Black lives matter

Sisältövaroitukset: rasismi, police brutality (tässä käännetty poliisiväkivalta)

Maanantai-iltana Minnesotassa valkoinen poliisi Derek Chauvin murhasi kuristamalla tummaihoisen George Floydin. Rasismi ja siitä kumpuava poliisiväkivalta ovat valtavia ongelmia Yhdysvalloissa, jossa tummaihoisten on kolme kertaa todennäköisempää tulla poliisin tappamaksi kuin valkoisten. Floydin murha poliisien käsissä on surullista jatkoa liian pitkään kestäneelle valkoisten ylivallalle ja poliisien vallan totaaliselle väärikäytölle. Floydin murha aloitti Yhdysvalloissa laajat mielenosoitukset, joissa vaaditaan oikeutta Floydille: murhaajan sekä muiden paikalla olleiden poliisien pidättämistä, syyttämistä murhasta ja irtisanomista virasta. Lisäksi mielenosoituksissa vaaditaan poliisiväkivallan päättymistä ja rasistisen poliisivallan purkamista. Poliisit tappavat rodullistettuja täysin mielivaltaisesti, ja sen on loputtava nyt. Black lives matter. George Floyd. Tamir Rice. Eric Garner. Sandra Bland. Trayvon Martin. Tässä vain muutama nimi niistä sadoista tummaihoisista, jotka ovat joutuneet poliisiväkivallan uhreiksi.

Tällä hetkellä poliisit käyttävät Yhdysvalloissa silmitöntä ja täysin perustelematonta väkivaltaa protestoijia kohtaan. Protestoijia pippurisumutetaan, tönitään, lyödään ja isketään katuun sellaisessa mellakkavarustuksessa, jonka käyttö vain viestii siitä, että poliisit ovat tulleet sotimaan, eivät ylläpitämään rauhaa tai suojelemaan kansalaisia. Protestoijia on myös tapettu, eikä poliisien käyttämä väkivalta katso sitä, onko edessä lapsi tai vanhus. Toimittajia hiljennetään ja heitä kohtaan käytetään väkivaltaa, jotta poliiseja ei saatettaisi vastuuseen. Poliisit kytkevät pois päältä pakollisia vartalokameroitaan ja piilottavat tunnusnumeronsa, jotta heitä ei voitaisi tunnistaa ja henkilöidä. Samaan aikaan presidentti Trump yllyttää poliiseja väkivaltaan ja ampumaan. Sen lisäksi, että journalisteja hiljennetään mielenosoitusten keskellä, fake news elää ja voi hyvin. Uutiset toitottavat räikeitä valheita siitä, että Floydin kuolinsyy ei ollut tukehtuminen vaan sydänvika sekoitettuna mahdollisiin päihteisiin, ja suomalaista lehdistöä myöten nähdään otsikoita ”Tummaihoisen miehen kuoleman aiheuttaneessa tilanteessa mukana ollut poliisi sai syytteen”. Sanat ovat vallankäyttöä, ja on hävytöntä, että rasismia häivytetään tällä tavalla.

Poliisien väkivaltaa protestoijia kohtaan yritetään perustella sillä, että protestoijat rikkovat ja polttavat toisten omaisuutta. Kuitenkin vain muutama viikko sitten valkoiset saivat riehua ja protestoida minkä kerkesivät koronarajoituksia vastaan ja raivosivat aseistettuna oikeudestaan päästä kampaajalle. Perspektiiviä. Sitä paitsi vaatimus rauhallisesta protestoimisesta näin vakavassa tilanteessa on kohtuuton. Myös rauhallinen protestointi tästä samasta syystä on tuomittu julkisuudessa ”vääränä tapana vaikuttaa”; vuonna 2016 NFL-pelaaja Colin Kaepernick polvistui peleissä kansallislaulun aikana rauhallisena protestina poliisiväkivaltaa ja rasismia vastaan, ja sen lisäksi, että hän ei saanut enää sopimusta seuraavalle kaudelle, presidentti Trump vaati kaikkien sellaisten pelaajien erottamista, jotka protestoivat kansallislaulun aikana. En myöskään ymmärrä, miksi tässä tilanteessa, jossa sadoittain tummaihoisia ja muita rodullistettuja on kuollut poliisien mielivaltaisen vallankäytön myötä, pitäisi edes protestoida rauhallisesti. Yhdysvallat on rakennettu kolonialismin ja orjuuden avulla, ja on aika saattaa koko tämä valkoisen ylivallan systeemi matalaksi. Tästä ei ole enää paluuta normaaliin, ja Trumpin lähtö koittaa viimeistään marraskuussa. Rasistisen presidentin syökseminen vallasta ei kuitenkaan yksin riitä, vaan tarvitaan aktiivista antirasistista toimintaa kaikilla yhteiskunnan tasoilla.

