Formulafiiliksiä! Belgian GP

Formula 1 on palannut kesätauolta! Tänään ajetaan kauden 13. osakilpailu Belgiassa legendaarisella Circuit de Spa-Francorchampsilla, joka on kisalenterin pisin kilpailu. Yhdelle suosituimmista osakilpailuista lähdetään järjestyksessä 1. Hamilton, 2. Vettel, 3. Ocon, 4. Pérez ja 5. Grosjean. Uudistunut Racing Point Force India teki aika-ajossa loistavan suorituksen saadessaan kolmannen ja neljännen lähtöruudun. Tallin omistaja vaihtui kesätauon aikana ja autojen tuottavuus parani – sattumaako? Kuljettajien mm-pisteet jouduttiin nollaamaan tallin kokemisen muutosten keskellä, joten hyvät lähtöruudut kuljettajille ovat toivottuja.

Startti alkaa rajulla kolarilla, kuten Spassa yleensä. Alonso ja Hülkenberg joutuvat keskeyttämään ensimmäiseen mutkaan Hülkenbergin törmättyä Alonson perän ja syöstyään tämän Leclercin päälle ilmaan. Alonsolla on siivet, vaikkei hän ajakaan Red Bullilla. Leclerc kiittänee halo-uudistusta tässä kohtaa. Räikkönen kärsii rengasrikon, mutta pääsee jatkamaan kilpailua nilkutettuaan varikolle.

fullsizeoutput_4d9
Räikkönen kärsi startissa rengasrikon ja turva-auton poistuttua radalta hän on sijalla 15.
IMG_6112.png
Leclercin auton halo Alonson laskeuduttua hänen päälleen startissa. Ilman halo-uudistusta Alonson auto olisi osunut Leclercin kypärään.

Ricciardo saapuu varikolle kierroksella 2 rikkinäisen takasiiven kanssa, ja vaikka auto otetaan varikkopilttuuseen, ei Ricciardon anneta nousta autosta, vaan Red Bull tekee parhaansa saadakseen auton takaisin radalle, oli se sitten muutamaa kierrosta jäljessä. Kierroksella 4 Ricciardo palautetaan radalle ottamaan muut kiinni.

fullsizeoutput_4d8
Force Indioilla menee hyvin ja he haastavat kärkimiehiä!

Vettel ohitti kilpailun alussa kirkkaasti Hamiltonin ja kiitää kilpailun kärjessä. Kierroksella 6 tilanne on 1. Vettel, 2. Hamilton, 3. Perez, 4. Ocon, 5. Verstappen, 6. Grosjean, 7. Magnussen, 8. Gasly, 9. Sirotkin ja 10. Ericsson. Bottas on sijalla 14 ja Räikkönen sijalla 15. Ricciardo jahtaa muita kaksi kierrosta jäljessä. Keskeyttäjiä ovat Leclerc, Alonso ja Hülkenberg.

Verstappen ajaa itsensä Force India -hampurilaiseen rohkeasti muttei tyylilleen uhkarohkeasti. Kierroksella 8 Räikkönen tulee varikolle uudelleen auton kokemien vaurioiden kanssa, ja vaikka kisainsinöörit näyttävät synkiltä, Räikkönen jatkaa silti kilpailua. Seuraavalla kierroksella Räikkönen palaa varikolle, tällä kertaa jäädäkseen. Vitutus on suuri Arrivabenen kasvoilla, mutta niin on varmasti myös Räikkösen, jonka aika-ajon Ferrari pilasi itse aivan täysin. Startin uusintakatselussa selviää, että Ricciardo oli se, joka osui Räikkösen autoon aiheuttaen rengasrikon ja mahdollisesti muut vauriot.

