Kansainvälinen kuukautispäivä

Sisältövaroitukset: kuukautiset, maininta transfobiasta

Tänään 28. toukokuuta vietetään kansainvälistä kuukautispäivää eli Menstrual Hygiene Day’ta. Kansainvälisen kuukautispäivän tavoitteena on rikkoa kuukautisten ympärillä olevia tabuja ja kasvattaa tietoisuutta menkoista. Lunette-kuukupin sivuilla kerrotaan laajasti syitä, miksi tämä päivä on hyvin tarpeellinen: kuukautisilla on merkittävä vaikutus menstruoivien kouluttautumismahdollisuuksiin ja terveyteen, ympäristöön sekä niin yksilön kuin valtion talouteen. Lukusuositus!

Oma suhtautumiseni kuukautisiin on ollut tuttavallinen läpi nuoren elämäni, mutta tämä suhde parani huomattavasti vuonna 2015, kun otin käyttöön kuukautiskupin. Ennen tätä käytin siteitä. Olen kirjoittanut kuukautiskuppikokemuksistani tänne aiemminkin, kannattaa käydä lukaisemassa! Viiden vuoden jälkeen olen edelleen tyytyväinen kuukupin käyttäjä, ja allekirjoitan edelleen kolme vuotta sitten mainitsemani syyt siihen, miksi kuppiin päädyin: käytön helppous, tyhjennysvälin pitkä pituus, edullisuus ja ekologisuus. Yksi kuukuppia kohtaan nostettu kritiikki on sen sotkuisuus: väistämättä sormiin tulee verta kuppia poistaessa ja takaisin laittaessa, mutta itse olen itse asiassa kokenut, että tämä on tuonut minua lähemmäksi kuukautisiani (aika kirjaimellisesti) ja auttanut olemaan paremmin sinut niiden kanssa. Veri on luonnollinen asia, joten miksi sen pitäisi ällöttää? Käsihygienia on muutenkin kunnossa kuppia käytettäessä, joten vaikka rapatessa roiskuu, pääsee samantien käsipesulle. Olen oppinut ymmärtämään kehoani ja kuukautisiani paremmin kuukuppia käyttäessä. Kuukuppi ei tietenkään sovi kaikille, mutta itse olen ollut siihen hyvin tyytyväinen!

Kuukautisiin liittyy edelleen paljon tabuja ja epätasa-arvoisuutta, ja meillä on paljon poliittista työtä tehtävänä, jotta näitä voidaan torjua. Kuukautissuojien arvonlisävero pitää alentaa muiden terveystuotteiden tasolle: kuukautissuojien arvonlisäveroprosentti on 24% eli korkein mahdollinen, vaikka kaikkien muiden terveystuotteiden vastaava on vain 10%. Ei ole oikein, että kuukautisia verotetaan näin rankasti, kun kyseessä on luonnollinen kehon toiminto, johon kokijalla ei ole sananvaltaa. En itse kyllä valinnut vuotaa verta kuukausittain, eikä kipujen kourissa mieltä lämmitä, että joudun vielä maksamaan ekstraa tästä lystistä, vaikka edullisen kuukautissuojan olenkin valinnut – eikä että joudun lukemaan omin silmin roskapuhetta siitä, kuinka kuukautiskivut ovat vain viesti siitä, että en ole käsitellyt naiseuttani tai seksuaalisuuttani oikein. Sori vaan, Maria Nordin, mutta I call that bullshit. Kuukautisten mystifioinnin ja arvonlisäveroasian lisäksi minua tympii kuukautisten ympärillä käytävä keskustelu linkitettynä naiseuteen: tänäkin päivänä on nähnyt tekstejä, joissa toitotetaan tämän päivän merkitystä naisille, vaikka naiset eivät ole ainoita, jotka menstruoivat. Kuukautiset ovat ilmiö, joka ei katso sukupuolta, ja niiden linkittäminen ainoastaan naiseuteen on haitallista. Kuukautistabun murtamisessa on myös omat haasteensa: vaikka kuukautisia tulee normalisoida ja niistä tulee puhua avoimesti, tulee tämä myös tehdä tavalla, joka ei aiheuta epämukavuutta niille, joilla on ongelmia omien kuukautistensa hyväksymisen kanssa.

Toivon, että voisimme pian elää maailmassa, jossa yhteiskunta huomioi kuukautiset ja menstruoivat laaja-alaisesti: niin kodeissa kuin julkisillakin paikoilla on mahdollista huolehtia kuukautishygieniasti puhtaasti ja turvallisesti (eikä minun tarvitse enää kertaakaan mennä vessaan, jossa lavuaari on toisessa päässä huonetta vessanpöntöstä, koitapa siinä pestä kuppia), menstruoivat saavat kuukautissuojia joko maksutta tai ainakin terveystuotteiden arvonlisäveroprosenttiluokassa niille kuuluvassa matalammassa luokassa, eikä kukaan tuhahda enää koskaan, että ”on varmaan se aika kuusta”. Toivon, että tulevaisuudessa kenenkään ei enää tarvitse tuntea häpeää kuukautisistaan, eivätkä ne estä kenenkään mahdollisuuksia kouluttautua tai käydä töissä. Kuukautiset ovat sekä yksityinen että poliittinen asia, ja toivon, että maailma menee parempaan suuntaan meidän menstruoivien oikeuksien suhteen!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s