Formulafiiliksiä: Bahrainin GP

Formulakausi on palannut ennätyspitkällä kaudella! Kausi 2021 avataan Bahrainissa, jossa tuulee kovaa ja meno tulee olemaan lennokasta! Lähtöruudukossa on sekä vanhaa että uutta verta: legendaarinen Fernando Alonso tekee paluun Formuloihin Aplinella (entinen Renault) muutaman vuoden jälkeen. Uusia kuljettajia ovat molemmat Haasin kuskit, Nikita Mazepin ja Mick Schumacher. Yuki Tsunoda debytoi AlphaTaurilla Pierre Gaslyn tallikaverina. Muutoksia on sekä tallien että palaavan kuljettajakokoonpanon osalta: Racing Point on vaihtanut nimensä Aston Martiniksi ja Renault Alpineksi. Carlos Sainz on siirtynyt McLarenilta Ferrarille ja Sebastian Vettel hänen tieltään Aston Martinille. Sergio Pérez aloittaa Red Bullilla Max Verstappenin tallikaverina ja Daniel Ricciardo siirtyy McLarenille. McLaren on vaihtanut Mercedeksen moottoreihin.

Aika-ajoissa nähtiin, että pakka on sekoittunut viime vuodesta: Mersu ei ole enää ylivoimainen, ja sekä Red Bull että Ferrari ovat saaneet lisää kisanopeutta autoihinsa. Q2:n jälkeen Ferrarit olivat nopeimmat, mikä oli yllättävää. Osakilpailuun lähdetään järjestyksessä 1. Max Verstappen, 2. Lewis Hamilton, 3. Valtteri Bottas, 4. Charles Leclerc, 5. Pierre Gasly, 6. Daniel Ricciardo, 7. Lando Norris, 8. Carlos Sainz, 9. Fernando Alonso, 10. Lance Stroll, 11. Sergio Pérez, 12. Antonio Giovinazzi, 13. Yuki Tsunoda, 14. Kimi Räikkönen, 15. George Russell, 16. Esteban Ocon, 17. Nicholas Latifi, 18. Mick Schumacher, 19. Nikita Mazepin ja 20. Sebastian Vettel (aika-ajorangaistuksen vuoksi). Omat suosikkikuskini tälle kaudelle ovat Sebastian Vettel ja Sergio Pérez.

Ennen osakilpailua nähdään jälleen viime kaudella perinteeksi muodostunut polvistuminen eleeksi tuesta Black lives matter -liikkeelle ja tasa-arvolle. #WeRaceAsOne-kampanja on laajentunut viime vuoden teemoista myös kestävän kehityksen puolelle, ja onkin mielenkiintoista nähdä, miten tasa-arvo, ihmisoikeuksien puolustaminen ja ilmastonmuutoksen vastainen taistelu tulevat näkymään tekojen osalta tällä kaudella.

Pérezin auto hyytyy radan varteen lämmittelykierroksella. Startti keskeytetään, mutta Pérez saakin auton liikkeelle ja starttaa varikolta. Startti on siisti ja etenkin Mersut, Red Bullit ja McLarenit saavat hyvät lähdöt. Mazepin – siis Mazespin – ajaa ulos radalta, ja turva-auto kaartelee radalle. Aika-ajo entelikin tällaista kisamenestystä. Verstappen raportoi ongelmasta autossaan, ja talli tutkii. Turva-auto poistuu kierroksella 4/56. Leclerc ja Norris antavat painetta Mersuille. Gaslyn etusiipi hajoaa ja hän putoaa hännille. Virtuaalinen turva-auto, eli nopeutta tulee vähentää 40% eikä ohituksia saa tehdä. Verstappen murehtii edelleen moottoriaan radioon. Schumacher pyörähtää. Haasilla ei mene hyvin. Virtuaalinen turva-auto päättyy. DRS on nyt käytössä.

Kuva
Startti. Kuva: F1-Twitter

Kierroksella lähdettäessä 6/56 tilanne on 1. VER, 2. HAM, 3. BOT, 4. LEC, 5. NOR, 6. RIC, 7. ALO, 8. STR, 9. SAI, 10. GIO, 11. RAI, 12. OCO, 13. VET, 14. RUS, 15. PER, 16. TSU, 17. LAT, 18. MSC ja 19. GAS. Leclerc kuumottelee Bottasta. Verstappen kiitää johdossa, ja Hamilton pysyy alle kahden sekunnin päässä hänestä. Norris painaa Leclerciin kiinni, ja kaksikko ajaa rinta rinnan. Seuraavalla kierroksella Norris painaa Leclercin ohi ja Stroll Alonson ohi. McLarenien vauhti näyttää lupaavalta!

Alonso avaa varikkopelin kierroksella 12/56. Norris, Leclerc, Stroll ja Giovinazzi suuntaavat perässä renkaiden vaihtoon. Hamilton tulee varikolle kierroksella 14/56, myös Ricciardo tulee varikolle. Hamilton palaa radalle neljänneksi ja Ricciardo kahdeksanneksi. Tilanne kärjessä on 1. VER, 2. BOT, 3. SAI, 4. HAM ja 5. PER. Verstappen, Bottas ja Sainz kärkiviisikosta eivät ole käyneet vielä varikolla. Sainz tulee sisään kierroksella 16/56. Sainz putoaa sijalle 11 Räikkösen eteen. Bottas tulee varikolle kierroksella 17/56 ja putoaa neljänneksi Pérezin taakse. Verstappen ja Vettel ovat nyt radalla ainoat, jotka eivät ole tehneet varikkopysähdystä. Kierroksen 17/56 päätteeksi Verstappen pysähtyy ja saa toisen medium-setin alleen. Hamilton nousee kärkeen, ja Verstappen palaa radalle toiseksi tallikaverinsa Pérezin eteen. Bottas ohittaa Pérezin, ja kärki on nyt Mercedes-RedBull-Mercedes-RedBull. Toivottavasti koko kausi ei tule olemaan Mercedes-RedBullia.

