Formulafiiliksiä! Portugalin GP

Tänään ajetaan Portimãossa Portugalissa, ja asetelmat osakilpailuun ovat herkulliset! Tällä radalla ajettiin viimeksi viime vuonna ja sitä ennen vuonna 1996. Lähtöjärjestys tänään on 1. Valtteri Bottas, 2. Lewis Hamilton, 3. Max Verstappen, 4. Sergio Pérez, 5. Carlos Sainz, 6. Esteban Ocon, 7. Lando Norris, 8. Charles Leclerc, 9. Pierre Gasly, 10. Sebastian Vettel, 11. George Russell, 12. Antonio Giovinazzi, 13. Fernando Alonso, 14. Yuki Tsunoda, 15. Kimi Räikkönen, 16. Daniel Ricciardo, 17. Lance Stroll, 18. Nicholas Latifi, 19. Mick Schumacher ja 20. Nikita Mazepin. Vettelin hyvä lähtöasetelma kisaan ilahduttaa kovin, ja on mahtavaa, että Bottas lähtee kärjestä! Bottaksen ja Hamiltonin välinen ero aika-ajoissa oli lopulta +0.007, eli tiukkaa teki!

Startti on siisti! Bottas saa hienon lähdön kärjestä, samoin Sainz viidennestä ruudusta. Avauskierroksella ajetaan kärjessä järjestyksessä 1. BOT, 2. HAM, 3. VER, 4. SAI, 5. PER, 6. NOR, 7. OCO, 8. LEC, 9. GAS ja 10. VET. Räikkönen ja tallikaveri Giovinazzi ottavat osumaa. Kimin etusiipi hajoaa ja vääntyy auton alle. Räikkönen keskeyttää, ja turva-auto tulee radalle.

Räikkönen keskeyttää. Kuva: F1-Twitter

Bottaksen auton takajarrut ovat kuumat ja ne savuavat jonkin verran. Turva-auto poistuu kierroksen 6/66 päätteeksi. Uudelleenstartissa Verstappen painaa Hamiltonin ohi yllättäen. Norris saa hienon startin myös ja nousee neljänneksi. Kierroksella 11/66 Hamilton ottaa paikkansa takaisin, mutta Verstappen ei anna periksi. Hienoa kilvanajoa!

Pérez ohittaa Norrisin ja palauttaa kärkeen duon Mercedes – Red Bull. Bottas, Hamilton ja Verstappen ajavat kärjessä ihan omaa kilpailuaan. Hamilton kärkkyy Bottasta, muttei pääse hetkeen ohi. Kierroksella 20/66 Hamilton kiitää viimein kärkeen siistillä ohituksella Bottaksesta. Hamilton, Bottas ja Verstappen ajavat aivan peräkkäin, ja taistelu on tiukka!

Mersut eli Bottas ja Hamilton kamppailevat kärkisijoituksesta. Kuva: F1-Twitter

Sainz avaa varikkopelin kierroksen 21 päätteeksi ja palaa radalle viidenneksitoista. Sainz alkaa ripeästi kiivetä sijoituksia takaisin. Kierroksella 22/66 kärkikymmenikön tilanne on 1. HAM, 2. BOT, 3. VER, 4. PER, 5. NOR, 6. LEC, 7. OCO, 8. GAS, 9. RIC ja 10. VET. Norris reagoi Sainzin pysähdykseen ja tulee varikolle. Norris palaa kymmenenneksi radalle Sainzin eteen. Kierroksella 26/66 Leclerc tulee varikolle ja saa kovat renkaat alleen, toisin kuin tallikaverinsa. Leclerc palaa radalle Sainzin taakse.

