Formulafiiliksiä! Italian GP

Kauden 2018 Italian GP-viikonloppuna tehtiin historiaa. Aika-ajoissa Monzan radalla paalulle ajanut Kimi Räikkönen teki kaikkien aikojen nopeimman F1 kierroksen 1:19.119 kierrosajalla keskivertonopeudella 263.587 km/h. Erityisen jännittävän kilpailusta tekee se, että kyseessä on Ferrarin oma kotikilpailu (jota se ei ole voittanut sitten vuoden 2010), ja kuljettajien mestaruustaistelun kannalta olisi tärkeää, että Sebastian Vettel veisi tämän kilpailun voiton. Hamilton johtaa mestaruustaistelua 231 pisteellä, ja Vettel on toisena 214 pisteellä. Kilpailuun lähdetään asetelmasta 1. Räikkönen, 2. Vettel, 3. Hamilton, 4. Bottas ja 5. Verstappen. Tuleeko Italian GP:stä Ferrarin tallimääräysten taistelukenttä?

Italian GP:n rengasvaihtoehdot ovat mediumsoft ja supersoft, ja tulemme todennäköisesti näkemään kärjeltä yhden pysähdyksen taktiikoita supersofteilta softeille.

Startti on puhdas. Räikkönen pitää johtonsa. Mutkassa 4 mestaruustaistelijoiden autot osuvat toisiinsa, ja Vettelin auto pyörähtää ympäri. Rikkinäisestä etusiivestä huolimatta. Vettel jatkaa kuitenkin kilpailua, ja tuomaristo ei näe tilanteessa rangaistavaa. Turva-auto tulee radalle. Hartley joutuu keskeyttämään seuraavalla kierroksella.

Kierroksella 4 turva-auto tulee sisään, jolloin alkaa upea mittelö Räikkösen ja Hamiltonin välillä. Nähdään upeita ohituksia ja kilpa-ajoa vuoroin ja toisin. Vettel on sijalla 16/19. Magnussen ja Pérez kolaroivat toisiinsa. Mittelöä nähdään useassa kohtaa rataa. Italian GP on 7/53 jo jännittävämpi, kuin moni muista tämän kauden kilpailuista!

Kierroksella 10 Alonson voimayksikkö hajoaa ja hän joutuu keskeyttämään. Vettel on noussut sijalle 11, ja hänen edessään kamppailevat Pérez ja Sirotkin. Räikkösen ja Hamiltonin välillä kärjessä on sekunti. Sainz ja Ocon taistelevat sijoista 6 ja 7 hienoin ohituksin. This is Formula! Kierroksella 14 tilanne on 1. RAI, 2. HAM, 3. VER, 4. BOT ja 5. GRO. Vettel nousee pistesijoille, ja ilmoittaa, että hänen autossaan on vaurioita, jotka hidastavat autoa. Kierroksella 18 Vettel on jo kahdeksas.

Keskivertovarikkopysähdys Monzan radalla on 24 sekuntia, ja oikein ajoitettu varikkopysähdys saattaa ratkaista tämän kilpailun voiton. Vettel ohittaa Sainzin nousten seitsemänneksi. Kierroksella 21 Räikkönen tekee varikkopysähdyksensä ja hänen alleen laitetaan softit. Tilanne on Räikkösen varikkopysähdyksen jälkeen 1. HAM, 2. VER, 3. BOT, 4. RAI ja 5. GRO. Hamilton ajelee supersofteilla. Mercedes tekee varikkopysähdyshämäyksiä kahdella peräkkäisellä kierroksella, eikä ota Hamiltonia sisään. Vettel on sijalla 7 Oconin takana.

”We need to push, it’s the critical moment now.” – Ferrari Räikköselle tiimiradiossa kierroksella 22

Monzassa alkaa tihkua sadetta kierroksella 24! Jännitys vain tiivistyy. Vettel nousee sijalle 5 Räikkösen perään. Ricciardon voimalähde poksahtaa kierroksella 25. Keltaiset liput! Jos turva-auto tulee radalle, mestaruustaistelijat saavat kovan edun.

