Formulafiiliksiä! Saksan GP

Heti alkuun on hyvä hehkuttaa, että tämän kauden 11. osakilpailu, Saksan GP, tulee olemaan uskomaton! Mestaruustaistelua johtava Sebastian Vettel lähtee ensimmäisestä ruudusta taistelemaan kotikisansa voitosta, jota hän ei ole vielä koskaan urallaan saavuttanut. Kovimman kilpakumppanin Hamiltonin auton dynamiikka petti aika-ajoissa, joten hän lähtee kilpailuun 14. lähtöruudusta.

f1-9.jpg

Hockenheimringin päällä on mustia pilviä, joten saa nähdä, millaisella säällä tämä kilpailu ajetaan ja mitä rengasstrategioita tallit käyttävät. Medium, soft ja ultrasoft ovat käytössä tässä kilpailussa, ellei sade yllätä, jolloin käytöön voidaan ottaa märän kelin renkaat. Kärki lähtee kilpailuun ultrasofteilla asetelmasta 1. Sebastian Vettel, 2. Valtteri Bottas, 3. Kimi Räikkönen, 4. Max Verstappen ja 5. Kevin Magnussen.

f1-1.jpg

Startti on siisti ja kolariton. Vettel kiitää johtoon ja myös Bottas saa hyvän startin! Verstappen mittelee Räikkösen kanssa, muttei pääse ohi. Kahden ensimmäisen kierroksen jälkeen tilanne kärjessä on sama kuin lähdössä. Ricciardo sai huonon lähdön ja hänen medium-renkaansa eivät pelitä kunnolla, kun taas softeilla ajava Hamilton kipuaa kovaa vauhtia. Räikkönen raportoi, että ensimmäiset pisarat putoavat visiiriin. Kärkinelikko karkaa muilta, ja Vettel kellottaa nopeimman kierroksen. Kuudessa kierroksessa Hamilton on noussut yhdeksänneksi.

Ensimmäisen kymmenen kierroksen aikana Hamilton ja Ricciardo kiipeävät ylöspäin sijoituksissa ja näemme lisäksi muutamia muita ohituksia. Kilpailu etenee rauhallisesti ja varmasti. Kierroksella 11 Hamilton nousee Magnussenin kannoille taistelemaan viidennestä sijasta. Ensimmäisen varikkopysähdyksen tekee Räikkönen kierroksella 15 ja alle laitetaan softit hieman hitaasti. Räikkösellä vaikuttaisi olevan kahden pysähdyksen taktiikka, jossa softeilla ajetaan täysillä ja lopuksi laitetaan vielä ultrat alle.

Kun kilpailua on ajettu 20/67, kukaan ei ole keskeyttänyt ja kärjen tilanne on 1. VET, 2. BOT, 3. VER, 4. RAI ja 5. HAM. Vettelin ja Bottaksen vauhti on ylivoimaista verrattuna muihin kuljettajiin. Ricciardo on noussut kymmenenneksi pistesijoille. Kierroksella 23 Sainz ja ympärillä ajavat kolme muuta autoa hipaisevat toisiaan, mutta kenellekään ei käy pahemmin. Vettel tulee varikolle kierroksella 26, jonka jälkeen tilanne on 1. BOT, 2. VER, 3. RAI, 4. VET ja 5. HAM. Kolmen kierroksen kuluttua kärjen Bottas tekee varikkopysähdyksensä ja palaa radalle Hamiltonin perään.

f1-2.jpg

Kierroksella 29 Ricciardosta tulee kilpailun ensimmäinen keskeyttäjä, kun voimat katoavat hänen autostaan. Verstappen tekee varikkopysähdyksen, ja tilanne on nyt 1. RAI, 2. VET, 3. HAM, 4. BOT ja 5. VER. Herää kysymys siitä, aikooko Ferrari tehdä tallimääräyksen saadakseen mestaruudesta taistelevan Vettelin kärkeen, vai otetaanko Räikkönen toiselle varikkopysähdykselle, jolloin Vettel nousee johtoon? Ja sitten on luonnollisesti se vaihtoehto, että Vettel ajaa Räikkösen ohi ihan kilpailemalla.

Molemmilla Ferrari-kuskeilla ilmenee kuitenkin ongelmia renkaissa: Räikkösen renkaat ovat rakkuloilla ja Vettelin renkaista katoaa pitoa. Molemmille kerrotaan, että sade alkaa vartin sisään, jolloin alle voidaan vaihtaa märän kelin renkaat. Toivotaan, että Ferrarien renkaat kestävät! Kilpailun puolessavälissä tilanne on 1. RAI, 2. VET, 3. HAM, 4. BOT ja 5. VER. Vandoorne joutuu keskeyttämään kilpailun kierroksella 36. Räikkösen ja Vettelin välinen ero on 0.591 sekuntia. Ferrari kysyy Vetteliltä, kuinka nopeasti tämä ajaisi, jos saisi ajaa niin lujaa kuin haluaa (=tekeekö Ferrari tallimääräyksen). Vettel kertoo, että pääsisi sekunnin nopeampaa, ja äänensävyssä on toive tallimääräyksestä. Vettel ei kuitenkaan käy kuumana tai suoraan pyydä määräystä. Seuraavalla kierroksella Räikkönen päästää Vettelin ohi tallimääräyksellä, mutta lypsää tallilta suoran vastuunoton tilanteesta, sillä talli perustelee tilannetta molempien kuljettajien renkaiden säästämisellä. Tilanne on 1. VET, 2. RAI, 3. HAM, 4. BOT ja 5. VER. Mercedes panttaa Hamiltonin varikkopysähdystä, jotta se voitaisiin tehdä sateen alkaessa. Hamiltonin renkaat ovat kovilla, toivotaan että ne kestävät!

