Formulafiiliksiä! Brasilian GP

Kauden 2018 toiseksi viimeinen kilpailu ajetaan sateisessa Brasiliassa. Aika-ajoissa nähtiin sääntörikkomuksia ja yleistä törttöilyä, ja edessä onkin mielenkiintoinen kilpailu, jota maustaa tallien kiihkeän mestaruustaistelun lisäksi uhkaava sade. Kilpailuun lähdetään järjestyksessä 1. Lewis Hamilton, 2. Sebastian Vettel, 3. Valtteri Bottas, 4. Kimi Räikkönen ja 5. Max Verstappen. Hamilton toi näin Mercedekselle tallin sadannen paalupaikan, ja Mercedes juhlii tänään mestaruutta, ellei Ferrari saa yli 13 pistettä enemmän kuin Mercedes.

DrsAdzJWsAAtO0i.jpg-large
Kuva: Formula 1 / Twitter

Startti on siisti, ja Mercedekset kiitävät kilpailun johtoon. Ensimmäisen kierroksen jälkeen tilanne on 1. HAM, 2. BOT, 3. VET, 4. RAI ja 5. VER. Sainz ja Hülkenberg sijoilla 13 ja 14 tönivät hieman toisiaan, ja Hülkenbergin auto kärsii vahinkoa. Verstappen ohittaa Räikkösen ja pian myös Vettelin – yllättävän siistiä kilpa-ajoa Verstappenilta! Myös Räikkönen ohittaa Vettelin.

Kierroksella 6/71 tilanne on 1. HAM, 2. BOT, 3. VER, 4. RAI ja 5. VET. Seuraavaksi Verstappen tykittää ja ohittaa myös Bottaksen nousten kilpailussa toiseksi. Räikkönen mittelee Bottaksen kanssa, muttei pääse ohi.

Kierroksella 19 Bottas otetaan sisään varikolle ja hänen supersoftinsa vaihdetaan mediumeiksi. Seuraavalla kierroksella myös Hamilton tulee varikolle. Tilanne Mersujen varikkopysähdysten jälkeen on 1. VER, 2. RAI, 3. VET, 4. RIC ja 5. LEC. Mercedekset ovat 7. HAM ja 9. BOT. Sade tulee noin 20 minuutin kuluttua ennusteen mukaan.

Ericsson aloitti kilpailun ilmiömäisesti ruudusta 6, mutta sen jälkeen kilpailu on ollut vain alamäkeä kolarien ja pohjalevyn rikon vuoksi. Hänestä tulee kilpailun ensimmäinen keskeyttäjä.

Kierroksella 28/71 Vettel tekee varikkopysähdyksensä ja putoaa kilpailussa yhdeksänneksi. Kärkikolmikko – eli Verstappen, Räikkönen ja Ricciardo – ei ole tehnyt vielä varikkopysähdystään. Hamilton ajaa neljäntenä ja Bottas nousee kuudenneksi. Mersu-hampurilaisessa on Leclerc. Magnussen päästää Vettelin ohitseen kuin herrasmies – jostakin kumman syystä. Räikkönen tekee varikkopysähdyksensä ja putoaa seitsemänneksi. Spekuloidaan, taktikoiko Ferrari pysähdyksen niin, että Räikkönen jäisi Vettelin taakse, mutta koska Vettelin mestaruustaistelu on jo hävitty, ei tässä teoriassa ole mitään järkeä. Tilanne on 1. VER, 2. RIC, 3. HAM, 4. LEC ja 5. BOT. Perässä tulevat Ferrarit. Kilpailua on ajettu 33/71 ja sadetta ei vielä kuulu. Hülkenberg keskeyttää.

Vettel päästää Räikkösen ohi tallimääräyksestä. Verstappen tulee varikolle ja palaa radalle sijalle kolme. Myös Leclerc on tullut varikolle ja palaa sijalle 9. Tilanne on 1. RIC, 2. HAM, 3. VER, 4. BOT ja 5. RAI. Ricciardo ei ole tehnyt vielä omaa pysähdystään. Verstappen on aivan Hamiltonin kannoilla ja menee heittämällä ohi. Ricciardo siirtyy varikolle, ja tilanne kärjessä on nyt todellinen (kaikki ovat käyneet varikolla): 1. VER, 2. HAM, 3. BOT, 4. RAI ja 5. VET. Ricciardo palaa sijalle 6.

Ricciardo hiillostaa Vetteliä ja hipaisee hieman ohitusyrityksessä. Kierroksella ohitettava Ocon töytäisee kilpailun kärjessä olevaa Verstappenia, ja Verstappen pyörähtää. Verstappen menettää paikkansa kärjessä ja hänen autonsa pohjalevy on riekaleina. Myös toinen takarengas on vaurioitunut. Allekirjoitan Verstappenin radioviestin: ”What a f*cking idiot.”. Tällä kaudella on nähty hyvin paljon törttöilyä kierroksella ohitettavilta. Toivottavasti Ocon saa ankaran rangaistuksen.

Ricciardo mittelee Vettelin kanssa ja ohittaa tämän. Räikkönen on noussut kolmanneksi. Tilanne on 1. HAM, 2. VER, 3. RAI, 4. BOT, 5. RIC ja 6. VET. Kierroksia on jäljellä reilut parikymmentä. Kierroksella 54 Vettel tulee toiselle varikkopysähdykselle hankkimaan tuoreen rengassetin. Kovin luvattua sadetta ei vieläkään kuulu. Vettel palaa radalle sijalle 7.

Ocon saa +10 sekunnin stop and go -rangaistuksen, mikä ei mielestäni ole riittävä hänen virheeseensä nähden. Ricciardo mittelee Bottaksen kanssa ja menee ohi. Tilanne on 1. HAM, 2. VER, 3. RAI, 4. RIC ja 5. BOT. Vettel on noussut kuudenneksi ensi kauden tallikaverinsa Leclercin ohi. Bottas tulee käymään varikolla, mutta järjestys ei muutu.

Maaliin tullaan järjestyksessä 1. Hamilton, 2. Verstappen, 3. Räikkönen, 4. Ricciardo ja 5. Bottas. Mercedes voittaa valmistajien mestaruuden. Verstappen on ansaitusti Päivän kuljettaja. Enää yksi kilpailu jäljellä tällä kaudella, ja se ajetaan Abu Dhabissa parin viikon kuluttua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s