Pohdiskeluja etuoikeuksista

Viime perjantaina osallistuin Vihreiden eduskunta- ja eurovaaliehdokkaan Iiris Suomelan Feministiseen kiroiluiltaan. Aikomukseni oli kuunnella muiden puheita, mutta päädyin illan aikana itse myös lavalle, sillä löysin nimittäin kiroilun aihetta. Tapahtumaan osallistujien lisäksi ravintolassa oli keski-ikäinen afterwork-porukka, joille ei selkeästi oltu opetettu toisten ihmisten kunnioittamista. Monet itseäni nuoremmat nousivat rohkeasti lavalle kiroilemaan kertoen hyvin henkilökohtaisista kokemuksista, ja näillä aikuisilla ihmisillä oli pokkaa huudella törkeyksiä, puhua kovaan ääneen päälle ja poistua paikalta solvauksia heitellen. Tästä turhautuneena nousin lavalle puhumaan etuoikeuksista; siitä, kuinka maailmassa on aivan liikaa tuollaisia ihmisiä, joilla on asiat itsellä niin hyvin, että heillä on varaa sulkea korvansa vähemmistöjen ja muiden sorrettujen ongelmilta ja olla kuuntelematta tai kunnioittamatta meitä.

Olen mukana Vihreiden nuorten feministisessä työryhmässä, jossa olemme käsitelleet myös etuoikeuksia. Itselleni etuoikeuksien hahmottaminen aukeni tuolloin todella, kun kokeilimme nk. etuoikeuskävelyä. Siinä osallistujat asettuvat samalle viivalle ja ottavat askelia eteen- tai taaksepäin sen mukaan, mitä etuoikeuksia heillä on elämässä. Siinä hetkessä minulle konkretisoitui, kuinka hyvin minulla loppujen lopulta on asiat, vaikka en olekaan täysin etuoikeutetuimmasta päästä. Jo muutaman kymmenen ihmisen porukassa hajontaa oli paljon käytävän alkupäästä aivan sen toiseen päätyyn.

If you don’t have to think about it, it’s a privilege.

Näemme aivan liian monta etuoikeuteen liittyvää asiaa itsestäänselvyytenä, ja väittäisin, että meidän on helpompaa tarkastella itseämme niistä näkökulmista, joissa emme ole niin etuoikeutettuja. Itselle oli ainakin hyvin silmiä avaavaa huomata, kuinka paljon etuoikeutetummassa asemassa olen verrattuna moneen muuhun. Vaikka koenkin sortoa naisena ja seksuaalisen suuntautumiseni vuoksi, en ole mieleltäni terve ja minua on kiusattu läpi koulutuspolkuni, olen silti niin etuoikeutettu, että olen voinut ylipäätään kouluttautua peruskoulusta lukioon ja siitä vielä korkeakouluun. Olen niin onnekas, että olen saanut opetella ja opiskella kuutta kieltä. Minulla on ollut onnellinen ja turvallinen lapsuus, ja minun vanhempani ovat onnellisesti yhdessä. Saan ilmaista mielipiteeni ilman vainon pelkoa ja en koe sortoa uskontoni vuoksi. Olen fyysisesti perusterve ja cis-sukupuolinen. Olen sen verran hyväosainen, että minulla on katto pään päällä, voin halutessani matkustaa ja tehdä vapaa-ajan hankintoja; minulla on siis varaa myös muuhuin kuin välttämättömyyksiin. Sitä tarkastelee itseään vain vaikeuksien kautta eikä tajua olla kiitollinen siitä, kuinka hyvässä tilanteessa sitä elämässä onkaan.

Minulle politiikassa on tärkeintä, että vähemmistöjä, heikompia ja huono-osaisempia nostetaan ylöspäin, jotta he saavat oman äänensä kuuluviin, ja tähän tärkeänä osana kuuluu omien etuoikeuksien tiedostaminen. Toivoisin, että pysähtyisit hetkeksi miettimään omia etuoikeuksiasi. En halua enää nähdä tilannetta, jossa yhteiskunnan etuoikeutetut sulkevat korvansa muiden ongelmilta vain siksi, että heillä on varaa tehdä niin.

Etuoikeuksia

Voit tarkastella omaa etuoikeuttasi pohtimalla muun muassa alla olevia asioita:

 • Sukupuoli: Oletko cis-sukupuolinen vai kuulutko sukupuolivähemmistöön? Koetko sortoa sukupuolesi vuoksi?
 • Seksuaalisuus: Kuulutko seksuaalivähemmistöön?
 • Lukio: Oletko käynyt lukion?
 • Korkeakoulu: Oletko opiskellut korkeakoulussa?
 • Vanhempien koulutus: Kuinka pitkälle vanhempasi ovat kouluttautuneet?
 • Ihonväri: Koetko sortoa ihonvärisi vuoksi?
 • Terveys ja keho: Oletko perusterve? Koetko dysmorphiaa?
 • Fyysiset rajoitteet: Onko sinulla fyysisiä rajoitteita? Oletko työkykyinen?
 • Mielenterveys: Oletko mieleltäsi terve? Kärsitkö mielenterveyshäiriöistä?
 • Kiusaaminen: Onko sinua koskaan kiusattu?
 • Mielipiteenvapaus: Vainottaanko sinua mielipiteidesi vuoksi?
 • Koti: Onko sinulla pysyvä koti eli katto pään päällä?
 • Uskonto: Koetko sortoa uskontosi vuoksi?
 • Varallisuus: Tuletko toimeen tuloillasi? Kuinka paljon sinulla on varaa ylimääräiseen?
 • Lapsuus: Kuinka turvallinen ja onnellinen lapsuus sinulla oli? Saitko vain ”olla lapsi”?
 • Turvallisuus: Oletko kokenut fyysistä, henkistä tai seksuaalista väkivaltaa?
 • Vanhemmat yhdessä: Ovatko vanhempasi vielä yhdessä vai eronneet?
 • Kielitaito: Kuinka montaa kieltä puhut?
 • Matkustaminen: Onko sinulla mahdollisuus matkustaa?

Löysin myös yhden kattavan testin etuoikeuksien pohdintaan. Vaikka sen onkin tuottanut Buzzfeed, sen vastausvaihtovalikoima on varsin laaja.

Etuoikeuskävely

Alla olevassa videossa esimerkki etuoikeuskävelystä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s