Vettel painaa edelleen menemään alkuperäisillä renkaillaan 20 kierroksen jälkeen. Pérez tulee taas varikolle ja putoaa kärkikymmenikön ulkopuolelle. Vettelin, Alonson ja Sainzin mittelö on hienoa seurattavaa. Sainz voittaa tämän taistelun, ja Vettel puolustaa hienosti omaa sijoitustaan vanhoilla renkailla. Verstappenin ero Hamiltoniin on noin neljä sekuntia. Vettelin renkaat menevät lukkoon kierroksella 22 ja hän menettää muutaman sijoituksen. Räikkönen ja Alonso kamppailevat yhdessä – pitkän linjan kuskit ajamassa kilpaa yhdessä! Räikkönen ohittaa Alonson ja nousee pisteille. Vettel tekee varikkopysähdyksen kierroksella 25/56 ja saa kovat renkaat alleen. Vettel putoaa sijalle 17.

Kilpailun puolessa välissä Hamilton tulee varikolle. Hän palaa radalle kolmanneksi tallikaverinsa taakse. Tilanne kärkikymmenikössä on 1. VER, 2. BOT, 3. HAM, 4. NOR, 5. LEC, 6. RIC, 7. PER, 8. SAI, 9. RAI ja 10. TSU. Räikkönen tulee varikolle ja putoaa sijalle 14. Vaikka radiossa juuri sanottiin, että Bottas ajaisi nyt pidemmän pätkän, hänet otetaan seuraavalla kierroksella varikolle. Bottaksen pysähdys on katastrofaalisen pitkä, jopa 10.9 sekuntia, ja hän putoaa viidenneksi. Leclerc ja Ricciardo tulevat myös varikolle ja palaavat radalle peräkkäin sijoille 8 ja 9.

Kuva
Alonso keskeyttää. Kuva: F1-Twitter

Alonso joutuu keskeyttämään varikolle toimimattomien takajarrujen vuoksi. Norris tulee kolmannelta sijalta varikolle, ja Bottas palaa kolmanneksi. Hamiltonin etäisyys kärjessä ajavaan Verstappeniin on yli 17 sekuntia, mutta Verstappen joutunee vielä tulemaan varikolle. Verstappen toivoo tiimiltään, että jos vauhti pysyy hyvänä, hän ei halua tulla varikolle. Verstappen tulee varikolle kierroksella 40/56 ja hän putoaa toiseksi Mersujen väliin.

Hamilton rikkoo jälleen yhden ennätyksen: eniten johdettuja kierroksia F1-kilpailuissa! Verstappen saa Hamiltonia kiinni kierros kierrokselta, mutta riittääkö se voittotaisteluun? Pérez nousee kuudenneksi.

Vettel osuu Oconiin takaapäin ja hänen etusiipensä hajoaa hieman. Keltaista lippua heilutellaan hetken, mutta tilanne normalisoituu kuskien palatessa kisaan mukaan. Vettel ajaa kolmantenatoista ja Ocon hänen perässään. Tuomaristo tutkii. Sainz ja Stroll mittelevät hienosti. Kisa kärjessä tiivistyy, ja Verstappenin ja Hamiltonin välinen ero on enää vajaa kolme sekuntia. Jos auto kestää ja edessä ei tapahdu ihmeempiä, Bottas on tänään kolmas. Tsunoda on ajamassa pisteille ensimmäisessä F1-kilpailussaan, mikä on hieno suoritus!

Kuva
Kamppailu voitosta. Kuva: F1-Twitter

Kilpailu tiivistyy Hamiltonin ja Verstappenin välillä, ja kierroksia on jäljellä kuusi. Pitkästä aikaa voittaja ratkaistaan aivan viime metreillä! Hamilton ajaa leveäksi kierroksella 51/56, ja ero kapenee alle puoleen sekuntiin. Hamilton raportoi, että hänen takasiipensä ei aukea. Verstappen ohittaa Hamiltonin, mutta käy rata-alueen ulkopuolella, ja hän päästää Hamiltonin ohi säästyäkseen ongelmilta tuomariston kanssa. Kolme kierrosta jäljellä, ja ohituspaikkoja on vielä! Bottas tulee varikolle hakemaan nopeinta kierrosaikaa tuoreilla renkailla.

Hamilton kiitää maaliviivan yli Verstappen kintereillään. Bottas ajaa kolmanneksi reilun 38 sekunnin kuluttua. Pisteille ajavat 1. Hamilton, 2. Verstappen, 3. Bottas, 4. Norris, 5. Pérez, 6. Leclerc, 7. Ricciardo, 8. Sainz, 9. Tsunoda ja 10. Stroll. Vettel on viidestoista eli toiseksi viimeinen. Bottas ajaa nopeimman kierrosajan. Sergio Pérez äänestetään ansaitusti Päivän kuljettajaksi. Seuraavan kerran ajetaan Imolassa 18. huhtikuuta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s