Seuraavana tallimääräystilanteessa on Mercedes, sillä Bottas on Hamiltonia nopeampi. Hamilton otetaan kuitenkin sisään, ja hänen alleen laitetaan yllättäen ultrasoftit, mikä saattaa osoittautua sateen tullessa suureksi virheeksi. Mercedeksen strategiassa ei ole nyt järkeä, ja tämä varikkopysähdys oli suuri riski Hamiltonin kisamenestyksen kannalta. Sade iskee heti, kun Hamilton on palannut radalle. Voi minkä teit, Mercedes!

f1-4.jpg

Leclerc on ensimmäinen, jonka alle laitetaan välikelin renkaat (intermediate), ja heti perään tulee Alonso. Nyt on Hamilton pulassa! Verstappen luistelee ulos märältä radalta, mutta palaa takaisin paikalleen. Kutosmutka, eli Hockenheimringin paras ohituspaikka, on sadekuuron alla, ja rata on erittäin liukas. Verstappen saa alleen välikelin renkaat ensimmäisenä kärjestä, kun kilpailua on jäljellä 20 kierrosta. Vettelin auton etusiivestä irtoaa pala.

Sade on loppumassa. Leclerc tulee varikolle välikelin renkaillaan ja ottaa alleen ultrasoftit, samoin tekee Gasly. Välikelin renkailla ajavat palaavat yksitellen varikolle vaihtamaan takaisin tavallisiin, mutta sitten sade palaakin yllättäen. Leclerc luistelee 360-astetta radalla. Radan olosuhteet muuttuvat jatkuvasti, ja kilpailun jännittävyys vain kasvaa! Kierroksella 50/67 tilanne on 1. VET, 2. RAI, 3. BOT, 4. HAM ja 5. VER. Leclerc luistelee uudelleen ulos radalta, kun sade yltyy. Bottas yrittää ohittaa Räikkösen, muttei aivan onnistu. Räikkönen ajautuu radan ulkopuolelle, jolloin Bottas nousee toiseksi. Siellä sun täällä autot luistelevat radalta, nyt välikelin renkaita alle!

f1-5.jpg

Kierroksella 52 Vettel ajaa seinään liukkaalta radalta ja keskeyttää. For fuck’s sake! Kommenttina: kirjoitin tuon ennen kuin kuulin tiimiradiosta, että tuo oli myös Vettelin itkuinen ensireaktio keskeytykseensä.

tuutikki

Bottaksen varikkopysähdys menee täysin mönkään, kun varikkoteknikot eivät ole perillä siitä, mitkä renkaat auton alle tulee laittaa tällä vaihtelevalla kelillä. Räikkönen johtaa kilpailua takanaan Hamilton ja Bottas. Ferrari ottaa Räikkösen alle ultrasoftit. 14. ruudusta startannut Hamilton johtaa kilpailua! Myös Sirotkin ja Stroll keskeyttävät tapahtumarikkaan Saksan GP:n. Uusintälähtö on tiedossa, ja turva-auto on radalla.

Kun kilpailua on 10 kierrosta jäljellä, tilanne on 1. HAM, 2. BOT, 3. RAI, 4. VER ja 5. HUL. Tämä oli Vettelille erittäin tärkeä kilpailu, ja minua ärsyttää niin paljon, etten oikeastaan haluaisi katsoa tätä hienoa osakilpailua loppuun. Kuitenkin, Mercedeksen kaksikko ajaa upeaa kilpa-ajoa, kun Bottas yrittää ohittaa tallikaverinsa. Seitsemän kierrosta on jäljellä, ja sade palaa kuulemma viimeisillä kierroksilla. Jos Hamilton voittaa tämän kilpailun, hän nousee mestaruustaistelussa Vettelin ohi. Mercedes antaa tallimääräyksen, että Bottas ei saa ohittaa Hamiltonia.

Sainz saa aikarangaistuksen, sillä hän ohitti turva-auton ollessa radalla, joten Sainzin on turha haaveilla pisteistä taistellessaan radalla sijasta 10. Samaan aikaan Arrivabene lohduttaa Vetteliä varikolla. Toto Wolff (Mercedeksen tallipäällikkö) hieroo ohimoitaan, kun sade ilmoittaa paluustaan viimeiselle kierrokselle. Pitäisikö tässä kohtaa itkeä vai nauraa?

Maaliin tullaan järjestyksessä 1. Hamilton, 2. Bottas, 3. Räikkönen, 4. Verstappen ja 5. Hülkenberg. Ensi viikolla Hungaroringiin Unkariin!

f1-8.jpg

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s