The F-word V: Alastomuus

Tällä kuumuudella on hyvä puhua alastomuudesta! Minua on aina hämmentänyt alastomuuteen ja vähäpukeisuuteen liitettävät kaksoisstandardit ja epäloogisuudet: miksi poikaystäväni voi kävellä rannalta 100 metriä kotiin ilman paitaa tai saunasta kotiovelle rappukäytävän läpi pelkissä alusvaatteissa, mutta minä en voi? Miksi elokuvissa nainen kirkaisee, jos hänet nähdään vahingossa alusvaatteisillaan, mutta samaa reaktiota ei aiheudu, jos hän on bikineissä, joissa on ihan yhtä paljon kangasta? Miksi olemme seksualisoineet naisten rinnat niin, että imetys julkisella paikalla on paheksuttavaa, ja Instagram sensuroi naisten nännit muttei miesten? Miksi alastomuus on niin hirveä tabu – paitsi jos menemme porukalla yli 60-asteiseen huoneeseen hakkaamaan toisiamme oksakimpuilla? So many questions, one answer.

Alastomuus on täysin luonnollinen asia, ja minusta on outoa, että emme yhteiskuntana osaa nähdä sitä sellaisena. Etenkin seksismistä kumpuava naisten vartaloiden seksualisointi suututtaa, sillä se on vastaus kaikkiin ylläoleviin kysymyksiini. Naisten rinnat nähdään niin seksuaalisina asioina, ettei tuore äiti saa julkisella paikalla käyttää niitä siihen tarkoitukseen, johon ne ovat, eli vauvan ruokkimiseen. Yhteiskuntamme on iskostanut naisiin ajatuksen siitä, että heidän rintansa ovat seksuaalinen ruumiinosa, ja siksi jopa toiset äidit tuomitsevat toisiaan julkisesta imettämisestä: ”En käsitä, miksi on pakko imettää esim. kyläiltäessä kaikkien miesten nähden (vaikka se hallelujaa onkin niin _luonnollista_)? Miksei voi edes kääntyä pois katseilta? Vai menettekö muutenkin rinnat paljaina kylään? Tai vähintään esittelette rintojanne isännälle muutenkin? Eikö teille ole kukaan opettanut käytöstapoja koskaan? Elämme sivistysvaltiossa!” – Vierailija vauva.fi-sivustolla (Note to self: älä enää koskaan hae taustatietoa sivulta vauva.fi). Miksi vauvan imettäminen nähdään rintojen esittelynä vieraille miehille? Ehkä sillä vauvalla vain on nälkä eikä kaikessa olekaan kyse miehistä tai seksistä?

Tällä kuumuudella olisi ihanaa olla rennosti kotona yläosattomissa, mutta silloin ovet ja ikkunat pitäisi pitää visusti kiinni, tai seuraisi tuijotusta ja häirintää kaduntallaajilta. Saatat pohtia, miksi kysyn ”miksi minä en naisena voi”, miksen vain tee niin ja ole välittämättä muiden reaktioista? Siksi, että kun helteet alkoivat ja ulkoilutin koiranpentua kotikadullani croptopissa ja shortseissa (eli ihan tavallisissa kesävaatteissa), tunsin katseita. Katseet riittävät, olivat ne sitten ihailevia, imartelevia, paheksuvia, pahansuopia tai neutraaleja. Naisten vartalot on asetettu yhteiskunnassamme näyteikkunaan kommentoitaviksi ja/tai tuomittaviksi, ja paljas iho seksualisoidaan. En minä halua kommentteja tai katseita, haluan ulkoiluttaa koirani helteessä rauhassa ja olla läkähtymättä samalla. Jos tunkeilevia katseita tulee ihan kesävaatteissakin, kuinka paljon niitä tulisi, jos olisin yläosattomissa kuten kumppanini? Rakastan pitää lyhyitä hameita, croptopeja ja pitsipaitoja, mutta takaraivossa on aina pelko siitä, näkeekö joku ne virheellisesti kutsuna. Naisten kehoja hallitaan patriarkaalisessa yhteiskunnassa niin, että niitä voidaan hyödyntää vapaasti lehtien sivuilla myydessä tuotteita, joilla ei ole mitään tekemistä ihmisvartaloiden kanssa, mutta jos nainen itse valitsee näyttää paljasta pintaa, hän saa siitä lokaa niskaan, häirintää, tai häntä ei oteta enää vakavasti. Naispuoleiset julkisuuden henkilöt saavat haukut, jos heidän ottamansa yksityiset alastonkuvansa vuotavat nettiin (Jennifer Lawrence), jos he päättävät tehdä omasta seksivideostaan bisnestä (Kim Kardashian), tai jos he päättävät itse esiintyä lehden kannessa yläosattomissa (Emma Watson). Miespuoleisten julkkisten nettiin vuotaneet alastonkuvat (Orlando Bloom, Justin Bieber) saavat ylitsevuotavaa kehua ja positiivista huomiota. Kaksoisstandardit, much?