Elämme kilpailun puoltaväliä, kun tilanne on 1. HAM, 2. VER, 3. BOT, 4. RAI ja 5. VET. Verstappen tulee varikolle ja palaa radalle Oconin taakse. Vettel on neljäs! Nyt tilanne on tuttu Mercedekset ja Ferrarit peräkkäin kärjessä. Mercedekset eivät ole käyneet varikolla. Keskeyttäjiä on kolme. Bottas saa tallimääräyksen pitää Räikkönen takanaan ja tehdä tulpan, jotta Hamilton saa paeta rauhassa horisonttiin. Hamilton tekee varikkopysähdyksensä ja palaa radalle sijalle 3 Ferrari-hampurilaiseen. Tilanne on 1. BOT, 2. RAI, 3. HAM, 3. VET ja 5. VER. Verstappen raportoi sateesta kierroksella 29.

Vettel tekee varikkopysähdyksen kierroksella 30 ja supersoftit alle. Vettel putoaa kymmenenneksi. Hamiltonille ilmoitetaan, että Valtteri ”Maailman nopein tulppa” Bottas pitelee Räikköstä takanaan. Draamaa! Jännitystä! Kärkikolmikko ajaa peräkanaan. Vettel on seitsemäs.

IMG_6368.png
Bottas, Räikkönen ja Hamilton kovassa taistelussa!

Bottas otetaan sisään kierroksella 37. Kun Bottas on palannut radalle, tilanne on 1. RAI, 2. HAM, 3. VER, 4. BOT ja 5. OCO. Vettelillä on edessään Ocon ja Pérez. Toinen Räikkösen takarenkaista on rakkuloilla, ja jos Räikkönen tulee varikolle, voittotaistelu on siinä. On kuitenkin riski, että Räikkösen renkaat eivät kestä maaliin asti, jolloin koko kilpailu olisi siinä. Voimme vain toivoa parasta. Räikkösen ja Hamiltonin välinen ero on alle sekunnin. Vettel nousee viidenneksi!

Kilpailua on jäljellä 10 kierrosta, ja kärjen renkaat eivät voi kauhean hyvin. Verstappen ja Bottas kolaroivat ja joutuu pujottelemaan tiensä takaisin radalle läpi esteiden. Molemmat jatkavat kilpailua. Tuomaristo tutkii, ja Verstappen saa viiden sekunnin aikarangaistuksen Bottaksen kolaroinnista.

IMG_6371.png
Hamilton nousee kilpailun kärkeen kierroksella 45.

Kierroksella 46 tilanne on 1. HAM, 2. RAI, 3. VER, 4. BOT ja 5. VET. Versteppen ja Bottas kamppailevat todenteolla kolmannesta sijasta, ja Verstappen kiehuu. Viimeisellä kierroksella tilanne on edelleen 1. HAM, 2. RAI, 3. VER, 4. BOT ja 5. VET, ja tässä järjestyksessä tullaan myös maaliin. Verstappen ajaa autoaan kohti kärkikolmikon pilttuuta, kun hänelle ilmoitetaan, että aikarangaistuksen vuoksi hän putoaakin neljänneksi. Bottas ohjeistetaan ajamaan kolmannen sijan paikalle. Tiimiradiossa ja haastattelussa Hamilton on nöyränä, sillä hän tietää, mitä mieltä Italian kisayleisö on hänestä ja Mercedeksestä. Italian kisayleisö on ala-arvoisesti buuannut muille kuin Ferrari-voittajille tällä radalla, ja nyt kisayleisön meno kuulostaa lähinnä mellakalta. Hamilton ansaitsee parempaa. Driver of the dayn voittaa ansaitusti Räikkönen, jolle tämä on uran 100. podium. Podiumilla nähdään pitkästä aikaa kaksi suomenlippua!

Parin viikon kuluttua ajetaan Singaporen Grand Prix!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s