi ja tehnyt jo oman varikkopysähdyksensä. Hamilton tekee ensimmäisen varikkopysähdyksensä kierroksella 25. Bottas ottaa kiinni Vetteliä, jonka renkaat alkavat kulua. Kun olemme kilpailun puolessavälissä, tilanne on 1. VET,  2. BOT, 3. VER. 4. RIC ja 5. RAI. Hamilton palaa radalle kuudenneksi.

Yllättävää: Red Bull on valinnut tehdä tässä kilpailussa kaksi pysähdystä! Ricciardo otetaan sisään ja hänen alleen vaihdetaan takaisin softit näin aikaisessa vaiheessa kilpailua. Hmmm. Kierroksella 33 Ericsson ajaa rajusti ulos, mutta nousee omin jaloin autosta. Turva-auto tulee radalle, jolloin Ricciardon äskeinen pysähdys saa aivan uuden valon. Ferrari reagoi oitis ja ottaa Vettelin sisään. Mercedes ei tee samoin Bottaksen kanssa.

Tilanne on 1. (Turva-auto) Bottas, 2. Vettel, 3. Hamilton, 4. Verstappen ja 5. Räikkönen. Ricciardolle kerrotaan strategia, jonka mukaan talli otti hänet sisään ennen turva-autoa. Vettel kommentoi radioon, että turva-auto ajaa liian lujaa. Kierroksella 37 turva-auto poistuu radalta. Talli psyykkaa Hamiltonia, joka pohtii radiossa, onko hänellä enää mahdollisuuksia voittoon. Bottas kiitää uuteen lähtöön ja tekee rakoa toisena tulevaan Vetteliin. Perässä tulevat Hamilton, Verstappen, Räikkönen ja Ricciardo. Räikkönen puristaa Verstappenin ohi, mutta pian Verstappen ottaa paikkansa takaisin. Jännittävää kilpa-ajoa! Sainz ja Grosjean rysäyttävät ulos radalta, ja turva-auto palaa takaisin seuraavalla kierroksella poistumisestaan. Radalla on nyt 15 autoa ja keskeyttäneitä on 5, aiemmin mainitsemani sekä kilpailun alussa teknisten vikojen vuoksi leikin kesken jättänyt Hartley.

IMG_4531.png
Tuomaristo tutkii Sainzin ja Grosjeanin kolaria kilpailun jälkeen.

Kierroksella 41/52 turva-auto poistuu radalta toisen kerran. Bottas lähtee uuteen nousuun kilpailun johdossa. Räikkönen liukuu jälleen ulos radalta hetkellisesti. Kun kilpailua on jäljellä 10 kierrosta, tilanne on 1. BOT, 2. VET, 3. HAM, 4. VER ja 5. RAI. Vettel yrittää ohitusta Bottaksesta, mutta suomalainen pitää paikkansa kärjessä. Räikkönen ohittaa Verstappenin rohkeasti. Ferrarit tekevät upeita ohitusyrityksiä edessään ajaviin Mercedeksiin. Tätä kilpa-ajoa katsoessa muistaa, miksi F1 on niin hieno laji!

IMG_4532.png
Tiukkaa kilpa-ajoa!

Verstappen pyörähtää hiekalle ja menettää paikkansa tallikaverilleen. Vettel kiitää upeasti Bottaksen ohi kilpailun kärkeen, kun kilpailua on 5 kierrosta jäljellä. Vettelin vauhti on kova, sillä hän tekee heti eroa perässään tuleviin. Verstappen joutuu keskeyttämään kilpailun. Hamilton ohittaa Bottaksen, jolloin suomalaiset jäävät kamppailemaan keskenään kolmannesta sijasta. Räikkönen ohittaa Bottaksen kierroksella 49. Tilanne on 1. VET, 2. HAM, 3. RAI, 4. BOT ja 5. RIC, jossa tullaan myös maaliin kolmen kierroksen kuluttua. Ferrarin herra iso herra, tallipäällikkö Maurizio Arrivabene, kehuu henkilökohtaisesti Vetteliä ja Räikköstä tiimiradiossa. Vettel ja Ferrari juhlistavat voittoaan hieman Mercedestä ja Hamiltonia radiossa piikitellen. Vaikka Vettel vei Hamiltonin mahdollisuuden voittaa kotikisa, ensi kilpailussa on revanssin paikka, sillä F1 saapuu Vettelin kotikilpailuun Saksaan!

Kilpailun jälkeen Hamilton kiehuu, sillä hän poistuu autonsa luota ennen loppuhaastattelua, ja haastattelija jää ihmettelemään, mihin Mercedes-kuski katosi. Takahuoneessa Hamilton pysyttelee nurkassa, kun Ferrari-kuskit saapuvat huoneeseen. Hamilton kättelee Vetteliä pikaisesti, mutta sanoja ei vaihdeta. Kylmää kuin vesi jota kuskit kittaavat kuumottavan kilpailun jälkeen! Vettel johtaa MM-sarjaa nyt 8 pisteellä.

Näemme Hockenheimringissä parin viikon päästä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s