Resident Evil: Junailua päin seiniä

Blogiteksti sisältää juonipaljastuksia pelistä Resident Evil 0 (remaster). Pelin sisältövaroitukset: K-17 explicit violence & gore


Paluu Resident Evilin pariin on koittanut! Aloitin tänään Resident Evil 0:n, joka toimii esiosana ensimmäiselle Resident Evil 1 -pelille. Ensimmäisten tuntien perusteella 0 on klassinen sarjansa edustaja, joka yhdistelee uusia pelimekaniikoita, vanhoja tuttuja hahmoja ja kutkuttavia ympäristöjä. Tankkikontrollien paluu tuntuu kotoisalta – ja myös siltä, että seiniä päin tuli juostua kerran jos toisenkin.

Peli alkaa heinäkuisena iltana vuonna 1998. Umbrellan omistama juna Ecliptic Express kiitää eteenpäin Arklay-vuorilla, kunnes mysteerisen hahmon ohjaamat iilimadot hyökkäävät junan ja sen matkustajien kimppuun. Muutamaa tuntia myöhemmin S.T.A.R.S.-erikoisryhmän Bravo Teamin helikopteri tekee hätälaskun lähettyville. Bravo Team on lähetetty tutkimaan aluetta mysteeristen kuolemien ja hyökkäysten vuoksi. Tiimi löytää merijalkaväen kolaroidun ajoneuvon ja sen kuolleet kuljettajat. Selviää, että joukko on kuljettanut teloitettavaksi määrättyä vankia Billy Coenia, joka on nyt paennut. Tiimi hajaantuu etsimään Coenia ja todisteita alueen tapahtumista. Pelaaja ottaa haltuun tiimin lääkitsijän Rebecca Chambersin, johon tutustuimme Resident Evil 1:ssä Chrisillä pelatessamme. Rebecca löytää metsän keskeltä pysähtyneen junan ja nousee rohkeana kyytiin. Peli alkaa.

Olen ihan tyytyväinen siihen, että en loppujen lopuksi streamannut tätä. Resident Evil 0:n ohjausvaihtoehdot ovat kummalliset, enkä saanut niitä täysin kustomoitua, joten alkutunti sisälsi hyvin paljon nostalgista seiniä päin juoksentelua ja väärien nappien painamista. Kaikkeen tottuu, ja nyt ohjaus on jo hallussa! Junassa on pelille ominaisesti zombeja, joista selviän mukavasti pistoolin kanssa. Junat ja zombiet ovat aivan ihana yhdistelmä, ja Ecliptic Express on sisustukseltaan niin tunnelmallinen ja ilmapiiriltään niin jännittävä, että olen tästä pelistä ihan fiiliksissä! Tutkin Rebeccana junaa ja löydän ensimmäisen turvahuoneen, jossa soi tyynnyttävä ja turvaa lupaava musiikki. Pian tämän jälkeen kohtaan karkulaisen Billyn, joka ei kuitenkaan satuta Rebeccaa. Billy jatkaa vikkelästi matkaansa, ja Rebeccan seuratessa matkalle osuu Rebeccan haavoittunut kollega, joka kuolee Rebeccan käsiin varoitettuaan häntä zombeista ja hirviöistä. Enter ikkunoista hyppivät zombie-koirat. Todellinen klassikko! Selviän koirista ja matkalle osuvista zombeista suunnatessani junan toiseen päähän.

Päätyvaunun yläkerrassa kohtaan mieshahmon, joka voisi olla vielä elossa. Lähestyessäni hahmo kuitenkin hajoaa iilimadoiksi, jotka hyökkäävät Rebeccan kimppuun. Billy pelastaa Rebeccan, ja kaksikko sopii tekevänsä yhteistyötä. Resident Evil 0 esittelee uuden toimintonsa: kumppanin kanssa toimimisen. Voin vaihtaa hahmoa ja toinen hahmo seuraa automaattisesti ohjaamaani hahmoa taistellen tämän rinnalla. Hahmojen inventaarioita voi tarkastella vierekkäin ja vaihtaa strategisesti tavaraa hahmojen välillä. Molemmilla hahmoilla on vahvuutensa ja heikkoutensa, joihin pääsen pian tutustumaan. Hahmoja voi ohjata myös soolona, jolloin toinen odottaa siellä mihin hänet jätettiin, kunnes pelaaja palaa ohjaaman heitä. Pääsen pian testaamaan tätä, kun Rebecca putoaa junan katolta huoneeseen, jonka ovi on jumissa. Oven saa auki laittamalla avaimenreikään jotakin pientä ja terävää, ja on Billyn tehtävä löytää tällainen esine. Seikkailen Billyna junassa Rebeccan odotellessa turvassa lukkojen takana.

En ole ylpeä siitä, kuinka kauan minulla kesti päästä tästä osiosta eteenpäin. Rebecca ja Billy voivat vaihtaa esineitä erillä ollessaan tavarahissin kautta, ja oli fiksu ideani laittaa ink ribbonit Billyn mukaan, jotta voisin tallentaa. Säästääkseni Billyn inventaariotilaa kiikutin junan toisesta päästä tallennushuoneesta ink ribbonit takaisin Rebeccalle tavarahissin kautta. Tässä pelissä pystyy siis pudottamaan tavaraa ja poimimaan ne uudestaan. Olisin siis voinut pudottaa ink ribbonit tallennushuoneeseen sen sijaan, että ravasin useasti junan päästä päähän. Aina ei voi toimia loogisesti, mutta tämä vasta inventaariotetriksen aloittikin! Billyn tulee löytää naskali ja viedä se tavarahissin kautta Rebeccalle. Naskalin mahduttaminen inventaarioon osoittautui kuitenkin vaikeaksi, sillä olin tullut poimineeksi kaikki vastaan tulleet tavarat. Opin myös, että Billy ei osaa sekoittaa ruohoja toisiinsa inventaariotilan saamiseksi!

