Formulafiiliksiä! Yhdysvaltain GP

Kauden 2018 huipentuma saattaa koittaa tänä iltana Yhdysvaltain GP:ssä, sillä tässä kilpailussa Lewis Hamilton voi varmistaa mestaruutensa! Spekulaatiot ja matemaattiset laskelmat käyvät kovina, sillä Vettelillä on vielä mahdollisuus pitää mestaruustaistelu käynnissä vielä loppukauden, mikäli hän voittaa kilpailun tai tulee toiseksi tai Hamilton jää kärkikuusikon ulkopuolelle. Ero mestaruustaistelijoiden välillä ennen kilpailua on 67 pistettä ja Hamiltonin tulee saada tässä kilpailussa 8 pistettä enemmän kuin Vettel juhliakseen mestaruutta maaliviivan ylittämisen jälkeen. Kumpi saa viidennen maailmanmestaruutensa ja saammeko vastauksen tähän kysymykseen tänään? Elämme jänniä F1-aikoja!

IMG_7528
Kuva: Formula 1 – Twitter

Kilpailuun lähdetään järjestyksessä 1. Lewis Hamilton, 2. Kimi Räikkönen, 3. Valtteri Bottas, 4. Daniel Ricciardo ja 5. Sebastian Vettel, joten mestaruustaistelun kannalta Hamilton on etulyöntiasemassa. Startti on vaikuttava ja Räikkönen kiitää kilpailun kärkeen Hamiltonin ohi!

Vettel ja Ricciardo mittelevät aggressiivisesti ja – yllätyitkö, minä en – renkaat osuvat yhteen, ja Vettel pyörähtää radalla. Tuomaristo linjaa osuman kilpailutilanteeksi. Vettelin pyörähdyksen jälkeen tilanne on 1. RAI, 2. HAM, 3. BOT, 4. RIC ja 5. HUL. Vettel on kolmastoista. Grosjean ja Alonso keskeyttävät.

Verstappen ja Vettel kipuavat hienosti kohti kärkeä. Sijalta 15. lähtenyt Verstappen on jo viides, ja Vettel on noussut kahdeksanneksi. Ricciardon auto hyytyy kierroksella 9. Tämä on hänen seitsemäs keskeytyksensä tällä kaudella, eli huonosti menee. Ricciardon epäonnen myötä Verstappen nousee jo neljänneksi ja Vettel kuudenneksi. Virtuaalinen turva-auto otetaan radalle, ja kilpailuvauhtia hidastetaan. Mercedes taktikoi, ja ottaa Hamiltonin sisään, jos Räikkönen ei tule varikolle. Niin hyvää strategiaa! Räikkönen tekee myös hienoa taktikointia hämätessään Hamiltonia juuri ennen varikkosuoraa. Räikkösellä on allaan ultrasoftit, Hamiltonilla softit. Virtuaalinen turva-auto poistuu. Tilanne on nyt 1. RAI, 2. BOT, 3. HAM, 4. VER ja 5. VET. Mercedes antaa tallimääräyksen, joten Bottas antaa tilaa Hamiltonille eikä ”hidasta tämän ajoa”. Elämme kierrosta 14/56.

Räikkönen ja Hamilton ajavat sydäntä tykyttävästi kilpaa, ja Räikkönen pitää hienosti Hamiltonin takanaan niin kauan, että hän siirtyy radalta varikolle hakemaan softeja alleen. Tilanne on 1. HAM, 2. BOT, 3. VER, 4. VET ja 5. RAI ja olemme kierroksella 22. Verstappen tulee varikolle ja palaa radalle viidenneksi. Nyt Vettelillä on edessään Bottas-tulppa, joka tosin poistuu varikolle seuraavalla kierroksella. Tilanne on 1. HAM, 2. VET, 3. RAI, 4. VER ja 5. BOT. Vettel ei ole tehnyt vielä varikkopysähdystään, minkä tehtyään hän tulee putoamaan Bottaksen taakse. Ferrari antaa tallimääräyksen, että Vettelin tulee päästää nopeampi Räikkönen ohi! Tätä ei usein kuulla, kirjataan tämä historian kirjoihin! Räikkönen kellottaa samantien jälleen nopeimman kierroksen. Kierroksella 27 Vettel otetaan varikolle.

Kilpailun puolessavälissä tilanne on 1. HAM, 2. RAI, 3. VER, 4. BOT ja 5. VET. Leclerc keskeyttää. Kilpailua on jäljellä enää 20 kierrosta, ja Hamiltonilta odotetaan uutta varikkopysähdystä lähikierroksilla takavasemman renkaan kuluman vuoksi. Tässä vaiheessa pysähdyksen myötä Hamilton putoaisi Bottaksen ja Vettelin väliin, mikä olisikin hyvin jännittävä tilanne! Kierroksella 37 (eli liian myöhään) Hamilton otetaan sisään. Hän palaa radalle Bottaksen ja Vettelin väliin. Tilanne on 1. RAI, 2. VER, 3. BOT, 4. HAM ja 5. VET. Näillä asetelmilla mestaruustaistelu jatkuisi vielä tämän kilpailun jälkeenkin! Kierros 40 alkaa, ja jännitys tiivistyy! Bottas päästää jälleen Hamiltonin ohitseen.

Kierroksella ohitettavat saavat kärkikuskit kiehumaan, ja sinisiä lippuja peräänkuulutetaan kovaa tahtia. Etenkin Räikkönen antaa palaa tiimiradiossaan. Kierroksia on jäljellä 10. Matemaattisesti Hamilton tulee saavuttamaan Räikkösen kilpailun viimeisten kierrosten aikana, mutta ensin Hamiltonin on kohdattava Verstappen. Jännittävää! Hamilton raportoi, että talli teki ehkä väärän valinnan viime pysähdyksen rengasvalinnoissa, mikä saattaa maksaa mestaruuden ratkaisun tässä kilpailussa.

Kuusi kierrosta jäljellä, tilanne on 1. RAI, 2. VER, 3. HAM, 4. BOT ja 5. VET! Jännitys tiivistyy ja huomio kiinnittyy etenkin kärjen renkaiden kestoon. Verstappen on noussut 16 sijaa lähdöstä, minkä vuoksi äänestyin häntä Päivän kuljettajaksi. Hamilton ja Verstappen mittelevät uhkaavan lähellä toisiaan, mutta Verstappen puolustaa ilmiömäisesti! Hamilton vetää pitkäksi.

Vettel ohittaa Bottaksen ja nousee neljänneksi, ja samalla Bottas vetää pitkäksi. Räikkönen on menossa kovaa vauhtia kohti voittoa, jonka hän on saavuttanut viimeksi Australiassa 2013! Erittäin upea kilpailu päättyy Kimi Räikkösen voittoon, minkä vaikutusta itseeni en osannut odottaa: kun Räikkönen ohitti maaliviivan, kirposivat ilon kyyneleet silmiin. Hetken päästä sitä itki ihan kunnolla. Maaliin saavuttiin järjestyksessä 1. Räikkönen, 2. Verstappen, 3. Hamilton, 4. Vettel ja 5. Bottas.

Kuinka hieno kilpailu! Kuinka upea lopputulos! Teksasin osakilpailu on ehdottomasti kauden jännittävin ja tunteita herättävin kilpailu! Tällaisten kilpailujen takia katson Formulaa.

Mestaruustaistelu jatkuu virallisesti Meksikon osakilpailussa! Hamiltonilla on nyt 346 pistettä ja Vettelillä 276, joten ero on 70 pistettä (ennen tätä kilpailua 67 pistettä). Meksikossa jatketaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s