Formulafiiliksiä! Japanin GP

Kauden viimeinen aamukilpailu ajetaan Japanissa Suzukan radalla. Edessä on jännitysnäytelmä, sillä aika-ajo oli Ferrarille ja etenkin Sebastian Vettelille katastrofaalinen, ja edessä on todennäköisesti taas Mercedeksen voittokulkue. Kilpailuun lähdetään järjestyksessä 1. Lewis Hamilton, 2. Valtteri Bottas, 3. Max Verstappen, 4. Kimi Räikkönen ja 5. Romain Grosjean. Mestaruustaistelussa oleva Sebastian Vettel lähtee kahdeksannesta lähtöruudusta, mutta toisaalta tilanne ei ole toivoton: Kimi Räikkönen voitti vuonna 2005 Suzukassa startattuuan ruudusta 17. Maailmanmestaruus on ratkennut Suzukassa jopa 12 kertaa, ja vaikka mestaruuden varmistusta ei tällä kertaa voida odottaa, johtaa Hamilton Vetteliä jo huimalla 50 pisteellä. Hamiltonin mestaruus on todennäköistä, muttei vielä matemaattisesti varmaa.

Japanin GP:n aurinkoinen startti on puhdas ja kolariton. Ensimmäisen kierroksen jälkeen tilanne on 1. HAM, 2. BOT, 3. VER, 4. VET ja 5. RAI. Vettel kipusi hienosti ensimmäisen kierroksen aikana! Verstappen käy radan ulkopuolella ja palatessaan sohaisee Räikkösen auton kylkeä ja toista takarengasta. Leclerc ja Magnussen ottavat yhteen, ja toinen Magnussenin takarenkaista on palasina.

Kolari on Magnussenin syytä, ja hän jatkaa mokaamista jatkamalla ajolinjalla levittäen renkaanpaloja ympäri rataa. Turva-auto tulee radalle. Verstappen saa +5 sekunnin aikarangaistuksen, ja Verstappen syyttää tilanteesta Räikköstä. Uusintastartti kierroksella 7 ei muuta kärjen tilannetta: 1. HAM, 2. BOT, 3. VER, 4. VET ja 5. RAI. Verstappen on merkittävä tulppa Mercedesten ja Ferrarien välillä, ja pian nähdään osumaa: Verstappen ja Vettel ottavat yhteen, ja Vettel pyörähtää ulos radalta pudoten sijalle 19. Kyseessä oli kilpailutilanne: Vettel otti riskin, ja Verstappen ei antanut tilaa. Ei kenenkään vika.

suzuka9

Kilpailua on ajettu neljäsosa, ja tilanne on 1. HAM, 2. BOT, 3. VER, 4. RAI ja 5. RIC. Hamilton ilmoittaa, että hänen autonsa moottorissa on jotain vikaa, ja auto ei vastaa kaasupolkimeen niin kuin pitäisi. Vettel on sijalla 15. Magnussen on ainoa keskeyttäjä tähän mennessä. Ensimmäisenä kärjestä varikolle tulee Räikkönen kierroksella 18. Tilanne Räikkösen varikkopysähdyksen jälkeen on 1. HAM, 2. BOT, 3. VER, 4. RIC ja 5. GRO. Räikkönen palaa radalle sijalle 10, kun taas tallikaveri Vettel on sijalla 13. Ricciardon vauhti on ilmiömäistä, ja hänellä on mahdollisuus palkintopallille. Kierroksella 22 Verstappen tekee varikkopysähdyksensä ja palaa radalle Räikkösen eteen. Tilanne on 1. HAM, 2. BOT, 3. RIC, 4. GRO ja 5. VER. Räikkönen on kuudes ja Vettel 11. Versteppen nousee Grosjeanin ohi. Mercedeksella valmistaudutaan varikkopysähdykseen, ja Bottas tulee sisään. Perässä tulee Ricciardo. Näiden kahden pysähdyksen jälkeen tilanne on edelleen 1. HAM, 2. BOT, 3. VER, 4. RIC ja 5. RAI.

Hamilton tekee varikkopysähdyksensä kierroksella 25/53 palaten omalle paikalleen kilpailun kärkeen. Mestaruustaistelija Vettel on kymmenes. Kilpailun puolessavälissä Vettel tekee varikkopysähdyksensä. Vettel putoaa sijalle 16. ja ero hänen ja Hamiltonin välillä on kokonainen minuutti. Muutaman kierroksen kuluttua Vettel on kivunnut pistesijoille, kierroksella 35/53 jo kuudenneksi tallikaverinsa perään. Kun kierroksia on 15 jäljellä, Hülkenberg joutuu jättämään kilpailun kesken. Kierroksella 40 myös Leclerc keskeyttää, ja virtuaalinen turva-auto otetaan käyttöön. Virtuaalinen turva-auto ei kauaa radalla viivy, mutta sen vaikutukset rengaslämpötiloihin ovat merkittävät etenkin Räikkösellä ja Ricciardolla.

Kun jäljellä on enää 10 kierrosta, Verstappen on aivan Bottaksen kannoilla. Kierroksia on 5 jäljellä, ja tilanne on edelleen 1. HAM, 2. BOT, 3. VER, 4. RIC ja 5. RAI. Bottas tekee ajovirheen, ja Verstappen on lähellä. Kaikki fokus on nyt Bottaksen ja Verstappenin välisessä mittelössä. Hamilton lähtee tavoittelemaan grand slamia, eli 1. voittaa kilpailun lähtien paalulta, 2. johtaa kaikki kierrokset ja 3. saa kilpailun nopeimman kierrosajan. Hamilton ajaa aivan täydellisesti lähtiessään viimeiselle kierrokselle. Bottas saa pidettyä Verstappenin takanaan. Hamilton ajaa ensimmäisenä maaliin, mutta Grand slam jää häneltä saamatta, kun Vettel nappaa nopeimman kierrosajan viimeisellä kierroksella. Maaliin saavutaan järjestyksessä 1. HAM, 2. BOT, 3. VER, 4. RIC ja 5. RAI. Vettel jää kuudenneksi. Maailmanmestaruus on hyvin lähellä Hamiltonia ja Mercedesta, kun jäljellä on enää 4 osakilpailua. Piste-ero Hamiltonin ja Vettelin välillä on jo 67 pistettä. Parin viikon päästä jatketaan Yhdysvalloissa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s