IMG_6088.jpg
Osuva meemi Span aika-ajosta 2018

Kilpailua on ajettu neljäsosa eli 11/44, kun tilanne on 1. VET, 2. HAM, 3. VER, 4. PER ja 5. OCO. Bottas on noussut sijalle 11. Keskeyttäjiä on neljä. Kilpailun voitto riippuu Vettelin ja Hamiltonin ajon virheettömyydestä sekä varikkopysähdysten sijoittumisesta kilpailuun. Kierroksella 22 Hamilton tekee oman varikkopysähdyksensä, ja Mercedes tekee esimerkillisen nopean varikkostopin. Hamiltonin alle laitetaan softit. Ferrari reagoi heti ja ohjeistaa Vetteliä tulemaan sisään seuraavalla kierroksella. Vettel ehtii radalle takaisin tiukasti ennen kuin Verstappen ja Hamilton ehtivät saada hänet kiinni. Vettelin varikkopysähdyksen jälkeen tilanne on 1. VET, 2. HAM, 3. VER, 4. PER ja 5. OCO. Kuudentena ajaa Bottas.

IMG_6111.png
Vettel pitää kärkipaikkansa varikkopysähdyksestä huolimatta.

Ericssonin ja Hartleyn välillä nähdään hyvää kilpa-ajoa kymmenennestä sijasta. Bottas on noussut sijalle 4 ja tekee kierroksella 30 viimeisen varikkopysähdyksensä. Force Indiat saavat paikkansa takaisin, ja Bottas palaa radalle sijalle 6. Kierroksella 31 Ricciardo joutuu keskeyttämään.

Kesätauon aikana Ricciardo sopi kahden kauden sopimuksen Renaultin kanssa, mikä yllätti Formula-maailman. Ensi kauden kuljettajasopimuksista keskustellaan jo kovaa vauhtia, ja vain kahdeksan kuljettajaa on vahvistanut tallipaikkansa (Hamilton, Bottas, Vettel, Gasly, Verstappen, Ricciardo, Hülkenberg ja Sainz). Näistä kolme on tallivaihdoksia (Ricciardo, Sainz ja Gasly) ja loput jatkopaikkoja nykytallissa. Suomalaiset eivät ole vielä sopineet jatkostaan. Fernando Alonso on ilmoittanut lopettavansa F1-uransa, mikä on surullista, sillä Alonso on ajanut Formulaa niin kauan, kuin minä olen sitä katsonut eli viitisentoista vuotta. Kaksinkertainen maailmanmestari (2005 ja 2006) lopettaa uransa varmasti paha maku suussa tällaisen kauden jälkeen, ja itse toivon, että useampi kuljettaja uskaltaisi tehdä rosbergit ja lopettaa huipulla. On surullista katsoa, kuinka mestari hiipuu huono auto allaan.

Kierroksella 33/44 tilanne on 1. VET, 2. HAM, 3. VER, 4. PER ja 5. BOT. Ocon on pudonnut kuudenneksi. Tilanne on sama vielä seitsemän kierrosta myöhemmin, ja kilpailun jännittävyys taisi rajoittua avauskierroksille. Kierroksella 40/44 Bottas ohittaa Perezin, mutta kärkikolmikkoa ei tällä vauhdilla ja jäljellä olevalla kierrosmäärällä voi enää saada kiinni, ellei joku tee virhettä tai auto yllättäen poksahda.

Maaliin tullaan järjestyksessä 1. Vettel, 2. Hamilton, 3. Verstappen, 4. Bottas ja 5. Perez. Hamilton johtaa edelleen mestaruustaistelua, mutta tällä osakilpailuvoitolla Vettel kiri 7 pisteellä. Tämä oli Vettelin uran 52. voitto, mikä nostaa Vettelin Formula 1 -kuljettajien TOP 3 -listalle Alain Prostin ohi. Michael Schumacher johtaa ennätystä 91 osakilpailuvoitolla ja toisella sijalla on Lewis Hamilton 67 voitolla. Alain Prostilla on 51 voittoa. Vettel on ansaitusti myös Driver of the Day, vaikka itse äänestinkin suosikkini sijaan kilpailussa ansioitunutta Pereziä.

Seuraava osakilpailu ajetaan Monzassa Italiassa Ferrarin kotikonnuilla ensi viikonloppuna. On ihanaa palata Formulan pariin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s