Formulafiiliksiä! Australian GP

Herääminen vapaaehtoisesti sunnuntaiaamuna 06.40 tarkoittaa, että Formula 1 -kausi 2019 on täällä! Australian GP 2019 ajetaan Albert Parkin katuradalla Melbournessa, ja kärkikymmenikössä kilpailuun lähdetään järjestyksessä 1. Lewis Hamilton (Mercedes), 2. Valtteri Bottas (Mercedes), 3. Sebastian Vettel (Ferrari), 4. Max Verstappen (Red Bull Racing-Honda), 5. Charles Leclerc (Ferrari), 6. Romain Grosjean (Haas-Ferrari), 7. Kevin Magnussen (Haas-Ferrari), 8. Lando Norris (McLaren Renault), 9. Kimi Räikkönen (Alfa Romeo Racing-Ferrari) ja 10. Sergio Pérez (Racing Point-BWT Mercedes).

Kausi 2019 tuo mukanaan uusia ja jännittäviä tuulia! Formula 1 on palauttanut säännön, jonka myötä kilpailun nopeimman kierroksen ajaneelle ja tämän tallille jaetaan 1 piste, jos hän sijoittuu kymmenen parhaan joukkoon. Jaossa on siis 21 lisäpistettä kauden aikana, joka vastaa lähes jo yhtä kisavoittoa! Rengasvalmistaja Pirelli on muuttanut tapaansa nimetä käytössä olevat rengasseokset: kauden aikana käytettävät rengasseokset ilmoitetaan yhdestä (kiintein) viiteen (pehmein), ja jokaisessa kilpailussa ilmoitetaan kolme käytettävissä olevaa rengasseosta nimillä soft, medium and hard. Kuljettajien kypäriin sovelletaan tarkempia turvallisuussääntöjä, ja autoihin on tehty muutamia teknisiä muutoksia, joiden on tarkoitus hidastaa ja tasapainottaa autoja.

Kolme kuljettajaa, Alexander Albon (Scuderia Toro Rosso-Honda), George Russell (Williams-Mercedes) ja Lando Norris (McLaren-Renault), debytoivat F1-sarjassa, kun taas vanhat tekijät Robert Kubica (Williams-Mercedes), Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo Racing-Ferrari) ja Daniil Kvjat (Scuderia Toro Rosso-Honda) tekevät paluunsa sarjaan.

Kilpailupäivä alkaa hiljaisella hetkellä vastikään edesmenneen kansainvälisen autoliiton FIA:n kilpailujohtaja Charlie Whitingin sekä Christchurchin iskujen uhrien muistoksi.

Valtteri Bottas ottaa fantastisen lähdön! Ricciardo menettää startissa etusiipensä yrittäessään oikoa startissa nurmen kautta, ja näin näemme ensimmäisen varikkopysähdyksen. Ensimmäisen kierroksen jälkeen tilanne on 1. BOT, 2. HAM, 3. VET, 4. VER ja 5. LEC.

D11rpdIXQAIAh4t.jpg-large.jpeg
Kuva: F1-Twitter

Ensimmäiset 9 kierrosta kilpailu sujuu rauhallisesti. Kierroksella 9/58 Ferrarin uusi lupaus Leclerc tekee kevyen ulosajon nurmikolle. Sainzista tulee kauden ensimmäinen keskeyttäjä, kun hänen autonsa syttyy tuleen moottorivian vuoksi kierroksella 11. Bottas pitää nopeimman kierroksen itsellään ensimmäiset 13 kierrosta, kunnes Hamilton nappaa sen itselleen. Hülkenberg tekee ensimmäisenä rengasseosvaihdon kierroksella 14. Kärjestä ensimmäisenä varikkopysähdyksen tekee Vettel kierroksella 15/58 ja perässä tulee Hamilton seuraavalla kierroksella.

D11lQvXW0AABiut.jpg-large
Kuva: F1-Twitter

Kierroksella 22/58 kärkikolmikko ei ole käynyt vielä varikolla. Hamilton pohtii tiimiradiossa, miksi hänet otettiin varikolle niin aikaisin. Seuraavalla kierroksella Bottas tulee varikolle, ja nyt Verstappen ja Leclerc ovat ainoat kuljettajat radalla pehmeimmällä rengasseoksella. Keskimmäisistä sijoituksista kamppailevat Giovinazzi, Norris, Grosjean ja Perez viihdyttävässä mittelössä. Leclerc ottaa kovimman seoksen alleen tullessaan varikolle kierroksella 29. Tilanne on jälleen 1. BOT, 2. HAM, 3. VET, 4. VER ja 5. LEC. Kierroksella 31 Verstappen ohittaa Vettelin upealla ohituksella. Samaan aikaan hänen viime vuoden tallikaverinsa Ricciardo keskeyttää. Myös Grosjean keskeyttää. 

D11r72SXcAAaSUC.jpg-large.jpeg
Kuva: F1-Twitter

Kierroksella 38 Kvjat ajautuu hiekalle, mutta palaa radalle ja kilpailu jatkuu. Kvjat nousee kymmenenneksi ja on kiinni pisteissä. Kun kilpailua on jäljellä 18 kierrosta, tilanne on 1. BOT, 2. HAM, 3. VER, 4. VET ja 5. LEC. Keskeyttäjiä on kolme. Bottas ajaa ylivoimaisen hienoa kilpailua ja hänen eronsa Hamiltoniin on jo +23.262, kun hän kellottaa taas nopeimman kierroksen. Tästä taitaa tulla Valtterin vuosi! Kierroksella 44/58 ero on jo lähes 25 sekuntia! Vettel ja Leclerc mittelevät hienosti keskenään. Bottaksen kiitäessä kaukaisuudessa Hamilton toteaa tiimiradioon, että hän tarvitsee sen yhden lisäpisteen. Verstappen nappaa seuraavan nopeimman kierroksen, sitten jälleen Bottas. Ai että tämä sääntömuutos tuo jännitystä Formulaan!

D111WJvX0AATiQP.jpg-large.jpeg
Kuva: F1-Twitter

Bottas voittaa kauden avauskilpailun ja vie myös nopeimman kierroksen! Tämä on Bottaksen uran neljäs voitto. Bottas valitaan myös päivän kuljettajaksi – ja aivan ansaitusti! Australian GP 2019 päättyy 1. Bottas, 2. Hamilton, 3. Verstappen, 4. Vettel ja 5. Leclerc. Kausi on avattu ja tästä lähtee!

Näyttökuva 2019-3-17 kello 8.36.41.png

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s