Kierroksella 29/66 Bottakselle kerrotaan ero Hamiltoniin ja varikkostrategia. Varikkopysähdystä odotetaan kuitenkin vielä vajaat kymmenen kierrosta. Kilpailun puoleenväliin mennessä kärjen seitsemän ensimmäistä autoa eivät ole vielä tehneet pysähdystään. Kierroksella 36/66 Verstappen tulee vauhdilla varikolle ja saa kovat renkaat alleen. Miten Mersu reagoi? Saako Verstappen rangaistuksen ylinopeudella ajamisesta varikolle? Bottas tulee Verstappenia kierrosta myöhemmin varikolle, ja vaikka hän pääsee Verstappenin eteen varikolta poistuessaan, ohittaa Verstappen hänet hyvin pian hienolla strategioinnilla. Hamilton tulee varikolle ja putoaa toiseksi Red Bullien väliin. Pérez ajaa nyt kilpailun kärjessä, mutta hän ei ole vielä käynyt varikolla.

Verstappen ohittaa Bottaksen. Kuva: F1-Twitter

Kierroksella 41/66 tilanne kärkikymmenikössä on 1. PER, 2. HAM, 3. VER, 4. BOT, 5. RIC, 6. NOR, 7. LEC, 8. SAI, 9. OCO ja 10. GAS. Vettel ajaa sijalla 12. Ricciardo tulee viimein varikolle ja putoaa sijalle 10. Ocon ohittaa Sainzin ja nousee Ferrari-hampurilaisen pihviksi sijalle 7. Mazepin ajaa kilpailun viimeisenä ja on kolaroida kilpailua johtavan ja häntä kahdella kierroksella ohittavan Pérezin kanssa. Tuomaristo tutkii Mazepinin toimintaa ja rankaisee tätä 5 sekunnilla.

Hamilton ohittaa Pérezin kierroksella 51/66 ja nousee kilpailun kärkeen. Kierroksella 52/66 Pérez tekee viimein varikkopysähdyksensä ja putoaa neljänneksi. Kierroksella 55/66 tilanne kärkikymmenikössä on 1. HAM, 2. VER, 3. BOT, 4. PER, 5. NOR, 6. LEC, 7. OCO, 8. SAI, 9. ALO ja 10. RIC. Vettel ajaa sijalla 12. Bottas raportoi, että häneltä katoavat tehot. Vika sensorissa saadaan kuitenkin pian korjattua. Alonso ajaa upeasti ja nousee jopa sijalle 8!

Schumacher osoittaa, että Haasilla voi ohittaa, sillä hän ohittaa Latifin kierroksella 63/66 – toki Latifi teki myös ajovirheen samalla. Kierroksella 64/66 Bottas otetaan varikolle ilmaiselle pysähdykselle, ja hän palaa radalle odotetusti paikalleen kolmanneksi. Pérez tahkoo nopeimpia kierrosaikoja Bottaksen perässä neljännellä sijalla. Verstappen tulee myös varikolle hakemaan uudet renkaat alleen. Kuka saakaan nopeimman kierrosajan pisteen? Hamilton ajaa kilpailun kärjessä kovilla renkailla ja hänen perässään on kolme nopeaa autoa pehmeillä renkailla. Huolta Hamiltonilla ei kuitenkaan ole, sillä Verstappen on yli 30 sekuntia hänen perässään. Gasly ohittaa Sainzin ja pudottaa toisen Ferrarin pois pisteiltä.

Hamilton ajaa ruutulipulle ensimmäisenä ja voittaa osakilpailun! Verstappen tulee toiseksi ja Bottas kolmanneksi. Verstappen ajaa nopeimman kierrosajan, mutta tekee sen sen verran radan ulkopuolella käyden, että ekstrapiste tuskin tulee jäädäkseen, vaikka häntä siitä radiossa onnitellaankin. Kärkikuljettajien ajaessa podiumia kohti tuomaristo toteaa, että Verstappenin nopein kierrosaika on hylätty. Verstappen kuulee päätöksestä haastattelijalta, eikä ole kovin tyytyväinen ratkaisuun. Bottas saa nopeimman kierrosajan pisteen!

Viikon päästä Barcelonassa jatketaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s