Formulafiiliksiä! Meksikon GP

Meksikon GP, kauden kolmanneksi viimeinen kisa, saattaa yllättää meidät kaikki. Jännittävät aika-ajot päättyivät Red Bullien ylivoimaiseen voittoon, kun talli nappasi itselleen eturivin ensimmäistä kertaa sitten Yhdysvaltain GP:n 2013. Kilpailuun lähdetään asetelmissa 1. Daniel Ricciardo, 2. Max Verstappen, 3. Lewis Hamilton, 4. Sebastian Vettel ja 5. Valtteri Bottas.

On todennäköistä, että mestaruus ratkeaa tänä iltana, sillä Hamilton voittaa mestaruuden, mikäli hän sijoittuu korkeammalle kuin seitsemänneksi. Mestaruustaiston jatkumiseksi Vettelin tulee voittaa siten, että Hamilton on kahdeksas tai alempana, mikä vaikuttaa hyvin epätodennäköiseltä, ellei startissa ja ensimmäisessä mutkassa nähdä spekuloitua ryminää. Verstappen kiehui aika-ajon päätteeksi jäätyään kakkoseksi tallikaverilleen 26 tuhannesosan vuoksi, joten tuittuipäiseltä hollantilaiselta voidaan odottaa tyylilleen ominaista aggressiivista kilpa-ajoa etenkin startissa – mutta kenet Verstappen vie mukanaan mahdollisen kolarin sattuessa? Huomattakoon myös, että Vettel ei ole koskaan voittanut osakilpailua lähtöruudusta neljä tai alempaa.

IMG_7668
Kuva: F1 Twitter

Startti yllättävän puhdas! Verstappen pitää ensimmäisen sijansa Hamiltonin kiitäessä toiseksi. Kukaan kärkikuljettajista ei ota riskejä, ja avauskierroksen jälkeen tilanne on 1. VER, 2. HAM, 3. RIC, 4. VET ja 5. BOT. Perässä tulevat Räikkönen ja Sainz, jotka kävivät myös kärkiviisikossa ensimmäisen kierroksen aikana.

Oconin etusiipi hajoaa lievässä ryminässä ja nämä palaset lentävät Alonson autoon. Alonso joutuu keskeyttämään ja ohjaamaan savuavan autonsa sivuun.

IMG_7673

Kymmenen kierroksen jälkeen kärkiviisikko on sama, ja keskeyttäjiä on yksi. Kärki (etenkin Hamilton) raportoi renkaiden kuoriutumisesta, mikä on huolestuttavaa tässä vaiheessa kilpailua. Bottas ajaa sekuntia lujempaa kuin Hamilton. Kierroksella 11 Mercedes ottaa Hamiltonin sisään ja vaihtaa tälle alle supersoftit. Bottas tulee heti perään tekemään saman. Tilanne on 1. VER, 2. RIC, 3. VET, 4. RAI ja 5. HAM. Bottas palaa radalle kahdeksanneksi. Kierroksella 13 Ricciardo tulee varikolle hakemaan myös supersoftit. Tilanne on 1. VER, 2. VET, 3. RAI, 4. HAM ja 5. RIC. Leclerc mittelee Bottaksen kanssa. Verstappen tulee varikolle, ja tämän pysähdyksen jälkeen on tilanne on 1. VET, 2. RAI, 3. VER, 4. HAM ja 5. RIC. Seuraavalla kierroksella Verstappen ohittaa Räikkösen puhtaasti DRS-alueella. Verstappenista voisi jo povata Meksikon osakilpailun voittajaa tällä vauhdilla.

Hamilton ja Ricciardo ohittavat Räikkösen kierroksella 17. Räikkösen renkaat ovat loppu. Selostajat puhuvat ”Ferrarin strategiasta”, aivan kuin Ferrarilla olisi sellainen (and that’s the tea). Tilanne on 1. VET, 2. VER, 3. HAM, 4. RIC ja 5. RAI. Vettel ja Räikkönen pyydetään peräkkäin varikolle, ja näiden stoppien jälkeen reaalitilanne on 1. VER, 2. HAM, 3. RIC, 4. VET ja 5. BOT. Räikkönen palaa radalle Bottaksen perään.

