Formulafiiliksiä! Itävallan GP

F1 on palannut! Pandemiatilanne on peruuttanut F1-kisan toisensa perään, mutta tänään ajetaan viimein kauden 2020 avauskisa Itävallassa! Formuloiden 70. juhlavuoden kisakalenteri näyttää hyvin poikkeukselliselta, ja tällä kaudella ajetaan useasti samoilla radoilla. Nyt peräkkäiset viikonloput vietetään Red Bull Ringillä Spielbergissä, ja Unkarin GP:n jälkeen suunta vie Silverstonen tuplakisaan, josta toinen on 70. juhlavuoden osakilpailu. Silverstonen jälkeen F1 suuntaa Espanjaan, Belgiaan ja Italiaan. Kauden loppuja kisoja ei ole vielä ilmoitettu.

Ennen kilpailun alkua kuljettajat osoittavat tukensa Black lives matter -liikkeelle. Suurin osa kuljettajista polvistuu radalle liikkeen tukemiseksi, kun taas kuusi kuljettajaa (Leclerc, Giovinazzi, Kvyat, Räikkönen, Sainz ja Verstappen) valitsee olla polvistumatta. Hamilton on pukeutunut paitaan, jossa lukee Black lives matter, muiden paidoissa lukee End racism. Mercedeksen tämän kauden autot ja ajoasut ovat kokomustat liikkeen tukemiseksi. On oikein, että autourheilun kuningaslaji ottaa kantaa ihmisoikeuksien puolesta. Hamilton on ollut vahvasti edelläkävijänä antirasistisessa työssä Formuloissa, ja toivon, että hän ei F1-kuljettajista ainoana mustana joudu tekemään työtä yksin, vaan muutkin lähtevät aktiivisesti tekemään Formuloista ja maailmasta antirasistisempaa.

F1-kuljettajien tukihetki Black lives matter -liikkeelle. Kuva: F1-Twitter

Kauden avauskilpailuun lähdetään järjestyksessä: 1. Valtteri Bottas, 2. Max Verstappen, 3. Lando Norris, 4. Alex Albon, 5. Lewis Hamilton (aika-ajoissa toinen, lähtöruuturangaistus), 6. Sergio Pérez, 7. Charles Leclerc, 8. Carlos Sainz, 9. Lance Stroll ja 10. Daniel Ricciardo. Sebastian Vettel lähtee ruudusta 11. ja Kimi Räikkönen ruudusta 19. Aika-ajot olivat Ferrareille katastrofaaliset, kun taas odotetusti Mercedes ja Red Bull sekä mahtavana käänteenä Racing Point ja McLaren menestyivät.

Startti on siisti ja kutkuttava! Norris haastaa Verstappenia kunnianhimoisesti Bottaksen kiitäessä kärjessä. Myös Pérez ja Lecler mittelevät hienosti. Ensimmäisen kierroksen jälkeen tilanne on 1. BOT, 2. VER, 3. NOR, 4. ALB, 5. HAM, 6. PER, 7. LEC, 8. SAI, 9. STR ja 10. VET. Sainz kärkkyy Leclerciä, ja aistin, että tällä kaudella tallien väliset erot pienenevät ja tekevät tästä lajista entistä mielenkiintoisemman!

Kuva: F1-Twitter

Albon ohittaa Norrisin kolmannella kierroksella. Ylpeys Albonia ja Red Bullia kohtaan on valtava. Hamilton ohittaa Norrisin ja kellottaa nopeimman kierrosajan. Kärkinelikko on nyt perinteinen Mercedes – Red Bull. Ferrarit ovat seitsemäs (Leclerc) ja kymmenes (Vettel). Kierroksella 10 tilanne on 1. BOT, 2. VER, 3. HAM, 4. ALB, 5. NOR, 6. PER, 7. LEC, 8. SAI, 9. STR ja 10. VET. Verstappenin auto hyytyy seuraavalla kierroksella, ja kärkeen nousee tuttu tuplamersu. Verstappen putoaa jonon hännille, mutta hänen autonsa selviää varikolle asti. Hän ei kuitenkaan pääse jatkamaan kilpailua, vaan joutuu keskeyttämään.

Kuva: F1-Twitter

Vettel on noussut yhdeksänneksi muutamasta ajovirheestä huolimatta. Strollille kerrotaan, että hänen autossaan on teknisiä vikoja, joita pyritään korjaamaan. Stroll pystyy pitämään Vettelin takanaan hetken teknisistä vioista huolimatta. Ricciardon moottori ei kestä, ja hänkin joutuu keskeyttämään. Kierroksella 20/71 tilanne on 1. BOT, 2. HAM, 3. ALB, 4. NOR, 5. PER, 6. LEC, 7. SAI, 8. VET, 9. GAS ja 10. KVY. Stroll keskeyttää kierroksella 22. Grosjean kierähtää ajovirheen vuoksi.

