Kuntavaalien ehdokassuositukset

Kuntavaalien ennakkoäänestys on käynnissä kotimaassa ensi viikon tiistaihin 8. kesäkuuta asti! Ajattelin kirjoittaa omista ajatuksistani koskien kuntavaaleja sekä suositella liutaa mielestäni mahtavia ja päteviä ehdokkaita! Jos siis sinulla on ehdokas vielä haussa, kannattaa tutustua näihin suosituksiini!

ajatuksia kuntavaaleista

Kuntavaalit ovat todella tärkeät vaalit, koska valtuustoon valituilla poliitikoilla on suuri vaikutus meidän kaikkien arkeen. Kuntavaaleissa äänestämällä voi vaikuttaa hyvin konkreettisesti siihen, millaista politiikkaa omalla paikkakunnalla tehdään ja miltä elämä esimerkiksi täällä Tampereella näyttää. Valtuustot tekevät merkittäviä päätöksiä esimerkiksi joukkoliikenteen, koulutuksen, kulttuurin ja sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta, ja siksi on tärkeää äänestää sellaista ehdokasta, jonka visio paikkakunnan tulevaisuudesta vastaa omaasi.

Itselleni tärkeimmät teemat kuntavaaleissa ovat pyöräilyn edistäminen, kulttuurin ja koulutuksen tukeminen, mielenterveys sekä yhdenvertaisuus. Tampereella on paljon opittavaa esimerkiksi Oululta pyöräilyä tukevana ja edistävänä kaupunkina, ja pyöräilymyönteinen valtuusto voisi merkittävästi parantaa Tampereen pyöräilyväylien laatua ja turvallisuutta. Tampere on tällä hetkellä Suomen vaarallisin kaupunki pyöräilijälle, ja tämä surullinen totuus tulee valitettavan usein arjessa vastaan. Pyöräilyn edistäminen on hyvin konkreettinen asia, jota haluaisin valtuustossa ajettavan enemmän. Kulttuuriala on koronan myötä pahassa ahdingossa, ja kulttuurin elävöittäminen onkin tärkeässä roolissa pandemiasta toipuessa. Tampereella on kasvava rooli elokuvatuotantojen toteutuksessa, mikä vahvistaa kaupungin vetovoimaisuutta. Teatterit ja muu taide ovat vahva osa Tampereen katukuvaa ja arkea, ja monipuolinen ruokakulttuuri on vahvaa. Kulttuuria tukemalla pääsemme kaikki nauttimaan siitä myös uudessa normaalissa. Myös mielenterveys tarvitsee panostusta: kenenkään ei pitäisi joutua jonottamaan kuukausia avun piiriin pääsemiseen niin kuin minun aikanaan tarvitsi. Mielenterveyspalveluihin on päästävä nopeasti, ja koronan synnyttämä mielenterveyskriisi tulee purkaa pikimmiten.

Tampere on ansaitusti Suomen opiskelijaystävällisin kaupunki, mutta se ei saa jäädä vain brändiksi, vaan Tampereen korkeakouluyhteisö pitää pitää vahvasti mukana päätöksenteossa ja kaupungin koulutus- ja työllisyyspolitiikan kehittämisessä. Korkeakouluyhteisöllä on paljon annettavaa kaupungille myös opiskelijoiden opintojen aikana, ja tätä osaamista pitäisikin hyödyntää enenevissä määrin. Tampere tarvitsee feminististä kaupunkipolitiikkaa ja systemaattista yhdenvertaisuustyötä sen kaikilla osa-alueilla: intersektionaalisesti feministisellä politiikalla voitaisiin varmistaa, että kaikilla olisi mahdollisuudet elää, menestyä, kouluttautua ja kasvaa Tampereella taustastaan riippumatta. Luonnollisesti Vihreänä pidän kaiken tämän keskiössä myös ilmastotyötä: hiilineutraali Tampere on saavutettava vuoteen 2030 mennessä, ja ilmastotekojen pitää olla kaiken päätöksenteon keskiössä.

