Formulafiiliksiä! Venäjän GP

Venäjän osakilpailuun lähdetään järjestyksessä 1. Charles Leclerc, 2. Lewis Hamilton, 3. Sebastian Vettel, 4. Valtteri Bottas ja 5. Carlos Saiz. Kimi Räikkönen lähtee kisaan ruudusta 15, ja Verstappen ruudusta 9 sijoituttuaan aika-ajoissa neljänneksi, mutta saatuaan sen jälkeen lähtöruuturangaistuksen. Kolmoslähtöruudun takaa ei ole voitettu tänä vuonna, joten todennäköisyydet Ferrarin voittokulun jatkolle ovat hyvät – toisaalta Mercedes on dominoinut tätä rataa viimeiset viisi vuotta. Mersut lähtevät kilpailuun mediumeilla, kun muut kärkikymmenikössä starttaavat pehmeillä renkailla.

Startti on puhdas, ja etenkin Ferrarit ottavat kovan lähdön! Vettel pääsee heti alussa Leclercin ohi ja johtaa kilpailua. Upeimman lähdön saa Sainz, joka ohittaa hetkellisesti jopa Hamiltonin! Turva-auto kiitää myös radalle, kun Grosjean ja Ricciardo ottavat osumaa. Ricciardon toinen takarengas on rikki ja hän nilkuttaa varikolle, kun taas Grosjean keskeyttää. Turva-auton perässä ajetaan nyt järjestyksessä 1. VET, 2. LEC, 3. HAM, 4. SAI ja 5. BOT. Kierroksella 4 kipailu jatkuu, kun turva-auto tulee sisään. Sainz ja Norris ajavat upeaa kilpailua sijoilla 4 ja 6.

GRO
Kuva: F1-Twitter

Kierroksella 6 Leclercille ilmoitetaan yllättäen, että ”Vettel tulee päästämään hänet ohi seuraavalla kierroksella”. Vettel luonnollisesti protestoi tätä tallimääräystä, onhan hän kellottanut kilpailun nopeimmat kierrokset ja ohittanut itse Leclercin heti startissa. Hän on merkittävästi Leclerciä nopeampi, eikä ole mitään järkiperustetta vaihtaa Ferrarien paikkoja. Vettel saa tallimääräyksen, muttei tottele. Ferrari kertoo Leclercille, että ”vaihdetaan paikkoja sitten myöhemmin”. Mitä ihmettä siellä tapahtuu? Antaisivat Vettelin ja Leclercin kisata ilman tällaista tallimääräyspelleilyä!

Räikkönen saa varaslähdöstä varikon läpiajorangaistuksen. Kierroksella 12/53 tilanne on 1. VET, 2. LEC, 3. HAM, 4. BOT ja 5. SAI. Verstappen on noussut kuudenneksi ja kierroksella 18 viidenneksi. Vettelin ja Leclercin välinen ero on lähes 4 sekuntia. Hülkenberg kärsii surkean varikkopysähdyksen ja putoaa sijalle 17 Räikkösen eteen. Kierroksella 20/53 tilanne on 1. VET, 2. LEC, 3. HAM, 4. BOT ja 5. VER. Perässä tulevat Sainz ja Norris, kunnes molemmat tekevät varikkopysähdyksensä. Kierroksella 22/53 Ferrarilla valmistaudutaan varikkopysähdykseen ja Leclerc otetaan sisään. Leclerc palaa radalle neljänneksi Mersujen taakse allaan medium-renkaat. Vettel kertoo, että hänen takarenkaansa ovat kuluneet, mutta häntä ei oteta sisään. Taktikoiko Ferrari nyt Leclercin Vettelin eteen varikkopysähdysten avulla? Vastaus on kyllä.

Ricciardo keskeyttää kierroksella 26, ja samalla kierroksella Vettel otetaan sisään varikolle. Pysähdys in hyvä, mutta Vettel palaa radalle tallikaverinsa perään. Kun tallimääräys ei toimi, pelataan likaista varikkopeliä. Ferrari häpäisee koko moottoriurheilun. ”Yllättäen” Vettel keskeyttää kierroksella 28 ”moottorivikaan”, ja myös Russell keskeyttää virtuaalisen turva-auton aikana kierroksella 29. Kubica keskeyttää seuraavaksi varikolle turva-auton alla.

VET
Kuva: F1-Twitter

Ferrari ottaa Leclercin turva-auton takaa varikolle. Tämän pysähdyksen jälkeen tilanne on 1. HAM, 2. BOT, 3. LEC, 4. VER ja 5. SAI. Kilpailu jatkuu kierroksella 33/53. Kärkikolmikolla on allaan pehmeät renkaat. Leclerc kärkkyy Bottasta. Kierroksella 43/53 tilanne on edelleen 1. HAM, 2. BOT, 3. LEC, 4. VER ja 5. SAI. Tämä kilpailu on täysi farssi ja aikalailla malliesimerkki kaikesta siitä, mikä nykyformulassa on pielessä: liian vähän sitä oikeaa kilpa-ajoa ja liikaa suhmurointia ja tallimääräystaktikointia. En olisi uskonut, että sanoisin koskaan näin: olen iloinen, että tästä tuli Mercedes 1-2. Mestaruus on aikalailla jo Hamiltonin, eikä se ole ihme, kun ainoa haastajatalli on noin kyvytön tekemään hyviä ajostrategioita.

Kilpailu päättyy 1. Lewis Hamilton, 2. Valtteri Bottas, 3. Charles Leclerc, 4. Max Verstappen ja 5. Alex Albon. Upeaa kilpa-ajoa etenkin Albonilta, Sainzilta ja Norrisilta! Hamilton vie myös nopeimman kierrosajan pisteen, jota Leclerc yritti tavoitella itselleen kärkkäästi. Kiitos tästä Hamiltonin voitosta, Ferrari! Päivän kilpailijaksi valitaan ansaitusti Sebastian Vettel.

VET2

Ps. Vettelin uran suurin virhe oli siirtyä Ferrarille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s