Ensikuuntelussa: folklore

Taylor Swift yllätti maailman eilen kertomalla, että hän julkaisisi social distancingin aikana kirjoitetun kahdeksannen albuminsa folkloren tänään! Ihanaa saada uutta musiikkia Taylorilta levyn täydeltä! Jännittävää on se, että omien kokemusten lisäksi Taylor sukeltaa myös muiden näkökulmiin ja kertoo tarinoita ihmisistä, jotka ovat hänelle liiankin tuttuja tai täysin vieraita. Albumia on luonnehdittu fanien keskuudessa albumilliseksi Taylorin mestariteosta All too well -kappaletta, joten olen erittäin innoissani! Tässä ensifiilikseni Taylorin uudesta yllätysalbumista!

1. the 1 ⭑⭑⭑⭑⭑

Tätä albumia ei ole hehkutettu turhaan yhdeksi parhaista laulunkirjoittamisen taidonnäytteistä koskaan. Jo avausraita the 1 saa kylmät väreet koko kehoon ja kyyneleet silmiin nostalgisilla lyriikoillaan ja kauniilla rauhallisella säestyksellään. the 1 on melankolinen kertomus menetetystä rakkaudesta ja tunteet saavat tilaa minimalistisen musiikin kautta.

”And if my wishes came true It would’ve been you”

2. cardigan ⭑⭑⭑⭑⭑

Kun cardigan alkoi, ajattelin että kyseessä on emotionaalisesti rauhallisempi kappale, mutta kappaleen päätteeksi itkin vuoltaasti. cardigan nostatti tunteita päättäväisen tyynesti ja lyriikat syvenivät nuoruuden virheistä menettämisen tuskaan. Tätä kappaletta on vaikeaa kuvailla, siinä on omaa maagisuuttaan ja upeat lyriikat.

”But I knew you’d linger like a tattoo kiss / I knew you’d haunt all of my what-ifs / The smell of smoke would hang around this long / ’Cause I knew everything when I was young”

3. the last great american dynasty ⭑⭑⭑⭑

the last great american dynasty on musiikillisesti aiempia kappaleita menevämpi. Se on kaunis kertomus taitelijasta Rebekah Harknessista ja hänen kodistaan, jonka Taylor nykyään omistaa. Taylor nostaa kappaleessa esiin yhtymäkohtia hänen ja Rebekahin elämistä, ja mielikuvitus maalaa samalla kuvaa menneestä ja nykyisestä elämästä talossa. the last great american dynastysta jää päällimmäisenä kaipuun ja ylpeyden tunteet, mikä on kutkuttava sekoitus.

”There goes the loudest woman this town has ever seen / I had a marvelous time ruining everything”

4. exile (feat. Bon Iver) ⭑⭑⭑⭑⭑

exile murskasi minut. Justin Vernonin aloittaessa melankolisen vuoropuhelun kahden eronneen rakastetun välillä tiesin, että tämä kappale riipaisee sydämestä. Huomasin myös pidättäväni hengitystä. Justinin ja Taylorin omat säkeistöt ovat katkerankauniita, ja kappale pääsee vauhtiin kaksikon laulaessa dialogia rikkoutuneesta parisuhteesta. Tuskallisen kaunis kappale!

”I think I’ve seen this film before / And I didn’t like the ending / I’m not your problem anymore / So who am I offending now?”

5. my tears ricochet ⭑⭑⭑⭑

my tears ricochet on aavemaisen kaunis kappale parista, joka riitelee vaikka toinen onkin jo poistunut keskuudestamme. Kappale kertoo taistelumetaforin riitaisasta suhteesta ja siitä, kuinka elämässä eteenpäin meneminen menettämisen jälkeen voi kuitenkin olla vaikeaa. Tämän kappaleen tunnelma jää leijumaan ilmaan pitkäksi aikaa.

”And if I’m dead to you, why are you at the wake? / Cursing my name, wishing I stayed”

6. mirrorball ⭑⭑⭑

mirrorball on suloinen hidas kappale, jossa Taylor vertaa itseään peilipalloon, joka heijastelee toisten persoonia ja hajotessaan muuttuu miljooniksi palasiksi. mirrorball kertoo etenkin yrittämisestä: halusta miellyttää toista, yrityksestä olla toiselle paras mahdollinen.

”I want you to know / I’m a mirrorball / I can change everything about me to fit in”

7. seven ⭑⭑⭑⭑

seven on musiikillisesti pirteä, mutta sanoituksiltaan surullinen kappale Taylorin ystävän huonosta lapsuudesta. Seitsemänvuotias Taylor yrittää ratkaista ystävänsä ongelmat viattomalla lapsen uskolla ja rakkaudella. Kappaleesta jää surullinen mieli ja kaipuu lapsuuteen, jolloin usko ihmisten hyvyyteen ja ongelmien ratkaisemiseen oli vielä yksinkertaisempaa.

”And I’ve been meaning to tell you / I think your house is haunted / Your dad is always mad and that must be why”

8. august ⭑⭑⭑⭑⭑

august sai aikaan kylmiä väreitä. Kappale kertoo nuoruuden rakkaudesta ja kesäromanssista nostalgisen kivuliaasti. augustin bridge-osa iskee suoraan sydämeen. Upea kappale!