Magnussen pyörähtää Oconin ohittaessa hänet, vaikka kontaktia ei tullut nimeksikään. Magnussenin ulosajon vuoksi kierroksella 26/71 turva-auto tulee radalle. Mercedes reagoi ja ottaa molemmat sisään. Myös Albon tekee pysähdyksensä. Pérez ja Norris melkein osuvat toisiinsa varikolta poistuessaan.

Kuva: F1-Twitter

Turva-auton poistuessa kierroksella 30 keskeyttäjiä on neljä, ja tilanne on 1. BOT, 2. HAM, 3. ALB, 4. NOR, 5. PER, 6. LEC, 7. SAI, 8. VET, 9. GAS ja 10. KVY. Räikkönen on neljästoista. Kaikki radalla olevat kuljettajat ovat käyneet kerran varikolla. Leclerc ja Sainz ottavat hieman kontaktia. Heti tämän jälkeen Vettel yrittää Sainzista ohi ja osuu Sainziin pyörähtäen itse. Vettel putoaa viidenneksitoista. Tuomaristo merkitsee Vettelin ja Sainzin tilanteen tiedoksi, eikä tutki asiaa enempää.

Kilpailun puolessavälissä tilanne on 1. BOT, 2. HAM, 3. ALB, 4. PER, 5. NOR, 6. LEC, 7. SAI, 8. GAS, 9. KVY ja 10 OCO. Räikkönen on kolmastoista ja Vettel viidestoista. Kaikilla radalla on allaan kovat renkaat paitsi Pérezillä, joka ajaa mediumeilla. Kierroksella 43/71 molemmissa Mersuissa havaitaan vaihteiston sensoriongelmia. Hamilton haluaisi haastaa Bottasta, mutta talli käskee molempia ajamaan varovasti ja olemaan tärisyttämättä autoa kanttareissa. Kierroksella 47/71 Mersuille kerrotaan, että molempien autojen vaihteistojen sensoriongelmien tilanne on kriittinen. Jos Mersut keskeyttäisivät ja muuten tilanne säilyisi samana, palkintopalli olisi upea Albon, Pérez ja Norris. A girl can dream.

Grosjean ajelee radan ulkopuolella ja keskeyttää varikolle kierroksella 51/71. Myös Russell keskeyttää auto savuten. Turva-auto tulee radalle, ja muutama saa ilmaisen varikkopysähdyksen. Mersut jatkavat radalla. Keskeyttäjiä on kuusi. Turva-auto poistuu kierroksella 54. Bottas ottaa hyvin eroa Hamiltoniin. Yksi Räikkösen pyöristä irtoaa ja hän keskeyttää. Turva-auto tulee heti takaisin. Keskeyttäjiä on seitsemän.

Kuva: F1-Twitter

Radalla on enää kolmetoista kuljettajaa. Albon ehti ohittaa Pérezin juuri ennen turva-autoa, joten Albon ottaa nyt paikkansa kolmantena. Turva-auton poistuessa tilanne on 1. BOT, 2. HAM, 3. ALB, 4. PER, 5. NOR, 6. LEC, 7. GAS, 8. OCO, 9. SAI, 10. KVY, 11. VET, 12. LAT ja 13. GIO. Albon haastaa Hamiltonia hienosti, kunnes Hamilton tökkää Albonin ulos. Albon putoaa viimeiseksi. Tuomaristo tutkii. Hamiltonin sensorien asetuksia muutetaan jälleen. Leclerc painaa aggressiivisesti Norrisin ohi nousten neljänneksi. Pian Leclerc ohittaa myös Pérezin. Norris ja Sainz kamppailevat keskenään. Hamilton saa 5 sekunnin rangaistuksen kolaristaan Albonin kanssa.

Pérez saa 5 sekunnin aikarangaistuksen ylinopeudesta varikkoalueella. Kierroksella 68/71 tilanne on 1. BOT, 2. HAM (+ 5 sek.), 3. LEC, 4. PER (+5 sek.), 5. NOR, 6. SAI, 7. GAS, 8. OCO, 9. GIO, 10. KVY, 11. VET ja 12. LAT. Albon keskeyttää kierroksella 69. Vettel nousee pisteille. Kvyat keskeyttää renkaan irrotessa. Latifi on ainoa kuljettaja, joka tulee jäämään kärkikymmenikön ulkopuolelle pisteittä.

Maaliin ajetaan järjestyksessä 1. BOT, 2. HAM, 3. LEC, 4. NOR ja 5. SAI. Palkintopallille nousevat 1. Bottas, 2. Leclerc ja 3. Norris. Norrisin uran ensimmäinen palkintopalli! Mahtavaa! Norris kellottaa myös kilpailun nopeimman kierroksen! Vain 11 autoa saapui lopulta maaliin, millaista ei ole hetkeen nähty. Albon valitaan Päivän kuljettajaksi. Maamme-laulu raikaa, kun Bottas nousee palkintopallille. Palkintopalli toteutetaan tällä kaudella lähtöruudukolla koronan vuoksi.

Uskomattoman tapahtumarikas avauskilpailu, joka enteilee jännittävää kautta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s