Kierroksella 30/71 tilanne on edelleen 1. VER, 2. HAM, 3. RIC, 4. VET ja 5. BOT. Kierroksella ohitettavat häiritsevät kärjen kilpa-ajoa. Keltaisia lippuja heilutetaan ja ohittaminen on kielletty, mutta syy ei ilmene heti. Sainz on joutunut keskeyttämään mahdollisen vaihdelaatikko-ongelman vuoksi. Autot joutuvat hidastamaan 40% virtuaalisen turva-auton ajaksi. Vettel kärkkyy Ricciardon perässä. Virtuaalinen turva-auto poistuu kierroksella 33. Kierroksen kuluttua Vettel tekee rohkean ohituksen Ricciardosta.

Elämme kilpailun puoliväliä ja tilanne on 1. VER, 2. HAM, 3. VET, 4. RIC ja 5. BOT. Samaa kierrosta kärjen kanssa ajaa enää kuudentena ajava Kimi Räikkönen – kaikki loput on ohitettu kierroksella. Mercedes on pulassa rengasstrategiansa kanssa, sillä renkaat kuoriutuvat kovaa vauhtia ja hyvistä vaihtorenkaista on pulaa. Vettel ohittaa puhtaasti Hamiltonin, mikä tuntuu hyvältä sielussa. Hamiltonin renkaat ovat ”kaljut”.

Kotikisaansa ajanut Sergio Perez joutuu keskeyttämään kilpailunsa. Hartleyn auto on myös rikki ja sen pohjalevy ja pala etusiipeä makaavat radalla. Vettel ajaa nopeimman kierroksen. Verstappen johtaa kilpailua 13 sekunnilla. Hamilton on närkästynyt Mercedeksen rengasstrategian vuoksi, sillä hänen renkaansa ovat aivan loppu, ja Vettelillä menee paljon paremmin. Silti Hamilton on edelleen todennäköinen maailmanmestari maaliviivan ylittämisen jälkeen.

Ajamme kierrosta 47/71. Ricciardo kärkkyy Hamiltonin hännillä. Hamilton lukitsee renkaansa ja ajautuu ulos radalta, jolloin Ricciardo vetää kirkaasti ohi. Mercedes aikoo ottaa Hamiltonin sisään, jolloin Ferrari reagoi ja nappaa Vettelin varikolle ennen Hamiltonin saapumista. Varikolle saapuu Hamiltonin lisäksi myös Verstappen. Bottas tekee identtisen virheen Hamiltonin kanssa ja joutuu nurmikolle. Tilanne on 1. VER, 2. RIC, 3. VET, 4. RAI, 5. BOT ja 6. HAM. Bottas otetaan sisään, jolloin Mersut vaihtavat paikkaa.

Ricciardon ja Vettelin kilpa-ajoa häiritsevät kierroksella ohitettavat. Red bulleilla menee ilmiömäisen hyvin, etenkin Verstappen ajaa aivan omaa kilpailuaan. Kierroksia on jäljellä 10. Ricciardon auto alkaa yllättäen savuta kierroksella 62, ja hän joutuu keskeyttämään kahdeksatta kertaa tällä kaudella. Virtuaalinen turva-auto otetaan radalle.

Bottas tulee kolmatta kertaa varikolle kierroksella 63. Tilanne on 1. VER, 2. VET, 3. RAI, 4. HAM ja 5. BOT. Enää kilpailun kärkinelikko on samalla kierroksella, mutta Bottas tykittää silti nopeimpia kierrosaikoja. Verstappenin auton moottoritehoja lasketaan varotoimena. Viimeiselle kierrokselle lähdetään järjestyksessä 1. VER, 2. VET, 3. RAI, 4. HAM ja 5. BOT. Verstappen ajaa ansiokkaasti Meksikon osakilpailun voittoon. Samalla Lewis Hamilton voidaan julistaa vuoden 2018 maailmanmestariksi! Maaliin saavutaan järjestyksessä 1. Max Verstappen, 2. Sebastian Vettel, 3. Kimi Räikkönen, 4. Lewis Hamilton ja 5. Valtteri Bottas.

Onnittelut Lewis Hamiltonille viidennestä maailmanmestaruudesta! Formula ykkösiä on vielä edessä, kun marraskuussa ajetaan Brasilian ja Abu Dhabin osakilpailut ja ratkaistaan valmistajien maailmanmestaruus. Saako Bottas ajaa viimein kilpaa? Se jää nähtäväksi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s