Formulafiiliksiä! Turkin GP

Tänään mennään! Epätavallinen lähtöruudukko! Rata, jolla ei olla ajettu vuosiin! SADEKELIN KISA!

Tänään ajetaan Istanbul Parkissa! Kostean ja tapahtumarikkaan aika-ajon jälkeen Turkin osakilpailuun lähdetään kutkuttavassa järjestyksessä 1. Lance Stroll, 2. Max Verstappen, 3. Sergio Pérez, 4. Alex Albon, 5. Daniel Ricciardo, 6. Lewis Hamilton, 7. Esteban Ocon, 8. Kimi Räikkönen, 9. Valtteri Bottas ja 10. Antonio Giovinazzi. Sebastian Vettel lähtee ruudusta 12. ja hänen tallikaverinsa Charles Leclerc ruudusta 14. Kyllä, luit oikein: Stroll lähtee paalulta, kärkiviisikossa ei ole Mersuja, ja Alfa Romeot ovat kärkikymmenikössä, mutta Ferrarit eivät. Tästä tulee jännittävä osakilpailu!

Miten Hamilton voi voittaa tänään mestaruuden? Kuva: F1-Twitter

Startti on tapahtumarikas, viimein! Vertappen hyytyy ja saa huonon lähdön. Vettel ja Hamilton ottavat upeat lähdöt. Racing Pointit ajavat horisontissa kiitäen, ja Stroll on pitänyt johtonsa! Hamilton on noussut kolmanneksi, mutta Vettel ja Verstappen ohittavat hänet. Bottas on kärsinyt Renaultien pyörähdyksistä ja pudonnut kisan hännille. Avauskierroksen jälkeen tilanne on 1. STR, 2. PER, 3. VET, 4. VER, 5. ALB, 6. HAM, 7. RIC, 8. RAI, 9. SAI ja 10. MAG.

Strollin ja Vettelin välillä on yli 14 sekuntia, ja Racing Pointien johto on valtava. Vettel ja Verstappen kamppailevat kolmannesta sijasta, eikä Verstappen pääse millään ohi saksalaisesta. Vettel-fanina nautin tästä. Stroll alkaa lähestyä viimeisenä ajavaa Latifia – ohittaako Stroll todella muita kierroksella kierroksella 7? Leclerc ajaa varikkopelin kierroksella 7/58. Ocon tosin piipahti varikolla jo avauskierroksen jälkeen korjauttamassa kolaroitua autoaan. Kolme kuljettajaa (Russell, Leclerc ja Latifi) ovat nyt välikelin renkailla ja muut märän kelin renkailla. Bottas ottaa varikkopysähdyksen ja saa myös välikelin renkaat kierroksella 8/58.

Vettel tulee varikolle kolmannelta sijalta ja saa alleen välikelin renkaat. Tekeekö Ferrari viimein järkeviä strategisia ratkaisuja? Myös Hamilton tulee varikolle. Vettel palaa radalle seitsemänneksi ja Hamilton hänen peräänsä. Suuri osa kuljettajista tekee varikkopysähdyksen ja ottaa välikelin renkaat alleen. Stroll on pudonnut neljänneksi varikkopysähdyksen jälkeen, ja Pérez tulee varikolle kierroksella 11/58. Verstappen tykittelee nopeimpia kierrosaikoja kärjessä märän kelin renkailla.

Verstappen tulee sisään kierroksen 11/58 aikana. Kärjessä ajava Albon on viimeinen märän kelin renkailla startannut kuljettaja radalla. Verstappen putoaa varikkopysähdyksen myötä neljänneksi. Albon tulee varikolle kierroksella 12/58. Tilanne on nyt 1. STR, 2. PER, 3. VER, 4. VET, 5. HAM, 6. ALB, 7. RIC, 8. SAI, 9. MAG ja 10. LEC. Giovinazzi keskeyttää kierroksella 13/58, ja virtuaalinen turva-auto tulee radalle.

Muutaman kierroksen kuluttua virtuaalinen turva-auto poistuu. Hamilton kamppailee Vettelin kanssa, mutta toimimattomien jarrujen vuoksi hän ei pääse ohi, mutta Albon hyötyy tilanteesta. Albon painaa neljänneksi Vettelin ohi. Hamilton yrittää Vettelin ohittamista uudelleen, muttei pääse ohi.

Verstappen yrittää ohitusta Pérezista, mutta märän kelin ja aggressiivisen ajotyylin vuoksi hän pyörähtää useasti radalla ja menettää useamman sijoituksen.