Oma poliittinen kotini on Vihreissä. Toimin 2019 ja 2020 Tampereen vihreiden nuorten eli Virnun puheenjohtajana ja sitä ennen tein tuttavuutta Vihreiden toimintaan Virnun tapahtumatiimissä ja hallituksessa. Tänä vuonna olen pitänyt taukoa aktiivina toimimisesta, vaikka olenkin toiminut muutamassa vaalikampanjassa apuna. Ennen Vihreisiin liittymistä kuuluin hetken Vasemmistonuoriin. En päässyt oikein toimintaan sisään, mutta vasemmistolaisuus ei ole puolueen vaihdon myötä kuitenkaan lähtenyt mihinkään. Vaalikoneet suosittelevat minulle ensisijaisesti Vasemmistoliiton ehdokkaita, ja yhden vaalikoneen perusteella Tampereen valtuusto näyttäisi alla olevan kuvan mukaiselta, jos minä saisin päättää. Tulos oli ehkä hieman yllättävä, mutta loppujen lopuksi ei kuitenkaan.

Minua kysyttiin viime vuonna ehdolle useampaan otteeseen, mutta kieltäydyin vedoten jaksamiseen ja taloudelliseen tilanteeseen. Molemmat pitävät paikkansa, mutta se, mistä en ole puhunut julkisesti, on suurin syy ehdolle lähtemättömyyteen: pelko. Suomen poliittinen keskustelu on hyvin kärjistynyt, ja poliittinen ilmapiiri epäterve. Twitter, jonka pitäisi olla yhteiskunnallisen keskustelun kehto, ahdistaa enemmän kuin innostaa, ja jokaisen vähänkään kantaa ottavan twiitin jälkeen pelkään sen vastaanottoa tunteja tai jopa päiviä. En tuntenut oloani turvalliseksi politiikassa nuorena seksuaalivähemmistöön kuuluvana naisena, ja esimerkiksi se fakta, että yhtäläiset ihmisoikeudet asetetaan edelleen vaalikoneissa mielipidekysymyksiksi, lannistaa politiikan tekemistä aivan valtavasti. Viime marraskuussa SYL:n liittokokouksessa vastavalittu puheenjohtaja Annika Nevanpää esitti linjapuheessaan kysymyksen, joka resonoi minussa vahvasti: ”Montako valtavan osaavaa ihmistä olemme menettäneet politiikasta, koska he pelkäävät oman turvallisuutensa puolesta?”. Minut ainakin. Tiedostan, että olen hyvin etuoikeutetussa asemassa voidessani jättäytyä pois politiikasta voiden luottaa siihen, että oikeuksiani puoluestetaan siitä huolimatta, että en ole itse tekemässä sitä. Minulla on mitä suurin kunnioitus kaikkia nuoria vähemmistöihin kuuluvia ehdokkaita kohtaan, jotka pelosta ja turvattomuuden tunteesta huolimatta ovat mukana politiikassa.

Ehdokassuositukset

Olen koonnut alle listan ehdokkaista, jotka koen edustavan omaa arvomaailmaani ja jotka näkisin mielelläni valtuutettuina tekemässä työtä paremman arjen ja maailman eteen. Suosittelen vain ehdokkaita, jotka tunnen henkilökohtaisesti, oli se sitten läheisesti tai hyvän päivän tuttavuuksina. Itse pidin äänestyspäätöksessä tärkeänä sitä, että ääneni meni nuorelle ehdokkaalle. Tampereen valtuustossa keski-ikä on tällä hetkellä 47 vuotta, ja valtuutetuista 57% on miehiä. Minusta aidosti edustava ja moninainen valtuusto palvelee tamperelaisia päätöksenteossa paremmin, ja siksi pidän tärkeänä nostaa esimerkiksi pääsääntöisesti nuoria ehdokkaita suosituksissani.

Tampere

Vihreät

Äänestin itse näissä kuntavaaleissa ihanaa Merve Caglayania (56). Merve on 27-vuotias oikeudenmukaisuuden, koulutuksen, yhdenvertaisuuden ja ilmaston puolestapuhuja. Tunnen Merven opiskelijaliikkeestä ja Virnun toiminnasta ja olen ollut aiemmin Merven kampanjoissa mukana. Merve on taitava poliitikko, jota on ilo tukea!

