Formulafiiliksiä! Portugalin GP

Tänään ajetaan ensimmäistä kertaa Formula 1 -kilpailu Portugalin Autódromo Internacional do Algarvella, joka avattiin vuonna 2008! Kyseessä on siis kaikille nykykuskeille kilpa-ajon osalta uusi rata! Sääennustus enteilee myös mahdollista sadetta, joten eväät jännittävään kilpailuun on setattu! Lähtöjärjestys sen sijaan näyttää tutulta: 1. Lewis Hamilton, 2. Valtteri Bottas, 3. Max Verstappen, 4. Charles Leclerc, 5. Sergio Pérez, 6. Alex Albon, 7. Carlos Sainz, 8. Lando Norris, 9. Pierre Gasly ja 10. Daniel Ricciardo. Sebastian Vettel lähtee ruudusta 15. ja Kimi Räikkönen hänen perästään ruudusta 16.

Portugalin osakilpailun startti. Kuva: F1-Twitter

Gasly raportoi sateesta ennen kilpailun alkua. Tulisipa tästä sadekelin kilpailu! Startti on siisti ja sekoittaa pakan ihan täysin! Verstappen ottaa aggreesiivisen lähdön ja kiitää Bottaksen ohi. Bottas kuitenkin ottaa paikkansa takaisin ja ohittaa myös tallikaverinsa nousten kilpailun kärkeen! Verstappen kiilaa Pérezia ja saa Pérezin auton pyörähtämään radalla. Tuomaristo tutkii, muttei rankaise. Verstappen tekee ajovirheen ja käy radan ulkopuolella. Kaiken tämän tapahtuessa KIMI RÄIKKÖNEN ON NOUSSUT VIIDENNEKSI! Toisella kierroksella tilanne on hämmentävä 1. SAI, 2. BOT, 3. HAM, 4. NOR, 5. VER, 6. RAI, 7. RIC, 8. LEC, 9. GAS ja 10. STR. Vettel on kuudestoista. Verstappen kiitää Norrisin ohi, ja seuraavaksi radan nuorin kuljettaja Norris ja vanhin kuljettaja Räikkönen ottavat mittaa toisistaan! Kierroksella 6/66 Bottas ohittaa Sainzin ja nousee takaisin kilpailun kärkeen! Hamilton ohittaa Sainzin seuraavalla kierroksella ja Verstappen sitä seuraavalla; kärkikolmikko on nyt tuttu BOT-HAM-VER.

Leclerc ja Ricciardo ovat päässeet Räikkösen ohi pudottaen suomalaisen kahdeksanneksi. Kierroksella 10/66 tilanne on 1. BOT, 2. HAM, 3. VER, 4. SAI, 5. LEC, 6. NOR, 7. RIC, 8. GAS, 9. RAI ja 10. STR. Vettel on viidestoista. Räikkönen avaa varikkopelin, ja Pérez ja Ricciardo tekevät myös pysähdyksensä. Stroll painaa Norrisin ohi, mutta kaksikko ottaa osumaa Norrisin yrittäessä ottaa paikkansa takaisin. Stroll kärsii osumasta ja nilkuttaa varikolle samoin kuin Norris. Tuomaristo tutkii. Hamilton on ajanut Bottaksen kiinni ja ottaa paikkansa kilpailun kärjessä. Tilanne kierroksella 22/66 tilanne on 1. HAM, 2. BOT, 3. VER, 4. LEC, 5. GAS, 6. SAI, 7. OCO, 8. VET, 9. RUS ja 10. GIO. Vettel on tehnyt hienoa nousua kaikessa hiljaisuudessa! Sainz raportoi sateesta.

Stroll saa 5 sekunnin aikarangaistuksen samankaltaisesta tilanteesta, josta Versteppen ei saanut rangaistusta. Verstappen on päässyt pälkähästä sekä kilpailussa että vapaissa harjoituksissa, joissa hän käytti ableistista kieltä Strollia kohtaan tiimiradiossa. Tuomariston harjoittama suosinta tiettyjä kilpailijoita kohtaan on häpeäksi lajille.

Sainz tekee varikkopysähdyksen kierroksella 27/66. Tilanne on nyt 1. HAM, 2. BOT, 3. LEC, 4. GAS, 5. VER, 6. OCO, 7. VET, 8. PER, 9. RUS ja 10. GIO. Räikkönen on kolmastoista. Vettel käy varikolla ja putoaa viidenneksitoista. Stroll saa toisen viiden sekunnin rangaistuksen rata-alueen ylittämisestä. Räikkönen ohittaa Sainzin ja nousee kymmenenneksi, mutta Sainz saa paikan takaisin. Kilpailun puolessa välissä tilanne on 1. HAM, 2. BOT, 3. LEC, 4. VER, 5. OCO, 6. PER, 7. RUS, 8. RIC, 9. GAS ja 10. SAI. Hamilton ohittaa kahdentenatoista ajavan Albonin kierroksella. Pérez ajaa upeaa kilpa-ajoa Oconin kanssa ja kaksikko kamppailee viidennestä sijasta – formulaa parhaimmillaan! Leclerc tekee varikkopysähdyksen ja putoaa neljänneksi.

Oconin (vasen) ja Pérezin (oikea) kamppailu viidennestä sijasta. Kuva: F1-Twitter

Kärkikymmeniköstä Mersut ja Ocon eivät ole vielä käyneet varikolla. Kierroksella 41/66 Hamilton käy varikolla ja saa kovat renkaat alleen. Bottas tulee varikolle seuraavalla kierroksella ja hänkin saa kovat alleen, vaikka hän radiossa pohti pehmeitä vastareaktioksi Hamiltonin valinnalle. Grosjean saa viiden sekunnin aikarangaistuksen rata-alueen ylittämisestä. Grosjean on osua Kvyatiin, ja radalle palannut Bottas on hankalasti tilanteessa jumissa.

Red Bull raportoi, että pian sataa pisaroita. Sataisipa mielummin rankasti! Gasly painaa Ricciardon ohi ja nousee seitsemänneksi. Pérez tekee varikkopysähdyksen 46/66 ja palaa radalle kuudenneksi. Stroll keskeyttää kierroksella 54/66. Kierroksella 55/66 tilanne on 1. HAM, 2. BOT, 3. VER, 4. LEC, 5. PER, 6. GAS, 7. SAI, 8. OCO, 9. RIC ja 10. VET. Räikkönen on yhdestoista. Kierroksella 64/66 Gasly alkaa kärkkyä Pérezia ja seuraavalla kierroksella Gasly onnistuu painamaan Pérezin ohi kilpailun viidenneksi. Jostakin syystää tuomaristo tutkii tätä. Sainz ohittaa Pérezin.

Maaliin tullaan järjestyksessä 1. Lewis Hamilton, 2. Valtteri Bottas, 3. Max Verstappen, 4. Charles Leclerc, 5. Pierre Gasly, 6. Carlos Sainz, 7. Sergio Pérez, 8. Esteban Ocon, 9. Daniel Ricciardo ja 10. Sebastian Vettel. Kimi Räikkönen on yhdestoista. Tämän voiton myötä Lewis Hamilton on eniten F1-osakilpailuja voittanut kuljettaja! 92 voittoa on historiallinen saavutus! Sergio Pérez valitaan ansaitusti Päivän kuljettajaksi.

Ensi viikonloppuna ajetaan Imolassa, jossa on ajettu viimeksi 2006!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s