Alastomuus ja feminismi ovat myös napit vastakkain, sillä kaikki eivät ymmärrä, että feminismi ajaa valinnanvapautta. Minusta on mukavaa pukeutua hameisiin ja pieniin toppeihin, mutta ei se ole kaikkien juttu – eikä tarvitsekaan. Tärkeintä on, että ihminen saa itse valita, miten pukeutuu, eikä häntä tuomita siitä tai vedetä sen perusteella johtopäätöksiä hänen persoonastaan, uskottavuudestaan, seksielämästään tai mistään muustakaan. Näyttelijä Emma Watson sai kanssafeministeiltään haukut esiinnyttyään Vanity Fairin kannessa rinnat lähes paljaana, sillä joidenkin mielestä tällöin Watson antautui naisille asetettuihin kauneusstandardeihin patriarkaalisessa yhteiskunnassa.

It just always reveals to me how many misconceptions and what a misunderstanding there is of what feminism is. Feminism is not a stick with which to beat other women with. It’s about freedom, it’s about liberation, it’s about equality. I really don’t know what my tits have to do with it. It’s very confusing.” – Emma Watson

Nuorempana yksi lempirealitysarjoistani oli ihanan Gok Wanin How to look good naked, jossa Wan rohkaisi osallistujia rakastamaan kehojaan juuri sellaisina kuin ne ovat, opetti korostamaan parhaita piirteitä pukeutumiskikoilla eikä yrittänyt muuttaa kilpailijoita, toisin kuin useassa realityssa nykyään. Jakso huipentui catwalkiin, jonka osallistuja käveli itsevarmana mukavissa vaatteissa sekä lopuksi halutessaan vähäpukeisena riisuen itsensä alastomaksi ”loppuhuipennukseksi”. Sarja oli itselleni tärkeä juuri siksi, että se osoitti, että itseään voi rakastaa sellaisena kuin on – oli päällä sitten vaatteet tai ei. Sarja myös osoitti, että alastomuus on luonnollista, ja ihminen näyttää hyvältä alasti oli hän minkä ikäinen tai kokoinen tahansa.

Toisille alastomuus ja/tai vähäpukeisuus on voimauttavaa, toisille ei, ja tärkeää onkin, että emme yritä valita toisten puolesta, sillä ei ole meidän tehtävämme päättää toisen mukavuusalueesta. Vaatteiden määrä, niiden vähyys tai puute eivät kerro ihmisestä yhtään mitään. Ei ole väärin näyttää paljasta pintaa yhtään sen enempää kuin ei ole väärin pukeutua peittävästi; kummastakaan ei ole syytä tuomita tai nostaa haloota. Meidän kehomme kuuluvat vain meille ja on ainoastaan meidän päätettävissä, mitä teemme niillä ja miten puemme ne.


Miten te suhtaudutte alastomuuteen? Hävettääkö teitä olla alasti, oli se sitten seurassa tai yksin? Miksi?

Aiheeseen liittyen: odotan jännityksellä, ottaako WordPress tai Facebook yhteyttä sensuroidakseen tämän blogipostauksen otsikkokuvan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s