Vaateinventaario

Inspiroiduin Zero waste -syyskuun aikaan tekemään vaateinventaariosuunnitelman, jonka avulla kartoittaisin, paljonko minulla on erilaisia vaatteita ja paljonko oikeasti tarvitsen erilaisia vaatekappaleita. Itse inventaarion tekeminen on venähtänyt marraskuulle asti lähinnä siksi, että se vaati kesävaatteiden laskemisen erikseen varastossa, jonne ei viikottainkaan ole asiaa. Kun piipahdimme tänään hakemaan varastosta joulukoristeet, laskin samalla siellä olevat kesävaatteet. Syyskuussa inventaariota suunnitellessani tuumailin, että en oikeastaan tarvitse juuri nyt uusia vaatteita, ja vaatteeni laskettuani allekirjoitan tämän erittäin vahvasti.

Pidän siitä, että voin ilmaista itseäni vaatteilla, mutta en pidä itseäni muoti-ihmisenä. Perustyyliini kuuluvat hatut, hameet ja printtipaidat. Rakastan mekkoja, ja arkimekkoja minulta löytyy kuusi kappaletta ympärivuotiseen käyttöön. Lämpimillä säillä mekkojen määrä kasvaa kuuteentoista. Hameita minulta löytyy viisi kappaletta, mutta sinnikkäästi käytän pääsääntöisesti niistä ainoastaan yhtä, jonka ostin Budapestista 2013 ja jota käyn säännöllisesti nypynpoistajalla läpi. Taskulliset mustat hameet ovat kiven alla, joten saman hameen käyttö jatkuvasti lienee kuitenkin oikeutettua. Taskut on se juttu.

Pukeutumiseni on paljon monipuolisempaa lämpimillä säillä, sillä kun herään kylmään päivään, ditchaan usein edellisenä iltana suunnittelemani tyylikkään asun ja laitan päälle vain jotain mahdollisimman lämmintä ja mukavaa. Kerrospukeutumisenkin saa toki näyttämään kivalta, jos on aikaa ja jaksamista. Viime aikoina päälläni on ollut mustat farkut, lämmin neule ja joku kiva paita. Inventaariota tehdessäni muistin, että minulla on tosiaan aika paljon yläosia, joita voisin käyttää enemmänkin. Tavallisia toppeja löytyy 24 kappaletta ja t-paitoja 19 kappaletta.

Tiedostan, että minulla on liikaa joitakin tiettyjä vaatekappaleita. Olen kuullut juttua, että ihminen ei tarvitse neljäätoista kappaletta rintaliivejä, mutta tässä me olemme. Olen nyt aikuisiällä kiitollinen pehmeistä joululahjapaketeista, joista paljastuu tavallisia sukkia, mutta inventaarioni jälkeen joudun toteamaan, että en ehkä tänä vuonna tarvitsekaan lisää sukkia 51 parini sekaan. Sidenote: mustien sukkien parittaminen on aikaavievää puuhaa. Inventaarion parissa yllätyin siitä, että minulle on kertynyt jopa neljätoista crop topia (joista neljä on ympärivuotisessa käytössä), vaikka olen välillä itsetietoinen vatsastani.

Tavaramerkkini eli hattu löytyy päästäni noin 6/7 päivää viikossa. Perushattuja on neljä kappaletta, joista kaksi on erittäin ahkerassa käytössä. Kolmea lierihattua käytän kesäisin ja viittä eri pipoa talvisin. Lippiksiä löytyy neljä ja baskereita kaksi. Hatut ovat parhaita, vaikka viime aikoina olen oppinut myös pitämään hiuksia ylhäällä ponnarilla ja laittamaan kampausta täydentämään vielä esimerkiksi huivin tai pannan.

Housujen (varsinkin farkkujen) ostaminen on ikävää puuhaa. Istuvien farkkujen löytäminen on arpapeliä, jossa en ole kovin hyvä, mikä näkyy housujen vähyydessä. Tällä hetkellä minulla on yhdet oikeasti istuvat mustat farkut, yhdet pitkälahkeiset farkkuhaalarit ja yhdet matalat siniset farkut. Ostan pääsääntöisesti korkeavyötäröisiä housuja, mikä näkyy myös kaksissa shortseissani. Matkalleni ovat sattuneet sukulaisille istumattomat kahdet suorat mustat housut, mitkä ovat siistimmät versiot löysistä housuista. Kumpiakaan en olisi kaupasta itse ostanut, mutta ne ovat jalassa mukavat ja näyttävät hyvältä päällä. En ole lukion liikuntatuntien jälkeen omistanut ”höntsyjä”. 

Juhlat ovat heikkouteni, mikä näkyy mekkojen (suuressa) määrässä. En tiedä, mikä logiikka minulla oli viime vuonna siinä, että jokaisille vuosijuhlille piti olla oma iltapuku,  mutta niitä on nyt viisi kaapissa. Onneksi niitä voi lainata kavereille viinipulloa vastaan, ja kaikki hyötyvät! Jos koon 40 / M mekot kiinnostelevat, let me know! Juhla- ja bilemekkoja löytyy aivan liikaa, ja muutama odottelee jo kovasti pikkujoulukauden alkua. Jep, minulla on pikkujouluspesifejä mekkoja muutama kappale. Juhla- ja bilemekot sekä iltapuvut ovat minulla eri vaatekaapissa kuin arkivaatteet, joten vähän yllätyin tänään niiden määrästä laskiessani niitä. Lienee aika perata ne jälleen läpi ja myydä ne, joita ei ole tullut käytettyä vuoteen.

Ainoa selkeä puute, jonka löysin inventaarioni aikana, oli pyjamasetit (pitkähihainen ja -lahkeinen pyjama). Omistan yhdet pitkät pyjamahousut, ja silloin kun ne ovat pyykissä, meno on hyrrr. Pitkähihaista pyjamaa en omista.

Suosittelen kaikkia toteuttamaan vaateinventaarion, sillä se todella avaa silmät sille, kuinka paljon erilaisia vaatekappaleita omistaa. Tämä vahvisti ymmärrystäni siitä, etten todellakaan tarvitse enempää vaatteita. Pyrin huoltamaan nykyisiä vaatteitani mahdollisimman ahkerasti, jotta ne eläisivät pitkän ja ekologisen elämän. Kuten kerroin Zero waste -postauksessa, vaatteeni siirtyvät minulta joko siskon kautta kirpparille tai mummun kautta seurakunnan hyväntekeväisyyteen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s