Kasvisruokailuelämää!

Bullet journalissani on vierekkäisillä aukeamilla tracker lihansyönnille ja tänä vuonna luetuille kirjoille. 30. toukokuuta luin loppuun Suvi Auvisen Lihan lopun, ja tämän jälkeen lihansyönti-tracker on loistanut tyhjyydellään. Tiesin kyllä, että Lihan loppu on vaikuttava kirja, mutten mitenkään pystynyt valmistautumaan siihen, miten se muuttaisi ruokailutottumukseni kerrasta. Vihreänä poliitikkona olen hyvin tietoinen eläinperäisen ruoan ilmastokuormasta ja terveysvaikutuksista, mutta en ollut aiemmin riittävän perehtynyt eläinoikeus-näkökulmaan. Auvisen kirjan myötä tämä kaikki muuttui.

Olen syönyt kasvispainotteisesti pitkään ja syönyt lisäksi lähinnä kanaa ja äyriäisiä. Nauta on eksynyt lautaselleni hyvin harvoin (lähinnä Mäkkärissä), sika ei pitkiin aikoihin. Kalaa olen syönyt jonkin verran. Olen pyrkinyt vähentämään eläinperäisiä tuotteita jo vuosia ilmastoahdistuksen vuoksi, mutta olen silti onnistunut perustelemaan itselleni esimerkiksi siivet useamman kerran kuussa. Vaikka en edes muista, milloin olisin viimeksi juonut maitoa, on silti juusto paras ystäväni. Minulla on ollut ristiriitainen suhde eläinperäisiin tuotteisiin, ja nyt kun olen oppinut enemmän lihan tehotuotannosta ja rikkonut kognitiivisen dissonanssin eläimen ja lautasella olevan ruoan välillä, suhteeni ruokaan on muuttunut lopullisesti. En yksinkertaisesti pysty enää oikeuttamaan itselleni eläinten syömistä, ja rakas vuohenjuustonikin on syntilistalla korkealla.

Olen syönyt pelkkää kasvisruokaa nyt yli kuukauden, ja olen yllättynyt siitä, miten vaivaton muutos lopulta oli. Olen löytänyt uusia hyviä ruokia ja oppinut sekä korvaamaan lihaa että rakentamaan lähtökohtaisesti kasvipohjaisia ateroita. Soija-allergikkona sopivien kasviproteeinien löytäminen on välillä haastavaa, mutta olen silti löytänyt hyvin itselleni vaihtoehtoja pienemmistäkin lähikaupoista. Vöner not kot kot currykastikkeessa on uusi lempiruokani, ja Pouttun Muu-tuotteet ovat olleet hyvä löyty niin hampurilaisiin kuin grilliinkin. Mäkkärin falafelit eivät ole nugettien tasoisia, mutta kyllä ne silti ihan hyvää pikaruokaa dipin ja ranskalaisten kanssa ovat! Olen myös löytänyt ruokaisat salaatit uudelleen, mikä on mukavaa. Nyt olen koukussa halloumisalaattiin ja kesägrillissä tirisevät halloumin lisäksi tuorejuustolla täytetyt herkkusienet. Juustosta en siis ole luopunut, mutta olen vähentänyt vuohenjuuston kulutusta. Seuraavaksi tavoite olisi korvata siivet kasvisversiolla!

Suosittelen lukemaan Suvi Auvisen Lihan loppu -kirjan ja reflektoimaan omaa lihankulutusta. Sekä ilmasto, terveys että eläimet kiittävät, kun vähennämme eläinperäisten tuotteiden kuluttamista!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s