The F-word VII: Miten feminismi auttaa miehiä?

Sukupuolten aitoa tasa-arvoa tavoitellessaan feminismi tekee paljon myös miesten oikeuksien, hyvinvoinnin ja yhteiskunnallisen aseman eteen.

Sisältövaroitukset: seksuaalinen väkivalta, raiskaus, sukupuolistereotypiat, itsemurha


Toksinen maskuliinisuus

Toksisella maskuliinisuudella tarkoitetaan kaikkia tapoja, joilla patriarkaatti vahingoittaa miehiä. ”Miehet eivät itke.” Montako kertaa olet kuullut tuon lauseen? Yhteiskunnassamme valitsee miehille haitallinen maskuliinisuuden malli, jossa: mies ei saa puhua tunteistaan tai näyttää niitä (paitsi aggressiivisesti), mielenkiinnon kohteet tulee olla ”miehekkäissä asioissa” kuten autoissa ja urheilussa (muttei niissä ”naisten” kuten baletti tai voimistelu), ja jopa hygienia nähdään liian feminiinisenä asiana ja sen vuoksi miehistä identiteettiä pitää suojella käyttämällä vain tuotteita, joissa lukee perässä man tai manly. Tämän haitallisen mallin mukaan miesten tulee olla voimakkaita ja uhmakkaita, ja yhden kivan pinkin drinkin tilaaminen baarissa (tai mikä tahansa muu feminiiniseksi nähty toiminta) voi johtaa kiusaamiseen.

Tällaiset sukupuolistereotypiat ja haitalliset sosiaaliset odotukset rajoittavat miehiä toteuttamasta itseään ja voivat luoda vakavia ongelmia etenkin tunteiden käsittelyssä, mikä voi johtaa esimerkiksi vihanhallintaongelmiin ja parisuhdeväkivaltaan. Miesten tunteiden näyttäminen on niin poissuljettua, että ystävyydenkin osoittaminen on normalisoitu kättelyyn halailun sijaan. Törmään itse arjessa jatkuvasti siihen haitalliseen käsitykseen, että tunteista puhuva ja niistä välittävä mies, joka haluaa toimia ja keskustella parisuhteessaan toista kunnioittavasti, on ”tossun alla” ja jollakin tavalla ”vähemmän mies” kuin sellainen, joka ei puhu tunteistaan.

On naiselle paljon hyväksyttävämpää olla tomboy ja pukeutua stereotyyppisesti maskuliinisesti, kuin että mies pukeutuisi esimerkiksi hameeseen. Twitteristä voi lukea hashtagilla #FailingMasculinity miesten tarinoita siitä, kuinka heidän lähipiirinsä on kiusannut, syrjinyt tai halveksinut heitä siksi, että he eivät ole jostakin syystä taipuneet yhteiskunnan miehille asettamaan muottiin. Miehisyys on konsepti, joka on jatkuvasti kyseenalaistamisen alla, ja monilla on pelko tulla nähdyksi liian feminiinisenä tai että heidän toimintansa johtaisi spekulaatioon esimerkiksi heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan. Feminismi pyrkii kitkemään sukupuolistereotypioita ja tällaisia haitallisia malleja, jolloin se vapauttaa myös miehet olemaan tuntevia ihmisiä ilman rajoitteita siitä, mistä he saavat pitää tai puhua.

Mielenterveys

”Miehet tekivät itsemurhia huomattavasti enemmän kuin naiset. Itsemurhan tehneistä useampi kuin kolme neljästä oli mies. Miesten itsemurhat jakaantuivat kuitenkin tasaisemmin eri ikäryhmiin kuin naisilla.” (findikaattori.fi) Koska miesten työkalut tunteiden käsittelyyn ovat heikommat kuin naisilla, voi heidän olla vaikeampaa käsitellä kriisitilanteita kuten työttömyyttä, avioeroa tai läheisen kuolemaa. Jos yhteiskuntamme antaisi miehille tilaa käsitellä tunteitaan ja puhua niistä avoimesti, voitaisiin varmasti myös tarjota miehille parempaa ja tehokkaampaa mielenterveystyötä.

Ulkonäkö

Löysin hyvää pohdiskelua miesten kokemista ulkonäköpaineista täältä!

Seksuaalinen väkivalta

Miesten kokemasta seksuaalisesta väkivallasta puhutaan aivan liian vähän ja sitä vähätellään räikeästi. Miesten oletetaan olevan alati seksuaalisia olentoja, jotka haluavat varmasti seksiä koko ajan, joten opettajansa raiskaamaksi tullutta poikaa onnitellaan sosiaalisessa mediassa siitä, että hän ”sai vanhempaa naista”, ”olisi kiitollinen että sai seksiä” tai ”on nyt mies”. Feminismi pyrkii kitkemään yhteiskunnastamme raiskauskulttuurin, johon sisältyy myös vääristynyt kuva miesten seksuaalisista haluista ja seksuaalisesta käyttäytymisestä. Sanomalla ”miehet eivät voi hillitä itseään, joten naisten pitäisi pukeutua peittävämmin” implikoidaan, että kaikki miehet olisivat perusluonteeltaan raiskaajia, jotka eivät voi hallita omaa käyttäytymistään. Eikö tässä kaiveta juuri miehille kuoppaa ja maalata heidät vaiston varassa toimiviksi eläimiksi?

Miesten on vaikeampaa puhua seksuaalisesta väkivallasta ja parisuhdeväkivallasta, sillä heidän odotetaan olevan yhteiskunnassa ”ne vahvat”, ja tämän vääräksi todistaminen olisi ”vain häpeäksi miehelle”. Vaikka miehet ovat lähtökohtaisesti fyysisesti naisia vahvempia, ei se tarkoita, että he olisivat koskemattomia mitä tulee fyysiseen ja henkiseen väkivaltaan. Meidän pitää pyrkiä yhteiskuntaan, jossa jokaisella on sukupuoleen katsomatta itsemäärämisoikeus omaan kehoonsa, ja uhrin tulee aina voida saada saavutettavaa apua riippumatta hänen sukupuolestaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s