To live for the hope of it all / Canceled plans just in case you’d call / And say, ’Meet me behind the mall’ / So much for summer love and saying ’us’ / ’Cause you weren’t mine to lose”

9. this is me trying ⭑⭑⭑⭑

this is me trying kertoo vastuun kantamisesta ja oman osansa tekemisestä asioiden parantamiseksi, mutta itselle se on myös masentuneen ihmisen avunhuuto ja viesti siitä, että edes yrittää jaksaa eteenpäin. Kappale on melankolinen ja samaistuttava, ja toistuva ”This is me trying” -lyriikka osuu joka toistolla syvemmälle. Mitä syvemmälle tässä kappaleessa menee, sitä enemmän itkettää.

”They told me all of my cages were mental / So I got wasted like all my potential / And my words shoot to kill when I’m mad / I have a lot of regrets about that”

10. illicit affairs ⭑⭑⭑⭑⭑

illicit affairs kertoo nimensä mukaisesti luvattomista, salaisista suhteista ja niiden jättämistä jäljistä. Kappale osuu ja uppoaa liian syvälle.

”And you know damn well / For you, I would ruin myself / A million little times”

11. invisible string ⭑⭑⭑

invisible string kertoo kahden rakastajan välisestä yhteydestä. Kappale on kaunis kertomus siitä, kuinka kaksi ihmistä löysi toisensa ja teki toisistaan parempia. Sävyltään kappale on suloinen ja toiveikas, mutta se ei iske yhtä vahvasti kuin moni albumin muista kappaleista.

”Hell was the journey but it brought me heaven”

12. mad woman ⭑⭑⭑⭑⭑

mad woman on kaikessa minimalistisuudessaan vaikuttava kostotarina ja se sisältää piilotettuja viittauksia henkilöihin Taylorin elämässä, jotka maalasivat hänestä julkisuudessa ”hullun naisen”. Nerokas ja vaikuttava kappale!

”No one likes a mad woman / What a shame she went mad / You made her like that”

13. epiphany ⭑⭑⭑

epiphany on tuutulaulumainen kappale, joka sitoo yhteen Taylorin papan sotakokemukset ja terveydenhoidon ammattilaisten tilanteen koronaviruspandemian vastaisessa taistelussa. Vaikeiden kokemusten lisäksi kappale kertoo toivon löytämisestä kaaoottisessa maailmassa.

”Just one single glimpse of relief / To make some sense of what you’ve seen”

14. betty ⭑⭑⭑⭑

betty on jatkoa augustille, ja kuulijalle selviää, että augustin tarina oli syrjähyppy bettyn tarinan parisuhteessa. betty-kappaleessa kertoja yrittää hyvittää laulun nimikkohahmolle tapahtunutta, muttei kanna vastuuta teoistaan. On mielenkiintoista, miten albumin kappaleiden tarinat sitoutuvat yhteen! Musiikillisesti kappale on Taylorin alku-uran kantrisävyinen, ja tämä jos mikä tuottaa nostalgiaa Taylor-fanissa!

”The worst thing that I ever did / Was what I did to you”

15. peace ⭑⭑⭑⭑

peace kertoo aikuiseksi kasvamisesta ja vakaasta parisuhteesta, jonka voi odottaa kestävän loppuelämän. Taylor tiedostaa kappaleessa asiat, jotka vaikeuttavat hänen rakkauselämäänsä, mutta toinen on näistä asioista huolimatta valinnut juuri hänet. Kaunis rakkausballadi, josta jää haikea olo.

”All these people think love’s for show / But I would die for you in secret”

16. hoax ⭑⭑⭑⭑

Albumin viimeinen kappale hoax kertoo toksisesta suhteesta, jossa Tayloria on satutettu pahasti ja lyötyä on lyöty lisää. Kappale on hidas ja surumielinen, ja Taylor osaa pukea surunsa kauniisti sanoiksi. hoax päättää arvokkaasti upean albumin, joka on erilaista mutta samalla niin tuttua Tayloria.

”Stood on the cliffside screaming, ”Give me a reason” / Your faithless love’s the only hoax I believe in”


folklore on yllättävä albumi myös sisällöllisesti: albumilla ei ole yhtään ainutta nopeatempoista kappaletta, vaan kaikki kertovat rauhallisen hitaasti omaa tarinaansa. Oli mielenkiintoista kuulla eri näkökulmista kerrottuja tarinoita! Albumin parhaimmistoa ovat ehdottomasti sen kaksi ensimmäistä kappaletta, ja cardigan onkin ensimmäinen musiikkivideon saanut kappale! folklore osoittaa, että Taylor on aikamme parhaita laulunkirjoittajia, joka osaa maalata tunteita ja tarinoita kuulijalle vaivattomasti ja uskomattoman kauniisti. folklore on hieno ja sopivan erilainen lisä Taylorin tuotantoon, ja albumi täydentää tuotantoa kauniilla hitailla tulkinnoillaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s