Hiljaa oleminen on väkivaltaa. Yhdelläkään valkoisella ei ole oikeutta olla hiljaa tummaihoisten ja muiden rodullistettujen kokeman väkivallan edessä. White privilege eli valkoinen etuoikeus tarkoittaa yhteiskunnallisia etuja, joita valkoiset saavat vain siksi, että ovat syntyneet valkoisiksi. Jokainen valkoinen hyötyy näistä etuoikeuksista, halusi tai ei. Meidän tulee tehdä aktiivisesti ja päivittäin töitä näiden etuoikeuksien tiedostamiseksi ja asemamme käyttämiseksi muiden auttamiseen ja vähemmistöjen asemien parantamiseen. Suomi on tutkitusti yksi Euroopan rasistisimpia maita, ja myös meillä on paljon antirasistista työtä tehtävänä.

Mitä voin tehdä?

Yhdysvaltojen tilanne

  • Black lives matter -sivusto on koonnut listan toimista, joihin voit tarttua: allekirjoita vetoomuksia, lähetä vaatimusmaileja poliisien saattamiseksi vastuuseen, tee lahjoituksia uhrien ja heidän perheidensä lahjoitusrahastoihin ja sivistä itseäsi.
  • Vaadi seuraamiltasi (valkoisilta) julkisuuden henkilöiltä toimia ja asemansa käyttämisestä tiedon levittämiseen. Hiljaa olevat hyväksyvät vallitsevan tilanteen, eivätkä he ansaitse tukeasi.

Suomessa

  • Fem-R on feministinen ja anti-rasistinen kansalaisjärjestö, joka lisää rodullistettujen ääntä suomalaisessa yhteiskunnassa. Fem-R:n nettisivuilta löytyy hyödyllinen sanasto, jonka avulla voi oppia feministisessä ja antirasistisessa keskustelussa käytettävästä terminologiasta. Fem-R:n jäseneksi tai liittolaisjäseneksi voi liittyä täällä.
  • Ruskeat Tytöt ry pyrkii laajentamaan ruskeiden representaatiota ja toimii alustana ruskeille kulttuuriammattilaisille. Heidän nettisivultaan löytyy hyvä artikkeli, jossa kerrotaan 9 keinoa hyvään valkoiseen liittolaisuuteen. Lukusuositus! Ruskeat Tytöt median kannattajajäseneksi voi liittyä täällä.
  • Hae tietoa itse. Seuraa uutisista Yhdysvaltojen tilannetta ja lue rodullistettujen kokemuksista rasistisessa yhteiskunnassa. Älä päivittele somessa, kuinka järkyttynyt olet tilanteesta, vaan jaa tietoa ja toimi; kauhistelu ja rukoukset eivät auta ketään. Älä odota, että kukaan (varsinkaan rodullistettu) sivistää sinua tilanteesta, vaan ota asioista selvää itse.
  • Tiedosta omat etuoikeutesi ja niiden vaikutukset elämääsi. Toimi antirasistisesti joka päivä arjessasi: älä hyväksy hiljaa yhtäkään rasistista vitsiä tai tekoa, vaan puutu rasismiin aina sitä kohdatessasi. Vaadi itseltäsi ja läheisiltäsi enemmän toimia rasismia vastaan.
  • Kuntavaalit käydään alle vuoden kuluttua, ja jokaisella äänioikeutetulla on mahdollisuus nostaa rodullistettuja ehdokkaita oman kuntansa valtuustoon. Äänestämällä voi myös nostaa antirasistista työtä tekeviä ehdokkaita ja estää rasistien nousu päättäville paikoille.
Javon Johnsonin spoken poetry vuodelta 2013 on edelleen ajankohtainen. Hän pyysi kaikkia runon jakajia jakamaan sen yhteydessä myös George Floyd memorial -rahaston linkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s