Verstappen pyörähtelee. Kuva: F1-Twitter

Verstappen tekee ylimääräisen varikkopysähdyksen ja putoaa kahdeksanneksi. Saderintama lähestyy uuhkaavasti kuivuvaa rataa. Tilanne kierroksella 10/58 on 1. STR, 2. PER, 3. ALB, 4. VET, 5. HAM, 6. RIC, 7. SAI, 8. VER, 9. LEC ja 10. MAG. Räikkönen on kolmastoista ja Bottas viidestoista. Tuomaristo tutkii Verstappenia varikkokaistan viivan ylittämisestä varikolta poistuessa. Asia ratkaistaan kilpailun jälkeen.

Albon ajaa mallikkaasti ja virheittä kolmannella sijalla. Mikä ilo on nähdä, että Albon ja Vettel menestyvät paremmin kuin tallikaverinsa! Kierroksen 30/58 alkaessa tilanne on 1. STR, 2. PER, 3. ALB, 4. VET, 5. HAM, 6. RIC, 7. SAI, 8. VER, 9. LEC ja 10. NOR. Rata on paikoittain kuivumaan päin ja paikoittain märkä. Sainz, Ricciardo ja Verstappen kamppailevat sijasta 6. Ricciardo tulee varikolle, myöhemmin myös Sainz ja Vettel.

Kierroksella 34/58 Albon pyörähtää mutkassa 4 ja putoaa kolmannesta neljänneksi. Albon tulee varikolle. Tilanne on 1. STR, 2. PER, 3. HAM, 4. VER, 5. VET, 6. ALB, 7. LEC, 8. SAI, 9. RIC ja 10. NOR. Magnussen ajaa päin punaisia varikolla, ja hänet työnnetään takaisin varikkoruutuunsa. Tuomaristo tutkii. Stroll tulee varikolle ja palaa radalle sijalle 4 Verstappenin taakse Vettelin eteen. Hamilton nousee kilpailun kärkeen. Kärkikymmenikössä Hamilton ja Pérez eivät ole vielä tehneet toista pysähdystä. Latifi pyörähtää ulos radalta. Vettel pääsee Strollin ohi, samoin Leclerc. Tilanne on 1. HAM, 2. PER, 3. VER, 4. VET, 5. LEC, 6. STR, 8. ALB, 9. RIC ja 10. NOR. Leclerc ohittaa Vettelin ja nousee neljänneksi. Albon ohittaa Strollin. Bottas pyörähtelee. Grosjean ja Latifi ottavat osumaa keskenään. Sainz ohittaa Strollin.

Hamilton ohittaa Bottaksen kierroksella, ja mestaruustaistelu alkaa olla taputeltu. Latifi keskeyttää kierroksella 43/58. Leclerc nousee kolmanneksi Verstappenin ohi. Verstappen tulee varikolle ja putoaa seitsemänneksi. Potentiaalinen podium 1. HAM, 2. PER ja 3. LEC surettaa. Sainz ohittaa Albonin ja nousee viidenneksi.

Kierroksen 50/58 alussa tilanne on 1. HAM, 2. PER, 3. LEC, 4. VET, 5. SAI, 6. ALB, 7. VER, 8. STR, 9. NOR ja 10. RIC. Leclercilla on ongelmia pidon kanssa. Ferrarin tiimiradiossa kerrotaan tulevasta rankkasateesta. Norris tykittelee yhdeksännellä sijalla nopeimpia kierrosaikoja. Verstappen tekee taas piipahduksen radan ulkopuolelle yliohjaamisen vuoksi. Norris ohittaa Strollin ja nousee kahdeksanneksi.

Viimeisellä kierroksella tapahtuu, kun Leclerc ohittaa Pérezin, mutta välittömästi seuranneen Leclercin ajovirheen vuoksi Vettel ja Pérez ohittavatkin Leclercin. Maaliin saavutaan järjestyksessä 1. Lewis Hamilton, 2. Sergio Pérez, 3. Sebastian Vettel, 4. Charles Leclerc, 5. Carlos Sainz, 6. Max Verstappen, 7. Alex Albon, 8. Lando Norris, 9. Lance Stroll ja 10. Daniel Ricciardo. VETTEL PODIUM! Sunnuntai-skumpat auki! Vettel valitaan myös ansaitusti Päivän kuljettajaksi!

Lewis Hamilton nousee tasoihin Michael Schumacherin kanssa maailmanmestaruuksissa napatessaan seitsemännen mestaruutensa! Hamilton näyttää avoimesti liikutuksensa ja juhlii innoissaan mutta aina yhtä nöyränä. Hieno mies ja aktivisti, upea F1-ura, elävä legenda!

Tämä podium tuntuu sydämessä hyvältä! Kuva: F1-Twitter

Kahden viikon kuluttua ajetaan Bahrainissa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s