Formulafiiliksiä! Azerbaidžanin GP

Eilen aika-ajoissa sattui ja tapahtui, joten tänään ajetaan todennäköisesti hyvin tapahtumarikas kilpailu Bakun radalla Azerbaidžanissa, jossa ajetaan nyt kolmatta kertaa! Tällä kaudella paalupaikalta lähtenyt kuljettaja ei ole yltänyt voittoon. Mitä tämä tietää Valtteri Bottakselle, joka lähtee kilpailuun kärjestä? Lähtöruudussa tilanne on 1. Valtteri Bottas, 2. Lewis Hamilton, 3. Sebastian Vettel, 4. Max Verstappen ja 5. Sergio Pérez, joista viimeisin on ainoa kuljettaja, joka on ollut Bakussa palkintopallilla kahdesti. Kimi Räikkönen lähtee hänniltä Pierre Gaslyn kanssa molempien saatua tuomaristolta rangaistukset: Räikkösen auto ei noudattanut etusiiven taipumista koskevia sääntöjä, kun taas Gaslyn auto ei noudattanut polttoainevirtausta rajoittavia sääntöjä. Ennakoidaan, että jos tässä kilpailussa ei nähdä turva-autoa, se on ihme, sillä tällä radalla ajetuista kilpailuista 2/3 on turva-auto ollut radalla.

Startti on yllättävän puhdas, eikä kukaan kolaroi ensimmäisen kierroksen aikana. Mercedesten välinen mittelö on kuin tanssia! Kierroksella 6/51 Verstappen ohittaa Pérezin. Seuraavalla kierroksella Räikkönen tulee varikolle vaihtamaan renkaita. Leclerc on noussut viidenneksi ja kärkkyy Verstappenin paikkaa kovalla vauhdilla. Verstappen raportoi, että hänen jarrunsa eivät toimi kunnolla, ja Leclerc ohittaa pian Verstappenin.

f1
Kuva: F1-Twitter

Bottaksen ja Hamiltonin ero kutistuu kaiken aikaa. Vettel tulee varikolle kierroksen 12 alussa ja palaa radalle viidenneksi. Mercedes reagoi, ja Bottas otetaan varikolle. Tilanne on nyt 1. HAM, 2. LEC, 3. VER, 4. BOT ja 5. VET. Hamilton tekee varikkopysähdyksen ja palaa radalle Bottaksen ja Vettelin väliin. Leclerc johtaa kilpailua ennen omaa varikkopysähdystään. Toisena ajava Verstappen ei ole myöskään käynyt vielä varikolla. Kubica saa värikön läpiajorangaistuksen, sillä hänen autonsa siirrettiin varikon portille liian aikaisin lähdössä. Verstappen tekee varikkopysähdyksen kierroksella 15/51 palaten radalle tallikaverinsa perään, ja nyt tilanne on 1. LEC, 2. BOT, 3. HAM, 4. VET ja 5. GAS. Leclerc kiitää kaukana kärjessä. Mercedeksellä varaudutaan turva-autoon ja pyritään ottamaan eroa Leclerciin kiinni, sillä turva-auto tarkoittaisi ”ilmaista” varikkopysähdystä Leclercille. Red Bull kääntää kuljettajien järjestyksen.

Ricciardo ja Stroll ohittavat Räikkösen, joka on nyt viidestoista. Grosjean pyörähtää radalta ulos, mutta jatkaa kilpailua. Leclerc, Grosjean ja Gasly eivät ole vielä käyneet varikolla. Kaikilla radalla on allaan medium-renkaat. Kierroksella 32/51 Bottas ohittaa Leclercin samaan aikaan, kun Kvyat ja Ricciardo ajavat pitkäksi ulos radalta. Keltaisia lippua heilutetaan, mutta turva-autoa ei oteta radalle. Ricciardo peruuttaa vahingossa Kvyatin autoon. Radalla on auton paloja. Hamilton ohittaa Leclercin niukasti seuraavalla kierroksella, ja Leclerc pyytää päästä varikolle. Ricciardo keskeyttää. Vettel ohittaa Leclercin. Ricciardon ja Kvyatin törmäilyä tutkitaan.

f1-2
Kuva: F1-Twitter

Kierroksella 34/51 tilanne on 1. BOT, 2. HAM, 3. VET, 4. LEC ja 5. VER. Leclerc otetaan viimeinkin varikolle, ja hän palaa kuudenneksi Gaslyn taakse. Kvyat keskeyttää. Leclerc kärkkyy Gaslya ja menee pian ohi. Radalla pyörii ilmapalloja häiritsemässä kuljettajia. Juuri ennen kierrosta 40 Gaslyn auto hyytyy radalle, mutta hän saa nilkutettua sen turvalliseen paikkaan radan ulkopuolelle. Virtuaalinen turva-auto otetaan kuitenkin käyttöön, ja sen aikana Grosjean keskeyttää myös. Kun kilpailua on 10 kierrosta jäljellä, tilanne on 1. BOT, 2. HAM, 3. VET, 4. VER ja 5. LEC. Virtuaalinen turva-auto poistuu radalta, ja kilpailu ampaistaan uudelleen käyntiin. Bottas ottaa heti lisää eroa Hamiltoniin. Kierroksella 48 Leclerc otetaan varikolle tavoittelemaan nopeinta kierrosaikaa tuoreilla renkailla. Tilanne on edelleen 1. BOT, 2. HAM, 3. VET, 4. VER ja 5. LEC. Kun kierroksia on enää kolme ajettavana, Hamilton on aivan Bottaksen kannoilla. Rikkooko Bottas tämän kauden paalupaikan kirouksen?

f1-3
Kuva: F1-Twitter

Kilpailun loppua värittää Mercedesten välinen mittelö. Hamilton vetää hieman pitkäksi mutkassa 16, mikä takaa Bottakselle voiton! Kilpailu päättyy 1. Valtteri Bottas, 2. Lewis Hamilton, 3. Sebastian Vettel, 4. Max Verstappen ja 5. Charles Leclerc. Bottas nousee täten MM-sarjan johtoon, ja Mercedes ottaa kauden neljännen kaksoisvoittonsa. Päivän kuljettajaksi valitaan Charles Leclerc, joka kellottaa myös kilpailun nopeimman kierroksen. Seuraavaksi ajetaan kotiradallani Circuit de Barcelona-Catalunyalla muutaman viikon päästä!

Näyttökuva 2019-4-28 kello 16.45.22

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s