Pohdin viimeiseen asti neljän ehdokkaan välillä ja haluankin antaa suosituksen myös kolmelle muulle kärkiehdokkaalleni:

  • Brigita Krasniqi (86) on 24-vuotias Vihreiden nuorten puheenjohtaja ja punavihreä feministi, jonka tekemään politiikkaan luotan koko sydämelläni. Briksu on määrätietoinen ja ihailen hänen rohkeuttaan poliitikkona.
  • Tiina Mikkonen (99) on 28-vuotias käytettävyyssuunnittelija ja tietoteekkari, jonka tunnen opiskelija-aktiivipiireistä. Tinskulla on hienoja visioita digitaalisaatiosta, ja meidän molempien sydämet sykkivät digipalvelujen saavutettavuudelle. On ollut ilo tehdä Tinskulle videomainoksia hänen kampanjaansa!
  • Minulla oli kunnia olla mukana tekemässä Iiris Suomelasta (134) Suomen nuorinta kansanedustajaa, ja Iiriksen päättävinen ote politiikkaan sen kaikilla osa-alueilla on ihailtavaa! Iiris on 27-vuotias Tampereen valtuuston varapuheenjohtaja ja luotan siihen, että Iiris tulee jatkamaan timanttista työtään valtuustossa myös ensi kaudella!

Lisäksi suosittelen Tampereelta seuraavia ehdokkaita: 59. Olga Haapa-aho (33v.), 72. Perttu Jussila (30v.), 84. Katariina Kojo (26v.), 85. Tuomo Kondie (28v.), 103. Jaakko Mustakallio (33v.), 110. Suvi Parhankangas (29v.), 124. Paula Saarinen (34v.) ja 126. Alisa Sankala (22v.). Erityissuositukset myös Virnun puheenjohtana edeltäjänäni toimineelle 27-vuotiaalle väitöskirjatutkijalle Ville Tynkkyselle (140) ja seuraajalleni 22-vuotiaalle kirjallisuustieteen opiskelijalle Venla Vuolannolle (148).

SDP

Jos äänestäisin Demareita, äänestäisin entistä kollegaani Jenny Vaaraa (242). Jenny on 30-vuotias kasvatustieteen maisteri ja koulutusasiantuntija. Jättäisin luottavaisin mielin tamperelaisen koulutuksen ja pyöräilyn edistäminen Jennyn käsiin, sillä Jenny on rautainen koulutuspolitiikan asiantuntija ja intohimoinen pyöräilyaktiivi!

Keskusta

Jos äänestäisin Keskustaa, äänestäisin Suvi Mäkeläistä (25). 27-vuotias Suvi on toiminut muun muassa Tamyn hallituksessa ja Suomen Keskustanuorten puheenjohtajana. Itse tunnen Suvin opiskelijapolitiikasta, ja hän on vakuuttanut minut poliitikkona asiantuntevalla otteellaan!

Vasemmistoliitto

Jos äänestäisin Vasemmistoliittoa, äänestäisin 24-vuotiasta Noora Tapiota (510). Noora oli TREYn hallituksessa viime vuonna ja ihailen sitä, miten kaikesta hänen tekemisestään huokuu syvä viisaus ja empaattisuus. Noora on asiantunteva poliitikko ja ihana ihminen, jonka haluan nähdä valtuustossa! Muita vahvoja suosituksiani ovat kollegani Milka Hanhela (441) ja Ilona Taubert (511). 34-vuotias Milka on sydämellisimpiä ja rauhallisimpia ihmisiä, mitä tunnen, ja hänen tekemänsä politiikka puhuttelee minua vahvasti. 27-vuotias Ilona on mitä upein feministiränttäilijä, jonka osaaminen niin koulutus- kuin sosiaalipolitiikassakin saa minulta pelkkää ihailua! Lisäksi suosittelen Vasemmistoliitolta 36-vuotiasta Jari-Pekka Kanniaista (458) ja 24-vuotiasta Aatu Korhosta (467).

