Kulttuuria: Higher. Further. Faster.

Sisältää juonipaljastuksia Marvelin elokuvasta Captain Marvel (2019).

Marvel laittaa parastaan, kun se antaa oman elokuvan ensimmäistä kertaa naissupersankarille ja myös ensimmäistä kertaa muun muassa naisohjaajalle ja -säveltäjälle. Ehkä kohta voimme jo elää maailmassa, jossa ei tarvitse laittaa nais-etuliitteitä, ja elokuva-alallakin on enemmän tasa-arvoa kameran edessä ja takana.

Captain Marvel on pitkälti täydellinen supersankarielokuva, joka esittelee yhden Marvelin voimakkaimmista supersankareista, Carol Danversin eli elokuvan nimikkohahmon. Elokuva on voimaannuttava tarina vaikeuksien voittamisesta, oman paikan löytämisestä ja ystävyydestä. Captain Marvel on koskettava, inspiroiva ja nokkela elokuva, joka myös sitoo hienovaraisesti yhteen Marvelin elokuvauniversumin muita tarinoita. Tämän jälkeen The Avengers: Endgame -odotus on kovempi kuin koskaan.

Captain Marvel kertoo nuoresta naisesta, Carol Danversista, joka elokuvan alussa tunnetaan nimellä Vers. Vers on Kree-alienrodun eliittisoturi, joka taistelee pitkään jatkuneessa sodassa muotoaan muuttavia Skrulleja vastaan. Vers ajautuu sodan tuoksinnassa planeetalle C-53 eli tuttavallisemmin Maahan, jossa hän alkaa saada takaisin menettämiään muistoja elämästään ennen Kreetä. Vers saa tietää olevansa oikeasti Carol Danvers, entinen amerikkalainen hävittäjälentäjä, joka sai supervoimia pelastaessaan merkittävän energianlähteen joutumasta vihollisten käsiin. Elokuva käsittelee hienosti oman identiteetin etsimistä ja muiden asettamien odotusten voittamista, kun Carol etsii omaa paikkaansa ja rooliaan maailman kertoessa hänelle, että hänestä ei tule tarpeeksi hyvää soturia tai hävittäjälentäjää hänen sukupuolensa ja tunteellisuutensa vuoksi.

Brie Larson on ilmiömäinen Carol Danversina. Larson ei tee näyttelyssään numeroa, vaan luo Caroliin vivahteita kulmakarvan nostoin, vienoin hymyin ja nokkelin sanavalinnoin. Brien roolisuorituksessa on sitä big dick energy, joka ihastuttaa ja saa huokailemaan, etenkin kun Carol nousee elokuvan lopussa avaruuteen päällään nahkatakki ja supersankaripuku. Captain Marvelin dialogi on mitä mainiointa ja sitä on ilo seurata sekä nauraen että liikuttuen. Brie Larsonin ja Samuel L. Jacksonin kemiat osuvat yhteen täydellisesti ja heidän välinen sanailunsa on dialogin kermaa. Upean roolisuorituksen tekee myös Lashana Lynch Maria Rambeauna, joka on Carolin paras ystävä, lahjakas hävittäjälentäjä ja yksinhuoltajaäiti. Kaksikon taustatarina hävittäjälentäjinä aikana, jolloin kyseinen ammatti ei ollut naisille sopivaa, aiheuttaa kylmiä väreitä. Marian rohkaisupuhe Carolille tämän epävarmalla hetkellä nostaa kyyneleet silmiin – milloin viimeksi supersankarielokuvassa saatika valkokankaalla on nähty naisia tukemassa toisiaan tällä tavalla?

