Maailman mielenterveyspäivä

Tänään 10.10. vietetään Maailman mielenterveyspäivää (World Mental Health Day), jonka tarkoitus on levittää tietoutta mielenterveydestä ja vähentää stigmaa mielenterveysongelmien ympärillä. Tämän vuoden teemana on nuorten ja nuorten aikuisten mielenterveys muuttuvassa maailmassa, joten ajattelin pohtia aihetta ja jakaa omia vinkkejäni mielenterveyden ylläpitämiseen ja siitä huolehtimiseen. Luonnollisesti en ole asiantuntija tällä saralla ja voin puhua vain omista kokemuksistani.

Mielenterveys on Maailman terveysjärjestön mukaan hyvinvoinnin tila, jossa ”ihminen pystyy näkemään omat kykynsä ja selviytymään elämään kuuluvissa haasteissa sekä työskentelemään ja ottamaan osaa yhteisönsä toimintaan”. Mieleltään terve ihminen kykenee kohtaamaan myös takaiskuja elämässään ja käsittelemään niitä terveesti. Mielenterveyttä voi huoltaa ylläpitämällä sosiaalisia suhteita, pitämällä huolta omasta henkisestä ja fyysisestä terveydestään sekä uskaltamalla pyytää apua, jos jokin painaa mieltä.

Joka viides suomalainen sairastaa jotakin mielenterveyden häiriötä (Terveyskirjasto), joten vaikka mielenterveysongelmista vaietaan, ne ovat hyvin yleisiä. Itse olen joutunut tekemään töitä oman mielenterveyteni eteen erityisesti viimeisen muutaman vuoden ajan. Joulukuussa 2016 minulla diagnosoitiin keskivaikea masennustila, joka on saatu sittemmin hallintaan asianmukaisella lääkityksellä, läheisten tuella ja kovalla työllä. Aiemmin diagnosoituna oli jo määrittelemätön ahdistuneisuushäiriö. Omalla kohdallani masennuslääkitys oli tärkeässä asemassa paranemisen kannalta, sillä se poisti masennuksen ja ahdistuneisuuden tuomat fyysiset oireet, minkä jälkeen oli helpompaa käsitellä psyykkisiä oireita. Avun pyytäminen ja saaminen olivat ratkaisevassa asemassa paranemisen kannalta, ja rohkaisenkin kaikkia ongelmien koosta riippumatta pyytämään apua ja puhumaan läheisilleen tai ammattilaiselle ongelmistaan. Ammattiavun hakemisessa ei ole mitään hävettävää. Itse kävin keväällä 2017 muutaman kerran opiskeluterveydenhuollon psykologilla, jonne tosin oli 3kk odotusaika, ja kriittisin vaihe oli jo ohi, kun pääsin hoitoon. Meillä onkin suomalaisessa yhteiskunnassa kehitettävää odotusaikojen lyhentämisessä ja hoitoonpääsemisen kynnyksen madaltamisessa.

En osaa sanoa, voiko masennuksesta täysin parantua. Koen ehdottomasti voivani paremmin, ja ensimmäistä kertaa diagnoosin jälkeen saan BDI-21-testistä (tapa mitata masentuneisuuden määrää) ei masennusta -pisteet. Tämän vuoden puolella tulos on aiemmin ollut lievä masennus, joten edistystä on tapahtunut huomattavasti. Koen kuitenkin kykyni kohdata vastoinkäymisiä heikentyneen huomattavasti verrattuna aikaan ennen diagnoosia, joten työtä on vielä tehtävänä. Sekä auttajana että avun saajana olen oppinut paljon mielenterveysongelmien käsittelystä. Kuten olen aiemminkin maininnut, kirjoitan päiväkirjaa, joka on hyvä tapa purkaa ja käsitellä omia tunteitaan. Olin aktiivisempi päiväkirjan kirjoittaja masennukseni ollessa pahimmillaan, mikä kertoo tunteiden käsittelyn tarpeesta. Muita merkittäviä kykyjä mielenterveysongelmien käsittelyssä ovat elämän- ja ajanhallintataidot. Rutiinien merkitys korostuu, kun ei olisi halua edes nousta sängystä. Tärkeää on löytää itselleen riittävästi mielekästä ja palkitsevaa tekemistä arkeen, mutta ei liikaa, jotta tunteiden käsittelylle jää myös tilaa ja aikaa. Olen epäonnistuneesti kokeillut sitä, että arjen täyttää tekemisellä, jotta ongelmiaan ei tarvitse ajatella. Asioiden pakoilu ei ole niiden käsittelemistä.

Mielenterveydestä huolehtimiseen annan seuraavat vinkit:

  1. Puhu tunteistasi rehellisesti ja avoimesti. En voi korostaa, kuinka tärkeää tämä on. Kun olet rehellinen itsellesi ja muille tunteistasi, sinun on paljon helpompaa ymmärtää itseäsi ja jakaa ajatuksiasi muille. Omiin tuntesiin kannattaa myös ottaa etäisyyttä: jos koet olevasi huono tai yksinäinen, ota etäisyyttä tähän ajattelemalla ennemminkin, että sinulla on vain ajatus siitä, että olen huono tai yksinäinen, ja asia ei tunnu enää niin todelliselta. Tunteiden salailu ja ongelmien kanssa pyristely yksin ei ole tervettä tai kannattavaa.
  2. Pyydä apua. Kukaan ei pärjää tässä elämässä yksin, eikä onneksi tarvitsekaan. Apua saa sekä omasta lähipiiristä että ammattilaisilta, ja sitä kannattaa pyytää, jos on yhtään sellainen olo, ettei enää pärjää ongelmiensa kanssa yksin.
  3. Löydä oma tapasi käsitellä ongelmia. Minulle se on kirjoittaminen, toiselle se voi olla jokin televisiosarja tai harrastus. Löydä oma terve tapa käsitellä ongelmiasi. Jos sinulla on epäterveitä ongelmienkäsittelytapoja, pohdi miksi juuri ne auttavat sinua ja koita löytää niille terveellisiä vaihtoehtoja.
  4. Aseta rajoja. Rajojen asettaminen on ollut minulle vaikeaa, ja olen liian usein sanonut ”kyllä”, kun olisi pitänyt sanoa ”ei”. Löydä omat rajasi ja pitäydy niissä tiukasti, vaikka se tuntuisikin ikävältä. On ok ottaa aikaa vain itselleen.
  5. Pidä taukoja. Jos elämä käy liian ylivoimaiseksi, pyri pitämään taukoa. Toivon, että Yhdysvalloissa yleistyvä käytäntö mielenterveyspäivien pitämisestä (vrt. sairasloma, mutta mielenterveydellisistä syistä) yleistyy, ja yhteiskunnassamme aletaan nähdä mielenterveyden vaaliminen osana terveyden ja työkyvyn vaalimista.
  6. Pidä huolta myös muusta terveydestäsi. Jos voit fyysisesti hyvin, on helpompaa käsitellä henkisen puolen ongelmia. Pidä huolta siitä, että syöt monipuolisesti, nukut hyvin ja jaksat arjessa, niin mielenterveydestä huolehtiminenkin onnistuu paremmin.

Tutkimusten mukaan esimerkiksi itsemurhasta keskustelu ei lisää todennäköisyyttä tehdä itsemurha, joten jos huomaat jonkun olevan itsetuhoinen, kannattaa asia ottaa keskusteluun ja tarjota apua. Jos sinulla tai läheiselläsi on ongelmia mielenterveyden kanssa, suosittelen keskustelemaan asiasta ja tarvittaessa hakemaan apua myös ammattilaiselta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s