Kokoomus

Jos äänestäisin Kokoomusta, äänestäisin luottavaisin mielin ystävääni Anna Laurilaa (304). 23-vuotias Anna on toiminut muun muassa Tamkon hallituksessa ja SAMOKin puheenjohtajana, ja on ollut ilo seurata Annan kasvua vaikuttajana. Anna on skarppi ja osaava poliitikko, joka tekisi varmasti hyvää politiikkaa valtuustossa! Toinen suositukseni Kokoomukselta on Roope Tukia (344), johon tutustuin hänen ollessaan Tamyn hallituksessa.

Lempäälä

22-vuotias Vilma Virolainen (150) on kasvatustieteiden opiskelija ja sen verran mitä häntä tunnen, oikein ihana tyyppi! Vilman teemoja ovat koulutukseen panostaminen, kestävyys ja hyvinvointi. Jos äänestät Lempäälässä, tutustu ihmeessä Vilmaan!

Jyväskylä

Jos äänestäisin Jyväskylässä, äänestäisin ihanaa Adéle Nurmelaa (69). 22-vuotias Adéle on asiantunteva nuorisotyön puolustaja, joka valittiin Vuoden Vihreäksi nuoreksi viime vuonna. Tunnenkin Adélen Vihreistä nuorista ja hän on osaavan poliitikon lisäksi aivan mahtava tyyppi! Toinen ehdokas, jota voin suositella Jyväksylästä, on Demarien 26-vuotias Aleksi Murtojärvi (158). Tiedän hänet opiskelijaliikkeestä ja hänellä on todella osaava ote tekemisessään, kannattaa tutustua!

Helsinki

Jos äänestäisin Helsingissä, äänestäisin 27-vuotiasta Sanni Lehtistä (821). Tunnen Sannin opiskelijaliikkeestä ja hänellä on taianomainen kyky saada minut liikuttumaan puhetaidoillaan. Sanni oli Tamyn viimeinen hallituksen puheenjohtaja, ja jo silloin hänen kanssaan työskennellessäni tiesin, että Sanni tulee muuttamaan maailmaa. Sittemmin Sanni on toiminut mm. SYL:on puheenjohtajana ja mielenterveysjärjestö Nyyti ry:n puheenjohtajana. Jos tieni olisi vienyt Helsinkiin, kirjoittaisin äänestyslappuun innolla 821. Lisäksi suosittelen seuraavia ehdokkaita Vihreistä: 768. Alviina Alametsä (28v.), 783. Iris Flinkkilä (28v.), 785. Jami Haavisto (23v.), 843. Touko Niinimäki (30v.), 852. Amanda Pasanen (27v.), 868. Sameli Sivonen (30v.), 877. Coel Thomas (26v.) ja 882. Timofei Ulyanov (23v.). Vasemmistosta suosittelen 28-vuotiasta Saana Simosta (611).

Turku

Turussa ääneni saisi ihana 29-vuotias teollinen muotoilija Teemu Ellä (377), jonka kanssa oli mahtavaa tehdä vihreää politiikkaa ollessani Virnun puheenjohtajana ja hänen vaikuttaessa Turun vihreissä nuorissa. Teemun teemoja ovat ympäristönsuojelu ja ilmastonmuutoksen torjunta, mielenterveys ja tasa-arvo. Suosittelen myös Turun vihreiden nuorten puheenjohtajaa eli 22-vuotiasta sosiaalitieteiden opiskelijaa Aino Marjamaata (420) ja 21-vuotiasta nuorten ilmastodelegaattina toiminutta Sara Nymania (431).


Tässä liuta hyviä ehdokkaita, joita voisit äänestää kuntavaaleissa! Tärkeintä kuitenkin on, että löydät omia arvojasi edustavan ehdokkaan, ja käyt äänestämässä häntä. Äänestämättä jättäminen voi tuntua kannanotolta, mutta lopulta se on vallan luovuttamista niille, jotka käyvät äänestyskoppiin asti ja kirjoittavat numeron lappuun. Käytä siis ääntäsi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s