Formulafiiliksiä! Unkarin GP

Tänään ajetaan kauden 12. osakilpailu Hungaroringin radalla Unkarissa! Edessä on jännittävä kilpailu, sillä tällä radalla on tunnetusti haastavaa ohittaa, ja takana on jo erittäin tapahtumarikas ja sateinen aika-ajo. Poutaiseen kilpailuun lähdetään asetelmasta 1. Lewis Hamilton, 2. Valtteri Bottas, 3. Kimi Räikkönen, 4. Sebastian Vettel ja 5. Carlos Sainz, eli suomalaiset ovat hyvissä asemissa lähdössä. Red Bullit lähtevät sijoilta 7 (Verstappen) ja 12 (Ricciardo) vaikean aika-ajon jälkeen. Ferrarin pääjohtaja Sergio Marchionne menehtyi neljä päivää sitten, joten Ferrarilla kannetaan surunauhoja kunnianosoitukseksi edesmenneelle johtajalle.

Hungaroringin radalla voittoa ei välttämättä kannata toivoa, sillä siihen liittyy eräänlainen kirous: on 14 vuotta siitä, kun Hungaroringin voittaja on voittanut samana vuonna mestaruuden. Vettel lähtee liikkeelle soft-renkailla tämän kauden huonoimmasta lähtöpaikastaan, kun muut kärjessä starttaavat ultrasofteilla. Tästä tulee mielenkiintoinen kilpailu, ja tottakai liputan Vettelin puolesta ”kirouksesta” huolimatta.

1

Startti on tasainen! Vettel ohittaa tallikaverinsa, samoin Verstappen saa hyvän lähdön ohittaen kaksi edessä olevaa autoa. Avauskierroksen jälkeen tilanne on 1. HAM, 2. BOT, 3. VET, 4. RAI ja 5. VER. Ricciardo on sijalla 16 otettuaan osumaa startissa. Kierroksella 6 Verstappenin autosta hajoaa voimanlähde, ja hän joutuu keskeyttämään kilpailun: ”No power! No power! (ja useampi kirosana)”. Ei mene hyvin Red Bulleilla! Red Bullin tallipäällikkö Christian Horner kiehuu varikolla. Leclerc joutuu keskeyttämään pian Verstappenin jälkeen.

3

Gasly ajaa elämänsä kilpailua sijalla 5! Kierroksella 11 Räikkönen raportoi vakavasta ongelmasta: Ferrari on unohtanut kiinnittää kuljettajansa vesipullon letkun kauden fyysisimmälle radalle! Toivotaan, että Räikkösen keho kestää raskaan suorituksen ilman vettä! Kierroksella 15 Räikkönen tekee ensimmäisenä varikkopysähdyksen, joka suoritetaan hieman hitaasti. Seuraavana varikkolle saapuu Bottas. Kierroksen 16 jälkeen tilanne on 1. HAM, 2. VET, 3. GAS, 4. BOT ja 5. MAG. Räikkönen on kuudes, Ricciardo seitsemäs. Seuraavalla kierroksella Räikkönen ohittaa Magnussenin, ja Ricciardo kellottaa nopeimman kierroksen. Hamilton johtaa 8.7 sekunnin turvin, mutta ajaa samoja kierrosaikoja kuin perässä tuleva Vettel. Kumpikaan kärkimiehistä ei ole vielä tehnyt ensimmäistä varikkopysähdystään, ja Hamilton pitkittää omaa stoppiaan niin pitkään kuin mahdollista.

Kierroksella 23/70 tilanne on 1. HAM, 2. VET, 3. BOT, 4. RAI ja 5. GAS. Hamiltonin renkaat alkavat väsyä, ja Vettel on häntä nopeampi. Hamilton ohittaa ensimmäisen kierroksella ohitettavan eli Ericssonin. Kuinka kauan Hamilton uskaltaa vielä pysytellä radalla? Mercedes ja Ferrari taktikoivat ja tarkkailevat toistensa varikkotilannetta. Hamilton otetaan sisään kierroksella 25 ja hänen alleen laitetaan softit. Vettel nousee kilpailun johtoon Hamiltonin palatessa radalle toiseksi. Ferrarin strategia taitaapi olla yhden pysähdyksen taktiikka Vettelin kanssa, jolloin uusilla renkailla voidaan painaa täysillä kilpailun loppuun asti.