Pyörittelin erilaisia tavarakokoonpanoja ja lähdin viimein Rebeccan luokse naskalin kanssa – kyllä sen haulikon ehtii hakea myöhemminkin! Totesi hän ja käveli ensimmäiseen boss fightiin viereisessä huoneessa. Valtava skorpioni hyppäsi eteeni ja repi junan kattoon ammottavan reiän. Tyhjensin lippaan skorpioniin, mutta se lävisti minut piikillään. You are dead. Jee, ensimmäinen kuolema! Toisella yrityksellä nappasin mukaan eri tavaroita matkan varrella, ja sain mukaan haulikon – mutten sen panoksia. Kaksi haulikon panosta ja lippaallinen pistolin panoksia myöhemmin skorpioni lävisti minut taas. You are dead. Tässä vaiheessa olin oppinut, että tavaroita voi taktisesti poimia ja pudotella. Otin inventaarion täyteen aseita, panoksia ja parannustavaroita – ja juoksin suoraan cut scenen käynnistävän paikan ohi. Naskali pitää olla inventaariossa, jotta skorpioni hyökkää. Tiputin taistelutilaan tavaraa ja hain naskalin. Ymmärsin, että luotini olivat aiemmin kimmonneet skorpionin pihdeistä, ja keskityin väistelyn lisäksi tähtäämään päähän. Tällä kertaa skorpioni kaatui, ja kasasin tavarat mukaani! Kiikutin naskalin Rebeccalle, ja sain hänet viimein vapaaksi!

Juna on lähtenyt jälleen liikkeelle. Rebecca ja Billy etsivät pyöreitä koruesineitä, joilla saisin avattua avainkortin sisältävän salkun. Junan perällä ulkona on hauska pulmapeli, jossa testataan kahden hahmon operoinnin toimivuutta: Rebecca vääntää kahvasta, joka vapauttaa heittokoukun. Pelaajan on nopeasti vaihdettava Billyyn ja napattava koukku, ennen kuin se taas lukkiutuu kahvan noustessa ylös. Hauska tapa toteuttaa kahden hahmon ohjaamista! Löydän myös junan jarrusysteemin, johon varmasti palaisin piakkoin. Heittokoukun avulla Rebecca pääsee kiipeämään junan keskiosassa ikkunasta ja pudottautumaan katolta lukittuun huoneeseen, jossa zombie odottaa toisen puuttuvan koruesineen ja yhden puukon kanssa. Zombie on helppo homma, mutta oven edessä toisella puolella odottelevat iilimadot eivät. Kuumottelevassa cutscenessa iilimadot liikkuvat valtoimenaan, ja kuskaan Billyn auttamaan Rebeccaa. Antiklimaattisesti käytävä on sillä välin tyhjentynyt, ja kaksikko jatkaa matkaansa muutaman iilimadon kiipeillessä käytävillä.

Avainkortti avaa väylän junan ohjaamoon, mutta ennen kun kaksikko siirtyy sinne, pyörii paljastava cutscene. Tutut suosikkipahiksemme Albert Wesker ja William Birkin ohjeistavat junaa ohjaavia Umbrellan sotilaita tuhoamaan junan, sillä T-virus on päässyt leviämään vahingossa sekä junaan että Arklay-laboratorioon. Iilimadot tappavat Umbrellan sotilaat, ja Rebecca ja Billy pääsevät junan ohjaamoon. Juna etenee hurjaa vauhtia, ja se on saatava pysähtymään. Jarruja on kaksi, tottakai junan molemmissa päissä. Rebecca jää ohjaamoon, ja painelen Billylla haulikon kanssa zombien läpi toiseen päähän. En edes väitä, että olisin osannut ratkaista tämän pulmapelin, ja vieläpä aikapaineen alla. Ajanlaskenta tikitti alaspäin, ja olin pulassa matemaattisen pulmapelin kanssa. Avun kanssa sain jarrut painumaan alas, ja juna pysähtyi dramaattisesti tunneliin.

Tunneli johtaa Rebeccan ja Billyn Umbrellan koulutuslaitokseen, joka ensivilkaisulta muistuttaa majesteettista kartanoa! Jeejee, jälleen parhaita ympäristöjä kauhupelille! Kaksikko tutkii Dr. James Marcusin muotokuvaa. Dr. Marcus on yksi Umbrellan perustajista. Wesker ja Birkin seuraavat kaksikkoa kameroiden kautta, kunnes iilimatoja ohjaava mysteerihenkilö kaappaa kuvan ja kertoo vuotaneensa T-viruksen sekä junaan että Arklay-laboratorioon. Motiivina on kosto Umbrellalle; hahmo syyttää Weskeriä ja Birkiniä Dr. Marcusin pettämisestä ja murhaamisesta.

Tässä kohtaa tallennan ja nautin hetken tästä hienosta pelikokemuksesta. Resident Evil 0 edustaa klasssista Resident Eviliä, mutta se tuo myös uusia kokemuksia ja pelitoimintoja. Odotan innolla tämän pelin uusien mekaanikkojen haltuun ottamista ja tämän kartanon tutkimista! Stay tuned for more! Streamaan varmaankin taas jossakin vaiheessa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s