#munilmastoteko

Vihreät Nuoret starttasi viime lauantaina kampanjan #munilmastoteko. Ilmastomuutos uhkaa elämän perusedellytyksiä, ja nyt tarvitaan tekoja. Kampanja rohkaisee jokaista jakamaan omat ilmastotekonsa, joten tässä omani:

1. Liikkuminen

”Liikenne aiheuttaa viidenneksen Suomen hiilidioksidipäästöistä” (Greenpeace Suomi). Pyrin välttämään yksityisautoilua, ellei se ole perusteltua (kuorman siirtäminen) tai järkevää (auto täynnä ihmisiä matkalla maalle mummolaan, jonne julkisilla ei Tampereelta pääse). Kuljen ylivoimaisesti eniten bussilla ja kävellen, ja pitkät matkat taittuvat junassa. Pyrin lisäämään arkipyöräilyä aktiivisesti. Vaikka välillä olisi mukavaa vain istua auton kyytiin lyhyellekin matkalle, ei se ole järkevää tai kannattavaa.

2. Syöminen

Olemme Veskun kanssa merkittävästi vähentäneet sian, naudan ja lampaan syömistä taloudessamme. En syönyt viime kuussa itse ollenkaan edellämainittuja, eikä se oikeastaan ollut edes vaikeaa. Toki välillä teki mieli liharuokia, mutta ilmastoahdistukseni myötä päädyin kuitenkin kanaan tai kasvikseen. En välttämättä olisi ilman tätä linjaa maistanut Tuulensuussa parmesaanijuustolla gratinoitua portobello-sientä, joka oli aivan taivaallista! Lähisuvussani on sen verran paljon laktoosi-intoleranssia, että minulla on aina ollut haasteita maidon kanssa, mikä teki kahvimaidon vaihtamisen kauramaitoon helpoksi. Juustosta en osaa luopua.

Minulle ei sovi täysi kieltäytyminen asioista, joten tulen todennäköisesti syömään silloin tällöin Ikean lihapullia kauppareissun aikana tai nauttimaan lapsuuteni lempiruoasta spagetista ja jauhelihakastikkeesta äitin ruokapöydässä. Saan jo merkittävän eron aikaan sillä, että vähennän punaisen lihan syöntiä pariin kertaan kuussa sen sijaan, että söisin sitä useamman kerran viikossa.

3. Asuminen

Suosimme vihreää energiaa asumisessa. Sähkömme tulee paikallisesta vesivoimasta, mikä ei ole kaikista vihrein ratkaisu, muttei kaikista pahinkaan. Olen tarkka siitä, että valoja ei pidetä päällä turhaan, astian- ja pyykinpesukoneet pyöritetään mahdollisimman täysinä ja liesille valitaan oikean kokoiset pannut hukkalämmön välttämiseksi. Emme lotraa vedellä suihkussa ja saunomme kerran viikossa taloyhtiön saunassa.

4. Hankinnat

Kuten kirjoitin Zero Waste -postauksessani, olen pyrkinyt aktiivisesti vähentämään ylimääräistä shoppailua. Minulla on riittävästi vaatteita, ja pyrin jatkossa panostamaan määrän sijasta laatuun ja kestävyyteen uusia vaatteita ostettaessa. Käyn myös ehdottomasti tästä eteenpäin enemmän kirppareilla: kun Tampereen Vihreät täytti 30 vuotta ja halusin välttämättä juhliin vihreän mekon, sain neljällä eurolla kaksi mekkoa UFFilta!

Suunnittelen tekeväni jälleen tänä jouluna kaikki lahjat käsin (poislukien yhden, joka on jo hankittu). Pyrin välttämään jouluun liittyvää materialismia ja antamaan tarpeellisia lahjoja, jotka toisivat myös hyvää mieltä. Ei turhaa krääsää, kiitos!

5. Vaikuttaminen

Toimin Tampereen vihreiden nuorten hallituksessa viestintävastaavana ja aion hakea hallitukseen myös seuraavassa syyskokouksessa. Minulle on tärkeää, että voin konkreettisesti omalla toiminnallani tuoda oman korteni kekoon ilmaston ja maapallon hyväksi. Olen äänestänyt kaikissa vaaleissa vihreää ehdokasta ja aion jatkossakin tehdä niin, ja lisäksi teen kampanjointia vihreiden ehdokkaiden eteen tulevissa eduskunta- ja maakuntavaaleissa. Maailma muuttuu, kun sitä muutetaan.


Maapallomme on siinä pisteessä, ettei meillä ole enää varaa olla itsekkäitä, mukavuudenhaluisia ja hedonistisia arjen valintojemme suhteen. Kaikkien on osallistuttava, jotta ilmastonmuutosta saadaan hidastettua. Mikä on sinun ilmastotekosi?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s