Kierroksella 30/70 tilanne on 1. VET, 2. HAM, 3. BOT, 4. RAI ja 5. RIC. Vettelille kerrotaan, että hän on Hamiltonia nopeampi. Vettelin renkaat näyttävät edelleen hyvältä, joten hän todennäköisesti yrittää kuroa eron Hamiltoniin niin suureksi, että hän palaisi kärkeen varikkopysähdyksensä jälkeen. Vettel pyytää sinisiä lippuja, jolloin kierroksella ohitettavat ymmärtävät antaa tilaa nopeammille kärjessä ajaville. Kilpailun puoliväli on ylitetty, ja Vettel porskuttaa samoilla renkailla kärjessä. Kierroksella 39 Ferrari valmistautuu varikollaan, mutta sisään otetaan Vettelin sijasta Räikkönen ja tälle laitetaan softit alle. Seuraavalla kierroksella Vettel tekee varikkopysähdyksensä ja alle laitetaan ultrasoftit, joilla mennään kilpailun loppuun asti. Vettel palaa radalle Mercedesten taakse. Molempien Ferrarien varikkopysähdykset olivat yllättävän hitaita. Ricciardo ajaa sijalla 4 samoilla renkailla, joilla hän lähti kilpailuun, ja tekee pysähdyksensä vasta kierroksella 45/70.

Räikkönen kellottaa kierros toisensa perään nopeimpia kierrosaikoja. Kilpailun todelliset voittajat ovat tällä hetkellä Gasly (sijalla 6), Alonso (sijalla 8) ja Vandoorne (sijalla 9). Muutama kierros tämän hypetyksen jälkeen Vandoorne joutuu keskeyttämään vaihdelaatikko-ongelman vuoksi. Kun kilpailua on 20 kierrosta jäljellä, tilanne on 1. HAM, 2. BOT, 3. VET, 4. RAI ja 5. RIC. Varikkopysähdyksiä ei kärjeltä ole enää odotettavissa, joten pahimmassa tapauksessa ajetaan letkassa maaliin tuossa järjestyksessä. Mercedes tekee virtuaalisen turva-auton aikana hämäysvarikkoshow’n eli ottaa varikkoinsinöörit asemiin, muttei ota autoa sisään.

Bottaksen takarenkaissa on ongelmia pidossa. Jos Bottas joutuu tekemään varikkopysähdyksen, hän putoaa viidenneksi. Vettel jahtaa Bottasta tallikaverinsa aivan hännillään. Hamilton johtaa jo lähes 20 sekunnilla, joten hän vienee tämän kilpailun voiton (psst. Hungaroringin kirous). Kamppailu toisesta sijasta on kovaa, kun Vettel kärkkyy Bottasta ja Räikkönen Vetteliä.

45

Vettel ohittaa Bottaksen, ja korjausliikkeenä Bottas osuu vahingossa Vettelin auton perään. Bottaksen etusiipi hajoaa, mutta Vettelin auto voi tapahtuneesta huolimatta hyvin. Bottas jatkaa radalla, vaikka hänen etusiipensä on palasina. Mercedes on valmiina varikolla, jos Bottaksen pitää tulla vaihtamaan etusiipi ja samalla renkaat. Tilanne on 1. HAM, 2. VET, 3. RAI, 4. BOT ja 5. RIC. 3 kierrosta jäljellä. Ricciardo yrittää ohittaa Bottaksen, jolloin Bottas ajaa Ricciardon kylkeen.

76

Ricciardo ajaa ulos radalta ja hänen autonsa vioittuu, mutta kilpailu jatkuu. Bottas puolustaa omaa sijoitustaan liian aggressiivisesti vioittuneella autolla. Mercedeksen tallipäällikköä Toto Wolffia vituttaa. Tuomaristo tutkii Bottaksen ja Ricciardon tilanteen kilpailun jälkeen, ja Bottas saanee ansaitusti rangaistuksen.

Maaliin saavutaan järjestyksessä 1. Hamilton, 2. Vettel, 3. Räikkönen, 4. Ricciardo ja 5. Bottas. Gasly ajaa hienosti kuudenneksi, upea suoritus! Äänestin häntä Päivän kuljettajaksi (jonka Ricciardo kuitenkin voitti). Suuret pisteet myös Räikköselle, jota mahtaa janottaa. Päivän floppi on ehdottomasti varomaton Bottas, joka selkeästi otti Verstappenin viitan törmäilyautoilijana tämän keskeytettyä.

8

Yli puolenvälin jälkeen tämän kauden mestaruustilanne on 1. Hamilton (213), 2. Vettel (189) ja 3. Räikkönen (146). Kuljettajat ja tallit siirtyvät nyt ansaitulle kesälomalle, ja Belgiassa ajetaan vasta neljän viikon kuluttua elokuun lopussa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s