Formulafiiliksiä! Emilia-Romagnan GP

Tänään ajetaan Emilia-Romagnan osakilpailu eli tuttavallisemmin ajetaan pitkästä aikaa Imolassa! Tällä radalla on ajettu viimeksi kaudella 2006, jolloin osakilpailu kulki San Marinon osakilpailun nimellä. Tähän päivään jännitystä tuovat erilaiset rengasstrategiat ja paljon puhuttu rata-rajojen ylitysuhka sekä siitä seuraavat huomautukset tai rangaistukset. FIA hylkäsi lauantain harjoituksissa 60 aikakierrosta rataviivojen ylitysten vuoksi, ja jää nähtäväksi, mitä tämä enteilee osakilpailuun!

Lähtöjärjestys on kutkuttava: 1. Valtteri Bottas, 2. Lewis Hamilton, 3. Max Verstappen, 4. Pierre Gasly, 5. Daniel Ricciardo, 6. Alex Albon, 7. Charles Leclerc, 8. Daniil Kvyat, 9. Lando Norris ja 10. Carlos Sainz. Sebastian Vettel on 14. ja Kimi Räikkönen 18. Uransa parhaaseen aika-ajotulokseen yltänyt Gasly lähtee kilpailuun pehmeillä renkailla, toisin kuin mediumilla lähtevä kolmen kärki. Kärkikymmenikössä muutkin lähtevät pehmeillä renkailla, ja kärkikymmenikön ulkopuolella kaikilla paitsi Giovinazzilla on medium-renkaat. Olisiko tänään mahdollisuus muuhun kuin HAM-BOT-VER –podiumiin? Mersu ainakin juhlinee tänään mestaruutta, sillä valmistajien mestaruus varmistuu, jos Hamilton ja Bottas ovat kärkinelikossa.

Startti on siisti! Verstappen ja Ricciardo saavat upeat startit. Ensimmäisen kierroksen jälkeen tilanne on 1. BOT, 2. VER, 3. HAM, 4. RIC, 5. GAS, 6. LEC, 7. ALB, 8. KVY, 9. NOR ja 10. SAI. Keltainen lippu liehuu kahdella eri sektorilla avauskierroksen aikana Strollin ottaman osuman ja Magnussenin pyörähdyksen vuoksi. Molemmat pääsevät jatkamaan matkaa.

Kilpailu alkaa osoittautua letkassa ajamiseksi. Ihmeempiä ei tapahdu pitkään aikaan. Kierroksella 9/63 Gaslyn autossa todetaan kriittinen vika, jonka vuoksi hän joutuu keskeyttämään osakilpailun äkillisesti. Ricciardo ja Leclerc kamppailevat keskenään varikkopysähdystensä jälkeen. Kierroksella 19/63 Verstappen tulee kärkikolmikosta ensimmäisenä varikolle ja palaa radalle sijalle kolme kovat renkaat allaan. Tilanne on nyt 1. BOT, 2. HAM, 3. VER, 4. PER, 5. VET, 6. RAI, 7. LAT, 8. MAG, 9. RIC ja 10. LEC. Seuraavalla kierroksella Bottas tulee varikolle ja palaa radalle Hamiltonin ja Verstappenin väliin. Hamilton haluaa pysyä radalla pidempään ennen omaa varikkopysähdystään.

Hamilton pitkittää omaa pysähdystään edelleen, mahdollisesti turva-auton toiveissa. Leclerc, Magnussen ja Albon ajavat hyvin kilpaa sijoista 9-11. Pérez tulee varikolle kierroksella 28/63 ja putoaa seitsemänneksi. Vettel ajaa nyt neljäntenä ja Räikkönen viidentenä, mutta onnea ei kestäne kauaa, sillä kumpikaan ei ole käynyt varikolla. Ocon keskeyttää pahaan paikkaan kierroksella 30/63 ja keltaiset liput liehuvat. Virtuaalisen turva-auton myötä Hamilton ottaa pysähdyksensä ja palaa kilpailun kärkeen juuri, kun virtuaalinen turva-auto poistuu. Hamilton on ainoa, joka saa virtuaalisesta turva-autosta hyödyn.

Ocon keskeyttää. Kuva: F1-Twitter

Kierroksella 40/63 Vettel tulee viimein varikolle ja Ferrari sössii varikkopysähdyksen täysin, kun toinen eturengas on vaikeaa saada kiinni. Vettel putoaa neljänneksitoista. Räikkönen viilettää kilpailun neljäntenä ja on ainoa, joka ei ole vielä käynyt varikolla. Kierroksella 43/63 Bottas tekee ajovirheen ja käy radan ulkopuolella sen verran, että hänen ja Verstappenin ero kapenee riittävästi ohitusta varten. Verstappen painaa Bottaksesta ohi ja kiitää kaukaisuuteen. Bottaksen auton pohjalevy on ollut rikki lähes koko kilpailun, mikä alkaa näkyä.

Magnussen keskeyttää pahan päänsäryn vuoksi kierroksella 49/63. Räikkönen tulee viimein varikolle ja palaa radalle sijalle 12 Vettelin eteen. Kaikki ovat nyt käyneet varikolla ja tilanne on 1. HAM, 2. VER, 3. BOT, 4. PER, 5. RIC, 6. LEC, 7. ALB, 8. KVY, 9. SAI ja 10. NOR. Kierroksella 51/63 Verstappenin toinen takarengas on räjähtänyt ja hän keskeyttää todella pahaan paikkaan radan reunaan. Turva-auto tulee radalle. Bottas tekee varikkopysähdyksen, samoin Pérez, Kvyat ja Sainz. Moni muukin kuljettaja suuntaa varikolle turva-auton myötä.

Verstappenin keskeytys. Kuva: F1-Twitter

Russell ajaa seinään turva-auton aikana. Kierroksella 54/63 keskeyttäjiä on viisi (Russell, Verstappen, Magnussen, Ocon ja Gasly). Stroll töytäisee varikkopysähdyksellään tunkkimekanikkoa ja tämä lennähtää taaksepäin. Ilmeisesti pahemmin ei kuitenkaan käy.

Russellin keskeytys. Kuva: F1-Twitter

Turva-auto poistuu kierrokselle 58/63 mentäessä. Albon pyörähtää ajovirheen vuoksi ja putoaa kilpailun viimeiseksi. Tässä taisi olla Albonin Red Bull-ura. Tilanne on nyt 1. HAM, 2. BOT, 3. RIC, 4. KVY, 5. LEC, 6. PER, 7. SAI, 8. NOR, 9. RAI, 10. GIO, 11. LAT, 12. VET, 13. STR, 14. GRO ja 15. ALB. Maaliin saavutaan tässä järjestyksessä, ja on Mersun mestaruusjuhlan aika! Mersu juhlii nyt seitsemättä perättäistä valmistajien maailmanmestaruutta ja on nyt rikkonut valmistajien maailmanmestaruusennätyksen! Räikkönen valitaan ansaitusti Päivän kuljettajaksi. Ricciardo nousee jälleen palkintopallille, mikä on aivan ihanaa! Ricciardo ja Hamilton tekevät yhdessä shoeyn, aivan mahtavaa!

15. marraskuuta ajetaan sitten Istanbulissa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s