Elokuva tarjoaa herkullisen taustatarinan etenkin Nick Furylle, joka on nähty Marvelin elokuvissa kautta aikain vakavana johtohahmona. Captain Marvelissa Nick on hauska ja rento S.H.I.E.L.D.-agentti, joka lepertelee kissalle niin paljon, että koko elokuvasalillinen katsojia nauraa lämpimästi. Mistä pääsemmekin yhteen elokuvan muista kirkkaista tähdistä, Goose-nimiseen kissaan flerkeniin, jota näyttelevät upeat kissat Reggie, Archie, Rizzo ja Gonzo. Goose ei ole pälkästään sidekick-hahmo tai comic relief, sillä vaikka onkin hassua nähdä kissa juoksentelemassa supersankarien jaloissa, saattaa nauru loppua lyhyeen, kun kissan suusta yhtäkkiä syöksee usean metrin mittaisia lonkeroita. Ysäri on vahva tässä elokuvassa ja se on upeaa vaatteista vanhoihin hitaisiin tietokoneisiin ja asianmukaiseen soundtrackiin. Elokuvan huumori pohjaa vahvasti sen ysäriviittauksiin ja niiden aiheuttamiin reaktioihin nykypäivän katsojassa.

Elokuvan ensikohtauksista alkaen Jude Law’n esittämä Kree-soturi Yon-Rogg hokee Carolille, kuinka tämä ei tule olemaan hyvä sotilas, jos tämä antaa tunteidensa ohjata tätä. Lopuksi Carol voittaa vihollisensa juurikin lopettaessaan itsensä rajoittamisen ja päästäessään kaikki voimansa valloilleen. Captain Marvel nostaa keskisormen jokaiselle miehelle, joka on sivuuttanut naisen ”liian tunteellisena onnistuakseen tavoitteissaan”. 

Tunteet ovat merkittävä teema elokuvassa, ja niitä koin myös minä katsojana. Elokuva ei ehtinyt edes alkaa, kun jo itkin. Elokuva ei alkanutkaan perinteisellä Marvelin otsikkoanimaatiolla, jossa vilahtelee eri supersankareita. Tällä kertaa alkuotsikon animaatiota tähditti vastikään edesmennyt Stan Lee. Alkuanimaation jälkeen ruudulla luki hetken Thank you Stan Lee, ennen kuin itse elokuva alkoi. Oli muutama tippa silmässä, samoin Stan Leen klassisen cameon kohdalla.

Captain Marvel on intersektionaalisen feministinen elokuva, jossa naiset voimauttavat ja tukevat toisiaan, sukupuolistereotypioita rikotaan aktiivisesti ja dialogi ei sorru loukkaavaan huumoriin. Trollit ovat jo luonnollisesti tämän elokuvan kimpussa, onhan yksi ”naissupersankarielokuva” ”feminististä propagandaa” – mutta ne 15 edellistä miessupersankarielokuvaa ja 5 miesvoittoista ensemble cast -elokuvaa eivät tietenkään olleet ideologisesti värittyneitä. Erään Helsingin Sanomien elokuva-arvostelijan mukaan tässä elokuvassa ”ei hierota naisnäkökulmaa katsojan naamaan”, mutta ottaen huomioon, kuinka monta kymmentä vuotta supersankariskenessä on hierottu miesnäkökulmaa minun naamaani, Captain Marvel oli virkistävä tuulahdus ja erittäin kaivattu sellainen. Ja niin, onhan koko The Avengers -konsepti nimetty tämän naisen mukaan.

Koin samaa euforiaa astuessani ulos elokuvateatterista, kuin koin kaksi vuotta sitten kesäkuussa Wonder Womanin nähtyäni. Myös Captain Marvel on helposti tämän vuosituhannen tärkeimpiä elokuvia, ja annan tälle erittäin vahvan suosituksen! Katsotaan, miten Carolin seikkailut jatkuvat reilun kuukauden kuluttua The Avengers: Engamessa, johon saimme sneak peekin elokuvan lopputekstien keskikohtauksessa. Elokuvassa on myös lopputekstien jälkeinen kohtaus, joten muistakaa pitää peppu penkissä koko lopputekstit kuten Marvel-fanin kuuluu!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s